Állkapocs-diszfunkció - okok, tünetek, kezelés

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent: 2023.01.17.

A temporomandibuláris ízület az emberi fül tragusánál helyezkedik el, kézzel tapintható. Ez az ízület mozgatja az állkapcsunkat. Ám ortopédiai fájdalom, kopás, diszfunkció a test különböző mozgásszervi részein, így itt is előfordulhat.

Alapvető mozgástani funkciói ennek az ízületnek hétköznapi dolgok, mint rágás, nyelés, beszéd, éneklés, ásítás és mimikai mozgások. Így nyilvánvaló, hogy ez a szervünk folyamatos mozgásban van egész nap, éjjeli szorítóknál/csikorgatóknál pedig éjszaka is.

A diszfunkcióval vagy fájdalommal járó állkapocsízületi problémákkal a társadalom jelentős mértéke nap mint nap küzd. Van, akinek csak ropog szájnyitás közben, míg mások fülzúgásra, esetleg nyaki fájdalmakra is panaszkodnak. A hosszú ideje fennálló fájdalom rontja a betegek életminőségét a mindennapokban. Jellemzően ízületi vagy izomeredetű fájdalom áll fenn ezen a területen, amely nyomásra érzékeny lehet, az állkapocs rendellenesen mozog (szájnyitáskor-záráskor deviál), illetve ízületi hangok, kattanás, recsegés, ropogás hallható. Társulhat hozzá fejfájás, fülfájás és -zúgás.

Előfordulása 5-15%, gyakrabban nőknél és 20-40 éves kor között jelenik meg.

Okok

 • Éjjeli fogszorítás, csikorgatás neurotikus betegeknél fokozhatja az ízületi panaszok megjelenését. Nekik rendszerint a parafunkció miatt kopottak a fogaik, így a fogorvos képes detektálni, ha a beteg ezektől szenved. Sokszor ezek az éjjeli plusz cselekvések a magas stresszszint, szorongás megjelenései. Napközben feszesen tartott arc, a nyelv fogaknak szorítása, esetleg ajak- vagy fogsorszorítás mind a kiváltó tényezőkhöz tartoznak. Van, hogy nem tudnak róla a betegek, hogy ők „szorítók”.
 • Kényszeres rágógumizók.
 • A telefont órákig a fülükhöz nyomó páciensek körében magasabb az ízületi problémák előfordulási aránya.
 • Rosszul elkészített fogpótlás, de még egy rosszul elkészített kis tömés is olyan mikrotraumát tud okozni az ízületünkben, ami később fájdalommal fog járni.
 • Mélyharapás, vagy rosszul beállított harapási magasság egy fogpótlás esetén.
 • Elváltozások az ízület struktúrájában, kopás vagy bármilyen szisztémás ízületi betegség (pl. rheumatoid arthritis).
 • Baleset/törés utáni állapot.
 • Rossz testtartás.
 • Arcon történő fekvés alvás közben.
 • Hiányos fogazat.
 • Pszichoaktív élvezeti szerek.

Alapvetően nem lehet egy dologra szűkíteni az ízületi bántalmak okait, többtényezős betegség. Több különböző faktor képes a folyamatot elindítani és fenntartani is.

Diagnosztika

Érdemes ízülettel foglalkozó szakembert felkeresni. Nagyon sok kérdőívet kell kitölteni, amit majd a kezelőorvosunk fog értékelni. Fizikális vizsgálat során megfigyelik a testtartásunkat, arcasszimmetriát, rágóizmokat, különböző triggerpontok nyomásérzékenységét. Nagyon részletes és hosszadalmas vizsgálat után kapjuk meg a ránk jellemző diagnózist, ennek megfelelően pedig a protokoll szerinti kezelési tervet.

Kezelés

A terápia része lehet gyógyszeres (gyulladáscsökkentő gyógyszer) kúra, gyógytorna, sínterápia, hideg-meleg borogatás, parafunkciók eliminálása, pszichológiai kezelés.

Tovább

Dr. Horváth Viktória, fogszakorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vesekő kialakulásának okai A vesekő kialakulásának okai

A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki.

Alvás csecsemőkorban Alvás csecsemőkorban

Hol aludjon a csecsemő: a szülők ágyában, vagy a saját kiságyában?

A fogcsikorgatás (bruxizmus) okai és kezelése

A rágóizmok nagy erővel képesek összeszorítani az alsó állkapcsot és a felső állcsontot, ezáltal az alsó és felső fogsort. A rágófogak...

Mi lehet az oka az állkapocs fájdalmának?

Az állkapocsízület speciális tulajdonságai miatt többféle rendellenesség alakulhat ki, a tünetek többsége azonban az állkapocsízületen kívül...

Fogászati csontpótlás

Ma már olyan esetekben is beültethető fogászati implantátum, amikor nincs megfelelő csontszövet egy baleset vagy hosszan tartó foghiány miatt....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.