Fájdalomcsillapító is okozhat fejfájást

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Huszár Zsoltné dr. szakgyógyszerész frissítve: 2022.08.16.

Furcsának tűnhet, de a fájdalomcsillapítók is okozhatnak fejfájást, ráadásul minél többet szedünk belőlük, annál erősebben, ez az úgynevezett fájdalomcsillapító túlhasználathoz társuló fejfájás.

A jelenség migrénben, vagy tenziós típusú fejfájásban szenvedőknél fordul elő, akik betegségük miatt túl gyakran vesznek be fájdalomcsillapítót.

Súlyos esetben a fejfájás akár naponta előfordulhat, és nagyon fájdalmassá, elviselhetetlenné válhat, éppen ezért a beteg számára megkönnyebbülést jelent bevenni egy (vagy több) szem fájdalomcsillapítót. Ez azonban csak tovább rontja a helyzetet, és fokozza a krónikus napi fejfájások kialakulását. Kísérő tünetként gyakran hányinger, szorongás, nyugtalanság, ingerlékenység, koncentrálási nehézségek, memóriaproblémák, depresszió és alvászavar fordul elő.

A fájdalomcsillapító okozta fejfájásra jellemző, hogy a betegnek hetente legalább 3 alkalommal van szüksége fejfájáscsillapító gyógyszerére, és majdnem mindennap érez fájdalmat. Ezt azonban már csak a betegtájékoztatóban ajánlott dózisnál nagyobb adag fájdalomcsillapító szünteti meg.

A fájdalomcsillapítók folyamatos szedése - a függőségen kívül is - sok mellékhatást okozhat, mint például a gyomor- vagy nyombélfekély, illetve vese- vagy májkárosodás - a hatóanyag fajtájától függően.

Kiket érint?

A fájdalomcsillapítók túlzott használatához társuló fejfájás kialakulásához vezető, leggyakrabban alkalmazott szerek az egyszerű analgetikumok (nem-szteroid gyulladáscsökkentők), illetve ezek kombinációja koffeinnel, amelyet a gyakorisági sorrendben a triptánok követnek.

A különböző fájdalomcsillapítók eltérő jellegű fejfájást okozhatnak. A tünetei függenek attól, hogy a beteg milyen gyógyszert használt: korábban migrénes betegek ergot- vagy analgetikum túlhasználat esetén a migrén mellett gyakori tenziós jellegű fejfájásokat észleltek, míg a triptánt alkalmazók esetében a migrénes rohamok gyakorisága nőtt.

Abban az esetben beszélhetünk fájdalomcsillapító-túlhasználat okozta fejfájásról, ha a havi fejfájásos napok száma meghaladja a 15-öt, a triptán használat meghaladja a 10 napot, egyéb analgetikumok esetében a 15 napot, és ez három hónapon keresztül fennáll.

Érdekes módon azoknál, akik izom-, vagy ízületi fájdalmakra szedik szinte napi rendszerességgel a fájdalomcsillapítókat, nem alakul ki a gyógyszer okozta fejfájás.

A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás a lakosság 1-2%-át érinti. Leggyakrabban a 40–50 éves nőket érinti: kockázatát növeli a dohányzás, az elhízás, a depresszió, továbbá a szorongásos zavarok.

Első lépés: a túlzott használat felismerése

Általában maguk a betegek is érzékelik, hogy túl sokszor szednek be recept nélküli fájdalomcsillapítót, mivel a fájdalmuk nem csökken. Ilyenkor érdemes a problémánkkal orvosunkat felkeresni.

Ha az orvos a kikérdezés alapján fájdalomcsillapító okozta fejfájásra gyanakszik, először is azt tanácsolja betegének, hogy a következő alkalommal ne vegye be gyógyszerét. Ha a beteg együttműködő, nagy segítséget nyújthat a kezelőorvos, esetleg egy neurológus tanácsa, akik a tünetek, a szedett fejfájáscsillapító, és annak alkalmazott dózisa ismeretben, megfelelő gyógyszeres kezelést ajánlanak a leszoktatásra.

