A passzív dohányzás káros következményei

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

Mind a dohányzás, mind az úgynevezett passzív dohányzás – amikor más szívja a cigarettát, mi az „ő” füstjét lélegezzük be – rossz. Ezt régóta tudjuk. Mégis, sokan nem veszik komolyan.

Maga a cigaretta füstje, illetve a dohányzó személy által kifújt füst is káros.

Elsősorban a zárt térben történő dohányzás káros, a füst nehezebb a levegőnél, így „rátelepszik” a dohányzóra és a környezetében lévőkre is. Sok esetben a dohányzást követő 2-3 órával később is van megrekedt füst zárt helyiségben, akár még szellőztetés mellett is. Sőt! A dohányfüst beissza magát a bútorokba és szövetekbe. Az így történő károsodásnak önálló neve is van: harmadkézbőli dohányzás.

A dohány füstje több ezer irritáló anyag mellett hozzávetőleg 70 olyan anyagot tartalmat, amely igazoltan rákkeltő hatású. A passzív dohányzók körében a daganatos betegségek aránya 20-30%-kal magasabb, mint a nemdohányzó egyének közt.

A passzív dohányzás hatásai felnőtteknél

A felnőttek esetén is gyakrabban megjelennek a passzív dohányzók körében a krónikus légzőszervi betegségek, mint a COPD vagy az asztma.

A tüdőrák kockázata olyan emberek közt, akik önmaguk sohasem dohányoztak, de passzív dohányzók, akár 20-30%-al emelkedik!

Nem elhanyagolható – csak nem annyira közismert – a szájüregi és gégedaganatok kialakulásának gyakoribbá válása sem.

Emellett magasabb arányú megbetegedést figyeltek meg több más szervrendszer (tehát nem csak a szájüreg és légszőszervrendszer) területén is (pl. emlődaganat, demencia), olyan embereknél, akik tartósan a passzív dohányzás ártalmainak vannak kitéve.

A daganatos megbetegedés mellett jelentősen fokozódik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata is, úgymint a koszorúér-szűkületé, infarktusé, stroke-é, főleg más rizikófaktor jelenlétében.

Asztmás vagy COPD-ben szenvedő személynél a füst hörgőszűkületet vált ki és tovább rontja a panaszokat, vagy előidézi azok fellángolását.

A passzív dohányzás hatása a gyermekekre

Sokszor látunk olyan szülőket is, akik a gyermekük mellett dohányoznak. Nemcsak kint, de zárt térben, autóban is. Ezzel pedig jelentősen növelik saját gyermekük kockázatát krónikus légúti megbetegedés, asztma, bronchitis kialakulására. Gyakori következménye a ygermekkori passzív dohányzásnak a köhögés, a fülfájdalom, akár az agyhártyagyulladás kockázata is emelkedik.

Ezt olvasta már? Bölcsőhalál: a dohányfüst árt a baba vérnyomásának

Passzív dohányzás és terhesség

Most nem a terhesség alatt felelőtlenül dohányzó nőkről beszélünk, hanem azokról, akik másik személy dohányzásának vannak kitéve.

Terhes nők esetén a passzív dohányzás is káros, koraszüléshez, kis születési testsúlyhoz is vezethet, növekszik a gyermekágyi halálozás is az érintett újszülöttek körében.

Mi a helyzet az elektromos cigarettákkal?

Mivel ezek használatakor nincs olyan füstkibocsájtás, mint a hagyományos dohánytermékek esetén, a kockázat természetesen alacsonyabb, ám létezik. De hogy mégis mekkora, az arra vonatkozó tanulmányok és kutatások még most zajlanak.

Tovább

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Felhasznált irodalom: Passive smoking (Better Health Channel)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.