• Dohányosok táplálkozása

        Szerző: WEBBeteg

        Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a kövérségtől való félelem miatt ragaszkodnia a káros szenvedélyhez.

        A dohányosoknak több antioxidáns vitaminra van szükségük, mint nemdohányzó társaiknak, a leghatásosabbak az A-, E-, és C-vitaminok, ennélfogva több gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztaniuk, mert a természetes vitaminok hatásosabbak, mint a tablettaformában bevitt készítmények.

        Hirdetés

        Az E-vitamin védi a sejteket a káros anyagoktól. A növényi olajok (pl. a repce-, a búzacsíra-, és a napraforgóolaj), különösen gazdagok ebben a vitaminban, de a teljes kiőrlésű rozskészítmények, a zöld zöldségek (pl. brokkoli, spenót, leveleskáposzta, kelkáposzta) is rengeteg E-vitamint tartalmaznak.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Hanyagoljuk a béta-karotin tartalmú italokat, a táplálékkiegészítőket és a vitaminkészítményeket, mert az ezekben található túlzott béta-karotin mennyiség, a dohányosokat még inkább hajlamosítja a tüdőrák kialakulására. A zöldségek, gyümölcsök épp elegendő béta-karotint tartalmaznak.

        A hízástól való félelem ne tartsa vissza a cigi letételétől: ha hirtelen pár kilót fel is szed, egy idő után testsúlya visszaáll a középértékre. A hízás veszélye közvetlenül a "cigistop" utáni időszak, ilyenkor érdemes valamilyen testmozgást végezni: sétáljon vagy biciklizzen naponta legalább 30 percet.

        A cigarettával való leállás után, egyen kisebb adagokat mint korábban, és kerülje a zsírban gazdag ételeket. Jóllakottságérzetét növelje rozskészítményekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel. Igyon energiaszegény italokat, vizet, gyógynövény-, és gyümölcsteákat!

          További hasznos tippek


        Ha hirtelen Önre tör az éhség, egyen kalóriaszegény ételt, például egy almát vagy egy répát, ezek jóllakottságérzetet adnak, utána jutalmazza meg magát egy darabka csokival.

        Ne stresszelje magát a hízástól való félelemmel, koncentráljon inkább a sikerre! A dohányzás sokkal egészségtelenebb, mintha pár kilóval nehezebb valaki. Nemdohányzóként kifinomulnak az érzékei, újra felfedezi, intenzívebben érzi majd az ízeket, az illatokat, mint azelőtt.

        (WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

        Módosítva: 2014.02.23 02:51, Megjelenés: 2014.02.23 02:51
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Az önfeledt nőiességért

        Az önfeledt nőiességért

        WEBBeteg

        Hogyan lehet védeni és helyreállítani a hüvely egészségét? (x)

        Vastagbélrák

        Vastagbélrák

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        Maga a vastagbéldaganat és a kezelése is számos panasszal, mellékhatással járhat.

        Diéta vesekövesség esetén

        A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

        A csontritkulás okai és rizikófaktorai

        Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

        C-vitamin - Miért fontos és miben fordul elő?

        A C-vitamin (aszkorbinsav) az emberi szervezetben sokrétű védőszerepet tölt be. Fontos szerepe van a kötőszövet, a fogak, az íny és a csontok felépítésében, a stressz kivédésében.

        Kóros és káros - Mihez vezethet az éhezés?

        Egy átlagos felnőtt szervezet napi energiaigénye 2000-3000 kcal körül mozog kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően. Ha ezt a bevihető energiamennyiséget csökkentjük, akkor az izomsejtek és vázizmok leépülésétől az immunrendszer meggyengülésén át akár halálhoz is vezethet a megvonás.

        Hogyan előzhető meg a csontritkulás kialakulása?

        Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen.

        K-vitamin - Mikor fogyasszuk és mikor ne?

        A K-vitamin a véralvadás egyik fontos szabályozó tényezője, ám jótékony hatásai közé tartozik az is, hogy elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját, egyes kutatások szerint pedig a csontok felépítéséhez is szükséges.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA