Az osteoporosisos fájdalom kezelésének módszerei

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A csontritkulás (osteoporosis) gyakran nagyon fájdalmas töréseket okoz, melyek gyógyulása több hónapot vehet igénybe. Sok esetben a fájdalom a törés gyógyulásával - ami általában 3 hónap - elmúlik, ám ha ezt követően is fennáll, krónikusnak kell tekinteni.

A krónikus fájdalom egyik oka a csigolyatörés. Egyeseknél ez nem okoz fájdalmat, míg másoknál intenzív fájdalom és izomgörcsök kísérik, melyek a gyógyulás után még sokáig tarthatnak.

A fájdalomról

A fájdalom a test válasza a sérülésre. Amikor egy csont eltörik, az idegek a gerincvelőn keresztül fájdalomüzenetet küldenek az agyba, ami ezeket értelmezi. A fájdalomra adott választ különböző tényezők határozzák meg, beleértve az érzelmeket is. A depresszió például fokozza a fájdalomérzetet, és csökkenti az azzal való megbirkózás készségét. Ezért gyakori, hogy a depresszió kezelése a fájdalmat is enyhíti.

A krónikus fájdalom olyan fájdalom, mely a gyógyulás várható idején túl, vagy a sérülés gyógyulása után is fennáll, és befolyásolja a mindennapi életet. A fájdalomüzenetet kiválthatja az izmok:

  • feszülése
  • merevsége
  • gyengesége
  • görcse

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Bármi is okozza a krónikus fájdalmat, a frusztráció, harag és félelem erősítheti azt. A krónikus fájdalom az élet minden területére kihat, ezért komolyan kell venni. Ha krónikus fájdalomtól szenved és segítségre van szüksége annak kezelésében, beszéljen orvosával, aki segít megtalálni az Ön számára legmegfelelőbb módszert!

Fájdalomkezelés

Hő és jég – A hő meleg fürdő/zuhany vagy borogatás formájában enyhíti a krónikus fájdalmat, lazítja a merev izmokat. A hideg a duzzanat és a gyulladás csökkentésében segít.

Attól függően, hogy melyiket érzi kellemesebbnek, alkalmazzon meleg vagy hideg borogatást 15-20 percig a fájdalmas területen. A bőr védelme érdekében tegyen egy törölközőt a bőre és a hő vagy a hideg forrása közé.

TENS (transzkután elektromos idegstimuláció) – A TENS készülék olyan kis eszköz, mely elektromos impulzusokat küld a test bizonyos részeire, hogy blokkolja a fájdalomjeleket. A fájdalmas területre két elektródát helyeznek, majd nagyon enyhe elektromos árammal akadályozzák meg a fájdalomüzenetek agyba történő továbbítását. Ez a típusú fájdalomcsillapítás akár több órán keresztül is tarthat. Ma már léteznek apró, övre rögzíthető TENS készülékek is, melyek folyamatos megkönnyebbülést biztosítanak.

Tartók, merevítők – A gerinctartók a mozgás korlátozásával csökkentik a fájdalmat és gyulladást. A törést követően a hátmerevítő vagy -tartó öv nemcsak a fájdalmat csökkenti, de lehetővé teszi a normál tevékenységek folytatását is a gyógyulás során. Folyamatos használatuk azonban gyengítheti a hát izmait, ezért az azok megerősítését szolgáló tornagyakorlatokat mielőbb el kell kezdeni.

Torna – A hosszabb ideig tartó inaktivitás az izomtömeg és izomerő elvesztését okozza. Mivel a testmozgás növeli a szervezet endorfinszintjét (az agy által termelt természetes fájdalomcsillapító), a torna enyhítheti a fájdalmat. A rendszeres testmozgás:

  • növeli az erőt és energiát
  • enyhíti a feszültséget
  • növeli a rugalmasságot
  • erősíti az izmokat
  • csökkenti a fáradtságot

Gyógytorna – A gyógytornász segít abban, hogy a további sérülések elkerüléséhez megfelelően szervezze át otthoni, munkahelyi környezetét, emellett megtanítja a helyes testtartást és a meggyengült has- és hátizmok erősítését szolgáló gyakorlatokat. A medencében végzett torna például erősíti a hátizmokat és csökkenti a fájdalmat.

Akupunktúra, akupresszúra – Az akupunktúra olyan eljárás, mely során speciális tűket szúrnak a test bizonyos pontjaiba, ezzel stimulálják az idegvégződéseket, valamint felszabadítják az agyban termelődő endorfinokat. Több kezelésre is szükség lehet, mielőtt a fájdalom enyhül.

Az akupresszúra a fájdalmat kiváltó területeken alkalmazott közvetlen nyomás. Ezt a technika elsajátítása után a beteg akár saját maga is elvégezheti.

Masszázsterápia – Lehet könnyű, lassú, körkörös mozdulat az ujjhegyekkel, vagy mélymasszázs, mely a test középvonalától az ujjak vagy lábujjak felé halad, vagy a triggerpontokat célzó erősebb nyomás is. A masszázs enyhíti a fájdalmat, lazítja a merev izmokat és izomcsomókat az érintett terület vérellátásának fokozásával és felmelegítésével. Osteoporosis esetén a gerinc mellett tilos a mély izommasszázs végzése!

Relaxációs tréning – Az izommerevség enyhítése és a fájdalom csillapítása érdekében történő koncentráció és lassú, mély légzés. A relaxáció megtanulása időbe telik, de elterelheti a figyelmet a fájdalomról és oldhatja az izomfeszültséget.

Biofeedback – Szakember tanítja speciális gépek segítségével a testi funkciók, például a pulzusszám vagy izomfeszültség kontrollját. Felhasználható a relaxációs technikák megerősítésére is. Ha sikerült elsajátítani, gép nélkül is gyakorolható.

Vizualizáció – Kellemes jelenetek vagy események képeinek felidézése, pozitív szavak vagy kifejezések mantraszerű ismétlése a fájdalom csökkentésére.

Elterelő technika – A negatív vagy fájdalmas képek, gondolatok helyett pozitív dolgokra való összpontosítás. Ez olyan egyszerű dolgokat is magába foglal, mint a kedvenc film nézése, könyvolvasás vagy hangoskönyv, zene hallgatása, barátokkal való beszélgetés.

Hipnoterápia – A hipnózis kétféle módon használható a fájdalomérzet csökkentésére: vannak, akiket egy terapeuta hipnotizál, és vannak, akiknek önhipnózist tanítanak, ami a relaxációs technika egyik formája.

Egyéni, csoportos vagy családterápia – A pszichoterápia eme formái azoknak lehetnek hasznosak, akik fájdalma nem reagált a fizikai módszerekre. A krónikus fájdalom gyakran jár érzelmi stresszel és depresszióval. A terápia segít megbirkózni ezekkel az érzésekkel, megkönnyítve ezzel a fájdalom kezelését.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek – A fájdalom csillapításának legnépszerűbb módja a gyógyszeres kezelés. A leggyakrabban használt készítmények a nemszteroid gyulladáscsökkentők, melyek bár a legbiztonságosabb elérhető fájdalomcsillapítók, egy részük gyomorirritációt és vérzést okozhat.

Rövid távú akut fájdalom esetén kábító fájdalomcsillapítót is felírhat az orvos. Ezeket csak az orvos által javasolt dózisban és ideig szabad használni.

Sok olyan betegnél, aki nem reagált a fájdalomcsillapítás egyéb formáira, antidepresszánst használnak. A test fájdalomcsillapító rendszere az agyban lévő különféle vegyi anyagok koncentrációjától függhet, mely koncentrációt az antidepresszánsok használata növelheti.

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Osteoporosis pain management (Verywell Health)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Megfázás
Megfázás

Immunerősítő étrendi tippek.

Magas vérnyomás
Magas vérnyomás

Mi történik az erekkel fennállása esetén?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.