• TSH (thyreoideastimuláló hormon) - Mi a normál értéke?

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

        A thyreoideastimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást.

        A TSH által kifejtett stimuláló inger következtében fokozódik a bélből történő jódfelvétel, valamint a pajzsmirigyben termelődő hormonok, a trijódtironin (T3) és a tetrajódtironin (T4) termelődése. A szabályozási kör alapja a vérben keringő szabad T4 (fT4) és szabad T3 (fT3) hormonok szintje. Ez a szabályozási folyamat biztosítja az igényeknek megfelelő és állandó pajzsmirigyhormon-koncentrációt a vérben.

        Hirdetés

        Ha a pajzsmirigyhormonok szintje csökken, kevésbé fejtenek ki gátló hatást az agyalapi mirigyre, aminek következtében, fokozódni fog a TSH termelése. A termelődött TSH a véráramba kerülve a pajzsmirigy felszínéhez kötődik és ösztönzi a pajzsmirigyet a fokozott T3 és T4 termelésére, így megnövekszik a pajzsmirigyhormon szintje.

        Azonban, ha magas a T3 és T4 véráramban mért koncentrációja, az előző mechanizmus révén ellentétes hatást gyakorol az agyalapi mirigyre, azaz csökkenti a TSH termelését. Az alacsonyabb TSH-termelés következménye a csökkent TSH-szint, ennek eredményeként pedig a stimuláló hatás hiánya, és a csökkenő T3, T4 (pajzsmirigyhormon) termelés.

        TSH, T4, T3 normál tartomány

        • sTSH: 0.300-4.200 mU/L
        • fT4: 12.0-22.0 pmol/L
        • fT3: 2.4-6.3 pmol/L

        Pajzsmirigybetegségekről részletesen

        Mit mutat a vizsgálat eredménye?

        A TSH-szint mérését a pajzsmirigy működésének ellenőrzésére, szűrésére, ismert pajzsmirigy betegeknél a terápia kontrollálására használják. A laboratóriumokban ún. szenzitív (sTSH) vagy szuperszenzitív (ssTSH) TSH vizsgálatot végeznek, amelyek (extrém esetektől eltekintve) láthatóvá teszik a pajzsmirigy működésének rendellenességeit. A pajzsmirigy komplex működésének értékeléséhez a T4 és T3 szint meghatározása is szükséges.

        Mitől magasabb az sTSH értéke?

        Az sTSH-emelkedés - a már említett negatív visszacsatolásos folyamatnak megfelelően - azt mutatja, hogy a vérben kevés a szabad T4 és T3 szint, ezért az agyalapi mirigyben fokozódik a TSH termelése.

        • Az sTSH szintjének emelkedése leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködése (hypothyreosis) kapcsán észlelhető.
        • A magas TSH-szintet okozhatja a pajzsmirigy akut vagy krónikus gyulladása, amelynek következtében nem tud megfelelően reagálni az emelkedett TSH stimuláló hatására. Autoimmun Hashimoto-thyreoiditis esetén a pajzsmirigy ellen antitest termelődés történik, amely a pajzsmirigy krónikus gyulladását, végül a pusztulását okozza. Ha felmerül a betegség gyanúja, a vizsgálatokat a pajzsmirigy ellenes antitestek meghatározásával is szükséges kiegészíteni.
        • Magas sTSH-értéket okozhat a pajzsmirigy sebészi eltávolítása (hiszen az eltávolítás a pajzsmirigyhormonok termelésének csökkenésével, megszűnésével jár).
        • Ismert pajzsmirigy beteg gyógyszeres kezelése (pajzsmirigyhormon-pótlás) során: a szükségesnél alacsonyabb gyógyszer dózis is okozhatja az sTSH-szint emelkedését.
        • Ritkán az agyalapi mirigyben lévő TSH-t termelő tumor következtében fokozódik a vérben mért sTSH.
        • Bizonyos fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők (pl. aspirin) is befolyásolhatják a TSH értékét.

        Mi okozhat alacsony TSH-t?

