• Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        belgyógyász, hematológus

        330

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, hematológus

        Bemutatkozás:


        2007 óta dolgozom a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézetben. Elsősorban a Hematológiai és Transzplantációs Tanszékén dolgoztam, de hosszabb időt töltöttem az Intenzív Osztályon és Sürgősségi Osztályon is. Képzésem során egyetemi centrumban szereztem naprakész és magasszintű ismeretet a belgyógyászat minden területén. Képzéseim befejeztével sikeres szakvizsgát tettem belgyógyászatból, majd hematológiából.



        2015 óta online egészségügyi szakértést, cikkírást vállalok belgyógyászati és hematológiai témákban, valamint más szakterületek megírt cikkeinek lektorálását végzem, illetve betegek számára adok tanácsokat mind a belgyógyászat, mind a hematológia témakörében.



        Érdeklődési területeim rosszindulatú csontvelői eredetű betegségek, a krónikusbeteg-ellátás és -gondozás, az intenzív beavatkozások alkalmazása a klasszikus belgyógyászat mellett.



        2018 szeptemberétől magánrendelés keretein belül is segítem a belgyógyászat és hematológia kérdéskörén belül a hozzám forduló páciensek jelentkezését. Segítséget nyújtunk a leletek értelmezésében és a további orvosi vizsgálatok megszervezésében is. Weblap címe és elérhetőségek: intiminfekt.hu

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Ujj Zsófia Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Az ultrahang teljesen negatív, nincs ok azt feltételezni, hogy trombózisa lehetne a repülőúton. Viszere pedig szinte mindenkinek van. Az aspirin nem igazán hat a vénás oldalra, sok értelme nincsen. Szerintem ha vesz gumiharsinyát vagy fáslit az jó megoldás, ha esetleg igazán hosszú 8 órán túli repülőútra megy, akkor lehet adni vérhígitót, de azt fel kell iratni. A fájdalomcsillapító ezekkel pedig nem függ össze.
        Kedves Kérdező! Első gondolatra azt mondanám zsírmáj. KEll a labor, ha a GGT és triglicerid magas akkor az. Ha más májenzimek magasak (GOT GPT) akkor vírusszerológiát csináltatnék.
        Kedves Kérdező! Biztos, hogy a betegség megy előre, azért növekedtek meg a nyirokcsomók. Ilyenkor a labort is értékelve elkezdődik feltehetően kezelés is, de még a követés sem hiba. Ez nem fertőzés, CT sem kell. Beszélni kell kezelőorvosával.
        Kedves Kérdező! Igen, az immunrendszer gyengül, a folyadékháztartás, vérnyomás és vércukor felborulhat. Hosszabb távon a vénák hegesednek.
        Kedves Kérdező! NEm hinném, hogy bármi baj van a háttérben. Háziorvosnál lehetne egy általános labort csinálni. És nem sürgős jelleggel menjen el bőrgyógyászhoz.
        Kedves Kérdező! Nem leukámiára gondolnék. El kell menni friss laborra és a vérszegénység okát keresni, feltehetően vashiány és az miért van.
        Kedves Kérdező! Ez szerintem vírus fertőzést követő eltérés. Inkább ha nem szűnik, fül-orr gégészhez mennék nem benignus pozicionális vertigo e. Nem hinném, hogy agydaganatra kell gondolni.
        Kedves Kérdező! Érdemes lenne elmenni egy általános laborra háziorvoshoz, de nem hiszem, hogy nagy gond lenne a háttérben.
        Kedves Judit! Nem. Teljesen rendben van. Nem kell vele foglalkozni. Nézzessen TSH-t inkább, nincs e pajzsmirigy működési zavar
        Kedves Kérdező! Önmagában nem értékelendő, minimális eltérés biztosan nem ez az ok.
        Kedves Kérdező! A pajzsmirigy értékkel kell egyedül foglalkozni, ha csak a TSH magas a T4 és T3 jó, akkor subklinikus alulműködés van. Biztos volt anti TPO szint mérés és pajzsmirigy ultrahang is. Azok ismeretében igen, először a szelént kell szedni, ha nincs tünete. Esetleg kis dózisu hormonpótlás lehet. A többi labor rendben
        Kedves Kérdező! Nem ez elméletileg nem függ össze. Érdemes egy hasi ultrahangot csinálni, illetve vizeletből fehérje ürítést meghatározni, szűrő jelleggel.
        Kedves Kérdező! A d dimer bármilyen gyulladás, sérülés, daganat, betegség esetén pozitív. Ha az ultrahang negatív lett, nem is tudom miért kellett megnézni. A lábában nincsen trombózis nyilván. Ha nincs tünete, tüdőembólia sincs. Inkább egy általános labor kellene. A d dimert egyébként sosem szoktuk kontrollálni, főleg amiatt, hogy nagyon könnyen lehet pozitív érték, bármilyen eltérés esetén.
        Kedves Kérdező! Ismerni kellene a hepatitic C fertőzésének részleteit. Csak vírushordozó-e? Bár ha gyulladás van a májában akkor feltehetően aktív a fertőzés. Ennek számokkal kifejezett értékei, pl. a vírus kópia száma is fontos abban, hogy kell-e és mivel kezelni (egyedileg igénylig a gyógyszert is, így a várólista módosulhat), illetve valamennyire képet is adhat arról mire lehet számítani. Ezek nélkül nehéz megmondani. Három dolog, egyrészt a barát helyzete és betegsége csak egy dolog. Mindenkiét egyedileg kell értékelni, összehasonlítani nem lehet. Második, a HIV fertőzés nyilván nem előnyös a hepatitis szempontjából, mert ez eleve gyengült immunrendszert sejtet. Ezt tudni kell, ezért sem lehet másokkal összehasonlítani. Harmadik a Szent László "jó hely", jó kezekben van szerintem. Esetleg majd ha van konkrét számeredmény akkor írjon, így nehéz mit mondani
        Nem kaptam leletet.