• Magas víztartalmú ételekkel a szervezet hidratáltságáért

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Szervezetünknek a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok mellett folyadékra is szüksége van ahhoz, hogy megfelelően és egészségesen működjön minden létfontosságú szervünk. A folyadékpótlás nemcsak az italok elfogyasztásával valósul meg, hanem azáltal is, hogy a különböző módon elkészített ételeket megesszük.

    Vitamin- és ásványi anyag teszt

    Tesztelje, hogy szervezete kellően el van-e látva vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Töltse ki vitamin- és ásványi anyag tesztünket!

    Az emberi test legfontosabb szervetlen alkotórésze a víz, amely testünk mintegy 60-70 százalékát alkotja. Napi vízszükségletünket túlnyomórészt ivóvízzel (csapvíz, szénsavas vagy szénsavmentes ásványvíz, szódavíz, különböző gyógyvizek) és különféle folyadékokkal fedezzük, mint például teák, gyümölcslevek, limonádé, üdítőitalok. A kávé és az alkohol nem számít bele a napi folyadékfogyasztásba, hiszen azok vízhajtó hatásúak, elvonják a vizet a testünkből, vagyis dehidratálják a szervezetünket. A vízszükségletünk kis részét pedig élelmiszerek, élelmi anyagok, nyers vagy főtt, sült ételek fogyasztásával elégítjük ki.

    Az élelmiszerek szárazanyagból és vízből épülnek fel. Ha elvonjuk belőlük a vizet, akkor visszamarad a szárazanyag, amely a tápanyagokat és a ballasztanyagokat tartalmazza. A víznek fontos szerepe van az élelmiszereinkben is, hiszen a szerves és szervetlen molekulák, a vitaminok és ásványi anyagok egy része víz segítségével oldódik fel bennük. Az élelmiszereinkben kémiai szempontból kétféle formában található meg a víz, az egyik a szabad, a másik a kötött forma. Szabad forma esetén a víz képes oldódni és mozogni az élelmiszeren belül, míg a kötött formában az kevésbé oldódik, szilárd halmazállapotú marad.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A folyékony élelmiszerekben magas a szabadvíz-tartalom (például üdítőitalok, tej), míg a szilárd élelmiszerekben több a kötöttvíz-tartalom (például hús, zöldség, gyümölcs). A vízforma fontos paraméter az élelmiszer-előállítás és tárolás során, hiszen a táplálékokban található víztartalom változhat mind az előállítás, mind a tárolás, mind a felhasználás közben.

    Tárolás alatt a levegő páratartalma és hőmérséklete, valamint egy étel víztartalma és hőmérséklete között egyensúlyi állapot alakul ki, ami száraz levegő esetén azt jelenti, hogy az ételünkből eltávozik a nedvesség, elpárolog a víz, majd az étel felületén szárazabb réteg alakul ki, végül teljesen kiszárad. Nedvesebb levegő esetén pedig az étel vizet vesz fel, ami kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásához. Mind a két esetben romlás megy végbe.

    A különböző konyhatechnológiai eljárások közben szintén jelentősen megváltozik az élelmiszerek nedvességtartalma. Párolás, sütés, fagyasztás közben részben vagy egészben eltávozik a folyadék, míg főzés közben jobbára vizet vesz fel egy adott termék, miközben vitamin- és ásványi anyag-tartalma a főzővízbe oldódik ki.

    Miben mennyi víz van? Hidratáló ételeink

    Az élelmiszereink víztartalma széles skálán ingadozik: a gyümölcsöknek a legmagasabb, míg a cukrokban és olajokban egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségben található meg víz. Az alábbi táblázatban néhány élelmiszer és élelmi anyag víztartalma van feltűntetve százalékos mennyiségben (természetesen ezek az értékek irányadóak, tekintve azt, hogy a víztartalom több tényező függvénye is):

    Élelmiszer, élelmi anyag

    Víztartalom (%)

    Búzaliszt

    12

    Főtt rizs

    79

    Hüvelyesek

    12

    Kenyér

    31-38

    Burgonya (nyers)

    75,7

    Kukorica

    67,7

    Paradicsom

    93,7

    Sárgarépa            

    88,5

    Uborka

    96

    Gomba

    85,91

    Banán

    73,1

    Alma

    90,5

    Görögdinnye

    91,5

    Narancs

    88

    Szőlő

    79

    Dió

    8,2

    Napraforgómag

    10,3

    Margarin

    19,5

    Csirkehús

    72

    Sertéscomb

    70

    Párizsi

    97,2

    Téliszalámi

    23,3

    Harcsa

    80,5

    Tehéntej 2,8 %-os

    87,7

    Trappista sajt

    38,2

    Tojásfehérje

    85,5

    Tojássárgája

    50,7

    Tejcsokoládé

    1,2

    (Forrás: Rodler I.: Új Tápanyagtáblázat. Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 2005)

    Az étkezések során folyadékigényünk kielégítése céljából igyekezzünk minél magasabb víztartalmú ételeket is fogyasztani, hiszen ezzel is elősegíthetjük szervezetünk hidratáltságának elérését, megtartását. A híg levesek, krémlevesek, főzelékek, pürék, mártások, kocsonyák, gyümölcszselék, befőttek, savanyúságok, párolt zöldségek, pudingok, húsgombócok, krémek, sodók és turmixok magas folyadéktartalmuknak köszönhetően a legalkalmasabbak az élelmiszerek útján történő vízfelvételre.

    Infografika A kiszáradás stádiumai és veszélyei

    Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg 
    Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Módosítva: 2018.08.19 02:51, Megjelenés: 2017.08.17 14:35
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A vizsgadrukk leküzdése

    A vizsgadrukk leküzdése

    Börcsök Gyöngyi, pszichológus

    Különböző mértékben izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

    Az önfeledt nőiességért

    Az önfeledt nőiességért

    WEBBeteg

    Hogyan lehet védeni és helyreállítani a hüvely egészségét? (x)

    Amikor káros a sok folyadék

    Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségű folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros működését jelezheti.

    Hidratációs index - Az egyes italok folyadékpótlásban játszott szerepe

    Normál körülmények között egy átlagos nap során a szervezet folyadékegyensúlya ingadozik ugyan, de a 24 órás cikluson belül rendszerint visszatér ugyanarra a pontra, ahonnan elindult. Ezért általában ritka a jelentős mértékű folyadékhiány.

    Igyunk sok folyadékot! Tippek a forró napokra

    Ha a hőmérséklet 30 fok közelébe kúszik, hamar jön az izzadás, mely lehetővé teszi a testhőmérséklet szabályozását, és bizonyos anyagok kiválasztását. Ilyenkor a szokásos napi folyadékmennyiség két-háromszorosát kell bevinnünk szervezetünkbe. Íme, néhány jó tanács.

    Figyeljen gyermeke folyadékfogyasztására!

    Az utóbbi években egyre több helyről lehet hallani, hogy naponta legalább 2-3 liter folyadékot kellene fogyasztani, de a magyar lakosság folyadékfogyasztási szokásai még mindig alulmúlják ezt az értéket. Ez nemcsak a felnőttek, de a gyerekek esetében is igaz, hiszen ők szüleik példáját követik. (x)

    Ügyeljen a megfelelő folyadékbevitelre!

    Ha az egészséges életmódról beszélünk, akkor legelőször a táplálkozás és a rendszeres mozgás jut eszünkbe, azonban fontos tudni, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében.

    Többet iszunk, de nem eleget!

    A napi folyadékbevitelünk nagy részét vízzel, alkoholos italokkal és teával fedezzük. A TNS fogyasztói kutatása a 2006-os ivási szokásainkat hasonlította össze a 2012-essel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA