Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Háziorvos, pszichoterapeuta
Bemutatkozás:

Pécsett végeztem általános orvosi karon, ezután háziorvostanból majd pszichoterápiából szakvizsgáztam, továbbá okleveles rajzvizsgálati szakértői végzettséget szereztem. Terapeutaként dinamikus rövid analitikus módszerrel, és az álmok, rajzok szimbólumrendszerével dolgozom főként az élethelyzeti krízisek és a szorongás, pánik pszichoterápiás elemekkel történő oldása céljából, a szupportív/támogató terápia mellett. Jelenleg pár- és családterapeuta jelölt vagyok.

Mindkét szakmaterületen aktív gyakorlati munkát is végzek, így keressen bizalommal az általános egészséget, egészségmegőrzést érintő kérdésekben, beleértve a házipatikát, és tegye fel bizalommal bármely betegséggel kapcsolatos kérdését, melyet akár háziorvosának is feltenne. Továbbá bátran forduljon lelki, családi vagy párkapcsolatot érintő problémájával hozzám.

Weboldalam: drszabozsuzsanna.hu

Időpontfoglalás online terápiára: onlinepszichologus.net

Legutóbbi válaszai

Feszítő nyak

Tisztelt Kérdező! A panaszait tekintve mihamarabb fizikális vizsgálatra lenne szükség hogy meg lehessen ítélni pontosan mi váltja ki a panaszait. Legvalószínűbb hogy valamilyen ér eredetű a panasz, de ezt vizsgálat nélkül nem lehet biztosan kijelenteni, és számos más ok is állhat a háttérben, akár fülgyulladás is. A megfelelő diagnózis felállításához, illetve kezelés megkezdéséhez, kérem elsőként keresse fel a háziorvosát, vagy az ügyeletet, állapotrosszabbodás esetén a területileg illetékes sürgősségi betegellátót. mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel dr Szabó Zsuzsanna

Mi is fáj pontosan?

Tisztelt Kérdező! Előfordulhat, hogy a fájdalom kisugárzó fájdalom. Kimerültség, valamilyen ki nem kezelt gyulladás mind-mind ronthatja a panaszokat. Elsőként egy háziorvosi vizsgálatot, vérvételt javasolnék (akár vashiány, vérszegénység is okozhat tartós fejfájást). Egy egyszerű, de alapos fizikális vizsgálat, alapos anamnézis alapján is rengeteg dolgot ki lehet zárni, vagy igazolni. Majd fül-orr-gégészeti, esetleg neurológiai szakvizsgálatot (fejfájás ambulancia) javasolnék, ha a panaszai nem múlnak. Fül-orr-gégészet nem beutaló köteles, (esetleg érdemes lenne kontrollra visszamenni, ha a füle felől érzi a nyilalást) neurológiai szakvizsgálat igen. Ha állkapocs felől sugárzik a fájdalom, esetleg fogászati eltérés is szóba jöhet, de nem ez a legvalószínűbb, a leírása alapján. Beutalóval háziorvosa tudja ellátni. Mielőbbi jobbulást, gyors gyógyulást kívánok! üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Régebbi sérülés

Tisztelt Kérdező! Ilyen nagymértékű zúzódás esetén előfordulhat hogy a vérömleny ami a bőr alatt keletkezik - ez a "belilult" rész- nem tud egyenletesen felszívódni, és úgymond szervül, vagyis valamiféle kötőszövetes csomó maradhat a helyén, amit jelenleg ön is tapasztal. Emellett fontos lenne a differenciáldiagnosztika. Mindenképpen lágyrész ultrahang vizsgálatot javasolok első körben, ami segít differenciálni, hogy mi is az a csomó, főleg, hogy panaszt is okoz. Az is előfordulhat, hogy a kialakult csomó egészen más eredetű, esetleg nincs is eredendően összefüggésben a zúzódással. Esetleg az ütés következtében részleges izomszakadás is bekövetkezett - ezt magyarázná, hogy nem tudott lábra állni- és ez rosszul, hegesen gyógyult. Elsősorban tehát a lágyrész uh, esetleg más képalkotó vizsgálat jön szóba, hogy a rosszindulatú eredet is kizárható legyen. Uh vizsgálatra háziorvosa tud beutalót adni. Nagyobb sérülések esetén mindenképpen javasolt baleseti sebészetre vizsgálatra menni, az érintett végtagot pihentetni, a zúzódást pl lioton, vagy fekete nadálytő krémmel kenni, jegelni. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna

Szorongás kivizsgálás

Tisztelt Kérdező! Azt javasolom, hogyha a belgyógyászati/szomatikus okok kizárásra kerültek a panaszai hátterében (leletei negatívak) keressen személyes pszichiáteri segítséget mielőbb. Levele alapján úgy gonodolom, hogy a pánikbetegség, szorongás áll fenn, mellyel elsősorban nem neurológus-pszichiáter hanem pszichiáter-pszichoterapeuta tudna megfelelő segítséget nyújtani. Akut esetben -akár éjszaka is- a területileg illetékes pszichiátriai ambulancia 0-24 órában beutaló nélkül fogadja önt. TB alapon a területileg illetékes mentálhigiénés/ pszichiátriai járóbeteg szakellátásban is tud jelentkezni, itt a pszichiátriai- gyógyszeres segítség mellett (szorongásoldó és hangulatjavító beállítása) pszichológus vagy pszichoterapeuta kolléga is tudna foglalkozni önnel. Ez a szakrendelés szintén nem beutaló köteles. Háziorvosa segítségét is tudja kérni a szakrendelésre való eljutásban. A gyógyszeres kezelés mellett a pszichoterápiás segítség, a korábbi traumák, stressz feldolgozása, realxáció tanulása elengedhetetlenül fontos lenne a pániktünetek mérséklése szempontjából. Mindezekből van kiút, csak ne féljen mihamarabb cselekedni, ezzel a problémával nincs egyedül, ne tartsa vissza a szégyenérzet! Krízisben, vagy ha beszélgetni szeretne lelki problémáiról, hívja a lelki elsősegély telefonszámok valamelyikét https://sos116-123.hu/ (külföldi és skypeos elérhetőségek is vannak az oldalon) itt online élőben azonnal tud segítséget kapni, képzett segítőktől. A telefonos elérhetőségek is ingyenesen hívhatóak. Bővebben itt https://onlinepszichologus.net/app/uploads/telefonos-lelkisegely.pdf talál még lelki elsősegély céljából ingyenesen és azonnal elérhető szolgáltatásokat. mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel: Dr Szabó Zsuzsanna

Kérem értékelje a leletem, merre tovább? Köszönöm!

Tisztelt kérdező! Mivel a korábbi anamnézise, szedett gyógyszerei, családjában előforduló betegségek, korábbi referenciaként használható laborleletei ismeretlenek számomra, ezért a lelet értékelése korlátozott értékű, kizárólag az ön által leírtakra és erre az egy db vérvételi eredményre szorítkozik. Kezelőorvosa, háziorvosa, aki a fentebb felsoroltaknak birtokában van, esetleg részletesebb információkkal tud önnek szolgálni állapotát illetően. Először is mivel emelkedett az éhgyomri vércukra, ha a vérvétel előtt nem evett és nem ivott,és nem ismert cukorbeteg (náluk állapottól függően kissé másabbak az elfogadható értékek) akkor érdemes lenne elkezdenie diétáznia, hogy megelőzze a II. típusú cukorbetegség kialakulását. Ugyanez vonatkozik a kissé emelkedett koleszterinszintre is. Amennyiben a testtömeg indexe is magasabb, ez kiemelten fontos lenne, hogy egy későbbi metabolikus szindrómát elkerüljön. Tehát összetett szénhidrátokban gazdag, egyebekben szénhidrát és zsírszegény diéta lenne az elsődlegesen javasolt. Az enyhén emelkedett GGT és a hasi panaszai esetleg utalhatnak máj érintettségre, epepangásra, esetleg epekövességre, ezért javasolnék egy hasi ultrahangvizsgálatot is, amennyiben fizikális vizsgálat után a háziorvosa is javasolná. Bokáját pihentesse, elképzelhető valamilyen túlterhelés, ami a bokaízületre hárult. Ha a panasza pihentetésre sem múlik, ortopéd szakorvos tud további terápiás javaslatot nyújtani. Ha a rendszeres sportot (attól függ mennyire terheli például az érintett ízületet) tudja, akkor fokozatosan hozza vissza az életébe. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna