Téma: Táplálkozás

Pajzsmirigybetegek étrendje

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.08.15. 17:20
Táplálkozás
A pajzsmirigyhormonok szintje szorosan összefügg az anyagcserével, a szervezet ásványi anyag ellátottságával, gyógyszerszedés esetén a hatóanyag felszívódását befolyásoló ételekkel, ezért a...

Mit kell tudni az olívaolajról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.08.14. 15:22
Olívaolaj
Mit jelent az extra szűz kifejezés? Az olívaolaj valóban nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.

Margarin vagy vaj?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.07.30. 13:17
A mindennapi étkezések egyik visszatérő dilemmája az, hogy mit kenjünk a kenyérre: margarint vagy vajat? A két élelmiszer összehasonlítása nem új keletű dolog, de a folyamatosan fejlődő...

Táplálkozási tanácsok visszérbetegség ellen

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2025.07.14. 06:10
A visszér kezelési terv tartalmazhat egy sor kiegészítő és alternatív gyógymódot, fókuszálva egyebek mellett az életmódváltásra, a megfelelő és kímélő testmozgásra, valamint a...

Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2025.07.11. 17:10
Vastagbélrák
A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van nemcsak a betegség megelőzésében, hanem a gyógyulásban és a vastagbélrák kiújulásának megelőzésében is.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek a pszoriázis trigger faktorai?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.07.06. 05:03
Az ultrafeldolgozott ételek nagy mennyiségben történő fogyasztása a pikkelysömör fellángolását okozhatja, vagyis a betegségre jellemző piros, erősen viszkető foltok megjelenését. Erre...

Hányszor együnk egy nap?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.06.19. 13:33
Táplálkozás
A szakmai ajánlásokból jól megismert és megtanult szabály, miszerint étkezzünk naponta ötször, mára már kezd eltűnni, és felváltja a helyét egy árnyaltabb ajánlás: inkább az egyéni...

Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.06.09. 09:00
A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges...

A szénhidrátmentes táplálkozás veszélyei

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.06.05. 15:48
Szénhidrát
Az utóbbi években egyre népszerűbbek a szénhidrátmentes vagy erősen csökkentett szénhidráttartalmú étrendek. A különböző keto- és low-carb irányzatok gyors fogyást, energikusabb életet...

Ezekkel károsítjuk leginkább csontjainkat

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2025.06.04. 14:25
Milyen tevékenységek vagy élelmiszerek lehetnek káros hatással a csontrendszerünkre? Összegyűjtöttük, hogy miket érdemes elkerülnie, ha meg akarja óvni csontjait.

Milyen ételeket lehet fagyasztani és meddig?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.05.13. 05:03
Élelmiszer
A fagyasztás mára teljesen a mindennapjaink részévé vált, és az egyik leghatékonyabb módja az ételek tartósításának. Időt, pénzt és ételt spórolhatunk vele, de nem mindegy, hogy hogyan és...

Egészséges vagy sem a nyers tojás fogyasztása?

WEBBeteg, DRportal - 2025.04.18. 14:00
A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van, kiváló tápanyagforrás. Nem árt azonban az óvatosság, a tojás nyersen még...

Az adalékanyagok szabályozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.09. 05:03
Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket az élelmiszeripar az ételek minőségének javítása, az eltarthatóság növelése, az íz fokozása vagy a megjelenés optimalizálása érdekében...

Dúsított élelmiszerek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.01. 05:03
Napjaink egyik legfontosabb táplálkozástudományi kérdése az, hogy a lakosság hogyan juthat megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz, különösen olyan esetekben, amikor...

Tények és tévhitek az adalékanyagokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.24. 12:07
Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék...

Téli lehangoltság ellen: a táplálkozás is segíthet

WEBBeteg - K. J., fordító - 2025.02.18. 17:50
A téli hónapokban, különösen az évszak második felében sokakra rátör a lehangoltság. A megfelelő, tudatos táplálkozás azonban segíthet az általános levertség leküzdésében is.

Mit jelez a kívánósság akkor, ha valaki nem terhes?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2025.02.08. 12:03
Táplálkozás
Az olthatatlan vágy (sóvárgás) egy-egy étel után leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik. Na de mit jelent akkor, ha az ember nem várandós? Legtöbbször valamilyen tápanyaghiány állhat a...

Régi-új találmány: Erjesztett ételek

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2025.02.04. 13:03
Táplálkozás
Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és...

A rezisztens keményítő – Mit érdemes tudni róla?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.02. 05:03
Táplálkozás
Ételeink és élelmiszereink egyik kevésbé közismert alkotóeleme a rezisztens keményítő, amely – mint a keményítők általában – a szénhidrátok raktározásáért felelős tartalék tápanyag...