Hirdetés
      • Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

        Összetétele alkalmazkodik a baba igényeihez, véd a fertőzésekkel szemben. A kisded 6 hónapos koráig ajánlott a kizárólagos szoptatás, ezután lehet megkezdeni a fokozatos hozzátáplálást.

        A szoptató anya étrendjét az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei szabják meg

        Naponta 4-5, esetleg 6 alkalommal étkezzen a mama, változatosan. Az étrend alapját a magas ásványianyag- és rosttartalmú, összetett szénhidrátokból álló teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök alkossák, melyet ki kell egészíteni sovány hússal, húskészítményekkel, hallal, tejjel és tejtermékekkel.

        Folyadékpótlás, vitaminok és ásványi anyagok bevitele

        Az anyatej átlagos fehérjetartalma 1,3 g/100 g az első trimeszterben, ezután 1,2 g/100 g, tehát 100 g anyatej elválasztása 2,4 g jó minőségű többlet-fehérje bevitelt igényel. Ehhez a mennyiséghez többlet-zsírbevitel nem szükséges, ugyanakkor gondoskodni kell a megfelelő többszörösen telítetlen zsírsav-ellátottságról tengeri halak és olajos magvak heti rendszerességgel történő fogyasztásáról. Hetente 3-5 tojás fogyasztása is ajánlott sütve vagy főzve, alapos megtisztítás után.

        Hirdetés

        Optimális elválasztás esetén 750-850 ml tej képződik naponta, amely azt jelenti, hogy gondoskodni kell az elvesztett folyadék pótlásáról. Tehát a mamának az ajánlott napi 1,5-2 liter folyadékhoz plusz 1 liter folyadékot kell inni, valamint a tejben lévő tápanyagok pótlásához kb. 600-700 kcal-val kell naponta többet fogyasztani. Emelkedik az A- (pl. máj), C- (zöldségek, gyümölcsök) és D- (tej és tejtermékek) vitamin-, a folsav- (spenót, sóska, brokkoli), kalcium- (tej és tejtermékek), magnézium- (pl. zabpehely), foszfor- (húsok, halak, tojás), jód- (jódozott só) és cink- (tojás, napraforgómag) igény, melyek elengedhetetlenek a csecsemő megfelelő fejlődéséhez és növekedéséhez.

        A tej egyik legfontosabb alkotóeleme a kalcium. Amennyiben az anyuka kalcium bevitele nem elegendő, akkor azt a szervezet a csontokból mobilizálja, mely csontritkuláshoz vezethet. A napi szükséges kalcium mennyisége 1000-1100 mg. Ha kevés a tej, lehet, hogy nem elégséges a bevitel. Ahhoz, hogy ez ne forduljon elő, növelni kell a sovány tej és tejtermékek fogyasztását (sajtok, joghurtok, túró). A folyadék pótlására a legjobb a csapvíz, a szénsavmentes ásványvíz, a 100 százalékos, frissen facsart gyümölcslevek, valamint a tejtermelést serkentő teák. A szénsavas üdítők, savanyú gyümölcslevek csökkentik a termelődést.

        Gyakori kérdés Honnan tudhatja, hogy elég teje van?

        Kerülendő ételek, italok

        A gyümölcsök közül csökkenteni kell az eper, málna, narancs, citrom és mandarin fogyasztását. A málna és az eper ízét adó anyagok nagy mennyiségben jutnak át az anyatejbe, amelyet a babák rosszul tűrhetnek, esetleg allergiát okozhatnak. A zöldségek közül kerülendők a kelkáposzta, karfiol, karalábé, káposzta, paradicsom, fokhagyma, kukorica, zöldborsó, bab és a lencse, mivel az aromaanyagok átjutnak az anyatejbe, és puffasztó hatásuk miatt hasfájást okozhatnak a babának. Emellett a paradicsom, a fokhagyma és a sóska aromaanyagai megváltoztatják az anyatej ízét. Kerülni kell a sót, az erős, magas illóolaj tartalmú fűszereket, ízesítőket (fokhagyma, bors, erős fűszerpaprika, borsmenta, zsálya, fahéj), mert ezek szintén megjelennek az anyatejben.

        Heti 1-2 alkalommal desszert fogyasztása megengedett, de csakis olyan formában, amelyben értékes tápanyagok is vannak, pl. joghurt, puding, túrókészítmények, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült termékek, aszalt gyümölcsök. A csokoládét sajnos kerülni kell, ha nem szeretnének hasfájást okozni a picinek.

        A kávézást és alkoholfogyasztást szintén kerülni kell, hiszen a koffein és az alkohol is átjut az anyatejbe, és így a gyermek szervezetébe is.

        A dohányzás tiltott, mert a nikotin sokszorosára dúsul a tejben, és súlyosan károsítja a babák szervezetét. A mesterséges adalékanyagok (tartósítószerek, színezékek), füstölt élelmiszerek fogyasztása egészségkárosodáshoz vezet, ezért ezeket szintén mérsékelni kell.

        Ha esetleg nem tud ellenállni egyik-másik finomságnak, amelyek a kerülendő listán szerepelnek, akkor azokat érdemesebb közvetlenül a szoptatás előtt megenni, hiszen akkor még nem kerülnek át a tápanyagok az anyatejbe. Ahhoz, hogy a szoptatás időszaka boldog legyen a babának és a mamának is, érdemes betartani ezeket az ajánlásokat.

        Olvasson tovább Szoptatós anyuka táplálkozásának szabályai

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg 
        Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Legutóbb frissült: 2018.06.23 14:45
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Éjszakai bepisilés

        Éjszakai bepisilés

        Dr. Sándor György

        Kezelésével megelőzhetők a betegség következményei. Hogyan gyógyítható?

        Küzdje le az aftát!

        Küzdje le az aftát!

        WEBBeteg

        A fájdalmas gyulladással az emberek többsége találkozik életében. Mit tehet? (x)

        A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

        A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.

        Így hat a szervezetünkre a savanyú káposzta

        A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthető, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal és a bélrendszerre is jótékony hatással van. Egyszóval egy újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is használtak.

        Dohányosok táplálkozása

        Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a kövérségtől való félelem miatt ragaszkodnia a káros szenvedélyhez.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.