• Pajzsmirigy-túlműködés - Okok, tünetek és kezelés

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Pajzsmirigyünknek fontos szerepe van a szervezet egészséges működésében, számos folyamatra kihatva. Betegségei szerteágazó tüneteket okozhatnak. A pajzsmirigyhormonok túltermelődése egy ezen betegségek közül. Leggyakrabban a 20 és 40 év közötti korosztályt érinti, előfordulása kicsit nagyobb nőknél.

    Részletesen a pajzsmirigy-túlműködésről
    5/1 A pajzsmirigy-túlműködés - Okok, tünetek, kezelés
    5/2 A Graves-Basedow-kór
    5/3 A göbös pajzsmirigy
    5/4 Pajzsmirigy-megnagyobbodás (strúma) okai
    5/5 Pajzsmirigyhormon értékek értelmezése

    Mi okozhat pajzsmirigy-túlműködést?

    A pajzsmirigy-túlműködéshez (hyperthyreosis, hipertireózis) számos különböző ok vezethet:

    • autoimmun eredetű Graves-Basedow-kór: az esetek 60-80%-a
    • thyreoiditis (pajzsmirigygyulladás)
    • autonóm adenoma
    • secunder módon fokozott TSH-termelődést okozó hypophysis folyamat
    • fokozott jódbevitel
    • túl sok pajzsmirigyhormon bevitele
    • strúma (golyva): leggyakrabban jódhiány következménye, nem feltétlenül jár a pajzsmirigyfunkció zavarával, de társulhat hozzá alul- vagy túlműködés is.
    Hirdetés

    A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

    Tévhit, hogy mindig van tünet, sokszor egy laboratóriumi szűrőteszt során derül csak ki a túlműködés. Máskor más szervek betegségeire engedhetnek következtetni a jelentkező tünetek. A panaszok szerteágazóak és eltérő súlyosságúak lehetnek.

    A leggyakoribb panaszok a következők:

    • szapora szívverés, szívritmuszavar
    • magas vérnyomás
    • hasmenés, fogyás, akár fokozott étvágy mellett
    • hajhullás, bőr- és körömeltérések
    • lábszáron észlelt úgynevezett pretibialis ödéma
    • idegesség, ingerlékenység, álmatlanság
    • melegintolerancia, meleg, izzadékony bőr

    A pajzsmirigy megnagyobbodása előfordulhat alulműködésben és túlműködésben (autoimmun túlműködés - Graves-Basedow-kór tünete is lehet), de nem törvényszerű. A megnagyobbodás oka leggyakrabban strúma, adenoma, göb vagy daganat lehet.

    Mik lehetnek a szövődmények?

    Szívritmuszavar (súlyos esetben szívelégtelenséghez vezetve), felborult anyagcsere, alultápláltság a fogyás és hasmenés miatt, fokozott fertőzéshajlam lehet a kezeletlen pajzsmirigy-túlműködés következménye.

    Mi a thyreotoxikus krízis?

    Kifejezett túlműködés esetén bármely életkorban előfordulhat, de újszülöttben és idősekben súlyos, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. Ellátása sok esetben intenzív osztályos feladat. Láz, magas vérnyomás, szapora szívverés, idegrendszeri és emésztőrendszeri tünetek, akár szívelégtelenség is felléphet.

    Pajzsmirigy-túlműködés és meddőség, fogamzás

    Maga a pajzsmirigy-túlműködés nem feltétlenül akadályozó tényező a teherbe esés szempontjából. Mindezzel együtt a terméketlenség miatt vizsgált nők 2-3 százalékánál derül ki pajzsmirigy-túlműködés.

    A pajzsmirigyhormonok túltermelése rendszertelen mestruációt, menzeszkimaradást okozhat, illetve növeli a spontán vetélések gyakoriságát. Férfiak esetén a hyperthyreosis a spermiumok mozgásának zavarát okozhatja.

    Mindezek miatt a kivizsgálás keretein belül mindig – és lehetőleg korán – ki kell térni a pajzsmirigyfunkció laboratóriumi vizsgálatára.

    Pajzsmirigy-túlműködés és terhesség, szoptatás

    Terhesség alatt előfordulhat átmeneti pajzsmirigy-túlműködés is. Ez akár a gesztációs thyreotoxikózis nevű súlyos állapotot is eredményezheti, ez azonban ritka. Általában átmeneti a terhesség alatt kialakuló hormontúltengés – elméletileg a magas HCG-szintnek szerepe van a kialakulásában –, az enyhe eset kezelést sem feltétlenül igényel, azonban követést igen, mert tarthat tovább vagy hosszú távon alulműködést okoz a pajzsmirigygyulladás.

