Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Háziorvos, pszichoterapeuta
Bemutatkozás:

Pécsett végeztem általános orvosi karon, ezután háziorvostanból, majd pszichoterápiából szakvizsgáztam, továbbá okleveles rajzvizsgálati szakértői végzettséget szereztem. Terapeutaként egyéni terápia során dinamikus rövid analitikus módszerrel, az álmok, rajzok szimbólumrendszerével, illetve sématerápiával dolgozom főként az élethelyzeti krízisek és a szorongás, pánik pszichoterápiás elemekkel történő oldása céljából, a szupportív/támogató terápia mellett. Pár- és családterápiás tanácsadás során pedig főként a párkapcsolati krízisek, elakadások feloldásán dolgozom klienseimmel. Jelenleg képzésben lévő pár- és családterapeuta, sématerapeuta vagyok.

Mindkét szakmaterületemen aktív gyakorlati munkát is végzek, így keressen bizalommal az általános egészséget, egészségmegőrzést érintő kérdésekben, beleértve a házipatikát, és tegye fel bizalommal bármely betegséggel kapcsolatos kérdését, melyet akár háziorvosának is feltenne. Továbbá bátran forduljon lelki, családi vagy párkapcsolatot érintő problémájával is hozzám.

Weboldalam: drszabozsuzsanna.hu

Időpontfoglalás online terápiára: onlinepszichologus.net

Legutóbbi válaszai

Fejfájás és szédülés

Tisztelt Kérdező! Érdemes lenne ismét visszamennie a fejfájás ambulanciára, vagy neurológustól ismételt kivizsgálást kérnie, így hogy a tünetei jellegében, erősségében változás következett be, hisz az előző vizsgálat már régebben volt. Általánosságban elmondható hogy akár a frontérzékenység akár az alváshigiénében bekövetkezett változások is okozhatnak fejfájást, sőt a dehidráltság is, mely nyáron valóban gyakrabban kialakulhat. Igyon sok folyadékot, és ha alvása nem volt az igazi, próbáljon egészségebb alváshigiénére törekedni. Korábbi kutatások szerint az arc, a nyak és a fejbőr izmainak összehúzódása is okozhet a tenziós fájdalmat, melyet okozhat stressz is. De a modern kutatási eredmények azonban úgy vélik, hogy nem izomgörcs okozza a tüneteket, hanem az emelkedett fájdalomérzékenység. Ennek eredményeképpen lehetséges, hogy a fej izmai bemerevednek és érzékennyé válnak – ez ugyanis gyakori tünete a tenziós fejfájásnak. A merev izmok oka ilyenkor valószínűleg a túlérzékenyített fájdalomrendszer. Érdemes lehet egy friss vérvételre is elmennie, hogy kiderüljön egy esetleges kórok, és ismételten vezetni a fejfájás naplót. Mielőbbi jobbulást kívánok üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Auras migrén 2

Tisztelt Kérdező! CT és MR leletét nem láttam, így valójában kicsit vaktában tudok válaszolni azzal kapcsolatban hogy érdemes-e és ha igen milyen irányba menni kivizsgálás tekintetében, pusztán a leírtakra tudok hagyatkozni. Arra vonatkozóan hogy történt e valami a fejében csak találgatni lehet kontroll vizsgálat hiányában. Ha november óta szaporodtak a panaszai, tünetei, vagy a tünetek jellege megváltozott , érdemes lehet visszamenni a neurológushoz főleg ha gyógyszert nem írt fel. Vagy még jobb ennél, ha speciális fejfájás ambulanciát /fejfájás centrumot keres fel panaszaival. (erre egyrészt érdemes lehet tovább menni) Érdemes fejfájás naplót vezetnie ez nagy segítségére van / lesz a vizsgáló orvosnak, melyet akár a WEBBetegről, akár a Magyar Fejfájás Társaság honlapjáról le tud tölteni. Ha aggódik az érproblémák miatt, idegsebésszel tud konzultálni még a leletéről, ő meg tudja mondani van e és ha igen milyen teendő, esetleg állhat e a panaszai hátterében, az észlelt elváltozás normál variáns-e vagy okozhat komoly bajt. (erre is érdemes lehet tovább menni) Ha korábban nem volt esetleg nyaki ultrahang vizsgálat is szóba jöhetne még (ezt a leleltek hiányában hagytam a végére) És minden tünetcsökkentő tipp, melyeket előzőleg leírtam. Mielőbbi jobbulást kívánok üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Koronavírus terjedése

Tisztelt Kérdező! A szabadtéri terjedés természetesen lehetséges, de statisztikailag elenyésző a zárt térben való terjedéshez képest, és sok minden befolyásolja úgymint pl. szélirány stb. Az ön által hozott példákban is lehetséges mindkettő esetben, de az első esetben ennek az esélye nagyon minimális. A második esetben az elmúlt években javasolt 1,5-2 m egy biztonságos távolságnak lett minősítve. Az interneten számos videó elérhető a koronavírus terjedésének modellezéséről. Amennyiben aggódik, vagy egészségügyi állapota megkívánja, viseljen akár szabadtéren is maszkot, az a lehető legbiztonságosabb. üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Inzulinrezisztencia

Tisztelt Kérdező! Az eredményei alapján az inzulin rezisztencia diagnózisa nem állítható fel. Abban az esetben, ha a 0’vc 6,1 és 7 közé esik, akkor felmerülhet IR, illetve az IGT (csökkent glukóz tolerancia) lehetősége. A vércukor adatok mellett az inzulinértékek is mérvadóak, az ezek alapján számolt arányok döntőek az IR szempontjából. Az éhomi inzulinszint (0’INS) akkor kóros, ha 25 µU/ml feletti, míg a 120 perces érték 45 µU/ml felett jelez problémát. A két adat – vagyis a vércukor, és az inzulinszint – képletbe helyezve megadja a HOMA – Indexet, (ez is szerepel a leletén és rendben van) ehhez mindenképpen az éhomi értékekre van szükség: éhomi vc X éhomi INS/22,5. Ezt az adatot akkor tekinthetjük kórósnak, ha az eredmény 4.4 feletti. Amennyiben az érték 2,5-4,0 közötti, akkor a 0 perces inzulin érték 2,5-szerese már az inzulinrezisztencia fenn álltát támogatja. Bár az ezzel kapcsolatos értékei rendben vannak és az IR diagnózisa ezek alapján nem állítható fel, ez a lelet egy vezerfonal és fontosak lehetnek az egyéb társ betegségek pl PCO megléte is, illetve a tünetei is, ezért érdemes lehet felkeresni egy endokrinológust panaszaival. üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Auras migrén

Tisztelt Kérdező! Előfordulhat, hogy az aura tüneteket nem követi fejfájás, ez különösen riasztó lehet. Ha fejfájás sem jelentkezik a többi, ún. aura jelenségen kívül, akkor általában csendes migrénről beszélhetünk (migrénes vizuális aura fejfájás nélkül)Ne gondoljuk azonban, hogy ha nincs fejfájás, az aura jelenségek, így a vizuális zavarok nem olyan kellemetlenek. Elképzelhetőnek tartom, hogy a terhesség alatti panasza is lehetett hasonló okból, de valóban a magas vérnyomás is tud ehhez nagyon hasonló tünetekkel járni. Azt tanácsolom hogy a szédülés, bizonytalanság, gyengeség miatt érdemes lenne ismét felkeresni a neurológust, hogy folytassa a kivizsgálást, regáljon az ér problémákra, illetve fontos lenne rendszeresen mérni a vérnyomását, és vérvételre is menni, én a pajzsmirigy funkciót is ellenőrizném a vérvétel során, ugyanis esetleg felmerülhet pajzsmirigy probléma is a tünetei hátterében. Vannak olyan állapotok is, amelyek kiválthatnak migrénes rohamot, mint például a dehidráció, (érdemes sok folyadékot fogyasztani) az alkoholfogyasztás (különösen a vörösbor), a kevés alvás, a hosszú autóvezetés, a túl sok koffein, bizonyos szagok, hangok, fények és egyes ételszínezékek, - adalékok, ezeket érdemes kerülni, odafigyelni a megfelelő alváshigiénére is. A migrénes rohamok csökkentésére neurológus tud gyógyszert felírni, mellyel jelentősen csökkenthetőek ezek a nagyon kellemetlen tünetek, és ahogy ön is tette ezt a betegséget mindenképpen érdemes kivizsgáltatni és kezeltetni. mielőbbi jobbulást kívánok üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna