• Glükóz (vércukor)

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos

        A vizsgálatot elsősorban a cukorbetegség megállapítása, illetve követése céljából végzik.

         Normálérték
        Vizsgálati anyag: vérszérum
        Normál tartomány: 3,6-6 mmol/l (éhgyomri)

        A glükóz a sejtek legfőbb energiaforrása. A vér cukortartalmát több hormon együttes, egymást kiegyensúlyozó hatása szabályozza. A hormonális szabályozás célja, hogy a glükóz a sejtek számára mindig rendelkezésre álljon. Ez a hormonális egyensúly leggyakrabban a cukorbetegség, tehát az inzulin nevű hormon hiánya miatt bomlik meg. A vizsgálatot 8-10 órás éhezés után vett vérből végzik.

        Hirdetés

        Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál alacsonyabb?

        Éhségérzet, bágyadtság, szédülés, izzadás, látászavarok, súlyos esetben eszméletvesztés.

        Mi okozhatja az alacsonyabb szintjét?

        Cukorbetegek inzulin-túladagolása, májkárosodás, alkoholizmus, éhezés, inzulint termelő daganat.

        Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál magasabb?

        Szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése. Súlyos esetben tudatzavart, eszméletvesztést is okozhat. Hosszú távú fennállása (cukorbetegség) esetén a sebgyógyulás zavarát, vesebetegséget, vakságot okozhat, érelmeszesedés miatt fokozza a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

        Mi okozhatja a magasabb szintjét?

        Leggyakoribb oka a cukorbetegség.

        (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos)

        Módosítva: 2011.10.01 09:17, Megjelenés: 2011.10.01 09:17
      • Cikkajánló

        Diabéteszes neuropátia

        Diabéteszes neuropátia

        Prof. Dr. Barkai László

        A cukorbeteg útja a neuropátia felismeréséhez és kezeléséhez, illetve megelőzéséhez.

        Migrén

        Migrén

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        Mikor javasolt megelőző kezelés a migréneseknek? Milyen lehetőségek vannak?

        Hgb - Mi okozhatja a normál tartománytól való eltérését?

        A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, egy olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős a keringő vérben. A vörösvértestek az oxigént a tüdőben veszik fel és a szövetekhez szállítják, helyette a sejtektől a szén-dioxidot a tüdőbe transzportálják.

        Mikor mondható ki valakiről, hogy cukorbeteg?

        A cukorbetegség nem egységes kórkép. Több okból alakulhat ki, ennek megfelelően lefolyása és kezelése is eltérő lehet.

        Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

        A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

        Cukorbeteg a kismama - Milyen veszélyt jelent a magzatra?

        Jelenleg a terhességek kb. 4 százalékánál jelentkeznek a cukorbetegség tünetei - 1000 fogamzóképes nőből 3 szenved cukorbajban már a terhessége előtt, a többieknél a várandósság alatt alakul ki cukoranyagcsere-zavar. Hogyan hat a betegség a magzatra?

        Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

        Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?

        Metabolikus szindróma - Kezelés és megelőzés

        Kisebb táplálékbevitel és több mozgás: ezzel a metabolikus szindróma összes tünete egyszerre javítható, illetve megszüntethető.

        A radikális fogyókúrából hízókúra lesz?

        A radikális jellegű (azaz a vég nélküli koplaláson alapuló) fogyókúrák többsége alapvetően kudarcra van ítélve. Hogy miért? A tilosnak számító evés következtében stresszhelyzet jön létre, amely a vércukor-szintet növeli. Utóbbi pedig – ha tetszik, ha nem – még nagyobb étvágyat gerjeszt, s máris a további hízásnál tartunk…

        Szénhidrátok és a glikémiás index - Egyénenként eltérő a hatásuk?

        Azt szeretném tudni,hogy a különböző glikémiás indexű szénhidrátok mikor vannak csúcson a vérben és mikorra csengenek le, illetve,hogy függnek-e ezek az adatok az egyéntől is. Ha igen,akkor mi befolyásolja az egyes emberekben? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.