Funkcionális élelmiszerek (superfoodok)

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, táplálkozási tanácsadó frissítve:

Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek megfelelően megszületett a funkcionális élelmiszer fogalma, melyek fogyasztásával nagyban hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához.

A funkcionális élelmiszer – a European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint – a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.

A meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem.

Előírás még, hogy a szóban forgó élelmiszer a hétköznapi táplálkozási szokások integráns részét alkossa, és hatása a megszokott napi mennyiség elfogyasztása mellett is megmutatkozzon.

Tágabb értelemben számos élelmiszer lehet funkcionális, ám a kifejezést legtöbbször valamilyen dúsított formával kapcsolatban használjuk. Legtöbbször vitaminokkal, pre- és probiotikumokkal és egyéb esszenciális alkotókkal dúsítják a termékeket, melyek így azonos mennyiséget elfogyasztva kedvezőbb élettani hatásokat váltanak ki.

Hogyan lesz egy élelmiszer funkcionális?

Ahhoz, hogy egy terméket a funkcionális élelmiszer kategóriába lehessen sorolni, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóságának (Directorate-General for Health and Food Safety, DG SANTE) jóváhagyása szükséges, ami csak akkor történik meg, ha az adott funkcionális élelmiszer és a megjelölt kórállapot közötti kölcsönhatást a gyártó megfelelő tudományos bizonyítékokkal támasztja alá. Ez biztonságos szakmai hátteret jelent a vásárlóknak, akik így biztosítékot nyernek az élelmiszer valódi jótékony hatása felől. (A státuszmeghatározást Magyarországon a NÉBIH végzi.)

Az FDA a bizonyítékok és hatások alapján evidenciakategóriákat állított fel, ahová besorolta a termékeket az alapján, hogy a fogyasztás és a várható biológiai hatás elérése közt milyen erős ok-okozati összefüggés mutatható ki (nagyon erős, közepesen erős, erős, gyengétől közepesen erősig, gyenge).

Néhány példa a funkcionális élelmiszerekre

A teljes kiőrlésű zabkészítményekben található béta-glükán oldható rost csökkenti a koleszterinszintet. Amennyiben a napi elfogyasztott béta-glükán-szint eléri a 3 grammot, úgy nagyon erős evidenciaszintről beszélhetünk.

A szójafehérje csökkenti a koleszterinszintet (napi 25 grammnál nagyobb mennyiség fogyasztása nagyon erős evidenciaszintet jelent). A szója egyéb kedvező hatásai közé tartozik egyes daganatok előfordulásának a csökkentése, a csontsűrűség növelése, a menopauza tüneteinek enyhítése.

Az áfonyaitalok proantocianidineket tartalmaznak, antioxidáns tartalmuk révén fejtik ki jótékony hatásukat, illetve csökkentik a húgyúti fertőzések gyakoriságát, a lefolyást enyhítik (közepes evidencia).

A paradicsom magas likopintartalmának köszönhetően csökkenti számos rosszindulatú daganat kialakulásának rizikóját (prosztata-, méhnyak-, hólyag-, emlőrák, emésztőszervrendszeri daganatok). A hatás a likopin antioxidáns tulajdonságának köszönhető.

A nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat tartalmazó tengeri halhúsok, pl. lazac heti két alkalommal fogyasztva csökkentik a kardiovaszkuláris betegségek előfordulásának rizikóját (erős evidencia).

A joghurtok pre- és probiotikumtartalmuknál fogva jótékony hatást gyakorolnak az emésztésre, csökkentik a vastag- és végbélrák előfordulását. De nem a magas cukortartalmú ízesített joghurt!

A chiamag antioxidáns-, omega-3-, omega-6- és magas rosttartalommal rendelkezik.

A goji bogyó C-vitamin-tartalma révén került be a funkcionális élelmiszerek közé.

A mandula nagyon jó fehérjeforrás és rengeteg tápanyagot tartalmaz (vas, cink, rost).

A quinoa esszenciális aminosavakat, vitaminokat tartalmaz.

A fahéj gyulladáscsökkentő, antioxidáns, sejtöregedést gátol, javítja a szénhidrátháztartást.

Az avokádó többszörösen telítetlen zsírsavakat és D, E, K, A zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz.

A brokkoli kálium-, kalcium-, B-, C-vitamin, vas- és cinkforrás.

A tisztított vaj, vagyis a ghí antioxidáns tartalmával kerül az egészséges élelmiszerek közé.

Ugyanakkor nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a táplálkozás- és élelmezéstudományban is megfigyelhetők különböző trendek, előfordul, hogy egyszer mindent tudó csodaszerként tekintenek máskor pellengére állított élelmiszerre, elég, ha a tojásra gondolunk, és fordítva.

Adattár

Dr. Kónya Judit, családorvosDr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, táplálkozási tanácsadóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
Aktualizálás: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, táplálkozási tanácsadó

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló