• Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        belgyógyász, hematológus

        289

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, hematológus

        Bemutatkozás:


        2007 óta dolgozom a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézetben. Elsősorban a Hematológiai és Transzplantációs Tanszékén dolgoztam, de hosszabb időt töltöttem az Intenzív Osztályon és Sürgősségi Osztályon is. Képzésem során egyetemi centrumban szereztem naprakész és magasszintű ismeretet a belgyógyászat minden területén. Képzéseim befejeztével sikeres szakvizsgát tettem belgyógyászatból, majd hematológiából.



        2015 óta online egészségügyi szakértést, cikkírást vállalok belgyógyászati és hematológiai témákban, valamint más szakterületek megírt cikkeinek lektorálását végzem, illetve betegek számára adok tanácsokat mind a belgyógyászat, mind a hematológia témakörében.



        Érdeklődési területeim rosszindulatú csontvelői eredetű betegségek, a krónikusbeteg-ellátás és -gondozás, az intenzív beavatkozások alkalmazása a klasszikus belgyógyászat mellett.



        2018 szeptemberétől magánrendelés keretein belül is segítem a belgyógyászat és hematológia kérdéskörén belül a hozzám forduló páciensek jelentkezését. Segítséget nyújtunk a leletek értelmezésében és a további orvosi vizsgálatok megszervezésében is. Weblap címe és elérhetőségek: intiminfekt.hu

