• A pajzsmirigyműködés zavarai

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    A pajzsmirigy meghatározó szerepet játszik a szervezet energiafelhasználásának irányításában, hatással van az egész anyagcserére (a tápanyagok hasznosításától a vízháztartás egyensúlyban tartásáig), befolyással van a szellemi és a pszichés egyensúlyra, sőt az egész hormonháztartás működésére is.

    Mindezen feladatainak ellátásához a szervezetben lévő, illetve oda bekerülő jódból és fehérjéből állítja elő a tiroxin és a trijódtironin nevű hormonokat. Ezek a pajzsmirigyhormonok jódot tartalmaznak. Amennyiben a pajzsmirigy – valamilyen okból – nem jut elég jódhoz, zavar támad a pajzsmirigyhormonok termelésében, így az egész szervezet működésében.

    Hirdetés

    A pajzsmirigyműködés zavarának jelei

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés


    Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak. Ha túl sok hormont termel, az sem jó. Részletesen a pajzsmirigy betegségek tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről.

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    A pajzsmirigy elégtelen vagy túlműködésére számos tényező – betegség, túlzott stressz, megváltozott hormonműködés, sőt a pszichés egyensúlyvesztés (válás, gyász, egzisztenciális problémák) – is hatással lehet. A különféle közérzetrontó panaszok önmagukban azonban még nem bizonyítják, hogy a pajzsmirigy működési zavaráról van szó.

    Az sem ritka, hogy a betegség kezdeti szakaszában a tünetek még nem elég markánsak. Fiatalabb korban e szerv alul- vagy túlműködését a pajzsmirigy önszabályozó képessége még korrigálhatja. Az idős emberek panaszaikat gyakran szervezetük általános „öregedésének”, vagy a már meglévő krónikus betegsége(ik)nek számlájára írják, ezért különböző orvosoknál – reumatológusnál, kardiológusnál, vagy éppen a belgyógyásznál – próbálnak enyhülést találni egészségi problémáikra, holott a pajzsmirigy működésében állt be zavar.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Sokan csak akkor szánják rá magukat a célzott kivizsgálásra, vagyis akkor indulnak el a pajzsmirigy-szakrendelésre, ha a betegségük jelei láthatóvá – és önmaguk számára is zavaróvá – válnak, például megvastagszik a nyakuk, vagy kidülled a szemük, szárazzá, pikkelyessé, szürkévé, vagy épp ellenkezőleg, meleggé, pirossá válik az arcbőrük.

    A pajzsmirigy túlműködése

    Túlműködésekor a pajzsmirigy a szükségesnél több hormont termel. Ekkor – hogy el tudja látni a feladatát – szövetei megszaporodnak, megnagyobbodnak, megduzzadnak. E betegség kialakulásának számos oka lehet, és az életnek szinte bármely szakaszában megjelenhet: nem ritkán valamilyen vírusos betegség vagy autoimmunbetegség okozza.

    A túlműködésre a gyorsabb, gyakran aritmiás szívműködés, vagy akár légzészavar is figyelmeztethet, de jellemző tünet lehet a meleg, kipirult arcbőr is. Gyakori a szem kidülledése, illetve a strúma kialakulása, azaz a pajzsmirigy megnagyobbodása. A betegség fokozott alapanyagcserében, szapora pulzusban, jó étvágy melletti testsúlycsökkenésben, verejtékezésben, gyors hangulatváltozásokban is „megnyilvánulhat”. A pajzsmirigy túlműködésének kezelésében az első lépés a fokozott hormonműködés gyógyszeres „blokkolása”, illetve a jód/izotópkezelés.

    A pajzsmirigy-alulműködése

    Alulműködés esetén - a folyamat súlyosságától függően - általánosságban a következő tünetek jelentkeznek kezeletlen esetben:

    • gyengeség és fáradékonyság, állandó fáradtságérzet;
    • rossz közérzet, idegesség, ingerlékenység vagy álmatlanság, amely negatívan befolyásolja a munkavégzést és a társas kapcsolatokat is;
    • koncentrálóképesség csökkenése, hangulatingadozások;
    • bőrszárazság, hajhullás,
    • testsúlynövekedés megfelelő táplálkozás vagy elegendő testmozgás mellett is;
    • székrekedés,
    • szívműködés lassulása,
    • nemi funkciók felborulása (pl.: menzeszavar, nemi vágy csökkenése), vetélések;
    • ezen tünetek mellett még egyéb panaszok is jelentkezhetnek.

    Mivel a tünetek önmagukban gyakori problémák vagy más betegségeket is jelezhetnek, ezért gyakran nehezen diagnosztizálják a hypothyreosist. Fontos azonban, hogy a tünetek összessége utalhat pajzsmirigy-megbetegedésre, de egy-egy tünet fennállása önmagában nem feltétlenül jelenti, hogy a pajzsmirigy működési zavara okozza a panaszt. Gyanú esetén ezért mindig érdemes megkérdezni a gondozó orvost egy kivizsgálás szükségességéről.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2017.06.24 05:21, Megjelenés: 2017.06.24 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Testsúly

    Testsúly

    Cs. K., fordító

    Az elhízás károsíthatja a sperma minőségét?

    Intim védelem

    Intim védelem

    Szponzorált tartalom

    Hogyan előzhetjük meg a hüvelyfertőzéseket, illetve kiújulásukat? (x)

    A pajzsmirigy-alulműködés - Részletesen a betegségről

    Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

    Hormonzavarok - Milyen jelek utalhatnak rá?

    Mivel hormonrendszerünk az egész szervezetünk működésére hatással van, gyakorlatilag nincs olyan szerv, aminek a működését egy-egy kieső vagy túlműködő endokrin mirigy ne befolyásolná.

    A mellékpajzsmirigy betegségei és tünetei

    A mellékpajzsmirigy rendellenességei a szervezetben lévő kalciumszintre vannak döntő befolyással. Ha alulműködés tapasztalható, az gyakran görcsös rohamokat válthat ki a betegnél. Éppen ezért fontos, hogy megfelelő időben diagnosztizálják a szakemberek a betegséget, és megelőzzék a súlyosabb következményeket.

    A fáradékonyság lehetséges okai

    A fáradékonyság az egyik leggyakoribb ok, amivel a betegek az orvoshoz fordulnak. Minden ötödik ember szokatlan mértékben érzi magát fáradtnak, és minden tizedik ember szenved krónikus fáradtságban. Bármelyik korosztályt érintheti, bár gyermek- és időskorban kevésbé gyakori.

    Limfocita - Normál, alacsony vagy magas az érték?

    A limfociták (lymphocyták) a fehérvérsejtek egyik nagy csoportját képezik, 20-40 százalékát alkotják. Ezek a nyirokszervekben képződő sejtes elemek a véráramban és a nyirokrendszerben keringenek, miközben a szervezetet folyamatos ellenőrzés alatt tartják.

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak. Ha túl sok hormont termel, az sem jó. Részletesen a pajzsmirigy betegségek tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA