Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

Dr. Csáki Csilla
szerző: Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus - WEBBeteg
frissítve:

A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

A táplálékfehérjéken kívül az élelmiszerek adalékanyagai, a bennük levő vegyszermaradványok, és az anyuka által bevett gyógyszerek is megjelenhetnek az anyatejben. Nem mindegy tehát, mit eszik, iszik, mit vesz be a szoptatós anyuka.

Mit ehet a szoptatós anyuka és mit ne egyen?

Egészséges szoptatós anyuka elvileg mindent ehet, de javasolt a magas allergénaktivitású fehérjék, pl. tej, tojás, hal mennyiségének korlátozása (napi 2 dl tej, heti 3 tojás, heti 1x hal). Ugyanakkor a kifejezetten allergénkerülő, tejmentes, halmentes, földimogyoró-mentes stb. anyai diéta allergiát megelőző hatása nem bizonyított, ezért egészséges baba esetében nem indokolt.

Amennyiben viszont a szoptatott babánál táplálékallergia lehetséges tünetei jelennek meg, pl. erős hasfájás, komolyabb ekcéma, véres széklet, meg kell kísérelni az erős allergéneket, pl. a tehéntejet és tejtermékeket teljesen kiiktatni a szoptató anyuka étrendjéből. Ebben az esetben a szoptató anyuka kalcium- és vitaminpótlását külön vitaminokkal kell megoldani!

Megelőzhető-e a baba hasfájása a szoptatás alatti diétával?

Bizonyos élelmiszerek ugyan allergiát nem okoznak, viszont ezekből a baba számára kellemetlen, puffasztó hatású, hasfájást okozó anyagok juthatnak át az anyatejbe. Ilyen, gázképződést kiváltó élelmiszerek a hüvelyesek, bab, borsó, lencse, káposztafélék, vastag héjas gyümölcsök, pl. a szőlő. Puffasztó hatásúak lehetnek még a szénsavas italok, rostos gyümölcslevek is.

Erős fűszerek, pirospaprika, bors szintén kerülendők, mert bőrirritációt okozhatnak.

A dohányzó kismama gyermeke szívbeteg lehet

Azoknak az anyáknak a gyerekeinél, akik várandósságuk első harmadában dohányoznak, nagyobb valószínűséggel jelentkeznek bizonyos típusú szívrendellenességek.

Fogyaszthat-e élvezeti cikkeket az anyuka szoptatás alatt?

A dohányzás teljes tilalmát javasoljuk, beleértve a passzív dohányzást is, mert egyértelműen bizonyított, hogy a terhesség és szoptatás alatti aktív és passzív dohányzás is jelentősen növeli a baba későbbi hajlamát az asztmás betegségekre. Tehát: ne legyen dohányfüst a baba körül a szoba levegőjében és az anyuka vérében sem!

Koffeintartalmú italok, kávé, tea mértékkel fogyaszthatók, napi 1-2 feketekávé korábban is kávézó anyáknál megengedett. Energiaital fogyasztása nem javasolt, szükségtelen szoptatás alatt.

Gyógyszerek és szoptatás

Gyógyszerek vonatkozásában nagy a zűrzavar. A legtöbb szoptató anyuka láz- és fájdalomcsillapítót sem mer bevenni ebben az időszakban, inkább szenved a láztól, fejfájástól. Pedig a legtöbb vény nélküli gyógyszer nem okoz semmilyen károsodást a szoptatott kisbabánál, minimális mértékben választódik ki az anyatejben. Természetesen, célszerű minden gyógyszer bevételét megelőzően kikérni a kezelőorvos vagy a gyógyszerész előzetes véleményét ezzel kapcsolatosan.

A krónikus betegségek többsége miatt szedett gyógyszerek mellett is megengedett a szoptatás néhány hónapig, de ilyenkor nem cél a 3-4 hónapon túl fenntartott szoptatás. Ma már viszonylag gyakori, hogy epilepszia, depresszió, pajzsmirigybetegség, magas vérnyomás, trombózishajlam miatt állandó gyógyszert szedő anyukák szülnek és szoptatnak is.

Milyen vitaminokat, táplálékkiegészítőket szedjen a szoptató anyuka?

A korábban szedett terhességi vitamin folytatása javasolt, ezzel biztosítható az anyuka és részben a baba számára is a megfelelő mennyiségű A-, D-, E-, B-vitamin bevitele.

Legújabb kutatások szerint allergiát megelőző, a baba immunrendszerét erősítő hatása lehet az anyuka által szedett táplálékkiegészítő probiotikumoknak. Az anyatejben levő jótékony baktériumok, különböző ún. Lactobacillus törzsek segítik az emésztést, a baba bélcsatornájának érését, gátolják a fertőző kórokozók megtelepedését.

Hasfájást megelőző és táplálékallergia kialakulását gátló szerepük is jelentős. Az anyuka által szedett probiotikumok hatására az anyatejben mérhető IgA immunglobulin szintje is megemelkedik, ami jelentős, fertőzések elleni védelmet nyújt az újszülöttnek.

Bizonyos magzatvédő vitaminokban már megtalálható, de még részben klinikai vizsgálatok tárgya az omega-3 zsírsavak jelentősége. A halolajban, lenolajban megtalálható omega-3 zsírsavak támogatják a baba idegrendszerének egészséges fejlődését, de allergiát megelőző hatásuk is feltételezett.

A szokásos szoptatás alatti multivitamin mellett tehát javasolható az anyukáknak a probiotikum és az omega-3 zsírsav kiegészítő szedése.

Tovább Miért sírnak a kisbabák?

A téma cikkei

4/1 A csecsemőtáplálásról
4/2 Csecsemőtáplálás és ételallergia
4/3 Csecsemőtáplálás és táplálékintolerancia
4/4 Szoptatós anyuka táplálkozásának szabályai

Szerzőnk: Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus; gyerek-allergia.hu

Cikkajánló

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

Hogyan diagnosztizálható?

A lábgomba okai
A lábgomba okai

Kik fertőződhetnek meg legkönnyebben?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.