• Pajzsmirigy-túlműködés - A Graves-Basedow-kór és tünetei

    Dr. Fáklya Mónika
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

    Pajzsmirigy-túlműködés esetén a pajzsmirigy túl sok hormont termel, és a fokozott aktivitással összefüggésben megnagyobbodik. Létezik olyan forma, ahol a mirigyben egy túlműködő göb helyezkedik el, de előfordul olyan eset is, amikor egy autoimmun folyamat eredményeként az egész pajzsmirigy fokozottan működik. Utóbbit nevezzük Basedow-kórnak.

    A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy olyan autoimmun betegsége, ami pajzsmirigy-túlműködést vált ki. Sokszor megfigyelhető, hogy a pajzsmirigy-túlműködés tünetei nagyobb stresszhelyzet után jelentkeznek.

    Részletesen a pajzsmirigy-túlműködésről

    4/1 Pajzsmirigy-túlműködés - Basedow-kór
    4/2 A göbös pajzsmirigy
    4/3 Pajzsmirigy-megnagyobbodás (strúma) okai
    4/4 Pajzsmirigyhormon értékek értelmezése

    A pajzsmirigy túlműködését (hyperthyreosis) a vérben megjelenő TSH receptor elleni antitestek okozzák, amik a pajzsmirigyet fokozott hormontermelésre kényszerítik. Miután a pajzsmirigyhormonok minden szervrendszerre és az anyagcserére is hatással vannak, a betegség tünetei igen szerteágazóak. A betegség pontos kiváltó oka nem ismert, de a hajlam családon belül öröklődik, illetve jelentkezését fokozza a stressz és a dohányzás.

    A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

    Az úgy nevezett „merseburgi triász”-t Basedow írta le, mint jellegzetes vezető, figyelemfelhívó tüneteket. Ezek a tünetek a következők:

    • strúma (pajzsmirigy-megnagyobbodás),
    • szapora szívműködés,
    • szemtünetek (előredülledő szem).
    Hirdetés

    A betegek kezdetben fáradékonnyá válnak. Keringésük felgyorsul, a szív szaporábban ver, és a vérnyomás is megemelkedik. A szív fokozott munkája miatt megemelkedik a szívizom oxigénigénye, ami súlyos szívpanaszokat okozhat. A légzőrendszer részéről észrevehető a nehézlégzés, ami pl. a fennálló asztmát súlyosbítja.

    A betegek bőre meleg, nedves, a meleget nehezen tűrik. A hajhullás gyakori, a haj töredezővé, vékony szálúvá válik. Esetenként előfordul, hogy a lábszár elülső részén a bőr megvastagszik, tömött tapintatú, narancshéjhoz hasonló lesz (pretibiális mixoedema).

    Graves-Basedow-kór

    A Graves-Basedow kór a nevét Robert James Graves (1796–1853) dublini, illetve Carl A. Basedow (1799–1854) merseburgi gyakorló orvosról kapta, akik a betegség tüneteit leírták. Az angolszász nyelvterületen elsősorban Graves-kórnak, a kontinensen inkább Basedow-kórnak nevezik a betegséget.

    Idegrendszeri tünetek Graves-Basedow kór esetén

    Az idegrendszer részéről feltűnő, hogy a beteg ember ingerlékeny, gyakori hangulatingadozásai vannak. A koncentrálás nehezen megy, a gyerekek rontanak az iskolai eredményeiken. Rosszul alszanak, nyugtalanul forgolódnak. Az idegrendszeri zavarok akár súlyos pszichés zavarokig is vezetnek. Az izomgyengeség nagyon zavaró lehet. Legszembetűnőbb a végtagok felső részének a gyengesége, ami pl. a lépcsőn járást, vagy a guggolásból való felállást teszi nehézzé.

    A nemi funkciók is romlanak. Nőknél rendszertelen vérzés, férfiaknál csökkent libidó és potenciazavar jelentkezik.

    A szem előredülledése a pajzsmirigy-túlműködés tünete

    A Basedow-kór egyik jellegzetes társuló tünete lehet a szem előredülledésével járó ophtalmopathia-nak (oftalmopátia) nevezett tünet. Sajnos ez olyan súlyos mértéket is elérhet, hogy a beteg szem mozgása, esetenként látása károsodhat.

    A kór az emésztőrendszerre is kihat. A betegek étvágya rendkívül jó lesz, de mégis fogynak. A fogyás jelentős mértékű lehet, hetek alatt 5-10 kg-ot is leadhatnak. A belek fokozott mozgása miatt többször van széklet naponta, akár hasmenés, vagy hányás is kialakulhat. Az anyagcserezavarok közül megemlíthető a cukoranyagcsere zavar kialakulása magasabb májfunkciós eltérések, és a kalcium vizelettel való fokozott ürülése. Nagyon súlyos esetben életveszélyes állapot is kialakulhat pajzsmirigy-túlműködés következtében.