Ezután a beteg - fokozatosan csökkentve az adagot - elhagyhatja a fájdalomcsillapítót, illetve eléri, hogy csak akkor vegye be, amikor tényleg migrénes rohama van.

Leszokás a fejfájást okozó fájdalomcsillapítókról

A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás kezelésének elengedhetetlen része a kiváltó szer megvonása, a megvonási tünetek (köztük a rebound fejfájás) kezelése, a hatásos megelőző terápia bevezetése, a párhuzamos betegségek kezelése, valamint a betegek pszichés támogatása.

A leszokás nem egyszerű, ugyanis a gyógyszer hirtelen elhagyása is erős fejfájást, valamint idegességet, nyugtalanságot, hányingert, hányást, álmatlanságot, hasi fájdalmat és hasmenést, vagy székrekedést okozhat, amelyek szintén a szer megvonásának tünetei. Előfordulhat, hogy a beteg képtelen önállóan elhagyni a gyógyszerét, vagy elhagyáskor elviselhetetlen fejfájást tapasztal. Ekkor kórházi felvétel javasolt.

Súlyosabb esetben nem is szabad egy az egyben elhagyni a gyógyszert, hanem áthidaló/helyettesítő kezelést szoktak alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy az elvonási tünetek csökkentésére enyhébb hatású gyógyszereket adnak.

A függőség mértékétől függően egy-két hónap is eltelhet, mire a páciens úgy érzi, hogy csökken a fejfájás intenzitása és gyakorisága. Ez azonban már a javulás jele.

Néhány páciens éveken át napi rendszerességgel olyan gyógyszerekből álló megelőző kezelést kap, melyek függőség kialakulása nélkül gátolják meg a fejfájás kialakulását. Ilyen gyógyszercsoportok lehetnek egyes depresszióellenes szerek, görcsgátló gyógyszerek, vagy béta-blokkoló típusú vérnyomáscsökkentők.

Megelőzhető a túlhasználat miatti fejfájás kialakulása?

Minden migrénben vagy egyéb fejfájásos rohamokkal járó betegségben szenvedőnek tudatában kell lennie annak, hogy inkább a fejfájás megelőzésére törekedjen ahelyett, hogy gyógyszereket szedjen, különben észrevétlenül fájdalomcsillapító okozta fejfájása lehet.

Ez magában foglalja a migrént kiváltó tényezők kerülését. Fontos, hogy eleget aludjon, ne hagyjon ki egy étkezést sem, kerülje a migrénes rohamot provokáló tényezőket (étrend), mozogjon rendszeresen, csökkentse a környezetében a stresszt, relaxáljon és hagyjon fel a dohányzással.

Dr. Kovács Anikó gyógyszerész

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Aktualizálta (2022): Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

A fej idegi eredetű fájdalmai - Betegségek és tüneteik

Sokan vannak, akiknek mindennapjait keseríti meg a naponta jelentkező fejfájás. Az esetek döntő többségében nincs szervi eltérés a háttérben, ám...

A tenziós fejfájás - Hogyan kezelhető?

Bár még folyik a tudományos vita a tenziós fejfájást kiváltó okokról, szerencsére már megfelelő terápiás lehetőségek állnak a betegségben...

A tenziós fejfájás és tünetei

A tenziós fejfájás a fejfájások leggyakoribb típusa. Bár nem jár súlyos szövődményekkel, a munkavégző képességre és az életminőségre...

Mi lehet a fejfájás oka? - Az orvos válaszol

Édesanyám 42 éves, és nagyon sokszor van erős fejfájása. Legtöbbször akkor fáj neki, mikor menstruál, de azon kívül is sokszor. Orvoshoz nem megy...

A migrén okai

Még nem tisztázott véglegesen, mik a migrén okai. Úgy tűnik azonban, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, mivel ez a...

A tenziós fejfájás okai

Még napjainkban is folyik a vita a tenziós fejfájás lehetséges okairól, sőt még a betegség elnevezése kapcsán sincs teljes egyetértés. Az elmúlt...

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül...

Migrén időskorban

Sok ember véli úgy, hogy migrénjük már nem olyan kellemetlen, amikor idősebbek lesznek, sokak szerint azonban 70-80 éves korban is ugyanolyan kínzó.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.