    Gyakrabban észlelik ikerterhességnél és vészes hányások esetén. Tünetei átfedhetnek a terhesség során észlelhető eltérésekkel, ezért nem mindig egyértelmű és fordul a terhes nő vele orvoshoz, de szerencsére ritka folyamatról beszélünk.

    Másik – ez a gyakoribb – esetben a meglévő pajzsmirigy-túlműködés mellett alakul ki terhesség. Jó esetben a hyperthyreosis ismert, gondozott és kezelt. A pajzsmirigy-túlműködésre utaló panaszok mellett ugyanis fokozza az anyai magas vérnyomás, preeklampszia, koraszülés kockázata, káros lehet a magzatra is.

    Terhesség után kialakuló úgynevezett posztpartum thyreoiditis a szüléseket követően az esetek 7 %-ában alakul ki. Átmeneti, pár hétig vagy hónapig tartó pajzsmirigygyulladásról van szó, ami lehet, hogy gyógyszeres kezelést is igényel, átmehet alulműködésbe is.

    Terhesség alatti pajzsmirigy-túlműködés esetén gyakoribb orvosi kontroll szükséges. Amennyiben kezelés indokolt, az elsősorban gyógyszeres. A propiltiouracil részesítendő előnyben, mivel a metimazol az első trimeszterben okozhat magzati károsodást. Később azonban akár váltani is kell, a propiltiouracil esetleges májkárosító mellékhatása miatt. Műtét ritkán, indokolt esetben szükséges lehet, de radiojód kezelés ellenjavallt.

    Ismert Graves-Basedow-kór esetén érdemes az újszülött szűrése is.

    Hogyan igazolható a pajzsmirigy-túlműködés?

    A legfontosabb szerepe a laboratóriumi vizsgálatnak van, amit az okok tisztázása érdekében további vizsgálatok követhetnek.

    • TSH-szint-mérés a túlműködés szűrőtesztje, illetve a T4 és T3 hormonok szintjének mérése
    • ultrahangvizsgálat a pajzsmirigy szerkezetének, göbök jelenlétének megítélésére
    • izotópos vizsgálat elsősorban göb vagy göbök esetén
    • vékonytű biopszia (aspirációs citológia), amennyiben nagyobb göb eredete kérdéses

    Vizsgálati módszerek bővebben

    Hogyan kezelhető a pajzsmirigy túlműködése?

    Elsősorban gátlószeres, gyógyszeres kezelés szükséges. Metimazol vagy propiltiouracil adása tartósan (1-2 évig) általában elegendő. Szükség esetén műtét vagy radiojód kezelés is indokolt. A beteg hosszú távú követést és ellenőrzést igényel. A betegség gyakran alulműködésbe megy át.

    Olvasson tovább! A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.02.27 11:06, Megjelenés: 2020.02.27 11:06
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Teherbe esés pajzsmirigy-túlműködéssel?

    A pajzsmirigyzavarok igen komoly problémákat okozhatnak a teherbe esés és a várandósság kapcsán is, ám a legtöbb szó mégis egyedül a pajzsmirigy-alulműködésről esik, pedig a szerv túlműködésével is fontos foglalkozni, mikor családalapításra kerül sor. Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusát kérdeztük a témában.

    Szója és pajzsmirigy

    Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között.

    Koronavírus és pajzsmirigy problémák - kell félnem?

    A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen kezelhető gyógyszeresen, így a betegek teljes életet élhetnek. A koronavírus-járvány idején azonban sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van rájuk a vírus, a veszélyeztetett csoportba tartoznak-e? A kérdésre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ad választ.

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.

    TSH (thyreoideastimuláló hormon) - Mi a normál értéke?

    A thyreoideastimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol serkentő hatást.

    A pajzsmirigyműködés zavarai

    A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezet számos működési funkcióját befolyásolják. Éppen emiatt a pajzsmirigy funkciójának zavarai számos tünetet okozhatnak, más szervrendszerek működésére is kihatva, így a betegségek felismerése és kezelése rendkívül fontos.

    A szülés utáni hajhullás betegséget is jelezhet!

    Várandósság alatt a nők a korábbinál jóval dúsabb hajkoronára is szert tehetnek, a szülés utáni hetekben-hónapokban kezdődő hajhullással azonban ez az időszak rendszerint véget is ér. Meddig tekinthető normálisnak, és mikor gyanakodjunk, hogy az intenzív hajhullás nem csak a hormonális változások következménye?

    Megvastagodott nyak, nyelési nehézség

    13 évesen pajzsmirigy alulműködést állapítottak meg nálam. 2 évig kezeltek, és úgy tűnt, hogy megszűnt a probléma. Néhány hónapja újra orvoshoz fordultam nagyon megvastagodott nyak miatt, mely néha nyelési problémát is okoz. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.