Állkapocs-diszfunkció - okok, tünetek, kezelés

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A temporomandibuláris ízület az emberi fül tragusánál helyezkedik el, kézzel tapintható. Ez az ízület mozgatja az állkapcsunkat. Ám ortopédiai fájdalom, kopás, diszfunkció a test különböző mozgásszervi részein, így itt is előfordulhat.

Alapvető mozgástani funkciói ennek az ízületnek hétköznapi dolgok, mint rágás, nyelés, beszéd, éneklés, ásítás és mimikai mozgások. Így nyilvánvaló, hogy ez a szervünk folyamatos mozgásban van egész nap, éjjeli szorítóknál/csikorgatóknál pedig éjszaka is.

A diszfunkcióval vagy fájdalommal járó állkapocsízületi problémákkal a társadalom jelentős mértéke nap mint nap küzd. Van, akinek csak ropog szájnyitás közben, míg mások fülzúgásra, esetleg nyaki fájdalmakra is panaszkodnak. A hosszú ideje fennálló fájdalom rontja a betegek életminőségét a mindennapokban. Jellemzően ízületi vagy izomeredetű fájdalom áll fenn ezen a területen, amely nyomásra érzékeny lehet, az állkapocs rendellenesen mozog (szájnyitáskor-záráskor deviál), illetve ízületi hangok, kattanás, recsegés, ropogás hallható. Társulhat hozzá fejfájás, fülfájás és -zúgás.

Előfordulása 5-15%, gyakrabban nőknél és 20-40 éves kor között jelenik meg.

Okok

  • Éjjeli fogszorítás, csikorgatás neurotikus betegeknél fokozhatja az ízületi panaszok megjelenését. Nekik rendszerint a parafunkció miatt kopottak a fogaik, így a fogorvos képes detektálni, ha a beteg ezektől szenved. Sokszor ezek az éjjeli plusz cselekvések a magas stresszszint, szorongás megjelenései. Napközben feszesen tartott arc, a nyelv fogaknak szorítása, esetleg ajak- vagy fogsorszorítás mind a kiváltó tényezőkhöz tartoznak. Van, hogy nem tudnak róla a betegek, hogy ők „szorítók”.
  • Kényszeres rágógumizók.
  • A telefont órákig a fülükhöz nyomó páciensek körében magasabb az ízületi problémák előfordulási aránya.
  • Rosszul elkészített fogpótlás, de még egy rosszul elkészített kis tömés is olyan mikrotraumát tud okozni az ízületünkben, ami később fájdalommal fog járni.
  • Mélyharapás, vagy rosszul beállított harapási magasság egy fogpótlás esetén.
  • Elváltozások az ízület struktúrájában, kopás vagy bármilyen szisztémás ízületi betegség (pl. rheumatoid arthritis).
  • Baleset/törés utáni állapot.
  • Rossz testtartás.
  • Arcon történő fekvés alvás közben.
  • Hiányos fogazat.
  • Pszichoaktív élvezeti szerek.

Alapvetően nem lehet egy dologra szűkíteni az ízületi bántalmak okait, többtényezős betegség. Több különböző faktor képes a folyamatot elindítani és fenntartani is.

Diagnosztika

Érdemes ízülettel foglalkozó szakembert felkeresni. Nagyon sok kérdőívet kell kitölteni, amit majd a kezelőorvosunk fog értékelni. Fizikális vizsgálat során megfigyelik a testtartásunkat, arcasszimmetriát, rágóizmokat, különböző triggerpontok nyomásérzékenységét. Nagyon részletes és hosszadalmas vizsgálat után kapjuk meg a ránk jellemző diagnózist, ennek megfelelően pedig a protokoll szerinti kezelési tervet.

Kezelés

A terápia része lehet gyógyszeres (gyulladáscsökkentő gyógyszer) kúra, gyógytorna, sínterápia, hideg-meleg borogatás, parafunkciók eliminálása, pszichológiai kezelés.

Tovább

Dr. Horváth Viktória, fogszakorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.