• A pajzsmirigyműködés zavarai

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezet számos működési funkcióját befolyásolják. Éppen emiatt a pajzsmirigy funkciójának zavarai számos tünetet okozhatnak, más szervrendszerek működésére is kihatva, így a betegségek felismerése és kezelése rendkívül fontos.

    A pajzsmirigy működésének zavara okozhat aluműködést és túlműködést. Nézzük ezek  jellegzetességeit.

    A pajzsmirigy-alulműködés – hypothyreosis

    Felnőttkori formája gyakorlatilag mindig szerzett. Leggyakrabban autoimmun betegség (Hashimoto-thyreoiditis) következménye. A thyreoidea-peroxidáz ellenes antitest (anti-TPO) vagy thyreoglobulin elleni antitest (anti-TG) jelenlétében kialakuló pajzsmirigy-alulműködés. Kiváltó oka ismeretlen, hazánkban kb. minden 10. nő érintett, a betegség a fiatal felnőttkorban manifesztálódik leggyakrabban.

    Az alulműködés ritkábban pajzsmirigy műtéti eltávolítása, gyógyszeres kezelés, vagy az agyalapi mirigy működési zavara miatt alakul ki.

    Az alulműködés tünetei

    A hypothyreosis lehet tünetmentes, illetve enyhe tünetektől a kifejezett panaszokig terjedhet a tüneti skála. Mivel számos funkciót befolyásol, a panaszok lehetnek diverzek és nem mindig a „tankönyvet ismerve” jelennek meg.

    • hízás
    • székrekedés
    • hajhullás, töredezett haj, száraz bőr
    • rekedt hang
    • lelassultság, memóriazavar, fáradékonyság
    • a hideg tűrőképességének csökkenése
    • hideg végtagok
    • alacsony vérnyomás, alacsony pulzusszám
    • ödéma
    • menstruációs zavarok
    • meddőség
    • magas koleszterinszint

    A hypothyreosis felismerése

    A tünetek és panaszok mellett fontos a beteg fizikális vizsgálata (az egész test és a pajzsmirigy vizsgálata). Ezután az orvos első körben laboratóriumi és képalkotó vizsgálatot rendel el.

    A labor és a tünetek alapján a pajzsmirigy-alulműködés lehet

    • szubklinikus (tünet nincs, a pajzsmirigy hormonszintjei jók)
    • manifesztálódó (a pajzsmirigyhormonok szintje alacsony)

    Laborban a tyhreoideastimuláló hormon (TSH) szintje magas, a T4- és T3-szintek alacsonyak lehetnek). Az antitestvizsgálattal az anti-TPO szinte mindig, az anti-TG gyakran magas.

    Ultrahang igazolja az autoimmun gyulladásra utaló szerkezetet.

    Indokolt esetben izotópos vizsgálat, vagy mintavétel is szükséges (lásd hyperthyreosis felismerése rész).

    Az alulműködés kezelése

    A kezelés pajzsmirigyhormon pótlásával történik, általában élethosszig tart.

    Szubklinikus esetet nem kell mindig kezelni, befolyásolja az életkor, panaszok, társbetegségek. Mindig történik viszont hormonpótlás terhességben és családtervezés idején, előrehaladott érelmeszesedés, magas koleszterinszint mellett.

    Magas anti-TPO-szint mellett szelén pótlása is javasolt. Ennek hatásossága a későbbiekben ellenőrizhető.

    Hirdetés

    A pajzsmirigy túlműködés – hyperthyreosis

    Leggyakrabban ez is autoimmun folyamat következtében alakul ki (Basedow-kór), de számos más ok is állhat a pajzsmirigy-túlműködés hátterében.  Kialakulhat struma kíséretében, vagy egy adott pajzsmirigyterület autonóm kontrollálatlan túlműködése révén. Ritkán pajzsmirigydaganat vagy nem autoimmun gyulladás átmenetileg túlműködést okoz, vagy a nem megfelelő hormonpótlás is.

    A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

    • fogyás
    • hasmenés
    • szapora szívverés, ritmuszavarok
    • tapintható pajzsmirigy (a struma miatt)
    • ingerlékenység, álmatlanság, remegés
    • melegintolerancia
    • meleg, izzadt tapintatú bőr
    • izomgyengeség, szemtünetek
    • menstruációs zavarok, meddőség
    • csökkent glükóztolerancia
    • zsírmáj

    A hyperthyreosis felismerése

    Fizikális vizsgálat, a tünetek értékelése mellett labor és képalkotó vizsgálat történik.

    Vérvételi eredmény alapján a pajzsmirigy-túlműködés lehet:

    • szubklinikus túlműködés (alacsony TSH-szint, jó hormonszint)
    • manifeszt túlműködés (alacsony TSH, magas pajzsmirigyhormonszint)

    Az antitestek közül szinte kivétel nélkül minden esetben magas TRAK mérhető.

    Ultrahanggal a pajzsmirigy szerkezeti eltérése mellett göbök is vizsgálatot igényelnek. Ha nem eldönthető, hogy struma okozta göb, vagy kontrollálatlanul működő autonóm terület, esetleg daganat áll a háttérben, szükség lehet izotópos (technécium vagy MIBI scan) vizsgálatra, vagy mintavételre is (ultrahangvezérelt vékonytű-biopszia – aspirációs citológia). Bizonytalan eredet esetén akár diagnosztikus műtéti eltávolítás is szükséges.

    A hyperthyreosis kezelése

    Elsősorban gyógyszeres kezelés (thyreosztatikum) adásával. Autoimmun eredetnél egy-másfél évig adott gyógyszeres kezelés indokolt szokott lenni. Autonóm túlműködésnél szükség lehet műtéti eltávolításra vagy radiojód kezelésre az ismételten kiújuló túlműködés miatt.

    Szubklinikus esetben van, hogy elég a követés, de a beteg figyelmét fel kell hívni a jódbevitel kerülésére, mert ez kiválthat tényleges túlműködést.

    Néhány szót a pajzsmirigyműködés zavarainak kezeléséről

    • A rendszeres követés elengedhetetlen! Hormonterápia mellett, jó laborértékek esetén is rendszeres időközönként kontroll szükséges, mert bizonyos esetekben (betegség, terhesség, hibás gyógyszerbevétel vagy a gyógyszerbevétel elmaradása) könnyen kisiklik adott dózisú gyógyszerpótlás mellett a pajzsmirigyfunkció.
    • Ha nincs gyógyszerszedés, akkor is szükséges a követés, a szubklinikus állapot betegség vagy terhesség, bizonyos gyógyszerek szedése mellett rosszabbodhat.
    • Meghatározott időben (fél-1-2 év) ultrahang követés szükséges, főleg ha göbök is vannak, azok növekedése esetén kiegészítő vizsgálat (izotópos vagy vékonytű-mintavétel).
    • A dohányzás rontja a működési zavarokat.
    • Más gyógyszerek befolyásolhatják a terápiát.
    • A hypothyreosis gyógyszereit mindig éhgyomorra, más gyógyszerektől külön kell bevenni.
    • A hyperthyreosis gyógyszere okozhat alacsony fehérvérsejtszámot, ami fertőzés vagy láz képében jelenik meg. Ilyenkor soron kívüli vizsgálat javasolt.
    • Családtervezésnél, IVF programnál gyakran történik pajzsmirigyhormon-pótlás, még nem autoimmun zavar esetén is, hogy kisebb tartományú TSH-célértéket érjenek el a teherbeesés, beágyazódás, terhesség kihordásának segítésére.

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.12.04 13:03, Megjelenés: 2019.12.04 13:03
   • Cikkajánló

    Gyorsul a járvány

    Gyorsul a járvány

    MTI

    Világszerte, de főleg Európában gyorsul a COVID-19-járvány terjedése.

    Stressz

    Stressz

    B. M., szakfordító

    A leggyakoribb betegségek, amelyek a krónikus stressz következtében kialakulhatnak.

    A pajzsmirigy szerepe és a leggyakoribb eltérései

    A pajzsmirigy az emberi szervezet legnagyobb hormontermelő szerve. A gége, illetve légcső előtt helyezkedik el. Ennek ismerete azért fontos, mert megnagyobbodott pajzsmirigy jelentős nyelési és légzési panaszt is okozhat a légcső és nyelőcső összenyomásával.

    A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem látásvesztést is okozhatnak.

    Pajzsmirigyrák: tünetek és kezelés - Áttekintés

    A pajzsmirigy rosszindulatú folyamatai ritkán fordulnak elő - az összes rosszindulatú daganat kevesebb mint 1 százaléka, az endokrin mirigyek rosszindulatú daganatai között azonban a leggyakoribb. A pajzsmirigydaganatok nagy többsége jól kezelhető betegség.

    Szója és pajzsmirigy

    Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között.

    A pajzsmirigy-alulműködés - Részletesen a betegségről

    Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

    Koronavírus és pajzsmirigy problémák - kell félnem?

    A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen kezelhető gyógyszeresen, így a betegek teljes életet élhetnek. A koronavírus-járvány idején azonban sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van rájuk a vírus, a veszélyeztetett csoportba tartoznak-e? A kérdésre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ad választ.

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.

    Pajzsmirigy-alulműködése van? Ezek a mozgásformák ajánlottak

    A pajzsmirigy csökkent működése, alulműködése (hypothyreosis) esetén valószínűleg a testmozgás az utolsó dolog, ami eszébe jut mint megoldás, ráadásul ebben az állapotban általában a sportolási kedv is alábbhagy. Nem csoda, hiszen a betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a kimerültség, fáradékonyság, valamint az izom és ízületi fájdalmak, amelyek egyáltalán nem hozzák meg a kedvet a testmozgáshoz. Ugyanakkor a szakértők szerint a rendszeres fizikai aktivitás segíthet enyhíteni a tüneteket és javítja a betegek közérzetét!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.