• Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        belgyógyász, hematológus Szeretnék kérdezni tőle

        271

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, hematológus

        Bemutatkozás:


        Feltöltés alatt.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Ujj Zsófia Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves Levélíró! Azt gondolom mind az MR, mind az EEG írt le olyat amivel érdemes tovább foglalkozni. Bár kifejezetten alvászavar centrumok vagy fejfájás ambulancia is van, de mindenekelőtt neurológushoz kellene visszamenni.
        Kedves Kérdező! Mivel rendben volt a vérképe, mint azt a háziorvos is mondta, nyilván nincs leukémiája. A basofil sem számit és nem is szokott leukémiát jelezni. A véralvasás az nem vérkép, úgyhogy ha van vérzékenység, azt kell vizsgálni, meg fogászatra elmenni, nincs e ínybetegség, gyulladás, fogkő stb.
        Kedves Kérdező! Feltehetően maradni fog a pajzsmirigy alulműködés. Ez manapság elég gyakori fiatal nőknél is, és autoimmun eredet áll a háttérben. Mindig követni kell majd, ha beáll, idővel fél egy évente ultrahanggal és laborral. Ha göb is van a pajzsmirigyben akkor is. 1 cm alatti göböt kell követni, ha növekszik, mintát kell venni belőle, nehogy rosszindulatú legyen. De nem ez a jellemző. Az is fontos, hogy az a göb alul-jól-vagy túl működik-e, illetve ne legyen olyan nagy, hogy nyomja a környezetét. Olyankor felmerül a műtét is. Amit ír, lehet szedni, leginkább a szelén bizonyítottan jó alulműködésben, de ha nem elegendő a hormonszint kell gyógyszeresen is pótolni. A TSH jó ha 2 körül van, főleg ha panasz is van. De ettől lehet teljes értékű életet élni.
        Kedves Angéla! Az a helyzet, hogy a lenti eredmények azért nem indokolnak vetélést, vagy vetélésre utaló hajlamot. Más esetben is hallottam ilyet közvetlen közelemben, hogy kicsi NK sejt eltérés, vagy T sejt eltérés miatt lipid adásával próbálkoznak. Szerintem, mivel ha úgymond feleslegesen is adják, bajt nem igazán csinál, "jobb híjján" lehet adni. Nyilván van az az eset, amikor indokolt. Az Öné azért nem egyértelmű, szerintem azért ellentmondó a válasz is. De nem ártanak vele, viszont egyáltalán nem kizárt, sőt, hogy spontán is, lipid nélkül is minden rendben lenne. ÉS lehet mellette próbálkozni, igen. Remélem mihamarabb sikerül!
        Kedves Angéla! Az a helyzet, hogy a lenti eredmények azért nem indokolnak vetélést, vagy vetélésre utaló hajlamot. Más esetben is hallottam ilyet közvetlen közelemben, hogy kicsi NK sejt eltérés, vagy T sejt eltérés miatt lipid adásával próbálkoznak. Szerintem, mivel ha úgymond feleslegesen is adják, bajt nem igazán csinál, "jobb híjján" lehet adni. Nyilván van az az eset, amikor indokolt. Az Öné azért nem egyértelmű, szerintem azért ellentmondó a válasz is. De nem ártanak vele, viszont egyáltalán nem kizárt, sőt, hogy spontán is, lipid nélkül is minden rendben lenne. ÉS lehet mellette próbálkozni, igen. Remélem mihamarabb sikerül!
        Kedves Levélíró! Bár gyógyult leukémia után nyilván mindig gondol erre, illetve nagyon ritkán, de halmozódhat családban leukémia, jelenleg biztosan nem erre gondolnék. A neutrofil fehérvérsejt túlsúly, emelkedett crp-vel inkább fertőzés, gyulladás mellett szól. Nem tudom ez mióta áll fenn, de ha régebb óta, akkor inkább infektológushoz kellene menni, illetve immunrendszer irányába vizsgálni. Ezeket ki kell zárni A vas sok mindentől lehet alacsony fiatal korban, részleetsebb labor kellene a vasháztartás vizsgálatára, ezt háziorvos is tudja kérni, ha tartósan vashiányos felszívódási zavar irányába is meg kell a lányát vizsgálni. Szerintem kezdjenek infektológussal. Minden nagyobb városban van, nem tudom merre laknak, ha nagyon nincs, belgyógyászati szakrendelés lehet a B terv.
