• A pajzsmirigyműködés zavarai

    Szerző: WEBBeteg, otvenentul.hu

    A pajzsmirigy meghatározó szerepet játszik a szervezet energiafelhasználásának irányításában, hatással van az egész anyagcserére (a tápanyagok hasznosításától a vízháztartás egyensúlyban tartásáig), befolyással van a szellemi és a pszichés egyensúlyra, sőt az egész hormonháztartás működésére is.

    Mindezen feladatainak ellátásához a szervezetben lévő, illetve oda bekerülő jódból és fehérjéből állítja elő a tiroxin és a trijódtironin nevű hormonokat. Ezek a pajzsmirigyhormonok jódot tartalmaznak. Amennyiben a pajzsmirigy – valamilyen okból – nem jut elég jódhoz, zavar támad a pajzsmirigyhormonok termelésében, így az egész szervezet működésében.

    Hirdetés

    A pajzsmirigyműködés zavarának jelei

    A pajzsmirigy elégtelen vagy túlműködésére számos tényező – betegség, túlzott stressz, megváltozott hormonműködés, sőt a pszichés egyensúlyvesztés (válás, gyász, egzisztenciális problémák) – is hatással lehet. A különféle közérzetrontó panaszok önmagukban azonban még nem bizonyítják, hogy a pajzsmirigy működési zavaráról van szó.

    Az sem ritka, hogy a betegség kezdeti szakaszában a tünetek még nem elég markánsak. Fiatalabb korban e szerv alul- vagy túlműködését a pajzsmirigy önszabályozó képessége még korrigálhatja. Az idős emberek panaszaikat gyakran szervezetük általános „öregedésének”, vagy a már meglévő krónikus betegsége(ik)nek számlájára írják, ezért különböző orvosoknál – reumatológusnál, kardiológusnál, vagy éppen a belgyógyásznál – próbálnak enyhülést találni egészségi problémáikra, holott a pajzsmirigy működésében állt be zavar.

    Sokan csak akkor szánják rá magukat a célzott kivizsgálásra, vagyis akkor indulnak el a pajzsmirigy-szakrendelésre, ha a betegségük jelei láthatóvá – és önmaguk számára is zavaróvá – válnak, például megvastagszik a nyakuk, vagy kidülled a szemük, szárazzá, pikkelyessé, szürkévé, vagy épp ellenkezőleg, meleggé, pirossá válik az arcbőrük.

    A pajzsmirigy túlműködése

    Túlműködésekor a pajzsmirigy a szükségesnél több hormont termel. Ekkor – hogy el tudja látni a feladatát – szövetei megszaporodnak, megnagyobbodnak, megduzzadnak. E betegség kialakulásának számos oka lehet, és az életnek szinte bármely szakaszában megjelenhet: nem ritkán valamilyen vírusos betegség vagy autoimmunbetegség okozza.

    A túlműködésre a gyorsabb, gyakran aritmiás szívműködés, vagy akár légzészavar is figyelmeztethet, de jellemző tünet lehet a meleg, kipirult arcbőr is. Gyakori a szem kidülledése, illetve a strúma kialakulása, azaz a pajzsmirigy megnagyobbodása. A betegség fokozott alapanyagcserében, szapora pulzusban, jó étvágy melletti testsúlycsökkenésben, verejtékezésben, gyors hangulatváltozásokban is „megnyilvánulhat”. A pajzsmirigy túlműködésének kezelésében az első lépés a fokozott hormonműködés gyógyszeres „blokkolása”, illetve a jód/izotópkezelés.

    A pajzsmirigy-alulműködése

    Alulműködés esetén - a folyamat súlyosságától függően - általánosságban a következő tünetek jelentkeznek kezeletlen esetben:

    • gyengeség és fáradékonyság, állandó fáradtságérzet;
    • rossz közérzet, idegesség, ingerlékenység vagy álmatlanság, amely negatívan befolyásolja a munkavégzést és a társas kapcsolatokat is;
    • koncentrálóképesség csökkenése, hangulatingadozások;
    • bőrszárazság, hajhullás,
    • testsúlynövekedés megfelelő táplálkozás vagy elegendő testmozgás mellett is;
    • székrekedés,
    • szívműködés lassulása,
    • nemi funkciók felborulása (pl.: menzeszavar, nemi vágy csökkenése), vetélések;
    • ezen tünetek mellett még egyéb panaszok is jelentkezhetnek.

    Mivel a tünetek önmagukban gyakori problémák vagy más betegségeket is jelezhetnek, ezért gyakran nehezen diagnosztizálják a hypothyreosist. Fontos azonban, hogy a tünetek összessége utalhat pajzsmirigy-megbetegedésre, de egy-egy tünet fennállása önmagában nem feltétlenül jelenti, hogy a pajzsmirigy működési zavara okozza a panaszt. Gyanú esetén ezért mindig érdemes megkérdezni a gondozó orvost egy kivizsgálás szükségességéről.

    Olvasson tovább! A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Módosítva: 2017.06.24 05:21, Megjelenés: 2017.06.24 05:21
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tenziós fejfájás

    Tenziós fejfájás

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Önálló fejfájás, messze a leggyakoribb fejfájástípus. Mik a jellemzői?

    Mozgásszervi betegségek

    Mozgásszervi betegségek

    Feövenyessy Krisztina

    Megelőzhető-e a mozgásszervi betegségek kialakulása? Mit tehetünk?

    A pajzsmirigyműtét

    A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás (pajzsmirigyrák) esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.

    A pajzsmirigy szerepe és a leggyakoribb eltérései

    A pajzsmirigy az emberi szervezet legnagyobb hormontermelő szerve. A gége, illetve légcső előtt helyezkedik el. Ennek ismerete azért fontos, mert megnagyobbodott pajzsmirigy jelentős nyelési és légzési panaszt is okozhat a légcső és nyelőcső összenyomásával.

    Pajzsmirigyprobléma és potenciazavar

    Az régóta ismert tény, hogy a szív-érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség nagymértékben befolyásolják a férfierőt. Korábbi vizsgálatok hasonló összefüggést mutatnak a pajzsmirigyproblémák és a potenciazavar között.

    Visszafordítható-e az inzulinrezisztencia?

    Az inzulinrezisztenciával járó állapot nagy arányban megelőzhető lenne, de akár vissza is fordítható gondos odafigyeléssel és teljes életmódváltással, orvosi felügyelet mellett.

    Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén

    A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok mind az inzulinrezisztencia tünetei, bár meglétük nem törvényszerű.

    Pajzsmirigy-diagnosztika, a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata

    A pajzsmirigy megbetegedéseinek diagnosztikája rendszerint többféle vizsgálatot is szükségessé tesz. Általában a leggyakoribb (a fizikális vizsgálatok után elsőként választott) módszer a pajzsmirigyultrahang, ám a diagnózist több egyéb vizsgálatnak kell pontosítania.

    A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem látásvesztést is okozhatnak.

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak. Ha túl sok hormont termel, az sem jó. Részletesen a pajzsmirigy betegségek tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.