Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Bemutatkozás:

Pécsett végeztem általános orvosi karon, ezután háziorvostanból, majd pszichoterápiából szakvizsgáztam, továbbá okleveles rajzvizsgálati szakértői végzettséget szereztem. Terapeutaként egyéni terápia során dinamikus rövid analitikus módszerrel, az álmok, rajzok szimbólumrendszerével, illetve sématerápiával dolgozom főként az élethelyzeti krízisek és a szorongás, pánik pszichoterápiás elemekkel történő oldása céljából, a szupportív/támogató terápia mellett. Pár- és családterápiás tanácsadás során pedig főként a párkapcsolati krízisek, elakadások feloldásán dolgozom klienseimmel. Jelenleg képzésben lévő pár- és családterapeuta, sématerapeuta vagyok.

Mindkét szakmaterületemen aktív gyakorlati munkát is végzek, így keressen bizalommal az általános egészséget, egészségmegőrzést érintő kérdésekben, beleértve a házipatikát, és tegye fel bizalommal bármely betegséggel kapcsolatos kérdését, melyet akár háziorvosának is feltenne. Továbbá bátran forduljon lelki, családi vagy párkapcsolatot érintő problémájával is hozzám.

Weboldalam: drszabozsuzsanna.hu

Időpontfoglalás online terápiára: onlinepszichologus.net

Legutóbbi válaszai

Epilepsziás vagyok vagy nem

Tisztelt Kérdező! Megértem az aggodalmát, én azt javaslom, hogy ehhez kérjen szakvéleményt a neurológus kezelőorvostól. Alapvetően háziorvosként annyit tudok elmondani, hogy az első leleten találtak epilepsziára utaló jeleket, de a 24 órás EEG véleménye szerint, definíció szerinti eltérés-vagyis ami egyértelműen igazolná az epilepsziát- nem volt. A panaszait sajnos ami miatt szükség volt az EEG-re nem ismerem mert nem írta le, pedig a pontos válaszhoz szükség lenne rá, ugyanis az üzemorvos azt nézi, hogy a panaszok, mennyire valószínű, hogy munkavégzés közben jelentkezni fognak és ennek a hátterében áll e olyan betegség, ami kiszámíthatatlanul bármikor felléphet pl. az epilepszia. Azt gondolom, hogy kérhet az üzemorvos még további vizsgálatokat, -ez időre akár bevonhatja az engedélyt jogosítványt is- és kérhet még ebben a kérdéskörben neurológiai szakvéleményt is, vagyis hogy a kezelő neurológus nyilatkozzon targoncázhat e vagy sem. Az egy jó, örvendetes jel, hogy a 24 órás EEG nem mutatott eltérést, viszont nem biztos hogy egy következő 24 órában nem mutatna esetleg, mivel az epilepszia nem kiszámíthatóan jelentkezik, ezért lenne érdemes nyilatkoznia a neurológusnak, hogy hogyan tovább. Egyébként azt gondolom, hogy van esély arra is hogy tovább dolgozzon, Illetve ha alkalmazott és a targoncás munkakörből valami miatt ki is zárják, kérheti, hogy más munkakörben foglalkoztassák. Az epilepszia kiváltó oka lehet alkohol és gyógyszer megvonás, agyi sérülés, károsodás, térfoglaló folyamat, központi idegrendszeri gyulladás vagy fejlődési rendellenesség is., Amire érdemes lenne figyelnie, hogy ne fogyasszon lehetőleg alkoholt, akár ez is provokálhatta a tüneteket (de mivel erről nem írt, csak találgatok) Az üzemorvos egyenként úgy igyekszik megoldást találni, hogy főleg az ön és mások testi épsége ne kerüljön veszélybe. Tehát javasolom, hogy kérje a neurológust nyilatkozzon, hogy szerinte vezethet e munkagépet a leletek függvényében vagy sem, ha ő azt írja le, hogy igen akkor valószínűleg az üzemorvos ezt támogatni fogja. Ha mégis epilepsziás lenne és szüksége lenne gyógyszerre bizonyos tünetmentes idő és feltételek után ismét engedélyezhető jogosítvány. Maga is megfellebbezheti a döntést és lehet menni másodfokra szakértő bizottsághoz, aki újra megítéli jogos e a jogosítvány elvétele vagy sem, de ott már fellebbezés nincs. Ezzel kapcsolatban háziorvosa is tud segíteni. Minden jót kívánok üdvözlettel

