Izzadó tenyér: van megoldás

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos megjelent:

Nagyon kellemetlen kezet fognia annak, akinek jéghideg és izzadt a tenyere. Pedig nagyon sokan küzdenek ezzel a problémával, ami fokozódik, ha közönség előtt kell beszélnünk, előadást tartanunk, vagy ha előttünk áll egy nehéz vizsga. Mi okozza a nagymértékű izzadását és mit lehet tenni ellene?

Az átlagon felüli izzadság termelődéséért – nem csak a tenyér, hanem bármely testrész esetében – többnyire nem a nagy meleg a felelős, hanem a vegetatív idegrendszer zavara.

„Ám bármennyire is kellemetlen, izgatott állapotban, stresszhelyzetben teljesen normális jelenségnek számít a tenyér kisebb-nagyobb mértékű izzadása, amire majdnem minden ember hajlamos.” – mondja Hans-Georg Dauer, kölni dermatológus. „Stresszhelyzetben a szív több vért pumpál az agyba, a bőrerek elzáródnak. Emiatt lesznek jéghidegek a kezek és kipirult, forró az arc.” A pszichés stresszel egy időben fokozódik az izzadság termelődése is.

Sokan még idegesebbek lesznek attól való félelmükben, hogy ha izgulnak, izzad a tenyerük, és ezt majd mások is észreveszik. Pedig ezzel csak tetézik a bajt. A probléma állandósulhat, a nyirkos tenyér a páciens mindennapi életét is megnehezítheti. A tenyér túlzott mértékű izzadásának hátterében az idegrendszer szabályozó mechanizmusának hibája állhat.

Az izzadás fokozatai

A legtöbb verejtékmirigy a talpon van, ezt követi a homlok és a tenyér. A túlzott verejtékezésnek több fokozatát különböztetjük meg. A legenyhébb esetben csak finom csillogás figyelhető meg a tenyér és talp felületén, a súlyosabb formában akár cseppek formájában is megjelenhet a túlzott mértékben kiválasztott verejték

Mit lehet tenni a tenyér izzadásának megszüntetése érdekében?

Az érintettek 90 százalékának segít az ásványi só alapú dezodorok, izzadásgátló oldatok alkalmazása. Ezeket a készítményeket a gyógyszertárakban is el lehet készíttetni. Az alumíniumsók, például az alumínium-klorid, elzárják a verejtékmirigyeket. Az ilyen szerek alkalmazása, hosszú távon sok esetben bőrirritációt okoz, ezért vannak, akiknek csak ideiglenes megoldást jelentenek.

Alternatív kezelési lehetőség az ún. vezetékes víz iontoforézis, melynek során a verejtékmirigyeket gyenge elektromos ingerrel bénítják meg.

Mindezek mellett az idegek megnyugtatására az orvos szorongásoldót is felírhat.

A legtöbb érintettnek az előző három módszer valamelyike beválik. Ám, ha egyik sem segít, van még egy lehetőség: a botulinumtoxin-injekció, melyet a tenyerébe fecskendeznek, így hat hónapra blokkolja a tenyérben lévő verejtékmirigyek idegi szabályozását. Mivel a kezelés nagyon fájdalmas lehet, altatásban szokták végezni. Ráadásul igen költséges is.

Hyperhidrózis: Fokozott izzadás

Az izzadás egy teljesen természetes folyamat, a verejték mennyisége az egyes embereknél változó. Ám hiperhidrózis esetén másról van szó. A hiperhidrózis nagy mennyiségű izzadás termelődését jelenti, ami vagy bizonyos testrészekhez kötődik (lokális), vagy az egész testet érinti (generalizált), anélkül, hogy a fiziológiai, tehát a normál szabályozó mechanizmusok működésbe lépnének.

A fokozott izzadásról bővebben

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Fokozott izzadás - Betegség tünete is lehet

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Izzadás
Az izzadás a testhőmérséklet szabályozásának természetes eszköze, elsősorban a túlmelegedéstől óvja meg a testet. A fokozott verejtékezés (hiperhidrózis) azonban lehet egyes betegségek tünete is, vagy társulhat bizonyos állapotokhoz is, például gyakran előfordul kövérség esetén.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.