• Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        belgyógyász, hematológus

        317

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, hematológus

        Bemutatkozás:


        2007 óta dolgozom a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézetben. Elsősorban a Hematológiai és Transzplantációs Tanszékén dolgoztam, de hosszabb időt töltöttem az Intenzív Osztályon és Sürgősségi Osztályon is. Képzésem során egyetemi centrumban szereztem naprakész és magasszintű ismeretet a belgyógyászat minden területén. Képzéseim befejeztével sikeres szakvizsgát tettem belgyógyászatból, majd hematológiából.



        2015 óta online egészségügyi szakértést, cikkírást vállalok belgyógyászati és hematológiai témákban, valamint más szakterületek megírt cikkeinek lektorálását végzem, illetve betegek számára adok tanácsokat mind a belgyógyászat, mind a hematológia témakörében.



        Érdeklődési területeim rosszindulatú csontvelői eredetű betegségek, a krónikusbeteg-ellátás és -gondozás, az intenzív beavatkozások alkalmazása a klasszikus belgyógyászat mellett.



        2018 szeptemberétől magánrendelés keretein belül is segítem a belgyógyászat és hematológia kérdéskörén belül a hozzám forduló páciensek jelentkezését. Segítséget nyújtunk a leletek értelmezésében és a további orvosi vizsgálatok megszervezésében is. Weblap címe és elérhetőségek: intiminfekt.hu

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Ujj Zsófia Ágnes legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Ismerni kellene a hepatitic C fertőzésének részleteit. Csak vírushordozó-e? Bár ha gyulladás van a májában akkor feltehetően aktív a fertőzés. Ennek számokkal kifejezett értékei, pl. a vírus kópia száma is fontos abban, hogy kell-e és mivel kezelni (egyedileg igénylig a gyógyszert is, így a várólista módosulhat), illetve valamennyire képet is adhat arról mire lehet számítani. Ezek nélkül nehéz megmondani. Három dolog, egyrészt a barát helyzete és betegsége csak egy dolog. Mindenkiét egyedileg kell értékelni, összehasonlítani nem lehet. Második, a HIV fertőzés nyilván nem előnyös a hepatitis szempontjából ,mert ez eleve gyengült immunrendszert sejtet. Ezt tudni kell, ezért sem lehet másokkal összehasonlítani. Harmadik a Szent László "jó hely", jó kezekben van szerintem. Esetleg majd ha van konkrét számeredmény akkor írjon, így nehéz mit mondani
        Nem kaptam leletet.
        KEdves Kérdező! Nincs csontvelői eredetű rosszindulatú betegség. Valamiért a neutrofil fehérvérsejt képzés üteme lassabb és több azimmunvédekezésben részt vevő limfocita típusú fehérvérsejt. Ezt követni kell, kóros nem igazolódott. A miértre kellene tudni az összes vizsgálati eredméynét, ezt értékeli is majd a kezelőorvosa.
        Kedves Kérdező! A nyaki nyirokcsomó elméletileg nem függ össze a nehézlégzéssel. Önmagának felesleges kitapogatni, nem mérvadó, menjen el háziorvoshoz. Feltehetően fertőzés (mint leggyakrabban)
        KEdves Kérdező! Véralvadás irányában hemosztázis labor vizsgálat szükséges, kizárni bármi vérzékenységet. A fenti labor hibátlan.
        Kedves Kérdező! Nem szabad nyomkodni, vizsgálgatni az az orvos dolga. 2 cm alatti nyirokcsomó, főleg ha reaktív szerkezetűnek írja az ultrahang, nem kóros. Téli időszakban gyakori a nyakon láncszerű megnagyobbodásuk. Semmilyen teend nincsen vele. Fél év múlva ha még megvannak, lehet egy szerológiai vérvizsgálatot küldeni háziorvos által, de nem lesz benne lényeges eltérés.
        KEdves Kérdező! Leggyakoribb antitestek SLE-ben a dupla szálú dns anti dsDNS, ANA, anti Sm, Ena. Elméletileg ezeket érdemes megnézetni a legtöbb magán laborban panell rendszerben együtt nézik meg ezeket.De lehet az immunológus kér még valamit hozzá.
        KEdves Kérdező! Önmagában ezeknek nincs jelentősége, nem mutatnak kórosat, esetleg meg lehetne ismételni. Az inr elvileg akkor nem 1, ha szed vérhígítót. Ezt is meg lehetne ismételni.
        Kedves Kérdező! Ezek a laborok rendben vannak, ezek alapján nincs semmi gond.
        Kedves Kérdező! A húgysav triglicerid albumin és GPT étrendi hibára utal, valószínű sok a hús illetve zsíros de mindenesetre ilyen szempontból diétázni kell. A többi minimális eltérésnek nincs jelentősége. Szerintem nem kell csak a labor alapján továbbmenni.
        KEdves Kérdező! Mindegyik érték normális szerintem a helyi laboreltéréseket is figyelembe véve. Leukémiánál nem normális a számérték és leginkább nem is ezt kell nézni hanem az összetételét ami eltolódik valamelyik (neutrofil v lymphocyta irányába). És idővel tényleg romlik. Ezek alapján nem igazolható leukémia.
        Kedves Eszter! Szerintem a bőrgyógyászon túl érdemes lenne endokrinológust felkeresni. Valóban feltehetően hormonális probléma állhat a háttérben. Háziorvos tud adni beutalót a területileg illetékes rendelésre.
        Kedves Anita! Ami értékelendő a leletből, nincs trombózishajlam a háttérben, sem APS szindróma. A MTHFR heterozigóta normális folsav szinttel nem igényel teendőt. Immunológiai eltérés sincs. A magas citotox T sejt mellett nincs autoimmun betegségre utaló eltérés. A magas NK sejt arány esetén szoktak nőgyógyászattól függően próbálkozni új típusú lipid terápiával. Ezek alapján egy adat sem feltételezi azt, hogy miért nem sikerül a spontán terhesség és miért nincs megtapadás sem. Gondolom TSH volt, illetve inzulin rezisztencia, genetika is. Ezek kellenek még.
        Kedves Kérdező! Megértem a kérdést, nem nagyon egyértelmű a helyzet. Mivel igazolt trombózis volt, ezért biztosan kell adni szájon át szedhető vérhígítót tartósan. Ezeket azonban magában nem lehet elkezdeni, mindig csak úgy, hogy injekció, és ha beállt a "vérszintje" a gyógyszernek, az INR, akkor elhagyható az injekció és marad a tabletta. Kezdetben gyakoribb, később havi egyszeri labor ellenőrzéssel. Szóval, hogy nem állították le a Cleane-t az rendben, a 4 mg is, de kicsit a 10 nap múlva ellenőrzés talán soknak tűnik. Nyilván ez helyi szokásoktól is függ, de ha lehet háziorvosnál lehet hamarabb is nézetni, addig meg, míg nem áll be az INR kell a gyógyszer dózisát változtatni és párhuzamosan adni az injekciót. Szakorvosi javaslat elvileg így nem kell hosszútávra, mivel max 1-2 hétig kell az injekció, viszont azt meg kell néznie a háziorvosnak, szükség esetén visszamenni az elbocsájtó osztályra, hogy jó indikációval írták e fel, mert javaslat mellett nem lehet ilyen drága. Úgyhogy nem biztos hogy igazam van, de lehet nem stimmel valami. Háziorvos pedig sajnos magától nem jogosult másra írni a cleaxanet, mint amit a kórházban javasoltak. Ha nem stimmel valami tényleg vissza kell menni, esetleg bel szakrendelésre.
        KEdves Kérdező! Elvileg nem. Ha tartósan magas a vas, a biztonság kedvéért érdemes elmenni nem sürgős jelleggel hematológiára. Esetleg próbáljon vasszegény diétát is.