Káliumion - Mit érdemes tudnunk laborértékéről?

Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos

A szérumból meghatározott káliumion-koncentráció fontos információt szolgáltat a szervezet folyadék- és sóháztartásáról.

Normálérték

Vizsgálati anyag: vérszérum
Normál tartomány: 3,5-5,3 mmol/l

A káliumion a sejten belüli tér legnagyobb mennyiségben jelen levő pozitív töltésű ionja. A vérbeni koncentrációja szigorúan szabályozott, így normális esetben csak szűk határok között változhat. A káliumionok koncentrációja határozza meg az idegsejtek és az izomsejtek (a szívizomsejtekét is!) ingerlékenységét. Az ion koncentrációja szoros kapcsolatban áll a nátriumion és a hidrogénion sejten belüli és sejten kívüli tér közötti megoszlásával, ezért e két utóbbira ható változások befolyásolják a káliumion koncentrációját is.

Egyensúlyát a szervezet a vesében, illetve a bélrendszerben szabályozza. Továbbá számos gyógyszer befolyásolja a vizsgálati eredményt, így ezek szedéséről az orvost feltétlenül tájékoztatni kell. Egyes növények (paradicsom, burgonya, spenót, alma, banán) a szokásosnál nagyobb mennyiségben tartalmaznak káliumot, melyeknek néhány esetben jelentősége lehet. Vizsgálata vízhajtóval történő kezelés során különösen fontos.

Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál alacsonyabb?

Szédülés, izomgyengeség, izomgörcs, bélmozgások leállása, szívmegállás (!).

Mi okozhatja az alacsonyabb szintjét?

Leggyakrabban hányás vagy hasmenés, ún. Cushing-szindróma, és a vér lúgosodása (a vér pH értéke 7,45 feletti)

Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál magasabb?

Sokáig nem okoz tüneteket, ritkán petyhüdt végtagbénulás jelentkezik. Súlyos esetekben hasmenés, szívritmuszavarok lépnek fel.

Mi okozhatja a magasabb szintjét?

Veseelégtelenség, hemolízis (vérsejtek fokozott szétesése), súlyos és kiterjedt szövetsérülés, a vér savasodása (a vér pH-ja 7,35 érték alatti)

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász

Módosítva: 2022.03.25 03:03, Megjelenés: 2011.09.10 16:51
Címkék: Káliumion
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Mi az oxigénszaturáció, és miről...

Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál...

Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

A tápanyagok elégtelen felszívódása miatt a gyulladásos bélbetegségben szenvedők (például Crohn-betegség, colitis ulcerosa) gyakran alultápláltak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.