A leggyakoribb tévhitek a füstmentes technológiákról

Társadalmi célú reklám - megrendelője: Philip Morris Magyarország Kft.
megjelent:

Minél nagyobb az információs zaj körülöttünk, annál nehezebb elválasztani a valóságot a fikcióktól. Igaz ez a dohányzás és a füstmentes technológiák világára is – de honnan tudhatjuk, hogy melyik a tévhit, és mi a valóság?

Tény, hogy az a legjobb, ha el sem kezdünk dohányozni. Amennyiben már dohányzunk, akkor magunkért és másokért is azzal tesszük a legtöbbet, ha végleg leszokunk. Ha viszont a leszokás valamiért nem történik meg, mindenképp javasolt tájékozódni az ártalomcsökkentés lehetőségeiről, a füstmentes alternatívákról - a tévhitek helyett a tényekre támaszkodva.

Tévhit

„A cigarettázásban a nikotin a legkárosabb.”

Tény

A dohányzással kapcsolatos megbetegedések fő okozója az égés során keletkező füst. De a nikotin sem kockázatmentes: erős függőséget okoz, más negatív hatásai mellett megemeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást.

Tévhit

„A füstmentes termékek aeroszolja is tartalmaz kátrányt.”

Tény

Az égés nélkül működő füstmentes technológiák kiküszöbölhetik a füstben található ártalmas anyagok egy részét – a kátrányt is.

Tévhit

„A dohány- és nikotintartalmú termékek mind ugyanolyanok.”

Tény

A füst nélküli, de nikotint tartalmazó alternatívák lényegesen alacsonyabb károsanyag-kitettséggel járnak. A különböző füstmentes technológiák között is jelentős különbség van.

Tévhit

„A cigarettázásnak nincs kevesebb károsanyagot kibocsátó alternatívája.”

Tény

A füstmentes technológiák a cigarettához képest lényegesen kevesebb káros vegyi anyagot bocsátanak ki. *

Füstmentes technológia például a dohányhevítés: olyan hőmérsékletre hevítik a dohányt, ami már elég ahhoz, hogy nikotinpára szabaduljon fel, de még ne történjen égés.

A dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését azonban kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek használatának teljes mellőzésével érhetjük el.

* Feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült

Cikkajánló

Füstmentes
Sokan, sokféle okból, sokféle módon válhatnak függővé - függetlenül a prevenciós programok sokaságától, mely a későbbi következmények kezelése által okozott terheket is hatékonyan kívánja csökkenteni.
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.