Fejfájás és a stressz

WEBBeteg
megjelent:

Lüktet, szúr, hasogat - és zavar minden tevékenységben. A fejfájás különböző formáiban a lakosság 90 százaléka érintett. A fájdalom üzenet, jelezhet konkrét betegséget, de általában mégis arra utal, hogy változtatnunk kell valamin.

A rendszeresen visszatérő fejfájásoknak csak tíz százaléka vezethető vissza egyértelműen valamilyen konkrét fizikai okra – influenzára, látáshibára stb. A többi esetben a fejfájás forrásait nem lehet könnyen azonosítani. De bizonyított, hogy a fájdalom kialakulása összefüggésben van bizonyos életmódbeli tényezőkkel, amelyekre érdemes odafigyelni.

A fejfájás leggyakoribb kiváltója a stressz. A lelkiállapot és a fejfájás között összefüggés van. Az állandósult stressz a szervezet egészére nézve káros. A stressz következményei összetettek, lelki-testi tüneteket egyaránt kiválthat, ha állandósul az életünkben. Szorongás, alvászavar, ingerlékenység, türelmetlenség, csökkent önértékelés és teljesítmény, figyelmetlenség vagy agresszív viselkedés mind lehetséges következmény.

Krónikus stressz esetén a helyzetet nehezíti, hogy a feszült állapot olyan testi tüneteket produkál, amelyek újabb stressz forrásai, és ezzel az ördögi kör bezárul. Tipikus stressz tünet a szív- és érrendszeri megbetegedés, az emésztőrendszer érzékenysége, az immunrendszer gyengébb működése, a légzőszervi megbetegedések és az autoimmun betegségek kockázatának növekedése. És a stressz következménye lehet a fejfájás is.

Csökkentse a stresszt!

Ha hajlamos a fejfájásra, gondolnia kell a stressz csökkentésére. Iktasson be a napjába több pihenőt, szervezze hatékonyabban a munkát, hagyjon időt a feltöltődésre és a kikapcsolódásra. Higgye el, a szervezete hálás lesz!

Ha mégis kialakult a fájdalom, csillapítsa! A fejfájással nem kell együtt élni, hiszen az életminőséget jelentősen rontja, elvonhatja a figyelmünket a feladatunkról, balesetekhez vezethet, a tartós fájdalom pedig kihat az emberi kapcsolatokra is.

Stressz teszt
Mennyire számít magasnak a stressz az életében? Stressz teszt kitöltése

(WEBBeteg)

Cikkajánló

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.