Miért öregszenek gyorsabban a dohányosok?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A dohányzás egészségkárosító hatása mellett arról is hírhedt, hogy a füstölgők esetében jóval hamarabb és jóval mélyebb ráncok bukkannak fel, mint a nemdohányzóknál. A dohányzás alapvetően felgyorsítja az amúgy is kérlelhetetlen öregedési folyamatot.

Az öregedés – cigarettázás hatására való – felgyorsulása a szervezetben fellelhető úgynevezett WRN-protein hiánya miatt tapasztalható – derítette ki az az amerikai kutatócsoport, amely Toro Nyunoya vezetésével az öregedési folyamatokat elemezte. Az anyag hiányáért elsősorban a dohányzás tehető felelőssé.

Az Iowai Egyetem tudósai megállapították, hogy a szervezetünkben található örökítőanyag hibáinak javításáért felelős WRN-protein a dohányosok esetében ugyanúgy csökkent mennyiségben található meg, mint az örökletesnek számító Werner-szindrómában szenvedőknél.

Az utóbbiban érintettek – egy gén mutációja miatt – a pubertáskort elérve hirtelen nagyon látványosan kezdenek öregedni, s várható élettartamuk az esetek többségében nem éri el a 40-50 évet. A korai halál bekövetkeztének oka mindenek előtt daganatos jellegű, vagy a szív- és érrendszert sújtó betegség.

Összehasonlító elemzés - a dohányosok sokkal hamarabb öregszenek

Nyunoya és kollégái – ahogy arról az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című orvosi szaklap is tudósít – azután tették bejelentésüket, hogy több évig dohányzók, tüdőtágulatban szenvedők, valamint egészséges nemdohányzók tüdejének kötőszöveteit (úgynevezett fibroblastjait) hasonlították össze.

A dohányzók adatainak elemzésekor megállapították, hogy a fibroblastok nem csak kevés mennyiségben vannak jelen, hanem ez a csökkent mennyiségű kötőszövet az osztódás és növekedés képességét is elvesztette.

Ez utóbbi pedig az öregedés egyik legbiztosabb jele. Amikor a füstmentes résztvevők fibroblastjait laboratóriumi körülmények között dohányfüstnek tették ki, azonnal beszüntették a WRN-protein termelését, pedig pontosan a protein képződése járul hozzá ahhoz, hogy a fibroblastok önjavításra és osztódásra képesek maradjanak.

Az iowai kutatócsoport tovább folytatja kísérleteit a WRN-proteinnel kapcsolatban annak reményében, hogy a tapasztalatok számos, a dohányzás következtében kialakuló számos légúti megbetegedés gyógyítása során segítenek.

A protein pontosabb hatásának mechanizmusa által több, a tüdőt érintő megbetegedés válhat megelőzhetővé vagy gyógyíthatóvá, egy dolgon viszont már biztosan nem változtathatunk: a női (vagy férfi) bőrön időközben kialaukt és elmélyült ráncokat nem tüntethetjük el!

(WEBBeteg, K. J.; Forrás:Yahoo, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.