        • A pajzsmirigy fokozott működése (hyperthyreosis, pajzsmirigy túlműködés) következtében a magas T4 és T3 szint gátolja az agyalapi mirigy TSH-termelését, ennek következtében alacsony TSH-szintet eredményez.
        • Autoimmun eredetű Graves-Basedow-kór.
        • A pajzsmirigy eltávolítása vagy ismert túlműködése esetén a gyógyszeres terápia túladagolása, a hormonkészítmények magas adagja is lecsökkenti a vérben mérhető sTSH értékét.
        • Ritka esetben az agyalapi mirigy károsodása következtében nem képes TSH termelődni.
        • Terhességben is találkozhatunk a TSH szintjének csökkenésével.

        Tudjon meg többet! A TSH érték önmagában kevés a diagnózishoz! Milyen személyes és életmódtényezők befolyásolják a TSH értékét?

        Bővebben A hormonpótlás szempontjairól, menetéről és a betegek számára fontos tudnivalókról

        Dr. Borsi-Lieber KatalinForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

        Laborvizsgálatoknál előforduló gyakori kifejezések

        AP, ALP (alkalikus foszfatáz) | Bi (bilirubin)| Bazofil granulocita | CK, CK-MB (kreatin-kináz, kreatin-kináz-MB)| cTnI (kardiális Troponin I) | CRP (C-reaktív fehérje) | Eozinofil granulocita | FVS (fehérvérsejt) | GOT, GPT | Glükóz (vércukor) | Hgb (hemoglobin) | Htc (hematokrit) | Húgysav | Kalcium | Kreatinin | Káliumion | Kloridion | Limfocita | Monocita | Neutrofil granulocita | THR (trombocita) | Urea (karbamid) | VVT (vörösvértest) | We (vörösvértest-süllyedés) | GGT- gamma-glutamil-transzferáz | Koleszterin | Nátrium | FSH – A folliculus-stimuláló hormon | GOT- glutamát-oxálacetát transzamináz | GPT - glutamát-piruvát-transzamináz | MPV | RDW | Retikulocitaszám | Triglicerid | TSH – Thyreoideastimuláló hormon
        Módosítva: 2018.10.20 19:05, Megjelenés: 2017.10.01 17:25
      • Cikkajánló

        Nagyothallás

        Nagyothallás

        Dr. Zsuga Judit

        Mi okoz nagyothallást? Hogyan alakul ki? Mik a rizikófaktorok? Miért kell orvoshoz fordulni?

        Füstmentes jövő?

        Füstmentes jövő?

        Szponzorált tartalom

        Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)

        Limfocita - Normál, alacsony vagy magas az érték?

        A limfociták (lymphocyták) a fehérvérsejtek egyik nagy csoportját képezik, 20-40 százalékát alkotják. Ezek a nyirokszervekben képződő sejtes elemek a véráramban és a nyirokrendszerben keringenek, miközben a szervezetet folyamatos ellenőrzés alatt tartják.

        Hgb - Mi okozhatja a normál tartománytól való eltérését?

        A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, egy olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős a keringő vérben. A vörösvértestek az oxigént a tüdőben veszik fel és a szövetekhez szállítják, helyette a sejtektől a szén-dioxidot a tüdőbe transzportálják.

        Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

        A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

        Pajzsmirigyprobléma és potenciazavar

        Az régóta ismert tény, hogy a szív-érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség nagymértékben befolyásolják a férfierőt. Korábbi vizsgálatok hasonló összefüggést mutatnak a pajzsmirigyproblémák és a potenciazavar között.

        Pajzsmirigyrák: tünetek és kezelés - Áttekintés

        A pajzsmirigy rosszindulatú folyamatai ritkán fordulnak elő - az összes rosszindulatú daganat kevesebb mint 1 százaléka, az endokrin mirigyek rosszindulatú daganatai között azonban a leggyakoribb. A pajzsmirigydaganatok nagy többsége jól kezelhető betegség.

        Megvastagodott nyak, nyelési nehézség

        13 évesen pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam. 2 évig kezeltek, és úgy tűnt, hogy megszűnt a probléma. Néhány hónapja újra orvoshoz fordultam nagyon megvastagodott nyak miatt, mely néha nyelési problémát is okoz. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.