• Táplálkozás műtéti beavatkozás után

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Hölgyem! Két hónappal eltávolították az epehólyagom, mely krónikusan gyulladt volt és köveket tartalmazott. Két héttel ezelőtt egy 3 centiméteres tumort vettek le a vesémről vágásos eljárással.(Szövettan még nem készült el, valószínű jóindulatú tumorról van szó). Az epehólyag műtét óta fel vagyok puffadva, már a veseműtétnek is felpuffadt hassal mentem neki, ez azóta is tart. Már a két műtét előtt is okozott problémákat a haspuffadás, de most különösen nagy a hasam, bélgázaim is vannak, amik sehogy sem távoznak. Már nincs étvágyam, feszül a hasam, erre még rátesz az összevarrt 15 centiméteres seb is. Ezek mellett magas vérnyomás betegségem van és a pajzsmirgyem is túlműködik. Ezek alapján szeretnék tanácsot kérni, mit ehetek és mit nem? Mitől menne le a puffadás, ami nem viszi fel a vérnyomásom, nem befolyásolja a vesék, illetve a pajzsmirigy működését? A veséim egyébként labor alapján 90% fölött működnek, viszont nagyon kevés vizelet távozik, pedig igyekszem a napi 1-1,5 liter folyadékot meginni. Jelenleg 182cm magas és 82kg vagyok.

        Irinyi-Barta Tünde válasza a Epeműtét témában

        Kedves Kérdező! A haspuffadás epeműtét utáni időszakban normális, ugyanis az epehólyag az emésztőszervünk része. Ha ezt eltávolítják, felborul az emésztés normális működése, testünknek időre van szüksége az új állapothoz való alkalmazkodásra. Panasza idővel csökkenni fog. Az epehólyag műtétet követően orvosa bizonyára ismertette Önnel, mit fogyaszthat, és mit érdemes kerülni (zsíros, fűszeres, puffasztó ételeket). Javasolt, ha orvosa is úgy véli, emésztést elősegítő készítmény szedése. Kerülje a puffasztó ételeket, úgy mint zöldségek közül a burgonyát, hagymát, paprikát, kukoricát, borsót, babot, káposztát, gyümölcsök közül a szilvát, körtét, almát, barackot; kenyérfélék közül a teljes kiőrlésű termékek is kerülendőek. Szénsavas víz és üdítőitalok, rostos gyümölcslevek sem ajánlottak. Ajánlom fogyasztásra a rizst, puffasztott rizst, abonettet, sovány húsféléket és felvágottakat, laktózmentes tejtermékeket, szűrt gyümölcslevet hígítva, és természetesen csapvíz/szénsavmentes ásványvíz fogyasztását. Sokféle étel okozhat puffadást, ezért ezek kiiktatása nem könnyű feladat, és nem is tanácsos, hiszen fontos tápanyagokat tartalmaznak, amelyre szükségünk van. Javasolt a rendszeres mozgás, amellyel szintén segíthetjük a felesleges bélgázok ürülését. Minden jót kívánok! Tisztelettel: Irinyi-Barta Tünde


        Kérdés: 2020. július 04., 19:30; Megválaszolva: 2020. július 08., 14:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.