Dr. Puskás Réka

Dr. Puskás Réka

Reumatológus
Bemutatkozás:

Szakmai hitvallásom Több mint egy évtized óta dolgozom reumatológusként. Orvosi pályafutásom kezdetén aneszteziológusként dolgoztam ez későbbi hozzáállásomat is nagyban meghatározta. A különböző műtőkben szerzett tapasztalataim, a műtétek utáni és szülés közbeni fájdalomcsillapítás kérdései fogékonnyá tettek az emberi szenvedés iránt. A fájdalomcsillapítás fontossága alapvető értékké vált orvosi gondolkodásomban. Következő szakterületként a reumatológiát választottam, ahol a fájdalomcsillapítás igénye éppúgy felmerül, azonban árnyaltabb, bonyolultabb úton kell a megfelelő fájdalomcsillapítást elérni, miközben a kiesett funkciókat ismét vissza kell nyerni. Nehéz, de nagyon szép feladat ez egy orvos számára!

- 1993-ban szereztem általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen
- 3 évig aneszteziológus gyakornokként dolgoztam a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen
- 2001-ben szakvizsgáztam Reumatológiából
- 1998-2004 között az ORFI különböző osztályain dolgoztam

Munkahelyek:
2004-2011 között a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórházának reumatológusa voltam, ahol a kórház járóbetegein kívül a fekvő betegek konziliáriusi feladatait is elláttam
2012-től reumatológiai magánrendelőmben fogadom betegeimet
Mozgásszervi Terápiás Centrum

További képesítések:
- CEDH Homeopátiás vizsga, 2000
- Módszerspecifikus pszihoterápia: Szimbólumterápia, 2007
- Igazságügyi orvosszakértői nyilvántartásba vétel, 2008
- Manuálterápiás oklevél, (Semmelweis Egyetem) 2010
- Kineziotaping alaptanfolyam, 2012
- Lágyrész manuálterápiás tanfolyam, 2012
- FRSB kurzus, 2015

Legutóbbi válaszai

Csigolya roppanás ,csont ritkulás

Kedves Kérdező! A röntgen felvételen nem írják le a friss csigolya összeroppanást, de a korábbi MR leleten leírt beroppanás ettől még jelen lehet és felelős lehet a panaszaiért. A csigolya összeroppanásokat, ha lehetséges, műtéti úton, "feltöltéssel" szokták kezelni. Ezt gerincsebészeti osztályokon végzik. Véleményem szerint szüksége lenne az ideg vagy gerincsebészeti konzultációra. Üdvözlettel, Puskás Réka

Mitől lehet ez?

Kedves Kérdező! Háziorvosának igaza lehet, gyakran mozgásszervi probléma okozza az ilyen jellegű panaszokat. Az, hogy pontosan mi, nem mondható meg interneten keresztül, de a félülő helyzet sajnos biztosan provokálhat ilyen panaszt. Próbálja kihúzni magát a széken amikor ül, helyezze közelebbre az asztalt és általában állítsa be helyesen a munkaállomást. A derekát támassza meg, ne "feküdjön el" a székben, mert ez összenyomja a bordáit, és fájdalmakat is provokálhat. A helyes üléshez útmutatót számtalan helyen talál. Ha nehezére esik sokáig tartania ezt a testhelyzetet, akkor is gyakorolja, állítsa be gyakran és maradjon úgy amíg csak tud. Valószínűleg javulni fog a helyzet. Üdvözlettel, Puskás Réka

Bokaduzzanat

Kedves Kérdező! Ne aggódjon, a bokaficam után ez még hetekig, akár 3 hónapig is normális lehet. Azért tornáztassa, óvatosan masszírozgassa a duzzadós területet! Üdvözlettel, Puskás Réka

MRI lelet SCHMOLR csomok

Kedves Kérdező! Az MR leleten nem írnak le jelenleg zajló Scheuerman betegségre utaló eltéréseket. Az apró Schmorl csomók ugyan erre utalnak, de azok nem veszélyesek. Ezzel nincs teendő. A deréktájon azonban kisízületi gyulladásra utaló folyadéktartalmat írtak le. Ezt általában az ízület túlterhelése, nem kellő stabilitása okozza, de elképzelhető más betegség is a háttérben. Ha a fia nem tud 6 hónapja sportolni a fájdalomtól, akkor ne erőltesse egyelőre. Amennyiben az ortopédus egészségesnek találja, még reumatológushoz is vigye el és ha nem találnak gyulladásos betegséget, akkor gyógytornázzon. Helyes gyógytorna már kb 6 hét után mutatja a hatást de sajnos nagyon sokáig kell végezni ahhoz, hogy az eredmény véglegessé váljon. Gyógymasszázst próbálhatnak. Üdvözlettel, Puskás Réka

Állhat a panaszok hátterében gerincprobléma?

Kedves Kérdező! A leírás alapján nem tartom valószínűnek, hogy gerinc eredetűek a panaszai. Mindazonáltal, mivel igazi okát még nem találták meg szerteágazó panaszainak, érez a hátán is fájdalmat, valamint a nyakcsigolyái sem egészségesek (korábban operálták), indokolt a reumatológus felkeresése és a gerinc röntgen és esetleg az MR elrendelése. Üdvözlettel, Puskás Réka