Milyen gyulladáscsökkentőt válasszunk?

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia szakgyógyszerész frissítve:

Élete során mindenki szenved néha valamilyen gyulladásos megbetegedéstől, és ezáltal egy gyulladáscsökkentő készítmény segítségére szorul. Ezek a gyógyszerek kémiai szerkezetük alapján két csoportba sorolhatók: szteroid és nemszteroid típusú gyulladáscsökkentők.

A nemszteroid típusú gyulladáscsökkentők

Az összes nemszteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) ugyanazzal a hatásmóddal rendelkezik, ugyanakkor az egyes betegek között tekintélyes különbség mutatkozik a gyógyszerre adott válaszban és a mellékhatások tekintetében.

Nemszteroid típusú gyulladáscsökkentőket fájdalomcsillapító hatásuk miatt általában fájdalommal járó gyulladásos megbetegedések esetén alkalmazunk, mint például mozgásszervi megbetegedések, fogfájás, fejfájás. Lázcsillapító hatásuk miatt megfázásos megbetegedések tüneti kezelésében is van szerepük. Számos nemszteroid gyulladáscsökkentő vény nélkül is kapható. Ezek főként a beteg által is könnyen lokalizálható akut fájdalmak (fogfájás, fejfájás, sérülés, ízületi panaszok) kezelésére alkalmasak. Fontos tudni, hogy fájdalomcsillapításra nem csak gyulladáscsökkentők alkalmazhatóak, az okok függvényében más típusú fájdalomcsillapító gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

Az izom- és ízületi fájdalmak kezelését nemszteroid gyulladáscsökkentőt tartalmazó kenőccsel vagy géllel javasolt kezdeni. A külsőleg alkalmazandó szerek nem okoznak olyan komoly mellékhatásokat, mint a bevételre szánt gyógyszerek. Ha nem elegendő a hatásuk vagy nagy területet kellene bekenni velük a kiterjedt fájdalom miatt, akkor érdemes tablettára áttérni, és felkeresni a kezelőorvosunkat, vagy egy reumatológus szakorvost.

Fájdalomcsillapítás testrészek szerint

Gyulladásos folyamatok kezelésére szedett tablettáknál, kapszuláknál a kipróbálás időtartama a gyulladás fajtájától függően akár 2-3 hét is lehet, ha a mellékhatások nem indokolják a korábbi váltást. Ha egy vagy két nap alatt nem szűnik teljesen a fájdalmunk, még nem jelenti azt, hogy nem hat a gyógyszer, hiszen némelyiknél pár hétre van szükség a teljes hatás kifejlődéséhez.

Használatuk ugyanakkor hosszabb ideig nem ajánlott (gyomorbántalmak, véralvadás megváltozása, vese). Amennyiben panaszai nem enyhülnek, érdemes orvosi segítséget kérni, aki szükség esetén erősebb, hosszabb távon is alkalmazható szert is tud ajánlani. Nem csak a recept felírása miatt javasolt azonban orvoshoz fordulni, hanem azért is, mert talán más betegség állhat a háttérben és emiatt nem csökkent a fájdalmunk a szer alkalmazása alatt.

Részletesen A nemszteroid gyulladáscsökkentők használatáról

Szelektív gyulladásgátlók

A nemszteroid gyulladásgátlók gyomornyálkahártya-irritáló hatásának kiküszöbölésére léteznek szelektív gyulladásgátló hatóanyagok is: etoricoxib, celecoxib, meloxikám, nimesulid. Ezek vényköteles, csak orvosi felügyelet mellett alkalmazható gyógyszerek.

Szteroid típusú gyulladáscsökkentők

A szteroid típusú gyulladáscsökkentők (kortikoszteroidok) a mellékvesekéreg által termelt kortizolhoz hasonló, szintetikus hatóanyagok. Nagyon erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, és számos különböző típusú gyulladás kezelésében alkalmazhatók a mozgásszervi megbetegedésektől az allergiás bőrgyulladásokig, de fontos tudni, hogy a gyulladás okát nem szüntetik meg, csak a tüneteit csökkentik. Nagy előnyük a széles körben való alkalmazhatóság, illetve az, hogy gyakran akár életet veszélyeztető gyulladásos folyamatok kezelésében is nagy jelentőséggel bírnak.

A szteroid gyulladáscsökkentők kivétel nélkül mind vénykötelesek, mert számos komoly mellékhatásuk miatt alkalmazásuk komoly orvosi megfontolást és elővigyázatosságot igényel. Ilyen mellékhatások pl. az immunrendszer gyengülése, az arc ödémája vagy a bőr elvékonyodása, de hosszabb távú alkalmazás esetén akár csontritkulás is kialakulhat vagy fokozott hajlam vérszegénységre.

Mivel alkalmazásuk során a mellékvese saját hormontermelése háttérbe szorul, a szteroid típusú gyógyszerek elhagyását csak fokozatosan szabad kivitelezni.

Részletesen A szteroidok alkalmazása

Gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók alkalmazásáról részletesen

Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészDr. Mélypatakiné Dr. Áfra JúliaForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Gyógynövények
Gyógynövények

Melyek csillapítják a köhögési ingert?

Immunrendszerünk zavarai
Immunrendszerünk zavarai

Akár ellenséggé is válhat?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.