• Az öko-Atkins diéta

        Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

        A növényi eredetű, alacsony szénhidráttartalmú ételek elősegíthetik a súlycsökkenést és javítják a koleszterin szintet.

        Az Archives of Internal Medicine június 8-án megjelent tanulmánya szerint azok a túlsúlyos egyének, akik alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, növényi eredetű fehérjében gazdag ételeket fogyasztottak 4 héten keresztül, veszítettek a súlyukból és a vér koleszterin szintjében és a szívbetegséget okozó egyéb rizikófaktorokban is javulást tapasztaltak.

        Hirdetés

        A magas szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú vegetáriánus ételek szintén súlycsökkenést eredményeztek, de további szív- és érrendszeri előnyöket nem.

        „Nagy a dilemma a zsír és a fehérje arányát és eredetét, valamint a szénhidrátot illetően, mely az optimális súlycsökkenés és koleszterin-csökkentő étrend alkotóeleme.” – írja a szerző a cikkben háttér információként.

        Csökken a testsúly, a cukor- és a szívkoszorúér betegségek kockázata

         Miért káros a koleszterin?


        A magas koleszterinszint és mellette egyéb tényezők hatására jön létre az érelmeszesedés, mely úgy alakul ki, hogy a vérből felvett koleszterin lerakódik az erek falában, ezzel az ér keresztmetszete szűkül, mely az ér által ellátott szerv oxigén- és tápanyaghiányához vezet. A folyamat végpontja a szerv funkcionális károsodása. Különösen veszélyes lehet ez az elzáródás, ha a szívről vagy az agyról van szó, de akár a végtagok vagy a vese és még más szervek erei is elzáródhatnak és az adott célszerv károsodását okozzák.

        A krónikus betegség megelőzésére és kezelésére irányuló újabb táplálkozási szemléletek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás emelkedését, valamint a húsfogyasztás csökkentését hangsúlyozzák. Az alacsony szénhidráttartalmú ételek a húsfogyasztás növekedésével azonban szintén elősegítették a testsúly csökkenését, valamint a cukorbetegség és a szívkoszorúér betegség megelőzését és kezelését.

        Ezek az étrendek hatásosnak tűntek a súlycsökkenés előidézésében, az inzulin rezisztencia csökkentésében, a trigliceridekként ismert vérzsírok csökkentésében és a nagy sűrűségű lipoprotein koleszterinszint (HDL-C, vagy „jó” koleszterin) termelésében, azonban hajlamosak voltak az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszint (LDL-C, vagy „rossz” koleszterin) növelésére.

        „Az LDL-C szabályozás előnyének hiánya nagyon kedvezőtlen, ha ezt a táplálkozási stratégiát olyan személyeknél alkalmazzák, akiknél megnövekedett a szívkoszorúér betegség kialakulásának kockázata” - írja a szerző.

         Koleszterintáblázat


        Számolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

        David J.A. Jenkins, a St. Michael Kórház és a Torontói Egyetem, Ontario, Kanada orvosdoktora és kollégája tesztelte az alacsony szénhidráttartalmú, és a sikérből, szójából, csonthéjasokból, gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből és növényi olajokból származó magas növényi fehérje tartalmú étrend hatásait a magas LDL koleszterin szinttel rendelkező túlsúlyos férfiakon és nőkön.

        A kutatásról

        25 résztvevőt véletlenszerűen jelöltek ki, hogy ezt az étrendet – az „Öko-Atkins” diétát – kövesse 4 héten keresztül, míg további 25 résztvevő szabályozott étrendet követett, ami magas szénhidráttartalmú-, tej- és tojás vegetáriánus termékekből, alacsony zsírtartalmú tejtermékekből és teljes kiőrlésű termékekből állt. A résztvevőket a becsült kalória szükségletük 60 %-ánál látták el a tanulmány élelmiszerrel.

         

        Átlagos kockázat 

         Enyhén fokozott kockázat 

         Fokozott kockázat 

         Ajánlott érték

        5,2 mmol/l

        5,2 és 6,4 mmol/l között

        6,4 mmol/l felett

        5,2 mmol/l alatt

        Koleszterin határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület

        A 47 résztvevőből, akik elkezdték a vizsgálatot 44 (mindegyik csoportban 22) teljesítette a 4 hetes periódust. A súlycsökkenés hasonló volt – kb. 4 kilogramm – mindkét csoportban. Az LDL-C szint csökkenése és a teljes koleszterin és HDL-C közötti arányban megmutatkozó javulások azonban magasabbak voltak az alacsony szénhidráttartalmú étrend esetében, összevetve a magas szénhidráttartalmú étrenddel.

        Az alacsony szénhidráttartalmú diéta előnyei

        Az alacsony szénhidráttartalmú étrend esetében előnyös változások történtek az apolipoproteinek – zsírokhoz kötődő fehérjék – szintjében és arányában. Továbbá, kicsi, de említésre méltóan nagyobb csökkenést tapasztaltak mind a szisztolés (legnagyobb), mind a diasztolés (legalacsonyabb) vérnyomás esetén az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követőknél, összevetve a magas szénhidráttartalmú étrendet folytatókkal.

        Megválaszolatlan kérdések még, hogy vajon a szénhidrátbevitel további csökkentése további előnyökhöz vezetne-e, „egy növényi alapú, alacsony szénhidráttartalmú, magas növényi fehérje és növényi olaj tartalmú étrend hatékony alternatíva lehet a dyslipidémiások kezelésében, azoknál, akiknél a fogyás és az alacsonyabb LDL-C koncentrációk elérése a kezelés céljai.” – következtet a szerző.

        (WEBBeteg - B. M.; Forrás: Sciencedaily)

        Módosítva: 2009.06.25 09:46, Megjelenés: 2009.06.25 09:46
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Férfiegészség

        Férfiegészség

        Balogh Mária, újságíró

        A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

        Fejfájások elterjedtsége

        Fejfájások elterjedtsége

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

        Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

        Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

        Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

        A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

        Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

        A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

        A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

        A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

        A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

        A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne változtatniuk életmódjukon és étrendjükön.

        Hasznos tippek a koleszterinszint csökkentéséért

        A megfelelő táplálkozás és a testmozgás segít a koleszterinszint normalizálásában. Ezek az első lépések nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is. A koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek nem helyettesítik az egészséges életmódot és táplálkozást, sem az egészséges életmód és táplálkozás nem helyettesíti az orvos által elrendelt gyógyszeres kezelést.

        Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

        A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára.

        Miért magas a koleszterinszintem?

        A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.