5 kérdés a gyermekkori asztmáról

Budai Allergiaközpont
frissítve:

Asztma bármely életkorban kialakulhat, előfordulása egyre gyakoribb, felmérések szerint hazánkban megközelítőleg minden 15. gyermek érintett a betegség tüneteitől.

Összeállításunkban dr. Farkas Márta gyermektüdőgyógyász segítségével azokat a kérdéseket gyűjtöttük össze, melyeket javasolt kezelőorvossal célirányosan egyeztetni annak érdekében, hogy a terápia igazán hatékony legyen.

1. Mi is pontosan ez a betegség?

Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus, de megfelelő gyógyszerekkel jól kontrollálható betegség. Leírásokból ismerjük a tüneteit, kezelési módjait, de fontosnak tartom megjegyezni, hogy az asztmának több típusa létezik, életkoronként eltérő tünetekkel – figyelmeztet a főorvosnő. Valóban fontos, hogy a szülők ismerjék a betegséget, de általánosítások helyett a gyermekükre vonatkozó személyre szabott információkat hallgassák meg és kövessék a későbbiekben. A diagnózis alapján a szakember egyénre szabottan állítja össze a kezeléshez szükséges gyógyszereket, tanácsokat adhat az életmóddal, a biztonságos sportolással kapcsolatban, mindezt a gyermek állapotának megfelelően.

Bővebben Az asztmáról részletesen

2. Milyen változtatásokra van szükség az otthonunkban?

Tanácsok allergiás, asztmás gyermekek szüleinek

Jó időben szívesen időzünk a szabadban, kirándulunk vagy töltjük az időt vízparton. Ahhoz, hogy a szabadidő valóban nyugodtan és pihentetően teljen fontos, hogy megfelelően felkészüljünk. Különösen, ha allergiás, asztmás gyermekekkel kelünk útra. Tippek, jó tanácsok

Bizonyos környezeti faktorok az asztmás tünetek rosszabbodását, súlyosabb esetben rohamokat idézhetnek elő, ezért a megfelelő kezelés mellett lényeges lehet az otthoni környezet átalakítása is. Ahhoz, hogy a panaszokat okozó anyagokat megismerhessük, allergiavizsgálatra lehet szükség. A betegek döntő többségénél az asztma allergiás hátterű, így a tüneteket gyakran valamilyen allergén is provokálhatja: a szabadban pollen, a lakásban háziporatka, penészgomba, vagy állati szőr. Kezelőorvosunktól hasznos tanácsokat kaphatunk azokról a változtatásokról, amiket érdemes megtenni az allergének minimalizálása végett.

3. Mit várhatunk a kezeléstől?

Megfelelő kezeléssel az asztma jól kontrollálható, a betegek teljes életet élhetnek, a sportolásról sem kell lemondaniuk. A vizsgálatok eredményei és a tünetek alapján a kezelőorvos beállítja a gyógykezelést, elmagyarázza és amennyiben szükséges begyakoroltatja az inhalációs készülék helyes alkalmazását. A szülőket asztma-napló vezetésére is kérheti. A napszakonként, időjárás, fizikai terhelés hatására változó tünetek feljegyzése fontos információ, amely a későbbiekben segítséget nyújthat a gyógyszerek szedésének egyedi beállításához. Az asztma akció terv összeállításával pedig megnyugtató segítséget kaphatunk a hétköznapokhoz. Ebben szerepel a tünetek rosszabbodására, egy esetleges asztmás rohamra utaló kezdeti jelek leírása és az ilyen esetekre vonatkozó tennivalók, a szükséges gyógyszerek listája is.

4. Biztonságosak a szteroidok gyermekkorban?

Mit sportoljon az asztmás gyermek?

Az asztmától szenvedő gyermekek számára különösen nagy odafigyelést igényel a megfelelő sportág kiválasztása, illetve annak végrehajtása. Az iskola kezdetével sok szülő teszi fel magának a kérdést: mit, hol és hogyan sportoljon a gyermek? Mit sportoljon az asztmás gyermek?

A legtöbb aggodalom valóban az inhalációs szteroidok alkalmazásával kapcsolatban merül fel a szülők részéről. A gyulladáscsökkentő hatású szteroidok korszerű belégzési technikák segítségével közvetlenül a légutakba juttathatók, így jelentősen csökkentve a szükséges gyógyszer mennyiségét és a nem kívánt mellékhatások kockázatát – magyarázza dr. Farkas Márta. A gyulladáscsökkentésben játszott fontos szerepük ellenére tehát sok szülő valójában feleslegesen tart a szteroidok alkalmazásának esetleges következményeitől.

5. Létezik tartós megoldást jelentő gyógymód asztmára?

A hagyományos terápiák mellett, válogatott esetekben létezik egy - valójában az egyetlen - oki kezelési lehetőség is: az allergén specifikus immunterápia. Az immunterápiás kezelés segítségével hatékonyan csökkenthető a légutak gyulladása, ezáltal pedig a szteroid tartalmú készítmények alkalmazása is. ez az egyetlen olyan allergia ellenes terápia, amely képes megváltoztatni az allergiás asztma természetes lefolyását, mivel nem csak a tünetet kezeli, hanem az immunrendszer működését befolyásolja. A már kialakult asztma kezelése mellett döntő szerepe van a megelőzésben is: egyéb allergiás betegségekben szenvedőknél, szénanátha esetén képes meggátolni az egyik leggyakoribb szövődmény, az asztma kialakulását is. A kezelés igénybevétele az elvégzett vizsgálatok és a szakorvos elbírálása alapján, minden esetben személyre szabottan történik.

(Budai Allergiaközpont - Dr. Farkas Márta, gyermektüdőgyógyász)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.