        Kedves LEvélíró! Szerintem biztosan nincs leukémiája változatlanul és ezt megerősíti, kizárja a leukémiát a hematológus szakvizsgálat is. Nem, nincs a bőrtünet hátterében sem. Szerintem nagyon káros ilyen dolgokban elmélyülni az interneten, mert rengeteg butaság olvasható ami csak elbizonytalanitja, annak ellenére, hogy látta hematológus. Nem szabad öndiagnosztizálást végezni. Én azt javaslom teljes egészében felejtse el ezt a leukémia témát. Igen, ez inkább szorongás, emiatt, ha nem sikerül megnyugodjon inkább pszichológus segítségét javaslom. Nincs semmi baj.
        Kedves Kérdező! Sok mindentől függ. Milyen transzplantáció, mit transzplantáltak, kitől kapott mit a beteg. Általánosságban szervátültetés után autoimmunizáció alakulhat ki ha rokontól kap vért, az átfedő antigének és HLA antigének miatt.
        Kedves Kérdező! Nem. Nem limfómás. Ezek normálisan jelen lévő nyirokcsomók amik feltehetően felső légúti fertőzések leküzdésében segítenek. Nem, nem kell tapogatni, mozgatni, méregetni, nyomkodni mert nem tesz jót neki.Nem szükséges holnap reggel elmenni orvoshoz tekintettel arra, hogy hat éve ugyanolyan. Nyakon rendszeres az akár láncszerű nyirokcsomófüzér. Ha nem tud megnyugodni, nem sürgős jelleggel (!) egy nyaki ultrahangot lehet csinálni, de biztos, hogy nem rosszindulatú.
        Kedves Kérdező! A kiszélesedett mediastinum gyakran nyirokcsomó miatt van valóban, de az lehet sajnos limfóma vagy áttétes daganat is. Feltétlen kell szövettan. A limfocita szám nem döntő mert lehet magas, de lehet alacsony is. Az un. B tünetek mint fogyás, izzadás, bőrviszketés is vagy jelen vannak, vagy nem. Ebben az esetben egy ilyen CT képnél minden esetben daganatra kell gondoljunk és szövettanhoz kell jutni. Hogy tudjuk milyen a daganat, vagy tudjuk természetesen azt is biztosra, hogy nem nem daganatos a szövet.
        Kedves Kérdező! Egyenlőre semmit. Nyáron, vagy még melegben nehéz ezt megítélni. Nyilván nem társul leukémiához, illetve négy napból nem vonható le semmi. Szerintem nincs semmi baj.
        Kedves Krdező! Nem. Ha a fehérvérsejtszám normális, nincs leukémia. Biztosan elmúlt a gyulladás, ezt igazolja a labor is. Antibiotikum nem befolyásolná a daganatos leukémiás fehérvérsejtek számát. Szóval nem hiszem, hogy van miért aggódjon, így minden rendben.
        Kedves LEvélíró! Ön nem tudja megállapítani, hogy összekapaszkodó e, csak ultrahang vagy más képalkotó. Amíg a szőrtüszőgyulladás nem gyógyul, és a következményes nyirokcsomó elváltozást feltételezünk, nem érdemes tovább vizsgálódni. 2-3 hét után, amikor már feltételezhetően a gyulladás biztos megszűnt, esetleg nézesse meg a nyirokcsomót első körben háziorvosával, ha megvannak ultrahang készülhet róla. Önmagunknak nyomogatni nem szabad és különösebben vizsgálgatni sem ugyanazt a duzzadt nyirokcsomót, mert nem teszünk jót vele.
        Kedves Levélíró! Ha nincs másodlagos feltételezhető oka a magas vvt számnak, ami azért a kontroll eredményen jobb, akkor policitaemia vera irányában érdemes labort elküldeni. Másodlagos okok nagyjából amit felsorolt, legsűrűbben a dohányzás okozhatja. A policitaemia hematológián igazolható, vagy zárható ki, egy vérvétel biztosan kell hozzá, ami speciális labort igényel, ezért érdemes ott nézetni. Ha igazolódik, akkor csontvelő vizsgálat is történik, de ezt mindig a kezelőorvos elmondja. Szerintem háziorvos által kérjen - nem sürgős jelleggel, tehát ha 1-3 hónapon belül kap, az belefér időpontot hematológiára.
        Kedves Kérdező! Természetesen jelenlegi panasz nem vethető össze hónapokkal ezelőtti laborral. A leírtakból semmi nem jellemző leukémiára. A nyirokcsomó rendben úgy ahogy a radiológus mondta. Szőrtelenítés után nem lehet levonni következtetést, hiszen az maga okozhat sérülést. Az orrfújás hasonlóan. Ha bármilyen behatás nélkül jelentkezik kis vérzés akkor laborokban inkább véralvadásra jellemző laborokat kellene nézni. Természetesen ha megnyugtatja, háziorvosa biztos csináltat friss vérkép vizsgálatot is. Egyébként akut leukémia kemoterápia nélkül négy hónap alatt nagyjából halálhoz vezet, ezért is biztos, hogy nincsen leukémiája, annak ellenére, hogy távolból nem lehet diagnózist adni. Beszéljen háziorvosával megnyugtatásból, nem hiszem, hogy ellenére lenne egy friss labor.