A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

Dr. Juhász Levente Ákos
szerző: Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész - WEBBeteg
frissítve:

A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.

A téma cikkei

2/1 A zöld hályog (glaucoma) és tünetei
2/2 A zöld hályog kezelési lehetőségei

A glaucoma (glaukóma) elnevezése az ókori görög "zöld szín" szóból ered, mely a zöldhályogos roham során kialakuló zöldes színű szaruhártya elváltozásra utalt.

Glauzoma (zöld hályog) kialakulásaA zöld hályog kialakulásának során a szemben található úgynevezett csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, a szemnyomás megemelkedik, ez pedig a szaruhártya vizenyőjét és a látóidegfő vérellátási zavarát okozza. A vérellátási zavar következtében az ideghártya és a látóidegfő idegsejtjei elpusztulnak. Bár a folyamattal visszafordíthatatlan látásromlás alakul ki, az időben felismert és kezelt betegség esetén ez a romlás megállítható.

A glaucoma (zöld hályog) típusai

A csarnokzug felépítése alapján nyitott zugú (simplex) és zárt zugú (congestív) lehet. Utóbbi forma jár korábban jelentkező panaszokkal. Külön csoportot képez az elsődleges veleszületett zöld hályog (primer congenitalis glaucoma) amely esetében a csarnokvíz elvezető rendszer nem fejlődött ki vagy nem átjárható.

Ha más szemészeti betegség nem kíséri, akkor elsődleges (primer), ha igen, akkor másodlagos (szekunder) zöld hályogról beszélünk.

Mikor gondoljunk zöld hályogra?

Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma (amely előrehaladottabb esetben a fej jelentős részére kisugározhat), szempirosodás, a homályos látás, a fényforrás körüli szivárványszerű fénykarika látása. Ezek a panaszok a zárt zugú glaucoma esetén, nem minden érintettnél jelentkeznek.

Az esetek 90 százalékában a zöld hályog lappangva, tünetmentesen alakul ki, és sokan csak előrehaladott látásromlás, látótérkiesés esetén fordulnak orvoshoz. Szűrővizsgálattal már a tünetek megjelenése előtt kimutatható a zöld hályog, különösen azon 40 év felettieknek érdemes évente ellenőriztetniük látásukat, akiknél a családban előfordult már glaucoma, vagy cukorbetegek, szteroidkezelésben részesülnek, erősen rövidlátók.

A betegség 40 évnél idősebbek körülbelül két százalékánál jelentkezhet. Zöld hályog - bár a genetikai háttér még nem tisztázott - gyakran mutat családi halmozódást, ezért fontos a betegek családtagjait szűrni. Érdemes jobban odafigyelniük a látással kapcsolatos panaszokra azoknak, akiknél fennállnak az alábbi rizikótényezők.

  • Emelkedett vagy ingadozó szemnyomás, szűk szemfenéki érhálózat.
  • Családtagok körében előforduló zöld hályog.
  • Idősebb életkor.
  • Általános betegségek: érszűkület (arteriosclerosis), magas vérnyomás (hypertonia) és cukorbetegség (diabetes mellitus).
  • Nagyfokú rövidlátás.
  • Szteroidtartalmú gyulladáscsökkentők rendszeres szedése.
  • Korábbi szemsérülés.

Milyen vizsgálatokra számíthat?

A szemész szakorvos számára a diagnózis felállításához a legfontosabb a szemen belül uralkodó szemnyomás, szembelnyomás (IOP - intraocular pressure, vagy T – tensio). A szemnyomás normális tartománya 12-21 Hgmm, ennél magasabb nyomás zöld hályogra utalhat.

A csarnokvíz a csarnokzug felé vezetődik el, ezért fontos a csarnokzug felépítésének vizsgálata (gonioscopia) is.

A látóidegfő állapotára szemfenéki vizsgálattal is lehet következtetni, de pontosabb értéket kaphatunk a kritikus fúziós frekvencia (CFF) meghatározásával.

A látótérvizsgálatot (perimetria) ma már számítógéppel (computeres perimetria, CP) végzik, így nagyon finom eltérésekre is igen hamar fény derülhet.

A szemnyomást befolyásolja a magas vérnyomás is. A szemnyomás értékét a méréseknél a vizsgálatot végző szemész tudja korrigálni egy képlet alapján.

Szemészeti vizsgálat

Mit lehet tenni a megvakulás elkerülése érdekében?

Az orvos által választott a kezelést a zöld hályog típusa határozza meg, célja azonban minden esetben a szemnyomás csökkentése, a látóidegfő keringésének javítása.

A szemnyomást úgynevezett konzervatív úton szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. A cseppek egymással is kombinálhatóak.

A zöld hályog bizonyos típusában a konzervatív terápia hatástalansága esetén lézeres és műtéti beavatkozásra van szükség, amely utat biztosít a csarnokvíz elfolyásának.

Részletesen A zöld hályog kezelési lehetőségei

Mire kell figyelni kezelés alatt?

Mindig tájékoztassa háziorvosát a zöld hályogról, mivel a szemcseppek és a különböző gyógyszerek egymással kölcsönhatásba kerülhetnek. A cseppentés általános szabályait maradéktalanul be kell tartani, a megfelelő hatás elérésének feltétele a folyamatos cseppentés! Érdemes a szemcseppeket felbontást követően hűtőben tartani, és fontos a szavatossági idők, a javasolt dózis betartása. A kezelés egyszerűsítése miatt érdemes több hatóanyagot tartalmazó kombinált szemcseppet használni.

A glaukómás roham

A zöldhályogos roham esetén kifejezett szemnyomás emelkedés következik be. Ilyenkor "kőkemény szem", elviselhetetlen fájdalom, hányinger, hányás, tágult szembogár, zöldes-szürkés szaruhártya észlelhető.

Mivel a glaukómás roham néhány óra alatt teljes megvakuláshoz vezethet, azonnal szemész szakorvoshoz kell fordulni! Ilyen esetben a szemnyomás minél gyorsabb csökkentése a cél. Kórházi kezelés szükséges vízhajtó infúziókkal, tablettákkal és szemcseppekkel. A roham elmúltával mindkét szemen érdemes lézeres vagy műtéti beavatkozást végezni a további roham megelőzése céljából.

Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész

Cikkajánló

Szmog
Szmog

Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell.

Portré
Portré

Interjú Csuja Gellért orvostanhallgatóval.

Szemészeti Központ - Prof. Dr. Holló Gábor, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.