A dohányzás a legfontosabb kockázati tényező

Független Hírügynökség
megjelent:

Azt, hogy ki mennyi ideig él, jobban befolyásolja a dohányzás, mint a gazdagság vagy a szegénység, derült ki egy minden eddiginél átfogóbb vizsgálatból. A jövedelmi különbségek lényeges eltérést okoznak az egészségi állapotban, de a dohányzás több évet vesz el, mint amennyit a magasabb társadalmi osztályokhoz való tartozás ad.

A dohányzás a nők előnyét is lenullázza az élettartam tekintetében. De az is újra bebizonyosodott, hogy sosem késő leszokni, mert az egykori dohányosok halálozási statisztikája közelebb volt a nem dohányosokéhoz.

A kutatók 15 ezer férfi és nő esetében vizsgálták a halálozást 28 éven át. Az alanyokat két skóciai városban toborozták a 70-es évek közepén, amikor életkoruk 45 és 64 év között volt.

A részvevőket négy csoportra osztották társadalmi és vagyoni hovatartozásuk alapján. A csoportokon belül alcsoportokat hoztak létre nemek és a dohányzási szokás szerint, megkülönböztetve a dohányosokat, egykori dohányosokat és azokat, akik sosem cigarettáztak. A dohányzás kockázata 28 év távlatában nagyon erősen megmutatkozott.

Azoknál, akik sosem dohányoztak, és jövedelem szempontjából a legfelső csoporthoz tartoztak, az életben maradási arány 65 százalék volt a nőknél, 53 százalék a férfiaknál. A nem dohányzó szegényeknél az életben maradás a nőknél 56 százalék, a férfiaknál 36 százalék volt.

Férfiaknál nagyobb a különbség

A dohányos nőknél a túlélési arány a gazdag kategóriában 40 százalék volt (szemben a nem dohányos tehetősek 65 százalékával). A dohányos szegény csoportban 35 százalék volt (a nem dohányos 56 százalék helyett).

A férfiaknál ennél is nagyobb volt az eltérés: a cigaretta a felére csökkentette a túlélési arányt. A leggazdagabbaknál 53 helyett 25 százalék élt még 28 év múltán, a legszegényebb kategóriában pedig 36 százalék helyett 18 százalék. Vagyis a dohányzás nagyobb egészségi egyenlőtlenséget okoz, mint a jövedelmi hovatartozás.

A kutatók azt a következtetést is levonták, hogy a társadalmi és jövedelmi emelkedés nem sokat számít akkor, ha valaki közben továbbraa is pöfékel.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.