    Pajzsmirigy-túlműködés: vizsgálatok és kezelés Basedow-kór esetén

    A fenti tüneteket mutató betegeknél hormonvizsgálatok történnek. Pajzsmirigyünk két hormont termel, ezek a tiroxin és a trijódtironin. A pajzsmirigy működését közvetlenül az agyalapi mirigy szabályozza, a TSH nevű hormon segítségével. Ha a mirigy nem termel elég hormont, a TSH szint megnő, és ez fokozott munkára serkenti a mirigyet, ellenkező esetben a TSH szint csökken. A szabályozás rendkívül finom, így a működés zavarait a TSH szint kóros volta hamar jelzi. Basedow-kór esetén a TSH hormon szint nagyon alacsony, a tiroxin (fT4) és a trijódtironin (fT3) szint pedig magas lesz. Ultrahang- és izotópvizsgálatokat is kér az orvos, ahol a pajzsmirigy egyenletes megnagyobbodását és fokozott működését lehet kimutatni.

    Bővebben Mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását? Milyen vizsgálatokra számíthat?

    Pajzsmirigy anatómia

    A kezelés történhet gyógyszerekkel, izotóppal és műtéttel. A kezelési mód kiválasztása a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedő beteg és az orvos megbeszélése során dől el.

    A gyógyszeres kezelés a pajzsmirigyhormon-képzést csökkentő gyógyszerek adagolásával történik. A kezdeti magas pulzusszámot és vérnyomást erre ható gyógyszerrel (béta-blokkoló) csökkentik.

    Az izotópkezelést vértelen műtétnek is szokták nevezni. Ilyenkor jódizotópot adnak a betegnek, amit a pajzsmirigyszövet vesz fel. Ez a sugárzó anyag elpusztítja a pajzsmirigyszövetet, így csökkenti a kóros hormontermelést. Gyermekeknél izotópkezelést Magyarországon nem alkalmaznak.

    A műtét során pedig, a pajzsmirigy nagy részét eltávolítják, a bent maradó szövetmennyiség elegendő a szükséges hormonmennyiség előállítására.

    A második két kezelési mód esetén előfordul, hogy a maradék pajzsmirigyszövet nem tud annyi hormont termelni, amennyi a szervezet számára elegendő lenne. Ilyenkor kívülről, tabletta formájában adagolunk pajzsmirigyhormont.

    A gyógyszeres kezelés befejezése után visszaesés előfordulhat. Ennek aránya kb. 50 százalék. A második visszaesés aránya akár a 90 százalékot is eléri, ezért ilyenkor a végleges megoldást kell alkalmazni. Egyes esetekben már először is a műtéti vagy izotópkezelés mellett javasolt dönteni (pl. túl nagy strúma).

    Bővebben A pajzsmirigyműtét menete és a műtét utáni teendők részletesen

    Bővebben Az izotópkezelés (radiojód kezelés) részleteiről itt olvashat

    Fontos életviteli tanácsok pajzsmirigy-túlműködésben szenvedőknek

    Pajzsmirigy

    Tudástár Életmódtanácsok pajzsmirigybetegeknek
    Táplálkozási tanácsok pajzsmirigybetegek számára
    Gyógyszerszedési kisokos pajzsmirigybetegeknek
    Étkezési tippek, főzési technika

    Gyakori kérdések Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdéseiből
    Melyik laborérték utal a pajzsmirigy működésére?

    Dohányozhatok kezelt pajzsmirigy túlműködés mellett?
    Diéta és elhízás túlműködő pajzsmirigybetegséggel

    Tudástár A TSH hormonról részletesen

    Fontos, hogy a kezelés során néhány dolgot betartson a beteg.

    • Nem javasolt napozni, mert a betegség rosszabbodását válthatja ki.

    • Az alkoholfogyasztás kerülendő, ugyanezen okból.

    • A stresszhelyzetek kerülése is javít a pajzsmirigy-túlműködés okozta panaszokon.

    • A dohányzás rendkívüli mértékben ronthat a szem állapotán, feltétlenül abbahagyandó.

    Amennyiben gyógyszeres kezelést kap a beteg a túlműködés megszüntetésére, láz, illetve torokgyulladás esetén vérképet kell ellenőriztetni, mivel ezeknek a gyógyszereknek egy ritka, de súlyos mellékhatása lehet a fehérvérsejtek bizonyos típusának kóros csökkenése, amit időben észre kell venni.

    A gondozást és a kezelés irányítását endokrinológus szakorvos végzi, a gyógyszeres kezelés hatékonyságát néhány havonta kontroll vizsgálatokon ellenőrzik.

    Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

    Módosítva: 2019.07.13 13:33, Megjelenés: 2017.11.21 09:41
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

    A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

    Visszafordítható-e az inzulinrezisztencia?

    Az inzulinrezisztenciával járó állapot nagy arányban megelőzhető lenne, de akár vissza is fordítható gondos odafigyeléssel és teljes életmódváltással, orvosi felügyelet mellett.

    Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén

    A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok mind az inzulinrezisztencia tünetei, bár meglétük nem törvényszerű.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.