• Futó ABC: Technikai alapok

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Sok hobbisportoló nem megfelelő technikával fut. Többségük csak ritkán vagy egyáltalán nem végzi el a futó ABC gyakorlatait. A profi sportolók és néhány szabadidős sportoló viszont majdnem minden nap eszerint edz.

    Miért hasznos a technikai edzés?


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A futás komplex mozgásforma, mindenkinek megvan a saját egyéni stílusa, ám ha ezt nem csiszoljuk, és nem sajátítjuk el a megfelelő futótechnikát, akkor az egyébként egészséges sporttevékenységgel többet árthatunk, mint amennyit használunk szervezetünknek. A görbe hát, a merev csípő, a lógó karok, a csoszogó vagy éppen dobogó lépések mind figyelmeztető jelek, melyek arra utalnak, hogy a futótechnikán változtatni kell.

    A futó ABC gyakorlatai segítenek elsajátítani egy „gazdaságosabb” futó stílust, ezáltal a futás könnyedebb, a futó gyorsabb lesz, és nem utolsó sorban jelentősen csökken a sérülések kockázata.

    A legjobb minőségű futócipő sem védi meg az ízületeket a hibás terhelésből adódó sérülésektől, ha a futó rossz technikával edz. Az ízületkímélő, gazdaságos futóstílus kialakításának alapja a futó ABC gyakorlatainak elsajátítása és alkalmazása. A helyes technika, a bemelegítés és levezetés és a jó kialakítású futócipő együtt szükségesek ahhoz, hogy futás közben a lehető legkevesebb terhelés érje ízületeinket.

    Sokan csak a kilométereket számolják, berögzült hibás mozgásmintát követve futnak, azzal áltatva magukat, hogy úgyis mindenkinek egyéni stílusa van. Rengetegen elhanyagolják a bemelegítést és a levezető gyakorlatokat. Mindez komoly hiba és sérülések forrása. Akármilyen régóta fut valaki a saját, hibás technikájával, lehet változtatni. Ebben és a sérülések esélyének minimalizálásában segít a futó ABC.

    Hirdetés

    Mire van szükség a gyakorlatokhoz?

    Legalább 50 méteres sík terepen eddzen.  Ha van rá lehetősége, füves pályán fusson, egyrészt mert jobban kíméli az ízületeket, másrészt azért mert, nyáron a futó ABC bizonyos gyakorlatai mezítláb is kivitelezhetőek. Ha mezítláb sportol, figyeljen oda a véletlenül a talajra került, sérülésveszélyt jelentő éles, kemény tárgyakra, a fűben megbújó rovarokra, darazsakra, méhekre!

    Füves pálya hiányában természetesen a célnak megfelel más sportpálya is. A teljes futó ABC valamennyi gyakorlatának pontos kivitelezésében eleinte sokat segíthet egy edző vagy egy tapasztalt futó tanácsa.

    Milyen gyakran eddzen a futó ABC szerint?

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

    A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat! Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája>>

    Nagyon fontos a rendszeresség. Ideális esetben ajánlott a futó ABC három-négy gyakorlatát elvégezni heti két alkalommal mindig egy rövid bemelegítés után. Egy futó ABC-s edzés legalább 20 percig tartson. Mivel a legtöbb gyakorlat a gyorsaság fokozását segíti elő, nincs értelme hosszabb táv lefutása után végezni ezeket, mivel ilyenkor az izomzat már túl fáradt hozzá.

    A futó ABC gyakorlataink elvégzését általában önálló edzésfázisként ajánlják, azokra a napokra, amikor nincs futóedzés betervezve. 15 perces bemelegítés után ajánlott 50 percig végezni a futó ABC gyakorlatait, majd laza levezető futással zárni az edzést.

    A túlterhelés hatása

    Rendszeres gyakorlással a futó ABC-vel tanult mozgásminta rutinná válik, és a futótechnika lépésről lépésre javul. Azok az izomcsoportok is erősödnek, amelyek a korábbi futótechnikával nem dolgoztak. A test izmainak erősödése kiegyenlítettebbé válik, ezzel is csökken a sérülések kockázata.

    A futó ABC legfontosabb gyakorlatai

    Bokaízületi gyakorlat

    Gyors apró lépegetés, enyhén behajlított térdekkel, váltott lábbal, miközben talpunkkal nyomást fejtünk ki a talajra. Közben a sarok ne érjen a talajhoz! A karok körülbelül 90o-os szöget zárjanak be, és mozgásukkal segítsék a láb munkáját. A csípő is ennek megfelelően mozogjon.

    Futás magas térdemeléssel

    Gyors tempójú térdemelés rövid előrehaladással. A térdeit váltakozva annyira emelje fel, hogy felsőteste és combja 90o-os szöget zárjon be. A csípő követi a mozgást, a jelentős karmozdulatok támogatják a lábak mozgását.

    Sarokemelés

    Ezen gyakorlat során erős nyomást fejt ki a talajra a vádli és a boka, a sarok a far irányába lendül. A térd erősen behajlítva a talaj irányába néz. A karok itt is 90o-os szöget zárnak be, és lendületesen mozognak.

    Szökdécselés

    Minden lépésnél magasan felhúzzuk a térdet. A karok a lábakkal ellentétesen lendülnek, támogatva a mozgást. A fejtartás és a felsőtest maradjon egyenes.

    Oldalazó futás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A gyakorlat nagyon jó koordinációs készséget igényel, ezért pontos kivitelezéséhez szükség van némi gyakorlásra. A futó oldalirányban halad, a lábak keresztezik egymást elől, majd hátul, felváltva, miközben a karok kb. vállmagasságban oldalt nyújtva vannak. A mozgás támogatásához a csípő minden lépésnél közel 180o-kal elfordul.  

    A futó ABC legfontosabb gyakorlata közé tartozik az említettek mellett a nyújtott lépésekkel való futás, a hátrafelé futás, az oldalazó lépés, és a fokozó futás (80-150 méteres távot kell megtenni növekvő tempóban, és közben különösen fontos odafigyelni a tiszta futóstílusra.) Az egyes lépés- és ugrógyakorlatokat kombinálni is lehet.

    Figyelem! Csak következetes és rendszeres gyakorlással érhetők el a kívánt eredmények. Ezeknél a gyakorlatoknál a változatosságnak és a mennyiségnek alárendelt szerepe van.

     

    Forrás: www.joggen-online.de / Magyar Sporttudományi Társaság
    B. M., szakfordító
     

    Legutóbb frissült: 2015.04.08 20:34
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Problémás testtájak edzése nőknél

    A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a lábak vagy a fenék feszesítse. Ez azonban nem hozza meg a kívánt eredményt. Sokkal hatékonyabb az energiafelhasználás fokozása, ami ez egész izomtömegre és testzsírszázalékra, ezeken keresztül pedig az alakra is hatással van.

    Megtudtuk, miért futnak a nők

    A futás népszerűsége évek óta töretlenül növekszik Magyarországon. Mára sokak számára természetes, hogy a nők szeretnek sportosan és egészségesen élni, számukra a mozgás örömet és pozitív élményeket jelentő hétköznapi tevékenység. A Budapest Sportiroda és a 21 Nő az egészségügyért alapítvány országos kutatása első alkalommal mérte fel azt, hogy miért futnak a nők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.