EEG folytatás

Tisztelt Kérdező! Mivel háziorvos ill. pszichoterapeuta szakorvos vagyok, nem neurológus, ezért sajnos korlátozottan tudom csak értelmezni a leletét, mivel nem az én szakterületem, ill. neurológián belül is elég specifikus területet ölel fel az EEG. "A felvétel alatt csaknem mindvégig csökkent éberségi szint mellett, gyakran megjelenő K-komplex betörés látható, mely 0,5-1,5 sec tartammal. A bal frontotemporális területen az amplitúdók kissé magasabbak, de nem következetesen." Én azt gondolom, hogy előbbi kimásolt mondatok miatt javasolhatták az EEG ismétlését. Én azt javasolnám, hogy érdemes lenne mindenképpen ismételni a vizsgálatot, mivel ez elképzelhető, hogy már, definitívebb eredményt tud mutatni, ill. esetleg alvásspecialista neurológus felé elmenni, így, hogy a figyelem, az éberség is probléma. Az, hogy az MRI negatív az nagyon jó hír. Ennél többet sajnos ezen a szakspecifikus területen segíteni nem tudok. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel:

EEG lelet értékelése (agyi köd)

Tisztelt Kérdező! Jelenleg neurológus kollégánk sajnos nem elérhető a válaszadásra, így az EEG leletét pontosan kiértékelni nem tudjuk, de ezt egyébként is a vizsgálatot kérő neurológus szakorvos tudja legpontosabban megtenni, hiszen ő ismeri a legpontosabban az egyéb orvosi vizsgálat eredményeit is. Viszont leletét elolvastam, és úgy találom, hogy ez nem teljesen negatív. Mivel párhuzamosan továbbra is panaszos -és ez a döntő- ezért feltétlenül javasolnám, ha kezelő neurológusa nem elérhető, mielőbb keressen fel ismételten neurológiai szakrendelést további kivizsgálás céljából. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel:

Pszchiés betegség?

Tisztelt Kérdező! Javasolnám, hogy keressen fel első körben neurológus szakorvost szakvizsgálat céljából, ha ő javasolja akkor egyébként egy alváslaboros vizsgálat is szóba jönne, vagy esetlen ENG vizsgálat is, hogy pontosan mi okozza ezeket a leginkább paraszomniára -vagyis az alvás alatti rendellenes mozgási, magatartási és vegetatív jelenségekre- hajazó tüneteket, főleg akkor, ha egyébként a szorongása-, depressziója úgy érzi az adott gyógyszer szedése mellett nyugalomban van, és nincs is most olyan konkrét stresszor, vagy szabadon lebegő szorongás, ami magyarázhatná ezeket a panaszokat. Emellett jelezném a pszichiáter kezelőorvosnak is a tüneteket, hátha gyógyszerváltás is szóba jönne esetleg. Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel:

Hányás, hasmenés

Tisztelt Kérdező! Mivel az infektológus kolléga átmenetileg nem elérhető, ezért én válaszolom meg a kérdését. Valóban, a hányásos, hasmenéses megbetegedéseket többféle kórokozó is okozhatja. Elméletileg számos vírus koinfekciója, vagyis együttes fertőzése is fenn állhat, ez több mindentől is függ, többek között a beteg aktuális immunstátuszától. A székletleoltásból, vagy más mikrobiológiai vizsgálatból azonban az ön által kérdezett esetben pontosan megállapítható lenne pontosan mi okoz/ott gasztrointesztinális fertőzést. Egyes betegséges fertőzőképessége más és más, és a terjedése is, a megfelelő higéniás előírások betartásával, (kézmosás, kézfertőtlenítés, a testváladékok külön kezelése, fertőtlenítése stb.) szellőztetéssel, plusz a külön evőeszköz, pohár, törölköző, játék stb. biztosításával ha a gyermekekek nem érintkeznek, azonban el is kerülhető egy ilyen átfertőződés, az egy szoba ellenére is akár. Kórházakban a megfelelő kórházhigiénés szabályozás alapján szokták az ilyen eseteket kezelni, izolálni, ahogy szükségesnek látják, otthoni környezetben pedig a fenti előírásokat javasolom tartani, a minél gyorsabb gyógyulás érdekében. Mielőbbi jobbulást, üdvözlettel: Dr. Szabó Zsuzsanna