Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Háziorvos, pszichoterapeuta
Bemutatkozás:

Pécsett végeztem általános orvosi karon, ezután háziorvostanból majd pszichoterápiából szakvizsgáztam, továbbá okleveles rajzvizsgálati szakértői végzettséget szereztem. Terapeutaként dinamikus rövid analitikus módszerrel, és az álmok, rajzok szimbólumrendszerével dolgozom főként az élethelyzeti krízisek és a szorongás, pánik pszichoterápiás elemekkel történő oldása céljából, a szupportív/támogató terápia mellett. Jelenleg pár- és családterapeuta jelölt vagyok.

Mindkét szakmaterületen aktív gyakorlati munkát is végzek, így keressen bizalommal az általános egészséget, egészségmegőrzést érintő kérdésekben, beleértve a házipatikát, és tegye fel bizalommal bármely betegséggel kapcsolatos kérdését, melyet akár háziorvosának is feltenne. Továbbá bátran forduljon lelki, családi vagy párkapcsolatot érintő problémájával hozzám.

Weboldalam: drszabozsuzsanna.hu

Legutóbbi válaszai

Izomrángás

Tisztelt Kérdező! Javasolom a panaszos végtag pihentetését, a megterhelő testhelyzet átmeneti kerülését, magnézium szedését, (pl. magnézium- citrát mely a legjobban felszívódik, 500 mg ) és B-vitamin komplex szedését kúraszerűen. Ha tünetei nem enyhülnek, vagy zsibbadás esetleg egyéb tünet is társul a panaszához, keresse fel háziorvosát. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Laboratóriumi eredmény

Tisztelt Kérdező! Alapvetően a laboratóriumi értékek elemzése a többi értékkel egyidejűleg kell hogy történjen azok kontextusában, leghitelesebb választ csak úgy lehet adni, mivel az orvosszakmailag felmerülő kérdések jó részére a többi érték egyből választ is ad. Kiragadva 2 értéket a válaszadás is csak korlátozott lehet. Továbbá fontos lenne ismerni a labor által kiadott normál értékeket (szerepel a leleten az önnek mért értékek után) mivel kis mértékben minden labor normálértéke eltér, az aktuális gépkalibrálások miatt. Úgy gondolom, hogy alapvetően a D-vitamint és K-vitamint (nem káliumot) tartalmazó cseppek nem befolyásolnak. Az alanin aminotranszferáz egy májfunkciós érték, a többi májfunkciós érték nélkül ez az eredmény nehezen vagy nem értelmezhető, (máj elzsírosodás, vagy egyéb?) de általánosságban mondható, hogy férfiaknál a 44 U/l érték még a normális felső határa is lehet. Ami nagyobb figyelmet igényel az a kálium szint emelkedése, mivel kardiális (szív eredetű) eltéréseket okozhat a túl magas szintje. Az okának kiderítéséhez tudni kéne, hogy nincs-e a háttérben vesefunkciós romlás (hiányzó laborértékek) vagy cukorbetegség, esetleg a szedett gyógyszereivel nincs-e összefüggésben (lehet vérnyomáscsökkentő mellékhatás is akár, mióta szedi, hogy változott az érték) vagy diétahiba. Javaslom, hogy a legközelebbi kardiológiai szakorvosi kontrollján, addig is a háziorvosával egyeztetve beszéljék át ezt a kérdést, ha a probléma olyan mértékű esetlegesen kálium ürítést fokozó vízhajtó, vagy vérnyomáscsökkentő váltás segíthet a rendezésében. Addig is erre vonatkozóan javaslok diétát, bő folyadékfolyasztást. Bővebben itt olvashat róla: https://www.webbeteg.hu/cikkek/vesebetegseg/18471/magas-kaliumszint-hyperkalaemia Üdvözlettel jobbulást kívánva: Dr. Szabó Zsuzsanna

Serum Calcium

Tisztelt Kérdező! Javasolnám, hogy várja meg az endokrinológusával egyeztetett időpontot, addig is, esetleg felfüggeszteni a kollagén szedését, így ha orvosa előirányoz egy új labort, az segíthet tisztázni, hogy a kiegészítő kollagén segédanyaga lehetett e a probléma,(nem írta milyen dózisban szedi ezt az étrendkiegészítőt), vagy egyéb esetleg endokrinológiai ok, vagy más (szed-e pl. D vitamint is esetleg?) melyet a maga pontos endokrinológiai kórtörténetének (6 év ahogy írta) ismeretében könnyen meg fog tudni ítélni a kezelőorvosa. Kérdés még, hogy a laborérték mellett tapasztal-e például székrekedést, vagy hányingert, esetleg étvágytalanságot vagy bármilyen hasi fájdalmat (ált. tompa jellegűt), erre lehet érdemes esetleg odafigyelni. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Bal alhasi, medeence, comb fájdalom

Tisztelt Kérdező! Panaszai alapján úgy gondolom, hogy célszerű lenne háziorvosánál jelentkeznie ezekkel a panaszokkal, első körben egy fizikális vizsgálat (has betapintása, hallgatása, kopogtatása) nagy segítségre lehetene abban, hogy pontosan mi okozhatja a fájdalmat. Emellé a székletével kapcsolatban tennék még fel kérdéseket, változott e mostanában színe szaga állaga, hasmenés, vagy szorulás jellemző e, esetleg ezek váltakozása? Véresnek, nyákosnak látta-e? Ugyanígy a vizelettel kapcsolatban is. Szűnik-e valamire a fájdalom, ha igen mikor? Ezekre mindenképpen kellene választ találni, mielőtt bármilyen találgatásba bocsátkoznánk ok-okozatot tekintve. Tehát javaslom, hogy keresse fel a háziorvosát a panaszok miatt, aki vizsgálat után el tudja oszlatni aggodalmait, illetve a vizsgálat után amennyiben szükséges tovább tudja utalni önt például hasi ultrahang vizsgálatra is. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Furcsa érzések a fejben

Tisztelt Kérdező! Kellemetlen tünetei, amennyiben még jelen pillanatban is fenn állnak, véleményem szerint mindenképpen további megnyugtató pontosításra szorulnának diagnosztikusan, főleg hogy ez az életminőségét rontja. Javaslom, hogy keressen fel amennyiben elérhető önhöz közel, területileg illetékes fejfájás ambulanciát, vagy fejfájás centrumot. https://fejfajas-tarsasag.hu/info.aspx?sp=17 Ide háziorvosa tudja beutalni. Továbbá érdemes lenne ennek az érzésnek amit tapasztal a pontosítása, tehát "hallja" ezt a recsegést, esetleg a fülében (mintha abba ment volna víz - ezesetben fül orr gégészeti vizsgálat jöhetne esetleg szóba) vagy más jellegű a panasz, inkább fájdalom jellegű és kíséri valamilyen egyéb érzés, pl.szorító, nyomó érzés a fej bármilyen pontján? Esetleg milyen más szavakkal tudná leírni a panaszt? Mi provokálja az érzést (pl a fekvés? írta, hogy esténként jelentkezik többször) illetve enyhül e másra is mint a friss levegő? Ezeknek a további pontosítása segíthetne az egyéb diagnosztikus utak megtalálásában. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna