Hogyan kezelhető a migrén?

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg összeállítás
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész frissítve:

A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától és súlyosságától, továbbá az egyidejűleg fennálló egyéb betegségektől függ. Számos gyógyszert hoztak forgalomba kimondottan a migrén kezelésére, de jó néhány más betegség kezelésére alkalmas szer is hasznos lehet.

A migrén téma cikkei

6/1 A migrén tünetei
6/2 A migrént kiváltó tényezők
6/3 A migrén típusai
6/4 Mikor forduljunk orvoshoz migrénes fejfájásunkkal?
6/5 A migrén kezelése
6/6 Élet migrénnel

A migrén elleni gyógyszereket két fő csoportja

A rohamoldó szerek a migrénes roham megszüntetésére vagy enyhítésére alkalmasak, míg a megelőző gyógyszereket rendszeresen kell szedni a migrénes roham megelőzése céljából.

Megelőző kezelés akkor ajánlott, ha

  • a rohamok nem reagálnak megfelelően a rohamoldó gyógyszerekre;
  • gyakori migrén esetén, amikor havonta 8-14 nap szenved migrénes fejfájástól a beteg;
  • krónikus migrén esetén (amikor a fejfájásos napok száma több mint 15 nap havonta, ebből legalább 8 nap migrénes, és 3 hónapon keresztül fennáll ez az állapot).

Bizonyos gyógyszereket terhesség vagy szoptatás alatt nem javasolnak, vannak, amelyeket gyerekek számára nem ajánlanak. Orvosa segíteni fog Önnek a megfelelő gyógyszer kiválasztásában.

Bővebben Terhesség alatt adható migrénellenes gyógyszerek

Megelőző gyógyszerek

A megelőző készítmények szedésével csökkenthető a migrénes rosszullétek gyakorisága, súlyossága és időtartama, továbbá nőhet a rohamoldó gyógyszerek hatékonysága is a roham alatt.

Orvosa javasolhatja Önnek, hogy naponta szedjen megelőző gyógyszert, esetleg az előre kiszámítható migrén jelentkezése előtti napoktól kezdve (pl. a menstruáció előtt). A legjobb hatás elérése érdekében az orvosi utasításnak megfelelően szedje őket!

Vérnyomáscsökkentők - A béta-blokkolókat (bisoprolol, propranolol és metoprolol) és a kalciumcsatorna-blokkolókat leggyakrabban magas vérnyomás és a koszorúsér fokozott összehúzódási hajlamának kezelésére alkalmazzák, de csökkenthetik a migrénes rosszullétek gyakoriságát és súlyosságát is. Az elsőként választandó megelőző szerek közé tartoznak. A kalciumcsatorna-blokkolók közül különösen a verapamil lehet jó hatású. Mindezek mellett a szintén vérnyomáscsökkentő candesartan szintén hatékony a migrén megelőzésében. Nem teljesen világos, hogyan előzik meg ezek a szerek a migrén kialakulását. Mellékhatásként szédülés, aluszékonyság alakulhat ki.

Depresszió elleni gyógyszerek - A legrégebbi típusú, úgynevezett triciklusos antidepresszáns (amitriptyline) hatékony a migrén kezelésében is. Nem szükséges depressziósnak lenni ahhoz, hogy ez a gyógyszer migrén-megelőző hatást fejtsen ki. Alkalmazása nem ajánlott ugyanakkor prosztata, pajzsmirigy és szívritmuszavar alapbetegségekben. Az újabb antidepresszánsok (pl. mirtazapin, venlafaxin) kevesebb mellékhatással rendelkeznek, de nem annyira hatékonyak a migrén megelőzésében.

Epilepszia elleni gyógyszerek - Bár nem teljesen tisztázott, milyen módon, de bizonyos antiepileptikumok (topiramate, valproát) hatékonyak a migrén megelőzésében is. Az utóbbit szülőképes korban lévő nők nem szedhetik. A gabapentin egy másik rohamoldó gyógyszer, másodikként választandó készítmény, neuropátiában szenvedő betegeknél jó hatású lehet. Nagy dózisban ezek a szerek émelygést, hányást, hasmenést, hasi fájdalmat, hajhullást és szédülést okozhatnak.

Naproxen-natrium - Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer. Menstruációhoz köthető migrén megelőzésére alkalmas, menzesz előtt 3-5 nappal kell a szedést elkezdeni, és 10 napig kell szedni.

Botulinum toxin - A botulinum neurotoxin a természetben is előforduló fehérje, amelyet a clostridium botulinum nevű baktérium termel. Egyes botox kezelésben részesülő betegek esetében megfigyelték, hogy fejfájásuk ritkábban alakul ki, ennek nyomán a botulinium toxin a migrén prevenciós gyógyszerek egyik lehetőségévé vált. A botox hatásának módja még nem tisztázott. Az injekciót a fejen 31 helyre kell beadni, hatása 3 hónapig tart. Mellékhatásként az injekció helyén fertőzés lehetséges.

CGRP monoclonalis antitestek - A legújabb migrénes roham megelőzésére való gyógyszercsoport a CGRP monoclonalis antitesteket (ellenanyagokat) tartalmazó gyógyszerek csoportja. A CGRP egy 31-50 amiosavból álló neuropeptid, amely a CGRP receptorhoz kapcsolódva jelenlegi ismereteink szerint meghatározó szerepet játszik a migrén kialakulásában. A fremanezumab nevű hatóanyag az első és egyetlen olyan CGRP-receptor blokkoló, amely negyedéves és havi adagolási lehetőséget is biztosít a migrén megelőző kezelésére. Az erenumab hatóanyagú készítmény havonta alkalmazható szintén injekciós formában. Mellékhatásuk túlérzékenységi reakció. Nem ajánlják alkalmazását gyulladásos bélbetegségben, stroke esetén, koszorúér-betegségben és sebgyógyulási zavarokban.

Mind a botox kezeléssel, mind CGRP monoclonalis antitestekkel történő kezeléssel kapcsolatban kérje kezelőorvosa tanácsát.

Lásd még A migrén kezelése: megelőzés

Rohamoldó gyógyszerek

A legjobb eredmény elérése érdekében azonnal vegye be a bevált rohamoldó gyógyszerét, ahogy a roham előjeleit tapasztalja. Segíthet, ha ilyenkor le tud feküdni, esetleg el tud aludni egy sötét, nyugodt szobában.

Nem migrénspecifikus kezelés

Nem-szteroid gyulladásgátlók és paracetamol - Ezeknél a készítményeknél is érvényes, hogy a roham első jeleire (amely lehet zsibbadás, szikra látás is) azonnal vegye be őket. Ezek más fájdalomra is alkalmazhatók, migrén esetében azonban nagyobb mennyiségben kell bevenni. Az acetilsalicilsav, paracetamol, metamizol esetében ez 1000 mg szájon át, ibuprofen esetében 400 mg, dicofenac hatóanyagnál 50-100 mg, naproxen esetében 550 mg, a metamizolt, drotaverint, koffeint tartalmazó készítménynél is egyszerre 2 tablettát kell bevenni. Ha lehet, olyan készítményt válasszunk, amelyikből gyorsan felszabadul a hatóanyag (rapid, szájban diszpergálódó granulátum, vízben oldódó formula). A koffeint is tartalmazó készítmények hatása erősebb, ugyanakkor ezeknél a készítményeknél gyakoribb a hozzászokás, túlhasználás veszélye. Mellékhatásaik: gyomor bélrendszeri, máj és vese, metamizol esetében ritkán agranulocitózis. Várandós kismamák orvosi tanácsra szedjenek gyógyszert, ha migrénesek.

Émelygés elleni szerek - Mivel migrén esetében gyakori a hányinger, ilyenkor ún. adjuváns szerek alkalmazása ajánlott, azért is, mert javitja a rohamgyógyszerek felszívódását. Ezek a domperidon és a metoclopramide. Mindkettő receptköteles gyógyszer. Az előbbi 12 éven felülieknek, az utóbbi csak felnőtteknél alkalmazható.

Részletesen A nem-szteroid gyulladáscsökkentőkről

Migrénspecifikus kezelés

Triptánok - A triptánok a szerotonin hatását utánzó gyógyszerek, a súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran ezek jelentik a megfelelő választást. Hatékonyan csökkentik a fájdalmat, az émelygést, a fény-, illetve hangérzékenységet. A sumatriptan volt az első, kimondottan a migrén kezelésére való gyógyszer. A triptánok mellékhatásai közé tartozik az émelygés, a szédülés és az izomgyengeség. Kismértékben növelik a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Van, akinél a sumatriptan és a naproxen kombinációja biztosabban szünteti meg a migrénes rosszullétet, mint bármely más készítmény önmagában.

Részletesen A triptánok alkalmazása, mellékhatásai

Gepántok - A legújabb hatóanyag-csoport a gepántok, közülük a rimegepánt elsőként van olyan gyógyszerként forgalomban, amely az aurával járó és aura nélküli migrén akut kezelésére, valamint az epizodikus migrén megelőzésére alkalmazható olyan felnőtteknél, akiknek havonta legalább 4 migrénes rohamuk van. A hatóanyag ún. CGRP receptor antagonista. Ennek a receptornak a mennyisége migrénes rohamban megnövekszik az agy különböző területein, a receptorhoz kötődő hatóanyag azonban az agyi erek elernyedését okozza, ezáltal csillapodik a fájdalom. Mellékhatása hányinger, szédülés, álmosság lehet.

Ergot alkaloidok - Az ergot alkaloid gyűjtőnév, több hatóanyagot is magába foglal. Az ergot alkaloidok kevésbé drága, de egyben kevésbé hatékony szerek, mint a triptánok. Az ergotamin több mint 60 évig volt használatos a migrén kezelésében, különösen a triptánok megjelenése előtt volt népszerű. A készítményt forgalomból törölték, gyártása megszűnt.

Émelygés elleni szerek - A migrénes rohamot gyakran kíséri hányinger, illetve hányás, amelyek csökkentése fontos a migrén kezelésében.

Lásd még A migrén kezelése: fájdalomcsillapítás

Fájdalomcsillapítóhoz kapcsolódó fejfájás
Ha havi 15 napot meghaladja a fejfájásos napok száma, havi 15 alkalommal kell szednie a nem-szteroid fájdalomcsillapítók valamelyikét, vagy havi 10 napot meghaladóan kell a triptán hatóanyagú gyógyszert használnia, felmerülhet, hogy fájdalomcsillapító okozta fejfájásról van szó. A túlhasználat esetén a fájdalomcsillapító azonnali megvonása, vagy - a triptánok esetében - lassú leépítéselehet a megoldás. Bővebben Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

A migrén alternatív kezelése

Próbáljon izomlazító gyakorlatokat végezni! Az izomlazító technikák semmilyen eszközt nem igényelnek. Ezeket csoportos foglalkozások keretében, illetve otthon is elsajátíthatja. Egy másik lehetőség, hogy minden nap legalább fél órát szakítson olyan tevékenységekre, amelyeket megnyugtatónak talál: hallgasson zenét, kertészkedjen, fürödjön hosszan vagy olvasson.

Aludjon eleget! Az átlagos felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége éjszakánként. Az alvás mellett is pihenjen és lazítson! Ha lehetséges, feküdjön le egy nyugodt, csendes, sötét szobában, ha érzi a fejfájás kezdetét. Ruhába csomagolt jeget is helyezhet a tarkójára, finoman nyomkodhatja a fájdalmas területeket a fején.

Biofeedback (biológiai visszajelzés): A biofeedback különösen hatékonynak tűnik a migrénes fájdalom kezelésében. Ez a relaxációs technika egy speciális eszköz segítségével megtanítja Önnek különböző fizikai válaszok, pl. az izomfeszülés érzékelését és szabályozását. Kérdezze meg orvosát az eszköz beszerzéséről és használatáról!

Érdemes megtanulni egyéni stresszkezelési technikákat, hiszen mindennapi életünk rengeteg stresszel jár, és elkerülni sajnos nem lehet. Jó hatású lehet a migrénre a rendszeres sportolás is.

Masszázs. Bár a masszázs kellemes módja a stressz oldásának és a feszültségtől való megszabadulásnak, a fejfájásra kifejtett jótékony hatása nem teljesen egyértelmű. Azok az emberek, akiknek fájdalmasak az izmai nyakuk, tarkójuk vagy válluk területén, masszázzsal esetleg meg tudják szüntetni a fejfájást.

Gyógynövények, vitaminok és ásványi anyagok. Van némi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy bizonyos gyógynövények megelőzhetik a migrén kialakulását, illetve csökkenthetik a súlyosságát. Nagy dózisú B2-vitamin szintén hozzájárulhat a migrén megelőzéséhez. Bizonyos eredmények alapján a koenzim Q-10 táplálék-kiegészítő is hatékony lehet.

A magnézium-szulfát tabletták csökkenthetik a fejfájás gyakoriságát, bár nem minden vizsgálat támasztotta ezt alá. Úgy tűnik, a magnézium-szulfát infúzió is csökkenti a fejfájást, főleg alacsony magnéziumszintű egyéneken hatékony.

Mindezek mellett fontos azon az ételek és italok, esetleg illatok elkerülése, amelyek Önnél kiválthatják a migrénes rohamot.

Folytatás Élet migréggel - Életmódtanácsok

Dr. Zsuga Judit

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Aktualizálta (2022): Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész

Cikkajánló

Egyszerű fejfájás vagy migrén? - A migrén tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Migrén
A migrén rendkívül kínzó lehet, gyakran egyéb tünetek is kísérik, például émelygés, hányás, kifejezett fény- és hangérzékenység. Mi a migrén és milyen tünetekkel jár?
Dohányos köhögés
Dohányos köhögés

Ezt a panaszt komolyan kell venni!

Hányás hányinger nélkül
Hányás hányinger nélkül

Milyen betegség okozhatja?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.