A pipa és szivar hatásai

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

A pipázók és szivarozók gyakran hajlamosak azt állítani, hogy szenvedélyük nem káros, így állandósítva a tévhitet, hogy a pipa és a szivar biztonságosabb, mint a cigaretta. Valójában azonban ezek a dohánytermékek ugyanazokat az egészségügyi kockázatokat hordozzák, mint a cigaretta, sőt, időnként még veszélyesebbek is lehetnek.

A szivar és a pipa csak megjelenésükben különböznek a vékony papírba csomagolt dohányból készült cigarettától. A szivar dohánylevélbe csomagolt, és a cigarettával ellentétben általában nem tartalmaz füstszűrőt. A pipánál a dohány a szár végén helyezkedik el, és a pipa felszerelhető szűrővel. A pipa egy másik formája, a vízipipa, mely az ősi Perzsiából és Indiából származik, s használói illatosított, ízesített dohányt szívnak a vízen keresztül.

A pipa és a szivar nem veszélytelenebb a cigarettánál

A szivar- és pipahasználók gyakran azzal érvelnek, hogy nem veszélyeztetik az egészségüket, mivel naponta csak egyszer-kétszer gyújtanak rá, és nem tüdőzik le a füstöt. Emellett szerintük a szivarozás és a pipázás nem okoz függőséget.

Ugyanakkor kutatások szerint a szivarozás és pipázás ugyanolyan veszélyes, mint a cigarettázás, sőt, talán még veszélyesebb is. Egyetlen nagy szivar dohánytartalma ugyanis annyi, mint egy teljes doboz cigarettáé, emellett a nikotintartalma 100-200 mg között változik, míg egy átlagos cigaretta 8 mg-ot tartalmaz. Ez a túlzott nikotinmennyiség az oka annak, hogy heti néhány szál szivar elszívása mellett is jelentkezhet a nikotinéhség.

A pipázás és szivarozás egészségügyi hatásai

  • Rák – Még ha nem is tüdőzi le a füstöt, akkor is egy sor rákos megbetegedést kaphat a pipázástól és szivarozástól. A rendszeresen szivarozók esetében 4-10-szer nagyobb a száj-, gége-, nyelőcsőrákban való elhalálozás kockázata, mint a nemdohányzóknál. A szájüregi rák a füsttel közvetlenül érintkező területek közül bárhol kialakulhat, így az ajkakban, szájban, torokban, nyelvben is. Akik le is tüdőzik a füstöt, a tüdő-, hasnyálmirigy- és hólyagrák kialakulásának esélyét növelik ezzel.
  • Tüdőbetegség – A szivarozók és pipázók esetében kétszeres a légutak károsodásának kockázata, mely krónikus obstruktív légúti betegséghez (COPD), krónikus bronchitishez és tüdőtáguláshoz vezethet. A dohányzás mindemellett tovább rontja a már meglévő asztmát is.
  • Szívbetegség – A szivarozás és pipázás növeli a szívbetegségek és stroke kockázatát. A szivarozás 30 százalékkal növeli a szívkoszorúér betegségben való korai elhalálozás kockázatát.
  • Fogproblémák – A szivarozás és pipázás hozzájárul a fogínybetegségek kialakulásához, rossz lehelethez és a fogak elvesztéséhez. Egy tanulmány szerint a pipázóknak és szivarozóknak átlagosan 4 foguk hiányzik.
  • Erekciós zavar – A dohányosoknál kétszer nagyobb a merevedési zavar valószínűsége, mint a nemdohányzóknál.

A szivarozás és pipázás nem csak azok számára veszélyes, akik azt szívják, hanem a környezetükben lévőkre is, akik ezáltal passzív dohányosokká válnak. Mivel a szivar dohánylevélbe és nem papírba van csomagolva, nem ég olyan alaposan, mint egy cigaretta, így növeli a rákot okozó anyagok (pl. ammónia, kátrány, szén-monoxid) koncentrációját a levegőben.

Kapcsolódó A dohányzás káros hatásai

A vízipipa is káros

Édes íze ellenére a vízipipa is káros az egészségre. Egy átlagos vízipipázás során 100-200-szor több füstöt lélegzik be, mint amennyit egy cigaretta elszívásakor. A vízipipázás alkalmával legalább ugyanannyi nikotin és egyéb méreganyag jut a szervezetbe, mint cigarettázáskor, így az egészségügyi kockázatai is hasonlóak a dohányzáséhoz. A szivarozókra és pipázókra is ugyanaz a tanács érvényes, mint a cigarettázókra: szokjon le!

Honlapunkon számos leszokási tippről olvashat, ám amennyiben ez így sem megy egyedül, kérjen orvosi segítséget! Mindemellett ne feledkezzen el a rendszeres szűrővizsgálatokon (tüdőrák, szájüregi rák) való részvételről sem, hiszen a korai felismerés fontos a kezelés hatékonyságát illetően.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.