Dr. Puskás Réka

Dr. Puskás Réka

Reumatológus
Bemutatkozás:

Szakmai hitvallásom Több mint egy évtized óta dolgozom reumatológusként. Orvosi pályafutásom kezdetén aneszteziológusként dolgoztam ez későbbi hozzáállásomat is nagyban meghatározta. A különböző műtőkben szerzett tapasztalataim, a műtétek utáni és szülés közbeni fájdalomcsillapítás kérdései fogékonnyá tettek az emberi szenvedés iránt. A fájdalomcsillapítás fontossága alapvető értékké vált orvosi gondolkodásomban. Következő szakterületként a reumatológiát választottam, ahol a fájdalomcsillapítás igénye éppúgy felmerül, azonban árnyaltabb, bonyolultabb úton kell a megfelelő fájdalomcsillapítást elérni, miközben a kiesett funkciókat ismét vissza kell nyerni. Nehéz, de nagyon szép feladat ez egy orvos számára!

- 1993-ban szereztem általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen
- 3 évig aneszteziológus gyakornokként dolgoztam a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen
- 2001-ben szakvizsgáztam Reumatológiából
- 1998-2004 között az ORFI különböző osztályain dolgoztam

Munkahelyek:
2004-2011 között a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórházának reumatológusa voltam, ahol a kórház járóbetegein kívül a fekvő betegek konziliáriusi feladatait is elláttam
2012-től reumatológiai magánrendelőmben fogadom betegeimet
Mozgásszervi Terápiás Centrum

További képesítések:
- CEDH Homeopátiás vizsga, 2000
- Módszerspecifikus pszihoterápia: Szimbólumterápia, 2007
- Igazságügyi orvosszakértői nyilvántartásba vétel, 2008
- Manuálterápiás oklevél, (Semmelweis Egyetem) 2010
- Kineziotaping alaptanfolyam, 2012
- Lágyrész manuálterápiás tanfolyam, 2012
- FRSB kurzus, 2015

Legutóbbi válaszai

Gerincfájdalom

Kedves Kérdező! A nyaki fájdalom után hirtelen jelentkező lapocka közti és lefelé is sugárzó gerinc körüli fájdalom elsősorban a nyaki porckorongok problémájára utal. Elsősorban tehát mozgásszervi, nyakból eredő panaszra gondolnék az ön esetében. A háti fájdalom azonban néha gyomor eredetű is lehet, különösen, hogy ismert gyomorproblémája is van. Szerintem mozogjon, menjen el párszor úszni és szedjen pár napig fájdalomcsillapítót. Ha nem múlik a panasza, keresse fel háziorvosát, hogy elkülöníthesse a panaszának okát.

Csontritkulás

Kedves Kérdező! Sajnos a veseelégtelenség a D vitamin aktiválását is érinti. Emiatt aktivált D vitamint adunk a vesebetegeknek, amit valószínűleg az ön Édesanyja is kap és nem adunk aktiválatlan, "sima" D3 vitamint. Alpha D3 -nak hívják ezt a gyógyszert. A többi említett szernek nincs igazolt hatása a csontritkulásra. Valamennyi kálcium tablettát is szoktunk adni, de ez is okozhat problémát, ha nem megfelelően adagolják. Beszélje meg kérem ezt a kérdést az Édesanyja kezelőorvosával. Üdvözlettel, Puskás Réka

Nyaki gerinc és szemészeti problémák

Kedves Kérdező! Szerintem nyaki gerinc betegség nem okozhatja a szemproblémáját, a pupilla tágabb voltát pedig biztosan nem. Szubjektív érzéseket, látászavart el tudok képzelni nyaki gerinc problémák esetén, de ezt nem lehet nyaki MR vizsgálattal kimutatni. A nyaki és lapockatáji fájdalom és a korábban már igazolt C V-VI csigolyák közötti porcrés szűkület helyén lehet porckorong kopás vagy más eltérés, ami viszont látszik az MRI felvételeken és mivel vannak komolyabb panaszai, esetleg érdemes MRI-vel megvizsgálni. Emiatt érdemes reumatológushoz fordulnia. A nyaki és lapockatáji fájdalmak kezelése amúgy is a reumatológus feladata és a régebben fennálló panaszok miatt a kezelésre amúgy is szüksége van. Javaslom, hogy kérjen beutalót és jelentkezzen be reumatológiára. Az nem baj, ha hosszú a várakozási idő, érdemes kivárnia. Üdvözlettel, Puskás Réka

Izületi panasz

Kedves Kérdező! Azok a jelenségek, amik mozgással vannak összefüggésben, általában mozgásszervi eredetűek. Valószínűleg jól sejti, ez a furcsa hangjelenség mozgásszervi eredetű lehet. Alig tudom elképzelni, hogy milyen lehet, de ez nem is nagyon fontos. Majdnem egészen biztos, hogy nem veszélyes és idővel változni fog, talán el is múlik majd. A derekában porckorong rendellenesség van valószínűleg. A leírás szerint a porckorongok magassága megtartott, tehát még csak kezdeti stádiumban lehet probléma. Mivel tartáshibája és az alsó végtagon enyhe érzészavara is van, mindenképpen törődnie kell a gerincének egészségével. Ezt gyógytornával érheti el, amit viszont nagyon kitartóan, évekig kell végezni, és ráadásul napközben is figyelni kell a gerinc tartására és időszakosan gyógytornásszal konzultálni kell a gyakorlatok fejlesztése céljából. A derékproblémával a feljebb jelentkező hang nincs direkt összefüggésben, de mivel a tartáshiba igazolt a derekán, valószínűleg feljebb is van ilyen a gerincén. Üdvözlettel, Puskás Réka

Nyaki gerinc - szédülés

Kedves Kérdező! A nyaki gerinc MR leletén nem látszanak szédülést okozó elváltozások. Olyan elváltozás sincsen rajta, amit műtéttel kellene kezelni. A leíráson szereplő porckorong előboltosulások (a C4-5-6 magasságban) a nyaki gerinc kopásos megbetegedésére és indirekt módon annak jelentősebb tartáshibájára utalnak. A kar és váll fájdalmakat a leírt elválozások esetleg indokolhatják, derékfájást azonban nem okozhatnak. Véleményem szerint a gyógytorna fog a legtöbbet segíteni, egyébként a derékfájásán is. A derékról MRI készíttetése felesleges. Kitartóan tornázzon és ne aggódjon az állapota miatt! Nem súlyosak az elváltozásai, konzervatív kezeléssel meg fog gyógyulni. Üdvözlettel, Puskás Réka