A CRP-szint mint gyulladásjelző

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A CRP (C-reaktív fehérje) laborparaméter korán jelzi, ha a szervezetben gyulladásos folyamat zajlik, valamint azt is, ha már gyógyulófélben van. A CRP-érték nem képezi a rutin vérkép részét, a vizsgáló orvosnak külön kell kérnie a meghatározását.

Mit jelez a CRP szint a laboreredményben?

A CRP egy májban szintetizálódó fehérje, amely szöveti sérüléseket követően (pl. égés, szívinfarktus), fertőzések (bakteriális, vírusos, gombás stb.), illetve gyulladásos (krónikus jellegű vagy autoimmun) folyamatok következtében jut a véráramba. A C-reaktív fehérje feladata, hogy segítse a szervezet nagy falósejtjeinek (makrofágok) munkáját a testidegen, illetve károsodott sejtek bekebelezésekor, segít az immunrendszernek a fertőzések leküzdésében.

A CRP teszt nagyon érzékeny (ultraszenzitív), mert a CRP értéke pár óra leforgása alatt több tízszeresére, vagy akár százszorosára is emelkedhet, és a betegség gyógyulásával szintje gyorsan csökken. Ugyanakkor nem elég specifikus a betegségek megkülönböztetéséhez és diagnosztizálásához, a súlyosság pontos megítéléséhez.

CRP laborvizsgálat elvégzése indokolt gyulladásos folyamatra utaló panaszok esetén, az eredmény hozzájárul különféle lázas állapotok, fertőző betegségek, ízületi fájdalmak, stb. pontos diagnózisának felállításához. A vizsgálat elvégzése sok esetben indokolt a kezelés eredményességének nyomon követéséhez is.

Mennyi a normál CRP-érték?

Mindig a vizsgálatot végző laboratórium referenciaértékeit kell figyelembe venni, de általánosságban elmondható, hogy 10 mg/l érték alatt tekintjük normál tartományon belül.

Laborérték

Vizsgálati anyag: vérszérum
Normál tartomány: laboronként eltérő, de kevesebb mint 10 mg/l

A magas CRP-szint értékelése

Ha emelkedett a CRP-érték, azt jelenti, hogy valamire reagálnak szervezetünk immunsejtei. De hogy mire, azt nem lehet pusztán a CRP-értékből megmondani, tovább kell vizsgálódni. A szervezetben bárhol zajló akut gyulladás (vese, máj, gócok, stb.), fertőzés, krónikus betegség fellángolása, daganatos betegség (azaz lényegében minden olyan folyamat, amikor az immunológiai reakcióban részt vevő sejtek aktivizálódnak) meg fogja emelni a CRP szintjét.

Sosem mondható ki csak a CRP-szintből a diagnózis, a leletet a tünetekkel egyben, komplexen kell értelmezni. Az emelkedett CRP-érték mellett jelentkező kísérő tünetek (pl. láz), kiegészítő laborértékek (vírus szerológiák, baktériumtenyésztések) szükségesek ahhoz, hogy meg tudjuk ítélni a kiváltó betegséget és annak súlyosságát.

A CRP szintje kezdetben gyorsan emelkedik, ami nem áll egyenes arányban a betegség romlásának ütemével. Pl. ha egy nap alatt a CRP szintje megduplázódik, nem jelenti azt, hogy „kétszer annyira beteg lettem”.

A CRP-szintet befolyásolja számos gyógyszer, alapbetegség, vagy normális élettani folyamat is, ezeknek a hatását is figyelembe kell venni a lelet értelmezésénél.

  • Egyes gyógyszerek képesek befolyásolni a szintjét. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők és a koleszterincsökkentők például csökkenthetik, míg az ösztrogén tartalmú gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók) megemelhetik.
  • Bizonyos normális élettani állapotok - mint pl. a menstruáció, a terhesség - CRP-emelkedéssel járnak.
  • Krónikus betegség esetén (pl. egy ízületi gyulladás) eleve emelkedett a CRP-érték, amely elfedheti a fertőzés következtében emelkedő szintet.
  • A szervezet állapota (immunhiányos állapot, májbetegségek) is befolyásolhatják az értéket. Pl. egy súlyos májcirrózis esetén nem tud és nem is fog jelentősen emelkedni a CRP-érték, mivel a máj olyan rossz állapotban van, hogy nem tud eleget termelni ebből a fehérjéből.

Mi a teendő magas CRP-szint esetén?

Önmagában sosem kezelünk csak laborleletet. Tehát ha emelkedett a CRP-érték, akkor nem szabad emiatt automatikusan gyulladásgátló gyógyszereket bevenni. Lehet, hogy a gyógyszer csökkenteni fogja a laborértéket, de a kiváltó okra nem derül fény. Ki kell deríteni, mi miatt emelkedett meg a szintje, és azt kell kezelni. Ennek érdekében orvosunk további vizsgálatokat kérhet.

Végezetül: egy érték nem érték. Néhány naponta kontroll vizsgálat lehet szükséges, hogy kezelőorvosunk lássa, a választott kezelés mennyire hatásos, kell-e változtatni a gyógyszerelésen.

A CRP mellett fontos gyulladásjelző paraméter a PCT és a vörösvértest-süllyedés érték is.

TIPP Laboreredmények keresője

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Magnézium
Magnézium

Szerepe van a depresszió elleni küzdelemben is.

Száraz köhögés
Száraz köhögés

Mi okozza, hogyan kezelje ezt a köhögéstípust?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Immunközpont - Dr. Kádár János, immunológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Immunközpont - Dr. Kádár János, immunológus
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.