Kloridion laborérték

Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos

A szervezet folyadékai összetételének felméréséhez lehet szükséges a kloridion vizsgálat. Kóros értékei utalhatnak a szervezet víztartalmának, a kémhatásának (pH-érték) vagy az ionösszetétel megváltozására.

Kloridion normálérték Vizsgálati anyag: vérszérum
Normál tartomány: 99-111 mmol/l

A kloridion a sejten kívüli folyadéktér, legnagyobb mennyiségben jelen levő negatív töltésű ionja. A szervezetbe főként táplálkozás során visszük be, és a bélrendszeren, a vesén, a bőrön keresztül veszítjük. Fontos szerepe van a szén-dioxid transzportjában. A vér kémhatásának változásai járhatnak kloridion-eltérésekkel is. A vérplazmában mért koncentráció függ a szervezetben található víz mennyiségétől is. Számos gyógyszer szedése befolyásolja a vizsgálat eredményét, így ezekről az orvost tájékoztatni kell.

Egyes esetekben hagyományos klinikai kémiai vizsgálatokkal nem mérhető idegen anyag jelenlétére következtethetünk a vizsgálat alapján.

Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál alacsonyabb?

Nem a kloridion szintjének csökkenése, hanem az azt kiváltó okok idéznek elő tüneteket.

Mi okozhatja a kloridion alacsonyabb szintjét?

Hányás, súlyos égési sérülés, szívelégtelenség, fokozott izzadás, a szervezet kóros anyagcseréje miatti lúgosodás (a vér pH 7,45 feletti).

Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál magasabb?

Szintén nem a kloridion szintjének növekedése idézi elő a tüneteket; nagyfokú emelkedése vérnyomás-növekedést okozhat.

Mi okozhatja a magas kloridion szintet?

Tüdőbetegségek által okozott lúgosodás (a vér pH 7,45 feletti), a szervezet kóros anyagcseréje miatti savasodás (a vér pH 7,35 alatti), egyes vizelethajtók.

(WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Mi az oxigénszaturáció, és miről...

Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál...

Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

A tápanyagok elégtelen felszívódása miatt a gyulladásos bélbetegségben szenvedők (például Crohn-betegség, colitis ulcerosa) gyakran alultápláltak...

Mi okozhat emelkedett...

Nagyon gyakori, hogy a májfunkció laboratóriumi vizsgálata során emelkedett májenzimértékeket mérnek. Egyrészt magának a májnak a betegségei és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.