Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Háziorvos, pszichoterapeuta
Bemutatkozás:

Pécsett végeztem általános orvosi karon, ezután háziorvostanból majd pszichoterápiából szakvizsgáztam, továbbá okleveles rajzvizsgálati szakértői végzettséget szereztem. Terapeutaként dinamikus rövid analitikus módszerrel, és az álmok, rajzok szimbólumrendszerével dolgozom főként az élethelyzeti krízisek és a szorongás, pánik pszichoterápiás elemekkel történő oldása céljából, a szupportív/támogató terápia mellett. Jelenleg pár- és családterapeuta jelölt vagyok.

Mindkét szakmaterületen aktív gyakorlati munkát is végzek, így keressen bizalommal az általános egészséget, egészségmegőrzést érintő kérdésekben, beleértve a házipatikát, és tegye fel bizalommal bármely betegséggel kapcsolatos kérdését, melyet akár háziorvosának is feltenne. Továbbá bátran forduljon lelki, családi vagy párkapcsolatot érintő problémájával hozzám.

Weboldalam: drszabozsuzsanna.hu

Időpontfoglalás online terápiára: onlinepszichologus.net

Legutóbbi válaszai

Vércukor mérés kétszer - különbség az értékek között

Tisztelt Kérdező! Érdemes lenne ellenőrizni a vércukormérőben az elem állapotát, a tesztcsík szavatosságát. Ha mindez rendben van és az eltérést még mindig tapasztalja, a műszert bevizsgáltatni, hogy minél pontosabban mérjen. Így, hogy nem stabil a mért különbség az első lépés ez lenne, feltételezhető hogy akár eszközhiba is állhat a háttérben. Másodszor érdemes lenne egy teljesen más mérőeszközzel megismételni ugyanezt a kísérletet, ha azzal is van különbség akkor javasolom hogy mielőbb keresse fel háziorvosát aki a korábbi megelőző anamnézisének az ismeretében a megfelelő vizsgálatokat el tudja rendelni. Emellett fontos kérdés hogy a jelenleg mért értékek pontosan milyen tartományok közt ingadoznak, miket mér? Vércukornaplót is célszerű vezetni mégha preventíven mér is, és ezt is bemutatni a háziorvosának. üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

A demencia megjelenése és foka képalkotó vizsgálattal felderíthatőí, íkörülhatárolható?

Tisztelt Kérdező! Úgy gondolom hogy mindenképpen érdemes lenne konzultálnia és jeleznie a változásokat a kezelő szakorvosoknak mielőbb. A felsorolt tünetek lehetnek a mániás dekompenzáció jelei is, vagyis hogy párja mániás depressziója jelenleg nem a lehangolt, depresszív szakaszban, hanem a felhangolt mániás szakaszban van. Ennek jele lehet a megváltozott viselkedés szétszórtság, esztelen költekezés is, akár az agresszió is. Ezt ha a kezelő pszichiáternek jelzi, gyógyszermódosítással, gyógyszerbeállítással orvosolható. Felmerül bennem hogy rendszeresen szedi e a gyógyszereit vagy az előírtaknak megfelelően? Az is előfordulhat hogy ami korábban terápiás hatású mennyiség volt jelenleg már nem az. Természetesen az egyéb agyi folyamatok, mint például agyi térfoglaló folyamatok, (vagy akár a demencia) sem zárhatóak ki biztonsággal képalkotó vizsgálat nélkül, főleg ha hosszú ideje nem volt hasonló mániás dekompenzációja és a felsorolt gyógyszerekkel a betegsége egyensúlyban volt tartható. Mindenképpen szükséges lenne ezért mind a neurológus, mind a pszichiáter kezelőorvossal konzultálni, és ha módja van rá, a szakorvos is ad rá beutalót a képalkotó vizsgálat is kifejezetten hasznos és informatív lenne. Remélem hamarosan rendeződnek a problémáik, jobbulást kívánok üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Izom rángás, botladozás, egyre ügyetlenebb vagyok

Tisztelt Kérdező! Mivel ezeknek a tüneteknek neurológiai oka is lehet, ezért elsőként feltétlenül javasolnám, hogy keresse fel mielőbb háziorvosát, aki egy személyes vizsgálat során illetve a korábbi betegségeinek ismeretében tovább tudja irányítani önt amennyiben szükségesnek látja egyéb szakvizsgálatok irányába, mint például vérvétel, vagy neurológiai szakrendelés, hogy az ügyetlenségnek, izomrángásnak az okát is meg lehessen találni. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel, dr. Szabó Zsuzsanna

Laborvizsgálat eredménye

Tisztelt Kérdező! A teljes laboreredményének hiányában ezeknek az értékeknek az önmagában való értékelése erősen korlátozott válaszadást tesz csak lehetővé, amellett, hogy megelőző anamnézise is ismeretlen számomra. A CRP enyhe emelkedése valamilyen gyulladásos folyamatot feltételez, gyulladásokban lehet a ferritin érték is magasabb. A ferritin magasabb értéke továbbá -többek közt- vastúlterhelés, valamilyen májbetegség, bizonyos anaemák esetében is magasabb lehet. A granulociták százalékos eloszlása a teljes vérkép (egyéb fehétvérsejtek,pl. leukocyták, vörösvérsejtek számszerű értéke) ismerete nélkül nem értékelhető. Azonban elképzelhető, hogy az eozinofilok magasabb száma pl. allergiát jelezhet. Javasolom, hogy elsősorban a teljes laborlelet birtokában a háziorvosát keresse fel, (vagy a labort elrendelő kezelőorvosát) aki a korábbi eredmények kontextusában pontosan ki tudja értékelni a teljes eredményt, és további vizsgálatokat is el tud rendelni, amennyiben szükséges. üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Vérkép [LDH, GPT, GGT]

Tisztelt Kérdező! A laboreredmény tekintetében a labort kérő orvossal kellene első körben konzultálni, illetve párhuzamosan javasolom hogy keresse fel panaszaival háziorvosát, mivel a korábbi anamnézise számomra ismeretlen, továbbá a nagymértékű fogyásának oka is, a további kivizsgálások indikálása tekintetében ő tud eljárni. Azok alapján amit leirt jó volna egy hasi ultrahang vizsgálat ( a májfunkciós eltérések miatt) ha még nem volt - sebészeti műtétek előtt szokott ilyen készülni- illetve hasznos lenne utánajárni hogy a rosszullétei hátterében pontosan mi is áll. Ehhez első körben jó lenne ha háziorvosa meg tudná vizsgálni, szívét meghallgatni, EKGt készíteni, vérnyomást mérni. Az eredmények függvényében lehet megítélni hogy mi lehet a kiváltó ok, szükség van-e további kardiológiai kivizsgálásra például, vagy valami egyébre, esetleg olyan okot talál, ami helyben akár gyógyszeresen kezelhető. Mielőbbi jobbulást kívánok üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna