Dr. Puskás Réka

Dr. Puskás Réka

Reumatológus
Bemutatkozás:

Szakmai hitvallásom Több mint egy évtized óta dolgozom reumatológusként. Orvosi pályafutásom kezdetén aneszteziológusként dolgoztam ez későbbi hozzáállásomat is nagyban meghatározta. A különböző műtőkben szerzett tapasztalataim, a műtétek utáni és szülés közbeni fájdalomcsillapítás kérdései fogékonnyá tettek az emberi szenvedés iránt. A fájdalomcsillapítás fontossága alapvető értékké vált orvosi gondolkodásomban. Következő szakterületként a reumatológiát választottam, ahol a fájdalomcsillapítás igénye éppúgy felmerül, azonban árnyaltabb, bonyolultabb úton kell a megfelelő fájdalomcsillapítást elérni, miközben a kiesett funkciókat ismét vissza kell nyerni. Nehéz, de nagyon szép feladat ez egy orvos számára!

- 1993-ban szereztem általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen
- 3 évig aneszteziológus gyakornokként dolgoztam a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen
- 2001-ben szakvizsgáztam Reumatológiából
- 1998-2004 között az ORFI különböző osztályain dolgoztam

Munkahelyek:
2004-2011 között a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórházának reumatológusa voltam, ahol a kórház járóbetegein kívül a fekvő betegek konziliáriusi feladatait is elláttam
2012-től reumatológiai magánrendelőmben fogadom betegeimet
Mozgásszervi Terápiás Centrum

További képesítések:
- CEDH Homeopátiás vizsga, 2000
- Módszerspecifikus pszihoterápia: Szimbólumterápia, 2007
- Igazságügyi orvosszakértői nyilvántartásba vétel, 2008
- Manuálterápiás oklevél, (Semmelweis Egyetem) 2010
- Kineziotaping alaptanfolyam, 2012
- Lágyrész manuálterápiás tanfolyam, 2012
- FRSB kurzus, 2015

Legutóbbi válaszai

Ágyéki gerincbetegség, lábzsibbadás

Kedves Kérdező! Az MR lelet alapján a betegnek az L II-III és III-IV területen porckorong kiboltosulása van, ez egy porckorongsérvet megelőző ártalom. Az alattuk levő LIV-V porckorong is lelapult és a mindkét, de inkábba bal oldalon a kilépő ideggyök helyét jelentősen szűkíti, és mindkét oldali kilépő ideggyököt nyomja. A legalsó porckorong is károsodott, itt instabilitás jelei is látszanak, elcsúszással, és a látott elváltozások mindkét S1 nevű ideggyököt nyomják. Ez az állapot bármely oldali alsó végtagi fájdalmat és zsibbadást okozhat. Ha a férje bal lába fáj, akkor azt is ez okozza. Az 50 méteres járástávolság is lehet ettől, mivel a gerinccsatornát szűkítik ezek az elváltozások. Feltétlen mihamarabb orvosi ellátásra van szüksége a férjének, a fizikális állapotától függően gyulladáscsökkentőkre, fájdalomcsillapítókra, pihenésre és gyógytornára, illetve amennyiben izomgyengesége is van, gerincsebészeti vizsgálatra és akár műtétre is szükség lehet. Ezt betegvizsgálat nélkül egyáltalán nem lehet megmondani. Javasolnám mihamarabb felkeresni az MRI-t elrendelő orvost, vagy ha ilyen nincs, akkor háziorvost és ő el tudja irányítani a megfelelő helyre. Idegsebész, ideggyógyász, ortopédus és reumatológus foglalkozik ezekkel a problémákkal. Üdvözlettel, Puskás Réka

Cysta femoris capiti I.s.

Kedves Kérdező! A csípőízületében, a combcsont fejében 1,5 cm-es ciszta van. A röntgen leírás alapján nem rosszindulatú daganatról van szó. Már Ha két hete fáj, valószínűleg a panasza nincs közvetlen összefüggésben a cisztával. Mindenképpen tovább kell vizsgálni a csípőjét! Térjen vissza a röntgen vizsgálatot elrendelő orvoshoz, mert további kivizsgálásra van szüksége. Fájdalomcsillapítót természetesen vehet be. Üdvözlettel, Puskás Réka

Visszatérő térdpanasz

Kedves Kérdező! A térdében mérsékelt fokú porckopás is van a korábbi porckorong sérülésen kívül. Nagyobb baja, friss porckorong sérülése nincs. Mivel most már elmúlt a panasza, különösebb teendője nincs. Általánosságban elmondható, hogy a térd csavarodását el kell kerülni, felálláskor, autóból ki- és oda beszálláskor ügyelni kell a térdek egyenes tartására. Ha bokasüllyedése vagy akár csak kicsi lúdtalpa is van, lúdtalpbetétet viseljen. Lépcsőn vagy lejtőn lefelé menést kerülje az orvosi vizitig. Gyógytornázzon, combizom nyújtó és erősítő gyakorlatokat végezzen, farizom erősítés is segíthet. Szájon át szedhető porcjavítók, enyhe merevségérzés vagy fájdalom esetén éjjelente gyulladáscsökkentő borogatást tehet a térdére. Üdvözlettel, Puskás Réka

Hátfájás a jobb lapocka alatt

Kedves Kérdező! Sajnos csak a panaszok alapján, ebből a leírásból nem tudom megmondani, hogy mi lehet a baj. Valószínűleg a váll körüli izmok sérülése, vagy a váll kopása, esetleg a nyaki vagy háti gerinc problémája eredményezi a tüneteit. Mivel csak terhelésre jelentkezik a fájdalom, valószínűleg helyi eredetű, szóval mozgásszervi lehet. Fizikális vizsgálat alapján lehet pontosabbat mondani. Ha fokozatosan terheli magát és minden nap kevesebbet tornázik, talán elmúlik a panasza. Ortopédus vagy reumatológus szakorvost keressen fel. Üdvözlettel, Puskás Réka

MR - Nyaki gerinc vizsgálati eredmény / Reumatológiai kérdés

Kedves Kérdező! Az MR lelet szerint a CV magasságban porckorong sérve van, ami az oldalt kilépő ideggyököket és a gerincvelőt is eléri és kicsit nyomja is. A többi magasságban rendben van a gerince. Mindenképpen törődnie kell vele. A mostani teendők a fizikális állapotától függenek, ha erős fájdalmai vannak, netán izomgyengeség jelentkezett vagy zsibbadásai is vannak akkor javaslom, hogy keresse fel a háziorvosát, aki eldöntheti, hogy van-e szükség sürgősebb vizsgálatra. Ha nincs semmi komolyabb tünete (amit az orvos dönt el) akkor is gyógytornáznia kell. Nagyobb súlyok emelését, pakolászást, cipekedést mellőzze most. B vitamin komplex szedése, panasz esetén vény nélkül kapható fájdalomcsillapító használata is segíthet. Üdvözlettel, Puskás Réka