Funkcionális élelmiszerek (superfoodok)
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, táplálkozási tanácsadó frissítve:
Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelően megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.
A funkcionális élelmiszer – a European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint – a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.
A meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem.
Előírás még, hogy a szóban forgó élelmiszer a hétköznapi táplálkozási szokások integráns részét alkossa, és hatása a megszokott napi mennyiség elfogyasztása mellett is megmutatkozzon.
Tágabb értelemben számos élelmiszer lehet funkcionális, ám a kifejezést legtöbbször valamilyen dúsított formával kapcsolatban használjuk. Legtöbbször vitaminokkal, pre- és probiotikumokkal és egyéb esszenciális alkotókkal dúsítják a termékeket, melyek így azonos mennyiséget elfogyasztva kedvezőbb élettani hatásokat váltanak ki.
Hogyan lesz egy élelmiszer funkcionális?
Ahhoz, hogy egy terméket a funkcionális élelmiszer kategóriába lehessen sorolni, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóságának (Directorate-General for Health and Food Safety, DG SANTE) jóváhagyása szükséges, ami csak akkor történik meg, ha az adott funkcionális élelmiszer és a megjelölt kórállapot közötti kölcsönhatást a gyártó megfelelő tudományos bizonyítékokkal támasztja alá. Ez biztonságos szakmai hátteret jelent a vásárlóknak, akik így biztosítékot nyernek az élelmiszer valódi jótékony hatása felől. (A státuszmeghatározást Magyarországon a NÉBIH végzi.)
Az FDA a bizonyítékok és hatások alapján evidenciakategóriákat állított fel, ahová besorolta a termékeket az alapján, hogy a fogyasztás és a várható biológiai hatás elérése közt milyen erős ok-okozati összefüggés mutatható ki (nagyon erős, közepesen erős, erős, gyengétől közepesen erősig, gyenge).
Néhány példa a funkcionális élelmiszerekre
A teljes kiőrlésű zabkészítményekben található béta-glükán oldható rost csökkenti a koleszterinszintet. Amennyiben a napi elfogyasztott béta-glükán-szint eléri a 3 grammot, úgy nagyon erős evidenciaszintről beszélhetünk.
A szójafehérje csökkenti a koleszterinszintet (napi 25 grammnál nagyobb mennyiség fogyasztása nagyon erős evidenciaszintet jelent). A szója egyéb kedvező hatásai közé tartozik egyes daganatok előfordulásának a csökkentése, a csontsűrűség növelése, a menopauza tüneteinek enyhítése.
Az áfonyaitalok proantocianidineket tartalmaznak, antioxidáns tartalmuk révén fejtik ki jótékony hatásukat, illetve csökkentik a húgyúti fertőzések gyakoriságát, a lefolyást enyhítik (közepes evidencia).
A paradicsom magas likopintartalmának köszönhetően csökkenti számos rosszindulatú daganat kialakulásának rizikóját (prosztata-, méhnyak-, hólyag-, emlőrák, emésztőszervrendszeri daganatok). A hatás a likopin antioxidáns tulajdonságának köszönhető.
A nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmazó tengeri halhúsok, pl. lazac heti két alkalommal fogyasztva csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának rizikóját (erős evidencia).
A joghurtok pre- és probiotikumtartalmuknál fogva jótékony hatást gyakorolnak az emésztésre, csökkentik a vastag- és végbélrák előfordulását. De nem a magas cukortartalmú ízesített joghurt!
A chiamag antioxidáns-, omega-3-, omega-6- és magas rosttartalommal rendelkezik.
A goji bogyó C-vitamin-tartalma révén került be a funkcionális élelmiszerek közé.
A mandula nagyon jó fehérjeforrás és rengeteg tápanyagot tartalmaz (vas, cink, rost).
A quinoa esszenciális aminosavakat, vitaminokat tartalmaz.
A fahéj gyulladáscsökkentő, antioxidáns, sejtöregedést gátol, javítja a szénhidrátháztartást.
Az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat és D, E, K, A zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz.
A brokkoli kálium-, kalcium-, B-, C-vitamin, vas- és cinkforrás.
A tisztított vaj, vagyis a ghí antioxidáns tartalmával kerül az egészséges élelmiszerek közé.
Ugyanakkor nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a táplálkozás- és élelmezéstudományban is megfigyelhetők különböző trendek, előfordul, hogy egyszer mindent tudó csodaszerként tekintenek máskor pellengére állított élelmiszerre, elég, ha a tojásra gondolunk, és fordítva.
| Adattár |

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
Aktualizálás: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, táplálkozási tanácsadó