Pajzsmirigyműtét után - Ezekre készüljön a beavatkozást követően

Dr. Boros Miklós
szerző: Dr. Boros Miklós, sebész - WEBBeteg
frissítve:

A pajzsmirigyműtétet követően 2-4 nappal a betegek nagy része hazabocsátható. Figyelni kell azonban a műtét utáni fizikai terhelés fokozatosságára, és az esetlegesen fellépő szövődményekre. A pajzsmirigyműtéten átesett betegek számára az operációt követően is rendszeres kontroll szükséges.

Testmozgás. A betegek a fizikai terhelést a műtét után általában jól bírják, de a kifejezett fizikai munkától néhány hétig tartózkodniuk kell. Két héttel a műtét után könnyű sport megkezdhető, azonban feltétlenül kerülje a fej erőteljes hátrafeszítését, mert a teljes sebgyógyulás mintegy hat hetet vesz igénybe.

Előzmény A pajzsmirigyműtét menete részletesen

Bőrápolás, sebgyógyulás. Az intenzív napozás és a szolárium a sebgyógyulást zavarhatja, hátráltatja ezért ez nem tanácsos.

Gépkocsivezetés. A fej esetleges hirtelen mozdításával járó fájdalom balesetveszéllyel járhat, ezért a fájdalom megszűnéséig különösen óvatosan vezessen.

Munkavégzés. A teljes felépülésig (kb. 6-8 hét) nem szükséges keresőképtelen állományban maradnia, a betegek többsége 2-3 héttel a műtét után munkába áll. Ennek lehetséges időpontját a beteg érzi legjobban.

Gyógyszerszedés. Gyógyszeres kezelésként kalciumtabletta, fájdalomcsillapító, B-vitamin-készítmény, korábban Metothyrint szedőknél a kezelés átmeneti folytatását javasolhatja az orvos. Fontos, hogy ha a műtét utáni időszakban görcskészség fokozódását tapasztalja, akkor a keresse fel a háziorvosát!

A pajzsmirigyműtéttel járó lehetséges szövődmények

1. A műtéti területen bevérzés keletkezhet az esetek 10 százalékában. Ezek harmadánál ismételt műtéti beavatkozással kell a vérzésforrást megszüntetni, míg az esetek többségében injekciós tűvel ismételt leszívással megoldható a probléma.

2. A műtéti heg fájdalmassága, mely szokásos fájdalomcsillapítókra reagál. A műtét utáni egy hétben ez gyakori panasz. A műtét után kb. 1 évig várható, hogy a műtéti terület teljes gyógyulása, az idegek regenerálódása miatt még panasz jelentkezhet (bizarr égető érzés, csípő, szúró fájdalom jelentkezhet az idegek regenerálódása során fellépő átmeneti érzészavar miatt).

3. Az emberek 5 százaléka ún. keloidos hajlamú. Ilyen embereknél nem ritkán egy banális háztartási sérülés is vastag, csúnya heggel gyógyul. Ilyen embereknél a műtéti heg esztétikailag nem szép, vastag 2-4 mm-s heg alakul ki. A végleges heg kialakulás fél év legalább.

4. A hangszalagot ellátó fő ideg (amelyet nervus recurrensnek neveznek), a pajzsmirigy tokjának közvetlen közelében fut, lefutása ritkán a leggondosabb műtét közbeni vizsgálattal sem állapítható meg. Az ideg végleges sérülésének rizikója 4%. Ez azzal jár, hogy a hang véglegesen rekedtebbé válik. Későbbiekben, 2-3 alkalommal járó betegként foniátriai rendelésen történő megjelenéssel és foniátriai kezeléssel jelentős javulás érhető el, hangos folyamatosan, érthetően, hangosan tud beszélni az illető, de hangja rekedtebb marad, énekelni nem fog tudni. Kétoldali műtét esetén a kétoldali idegsérülés rizikója 1,5 ezrelék. Ilyen esetben hangréstágító gégészeti műtétre van szükség, mivel a hangrés kb. 2 mm-re szűkül.

Mások kérdezték

Gyakori kérdések Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdései közül:

5. Az énekhangban fontos szerepet játszik a nervus laryngeus superior nevezetű ideg. Ennek kipreparálására nincs mód a pajzsmirigyműtét során, így sérülése jóval gyakrabban következik be. Ennek következménye, hogy a korábbinál kissé mélyebbé válik a hangszín, mely az éneklés során okozhat problémát.

6. Az előző két pontban említett végleges idegsérülésnél jóval gyakoribb, hogy a műtéti területen törvényszerűen jelentkező vizenyősség, vérömlenyek, hegesedés miatt az idegek átmeneti bénulása lép fel. A leírt tünetek ilyenkor enyhébb mértékben, és csak átmenetileg jelentkeznek. Három, ritkábban hét hónapon belül rendeződik az állapot.

7. A pajzsmirigyműtét során a mellékpajzsmirigyek vérellátása átmenetileg romlik. Ez azzal jár, hogy a vérben a kalcium szintje átmenetileg csökken. Ez a görcskészségre való fokozott hajlamban nyilvánul meg, mely átmeneti jelenség, 3 hónapon belül megszűnik. A műtét utáni időszakban az orvos későbbi utasítása szerinti ideig kalcium-tablettát kell szedni.

8. Kétoldali pajzsmirigyműtétnél előfordul, hogy a mellékpajzsmirigyeket a sebész eltávolítja. Ez olyan esetben fordulhat elő, amikor nagyra nőtt, környezetével összekapaszkodó elváltozást kell operálni. Ilyen esetben fordul elő, szerencsére igen ritkán, hogy a sebész mind a négy mellékpajzsmirigyet eltávolítja, és így véglegesen kialakul a csökkent mellékpajzsmirigy-működés, mely élethosszig tartó gyógyszeres kezelést tesz indokolttá.

9. Csökkent pajzsmirigyműködés féloldali pajzsmirigyműtét után. Átmeneti, spontán is rendeződő csökkent pajzsmirigyműködés az esetek 20 százalékában alakul ki átmeneti jelleggel, mely spontán 6 hónapon belül rendeződik. Ez a TSH-szint műtét utáni átmeneti emelkedésében nyilvánul meg, még átmeneti gyógyszeres kezelést nagyon ritkán tesz szükségessé. Végleges pajzsmirigy-alulműködés kockázata féloldali pajzsmirigyműtét után 1% körül van, ha maga az alapbetegség nem hajlamosít erre. Ilyen alapbetegség a krónikus pajzsmirigygyulladás.

A TSH

Bővebben A thyreoidea stimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást. Mennyi a normálérték? Mit jelez, ha magasabb, mit, ha alacsonyabb?

10. Kétoldali pajzsmirigyműtét után az esetek 90 százalékában kialakul csökkent pajzsmirigyműködés. Ez az esetek közel felében csak átmeneti, hasonló ahhoz, mint amit az előző pontban leírtunk. Az esetek felében az alulműködés végeleges, és élethosszig tartó pajzsmirigyhormon pótlást tesz szükségessé. Szerencsére gyógyszeresen ugyanazt tudjuk adni, mint amit az emberi pajzsmirigy termel, s így a pajzsmirigyműködés sem az életkilátásokat, sem az életminőséget nem korlátozza, ha a javasolt gyógyszert szedi a rászoruló és az orvos által javasolt gyakorisággal eljár a későbbiekben ellenőrzésre.

A pajzsmirigyműtétnek gyakorlatilag nincsen halálozása, ez azt jelenti, hogy kevesebb mint egy a 100.000-hez ennek rizikója. Kivételt képez, ha súlyos egyéb betegségben szenvedőnél vagy előrehaladott daganatos betegség miatt kell a műtétet elvégezni. Ha ilyen esetről lenne szó az Ön esetében, az orvos külön felvilágosítja.

Pajzsmirigyhormon és kontroll

Olyanoknál, akiknél nagy a valószínűsége a csökkent pajzsmirigyműködés kialukálásának (eltávolítás miatt), már a műtét után napokban javasolhatja orvosa a pajzsmirigyhormon kezelés elkezdését. A kezelés célja a kieső pajzsmirigyhormon pótlása.

Hormonális ellenőrzésre a műtét után először 6 héttel kell elmenni, majd rendszeres kontroll szükséges. Az eredmények függvényében orvosa változtathat a hormonterápián, beállítja a megfelelő mértéket. Amennyiben a betegség kiújulna, ismételt műtét vagy rosszindulatú daganat esetén jódizotópos kezelés jöhet szóba.

Bővebben Hormonpótlás pajzsmirigyműtét után, hormonpótlásra szolgáló készítmények

Jódpótlás a műtét után

Göbös pajzsmirigy-megnagyobbodás miatt végzett műtét után szükség lehet jódpótlásra, mivel Magyarországon a göbös golyvák nagyobb részében a jódhiánynak oki szerepet kell tulajdonítani.

A műtét során a göböket tartalmazó pajzsmirigyrészt a sebész eltávolítja, azonban a göbösödésre való hajlamot természetesen nem lehet kioperálni az emberből. Ha jelentős a bennhagyott állomány, akkor abban újabb göb fejlődhet ki. Ezt lehet a műtét utáni, élethosszig tartó jódpótlással igen jó hatékonysággal megelőzni. A jódpótlásra sajnos a jódozott só önmagában gyakran nem elégséges.

Pajzsmirigyműtét és testsúlygyarapodás

Elsősorban nők és főként változókorban lévő nők esetén fordul elő, hogy a műtét utáni első évben 5-10 kg-ot is híznak. Ezt azok is nemritkán tapasztalják, akiknél minden alkalommal normálisak voltak az ellenőrzés során a pajzsmirigyhormonszintek.

Ennek oka nem ismert, de valószínűsíthető, hogy az anyagcsere, energiaháztartás szervező központjának számító pajzsmirigy műtéti megkisebbítése után jó néhány hónapra van szükség az új egyensúly beállásához. Teendő ilyen esetben vagy a kalóriabevitel csökkentése, vagy a fokozott testmozgás.

Bővebben További táplálkozási tanácsok pajzsmirigybetegek számára

Dr. Boros Miklós, sebészForrás: WEBBeteg
Orvos
szerzőnk: Dr. Boros Miklós, sebész

Hozzászólás Önnek is volt már pajzsmirigyműtétje? Ossza meg tapasztalatát másokkal!

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.