Dr. Puskás Réka

Dr. Puskás Réka

Reumatológus
Bemutatkozás:

Szakmai hitvallásom Több mint egy évtized óta dolgozom reumatológusként. Orvosi pályafutásom kezdetén aneszteziológusként dolgoztam ez későbbi hozzáállásomat is nagyban meghatározta. A különböző műtőkben szerzett tapasztalataim, a műtétek utáni és szülés közbeni fájdalomcsillapítás kérdései fogékonnyá tettek az emberi szenvedés iránt. A fájdalomcsillapítás fontossága alapvető értékké vált orvosi gondolkodásomban. Következő szakterületként a reumatológiát választottam, ahol a fájdalomcsillapítás igénye éppúgy felmerül, azonban árnyaltabb, bonyolultabb úton kell a megfelelő fájdalomcsillapítást elérni, miközben a kiesett funkciókat ismét vissza kell nyerni. Nehéz, de nagyon szép feladat ez egy orvos számára!

- 1993-ban szereztem általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen
- 3 évig aneszteziológus gyakornokként dolgoztam a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen
- 2001-ben szakvizsgáztam Reumatológiából
- 1998-2004 között az ORFI különböző osztályain dolgoztam

Munkahelyek:
2004-2011 között a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórházának reumatológusa voltam, ahol a kórház járóbetegein kívül a fekvő betegek konziliáriusi feladatait is elláttam
2012-től reumatológiai magánrendelőmben fogadom betegeimet
Mozgásszervi Terápiás Centrum

További képesítések:
- CEDH Homeopátiás vizsga, 2000
- Módszerspecifikus pszihoterápia: Szimbólumterápia, 2007
- Igazságügyi orvosszakértői nyilvántartásba vétel, 2008
- Manuálterápiás oklevél, (Semmelweis Egyetem) 2010
- Kineziotaping alaptanfolyam, 2012
- Lágyrész manuálterápiás tanfolyam, 2012
- FRSB kurzus, 2015

Legutóbbi válaszai

Nyaki (nyakcsigolya) fajdalom, lehetseges az edzestol?

Kedves Kérdező! Igen, a panaszának van köze az edzéshez, különösen a fekvőtámaszozáshoz. A panaszt a nyakcsigolyák és a nyakat, illetve a vállövet tartó/mozgató izmok okozhatják. Leginkább akkor szokott ilyen jelentkezni, ha nem megfelelő a nyak tartása vagy gyengék a tartóizmok, esetleg valami becsípődés van a nyakcsigolyákban. Ha mindennapos a panasza, érdemes vele gyógytornászhoz fordulni, aki meg tudja állapítani, hogy van-e komolyabb, a panasszal esetleg összefüggő izomegyensúly problémája. Üdvözlettel, Puskás Réka

V. lábközépcsont ismételt törés

Kedves Kérdező! Mivel először hosszan kapott gipszrögzítést, és a második sérülés után nincs elmozdulása, megfelelő a tehermentesítő kezelőcipő rendelése. Véleményem szerint sem kellene ismét begipszelni a lábát, elegendő a tehermentesítés, amit viszont rendesen végre is kell hajtania. A törés gyógyulását segítő D vitamin és Ca pótlás is mindenképpen szükséges ilyen esetben. Valószínűleg összeforr a csontja rendesen, ha mindent végrehajt, nincs semmi ok arra, hogy ne tegye. Amennyiben nem gyógyul mégsem meg, biztosan fognak önnek műtétet javasolni. Üdvözlettel, Puskás Réka

Lelet értelmezése

Kedves Kérdező! Az MR lelete alapján a nyaki gerincén elsősorban tartási rendellenesség van, amit a mély izomzat relatív gyengesége illetve a test más helyein is tapasztalható testtartás hibák szoktak hosszú idő alatt eredményezni. Ezen kívül két porckorongja kissé lelapult, illetve kis meszesedés is megfigyelhető volt. Ezek kicsiny elváltozások, amik nem indokolják a tartós és zavaró panaszokat, ebből a szempontból a neurológusával egyetértek. Az, hogy a felületes nyakizmai nagyon feszesek, esetleg a mély tartóizomzat elégtelen működésére utal, szintén. Ha a lazító kezelések, masszázsok, manuálterápia nem használ, inkább még jobban befeszülnek az izmai, akkor ezeket ne végezze. Az izomlazító gyógyszert nyugodtan szedje, kár szenvedni. A roppanás amit kérdez, nem veszélyes, valószínűleg egy kisízületi becsípődést tud oldani ilyen módon, azért könnyebbül meg tőle. Komplexebb módon közelítse meg a kérdést, ha aggódik vagy szorong, foglalkozzon ennek kezelésével is, a mozgásszervek tekintetében pedig próbáljon erősítő és tartásjavító gyógytornát is igénybe venni. Panaszainak oka az MR felvételen nem igazán mutatkozott. Üdvözlettel, Puskás Réka

Recsegés , Kattogás Ropogás

Kedves Kérdező! A nyak és a lapocka ropogó, kattogó érzése nem jelent nagyobb problémát, ezektől nem kell aggódnia. A térd és a váll kattogása sem nagy baj, ennek hátterében azonban állhatnak hosszabb távon kopásokhoz vezető gondok is. Ha ez a jelenség a szülés után jelentkezett, még szoptat és a hasizomzatával is vannak problémák, akkor valószínű, hogy legalább részben az ízületek mozgásának eltérései okozzák a jelenséget, aminek oka lehet a mély izomzat elégtelen működése is. Ha nincs fájdalma és egyébként mindent meg tud csinálni, akkor ne zavartassa magát, próbáljon megnyugodni, nem veszélyes a jelenség. A gyógytornásztól kapott gyakorlatokat azonban végezze szorgalmasan és amikor a szoptatást abbahagyja, foglalkozzon az erőnlétével és izomerejével. Ha fájdalommal is jár a kattogás, akkor forduljon mozgásszervi szakorvoshoz. Üdvözlettel, Puskás Réka

Lelet magyarázat

Kedves Kérdező! A csatolt MR leírás alapján az édesanyjának porckorong kopása, illetve kiboltosulása és a jobb oldalon porckorong sérve van, melyhez csatlakozik egy kisízületi porckopás és másodlagosan gerinccsatorna szűkület. Bármelyik elváltozástól erőtlen lehet a lába és a lesugárzás lehetséges a jobb vagy a bal lábában is. Szakorvoshoz kell fordulni a problémával, gyulladáscsökkentés ( tabletta vagy injekció, esetleg infúziós formában) és az állapotától függően konzervatív vagy műtéti kezelést kell alkalmazni. Üdvözlettel, Puskás Réka