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Ujj Zsófia Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves Melinda! Sajnos igen van olyan, hogy az imatinib okoz hasonló mellékhatást, hogy ez direkt az izomkárosodás e vagy az alacsony magnézuim vagy foszforszint azt nem tudjuk. A megnézium, kálcium szedés jó. Ha az imatinib okozza, nehéz megjósolni, meddig tart még a hatása, vagy megszűnik-e. Érdemes lenne elmenni ideggyógyászhoz, mi a véleménye, esetleg ha neuropathia, arra van gyógyszer, amit ideggyógyász, ill. hematológus írhat fel. Nyilván nézni kell a CML-t is, amíg a pcr negatív nem is kell gyógyszer, ha esetleg romlana, majd más hatóanyagú gyógyszert érdemes Önnek felírni.
        Kedves Szilvia! Nem kell szerintem aggódni. Magas a hemoglobin és a hozzá tartozó paraméterek első körben a követkető esetekben: aktuálisan kevés folyadékot fogyasztott valaki, dohányzás vagy magas tengerszint feletti magasság. Ezen túl krónikus tüdőbetegségben pl asthma, COPD, és policitaemia verában (de akkor jóval magasabb!). Szerintem nem sürgős jelleggel 2 hónap múlva ismételjék meg és akkor rendben lesz.
        Kedves Kérdező! Ezekkel a vizsgálatokkal ha minden rendben volt, nem kellene aggódni. Önvizsgálat pedig szigorúan a külső aranyerekre korlátozódjon csak! Feltéve, hogy aranyér okozta a panaszokat, ezek kialakulásának megakadályozására kell törekedni, a jelenlévők hetek alatt kell hogy javuljanak.
        Kedves Kérdező! Az egyértelműen reaktív nyirokcsomót nem kell követni. A nyakon általában gyakran van, nem nem feltétlenül fájdalmas. Szerintem háziorvosnál vírus szerológia vérvizsgálat kellene, vagy esetleg fog, fül-orr-gégészeti (mandula?) góc irányában megnézni. Nem gondolnék limfómára.
        Kedves Kérdező! Ez zsírmáj leletnek igen, megfelel. A magas cukor jelzi, hogy lesz cukorbetegség, ezért érdemes laborban cukorterhelés (OGTT) vizsgálat. Ha van túlsúly, mindkettő jelenleg visszafordítható vagy javítható fogyással. Ha nincs jelentős ízület, gerinc panasz akkor a magas We hátterében remélhetőleg myeloma sincs. Esetleg immunoglobulinokat lehet nézni. Ez utóbbit nem tudom lehet e háziorvosnál (esetleg magánlaborban, nem olyan drága).
        Kedves Kérdező! Nem lehet. Ha reaktív a szerkezete, az jóindulatú. Emellett sem fájdalmat sem zsibbadást nem okozhat sem rossz sem jóindulat esetén sem. NYakon gyakran van akár láncszerűen is nyirokcsomó, elsősorban fertőzés miatt. Ha kisebb ultrahang szerint mint 2 cm az is jóindulat mellett szól. Háziorvosnál szerológiai vérvételt lehet csinálni van e valamilyen elhúzódó fertőzés
        KEdves Kérdező! A máj vizsgálata szükséges (májfunkció, vírus fertőzés kizárása) májzsugor, zsírmáj irányában. Háziorvos ill belgyógyász/gastroenterológus segíthet.
        Kedves Gábor! Nincs nagy nyirokcsomó, azt írja sem kóros nyirokcsomó, sem hasi folyadék sem kokárda nincs. A diffúz májlézió miatt érdemes labort csináltatni májfunkcióval, esetleg vírus szűréssel, hogy az minek felel meg, zsírmáj esetleg kezdődő májzsugor, vagy semmi jelentős. És kontrollálni a későbbiekben.
        Kedves Kérdező! Igen, ha egyszer volt, és csak ez volt pozitív a trombofilia panelből. Bár normális a homocisztein szint is, nem kell szedni kötelezően, de mondjuk nem árt fólsavat, legalább kúraszerűen szedni.
        Kedves Andrea! A vérnyomása legyen biztosan rendben, ha kiugró értékei vannak ABPM vizsgálat kellene, és mivel a panaszait nem tudjuk okozza e rendszertelen vagy szapora szívverés, egy 24 órás szívritmust ellenőrző vizsgálat, a Holter. Természetesen minden panasza javulna, ha ideális testsúlya lenne. A vérnyomás is. Az inzulinrezisztencia vizsgálattól sem tudom mit várunk, mert nyilván hosszú évek alatt a magas testsúly miatt nagy az esély a cukorbetegség kialakulására. És mivel ez tény, jelenleg mindennek a terápiája a testsúly normalizálására törekvés. A laborjai elméletileg nagy eltérést nem jeleznek, a nőgyógyászati hormonokat természetesen a nőgyógyásznak is kell értékelnie. Természetesen ez mind "könyű" amit én leírtam, ezekhez mind leht és kell is segítséget kérni! Akár dietetikusra gondolok akár belgyógyászra.
        KEdves Kérdező! Ez szerintem pattanás/furunculus és meg fog oldódni. Nem kell kenegetni, max. antibakteriális kenőccsel vagy arcszesszel lemosni
        Kedves LEvélíró! Valóban a két kórkép tünetei nagyon hasonlóak lehetnek. Természetesen ezt orvosi vizsgálat nélkül nem lehet megmondani, melyik kórkép állhat a panaszok hátterében. Nyilván életkora miatt elsősorban az aranyér merül fel, de nem kizárt sajnos soha a daganat sem. Mivel Önnek egyébként is van bélbetegsége, érdemes felkeresse a gastroenerológusát, annak ellenére is hogy 2016 óta nem volt panaszos. Ha a panaszai javultak is, azt gondolom a januári időpont emberi számítás szerint rendben van. Természetesen ha addig annyira nyugtalan, hogy ez a mindennapjait megkeseríti, magán úton is kereshet ellátást, akár proktológiai rendelést is tudnék javasolni, hogy keressen fel.
        Kedves Levélíró! A nyirokcsomó vagy bármilyen csomó teljesen független zsibbadástól. MErthogy azt nem okozhat. A legtöbb hely, ahol leírt elváltozást, ott vagy nincs, vagy nem kóros ha van nyirokcsomó. Az önvizsgálat nyirokcsomó szempontjából nem jó dolog. Nem szabad ezeket a nyirokszerveket nyomkodni. Én, mivel minden régióban megnézték (olyan nincs, hogy tapintja, az ultrahangos meg kihagyja, mert vagy látnia kell, vagy azért nem nézi, mert ott nem kell, hogy legyen nyirokcsomó)) és nem volt eltérés, nem nézegetném magamnak tovább. A reaktív azt jelenti, hogy volt vagy van zajló fertőzés, ami szinte mindig mindenkinek van. Nem kell rá antibiotikum! Inkább szorongásnak tűnik a dolog, biztosan nincs gond a nyirokcsomóval. A szegycsont alatti nem tudom mi, nem lehet sérv? Én a puffadás miatt (irritábilis bél szondróma) gastroenterológushoz mennék. A nyirokcsomókkal nincs gond, nem kell bántani őket.
        Kedves Kérdező! Valóban fénykép alapján bevérzésnek tűnik. Ezt nem feltétlenül jó masszírozni. Szerintem menjen el belgyógyászatra alapvetően vérzékenységi hajlam a kérdés. Van egy ritka betegség is ami okozhatja (Achenbach szindróma), de itt inkább a vérzékenységet kellene kizárni.
        Kedves Kérdező! Nem, nincsen limfómája. Akkor lenne laboreltérés ami nincs és az ultrahang azt írná: pathológis szerkezetű nyirokcsomó. De ezt nem írja sem a lágyéktájra sem a nyakára. A nyaki lelet egyértelműen rendes nyirokcsomókat ír, ha az ágyéki hasi részt látta uh és nem volr rajta nyirokcsomó, ezt el kell fogadni. Betegség esetén lehet megnagyobbodott, ami nem látszott korábban, de akkor azt nyilván a lázas állapot okozza. Innen és kép alapján nem tudom megmondani ott van-e, de alapvetően a lágyékhajlatban van és a hasüregben, felületesen nem szokott lenni. Szerintem meg lehetne nyugodni a fenti vizsgálatokkal. Ha egyébként van lágyékban is duzzadt nyiorkcsomó akkor kellene kísérje fertőzésre is utaló jel, akár a nemi szerveken. ami szintén fertőzést és nem limfómát jelent. Ha az sincs, akkor megnyugtató a helyzet. Nem nyomkodnám, mert ha mágis apró nyirokcsomó (amik 2 cm alatt általában nem szoktak kórosak lenni, tehát ha mégis az, az sem baj) nem tesz jót neki, és nem is lehet öndiagnózissal betegséget felismerni.