Diétás tanácsok májbetegeknek
aktualizálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember frissítve:
A májkímélő diéta összetett, mivel az alultápláltság mellett több olyan elváltozás fordulhat elő, ami diéta bevezetését teszi szükségessé.
Elsősorban a megfelelő mennyiségű fehérje- és kalóriabevitel biztosítására, az alkoholfogyasztás teljes kerülésére, valamint a zsíros és fűszeres ételek fogyasztásának korlátozására kell figyelni. A diéta személyre szabott, nem mindenki részére ajánlott a szigorúan kímélő, só- és fehérjeszegény étrend.
Ha májzsugorodás áll fenn
Májzsugorodás esetén gyakran alakulnak ki epekövek, ilyenkor a zsíros, fűszeres ételek fogyasztása kerülendő. Fontos a szigorú diéta betartása, hiszen egy kiszabaduló epekő igen súlyos állapotot idézhet elő a már egyébként is gyengébb szervezetben. Egészséges zsírok (pl. olívaolaj, avokádó, magvak) az egyéni tolerancia szerint fogyaszthatóak.
A májzsugorodásban kialakuló májkóma oka az idegrendszerbe jutó ammónia, amely a bélben keletkezik a fehérjék lebontásából. A fehérjék nagyrészt az elfogyasztott táplálék révén jutnak a bélbe, ezért a diéta alapja a mindennapi táplálékkal történő fehérjebevitel csökkentése.
Idegrendszeri tüneteket okozó májzsugorodásban a maximális fehérjebevitel 1,2-1,5 gramm/testtömegkilogramm lehet naponta. Kerülni kell a húseredetű fehérjék fogyasztását, előtérbe kell helyezni a tejtermékekkel, halakkal és a növényi eredetű fehérjékkel történő fehérjebevitelt, mivel kevesebb bomlástermék jön létre ezen táplálékok fogyasztása esetén, és jobban tolerálhatóak. Javasolt a fehérjebevitelt egyenletesen elosztani a nap folyamán (gyakori kis étkezések).
A vér ammóniaszintjének csökkentésére szolgálnak a bélből fel nem szívódó összetett cukrok (laktulóz, rifaximin). Ezek az édes ivóoldatok egyrészt megkötik a bélben a káros anyagokat, másrészt enyhe hasmenést okozva elősegítik a béltartalom rendszeres ürülését.
A cukoroldatok mellett olyan gyógyszerek szedése javasolt, melyek csökkentik az ammóniát termelő bélbaktériumok számát. A bélben élő jótékony baktériumok értékesek, ezért a számukra megfelelő körülményeket rostbevitellel, fermentált tejtermékek (pl. kefir, joghurt) fogyasztásával érdemes fenntartani.
A hasvíz (ascites) a hashártya lemezei között májzsugorodásban felhalmozódó folyadék, amelynek gyógyszeres kezelése a szervezet kálium- és kalciumtartalmának csökkenéséhez vezethet. Ennek megelőzése érdekében érdemes káliumban (pl. banán, burgonya, zöldségek), illetve kalciumban gazdag ételeket (tejtermékek) fogyasztani. A hasvíz kialakulásának megelőzésében fontos a sószegény étrend betartása is: naponta maximum 5 gramm só (ami kb. 2 g nátriumnak felel meg) fogyasztható, ennél szigorúbb sómegszorításról minden esetben a kezelőorvosnak kell döntenie.
Ha cukorbetegség áll fenn
A cukorbetegség szintén gyakrabban fordul elő idült májbetegségben. Ebben az esetben a cukorbetegségben alkalmazott étrendi megfontolásokat szakképzett dietetikussal együttműködve kell a májbeteg diétával összhangban kialakítani, különös tekintettel a megfelelő kalória-, fehérje- és szénhidrátbevitelre.
Minden májbeteg egyénre szabott diétát igényel!
Mindig az egyéni, aktuális egészségi állapothoz igazított étrend követendő, ezért feltétlenül szükséges a kezelőorvossal és szakképzett dietetikussal való konzultáció.


Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Aktualizálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember