Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról

aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:
Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Ám sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, miközben valójában van, hogy egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. Ugyanis nem minden egészséges azok közül sem, amik elsőre annak tűnhetnek!
A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében fontos a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a csomagolásokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.
Íme csokorba szedve néhány csapda, amit érdemes elkerülni:
Müzlik és müzliszeletek
Az összetett szénhidrátok, gabonák fogyasztása nagyon hasznos, több jótékony hatása ismert: a rostok segítik a vastagbél működését, sok rákkeltő anyagot megkötnek a belekben, egyenletes felszívódásuknak köszönhetően kiegyensúlyozott vércukorszintet biztosítanak.
Csakhogy sok termék nem igazi müzli, csak a nevében az. Az édesített, esetleg cukorral, aromákkal, adalékanyagokkal dúsított gabonakészítmények nem szolgálják az egészséget és hizlalnak is. Az egyik legmegdöbbentőbb élelmiszeripari bravúr a csokoládédarabos müzli! Ha valaki fogyókúrája részeként ilyet fogyaszt, ne is reménykedjen az eredményben.
Multivitaminos üdítők
Sok multivitaminos üdítő igencsak távol áll az egészség témakörétől. A gyümölcstartalmuk kevés, a hozzáadott cukor sok, a vitamin pedig mind mesterséges benne. Az ilyen üdítőkben rengeteg plusz kalória van, így ha valaki egész nap csak ezzel oltja a szomját, az a testsúlyán is meg fog látszani.
Tudta? |
Az ember energiaszükséglete az életkorral fokozatosan csökken, legnagyobb serdülőkorban, majd kb. 10 évenként 5-10 százalékkal kevesebb! |
Cukormentes üdítők
Zéró kalória, tökéletes ízhatás – jó lenne. De a szervezetet nem lehet becsapni: Kimutatott tény, hogy cukormentes üdítők fogyasztása mellett számos egyéb forrásból fölösleges kalóriákat viszünk be. Egyrészt könnyebben elcsábulunk egy kis nassolásra, mert a nullkalóriás üdítő fogyasztása mellett azt képzeljük, hogy akkor más téren elengedhetjük magunkat, másrészt a szervezet az édes ízhez energiabevitelt is társít, amit így nem kap meg, tehát édesség utáni vágy léphet fel. Hiszen ha megvolt az édes íz élménye, akkor a szervezet várja a hozzá társított energiát, de ha ezt nem kapja meg, akkor más forrásból követeli. Így kifejezett éhségérzet jelentkezhet, és ennek következtében táplálékfelvétel révén előbb vagy utóbb úgyis megkapja.
Önmagában a zéró üdítőkben lévő édesítőszer valóban nem emeli a vércukor szintjét, de folyadékpótlásra akkor is a legjobb és legtermészetesebb megoldás az ásványvíz és a csapvíz fogyasztása.
Alkoholos italok
Az alkoholos italok tökéletes álcái a kalóriáknak. 1-2 koktél akár egész étkezésnyi energiát is tartalmazhat, de számos rejtett kalória van a borban, a sörben és a röviditalokban is.
Salátaöntetek
Nincs is jobb egy tál friss salátánál. Tele természetes vitaminnal, rosttal, ásványi anyagokkal. A hidegen sajtolt olajok és a joghurt a legalkalmasabbak öntetnek.
De ha leöntjük egy zsíros öntettel, amilyen például a majonéz, vagy valamilyen előre elkészített bolti dresszinggel, amik pedig a legegészségtelenebbek, azzal már nem az egészségünk javát szolgáljuk.
Felvágottak
Sok felvágott hústartalma nagyon csekély. Hús helyett inkább szójaszármazékot, tartósítószert, színezéket és vizet tartalmaznak. Ezeknek az összetevőknek szerepelniük kell a termék csomagolásán, mindig figyelmesen olvassuk el!
Szárított zöldségekből készült vitaminos instant levesek
A legtöbb ilyen leves számos konzerváló és tartósítószert tartalmaz, az eredeti zöldségek vitamintartalmát pedig lehetetlen megőrizni az előállítás során, főleg, hogy nyakon öntjük a porkeveréket egy adag forrásban lévő vízzel.
Koffeinmentes kávé
Nem helyes az egészség megőrzése érdekében a hagyományos koffeines kávét koffeinmentesre cserélni. Egyrészt a rendszeres koffeinfogyasztóknál tolerancia-reakció alakul ki, és mérsékelt kávéfogyasztás mellett a szív- és érrendszerre gyakorolt hatások nem kifejezettek. Másrészről a koffeinmentes kávé olyan zsírban gazdag kávébabból készül, mely a vér koleszterinszintjét emeli, így az érelmeszesedés rizikóját fokozza.
Rántott ételek
Akár zöldségről, akár csirkéről vagy halról van szó, önmagukban egészséges ételek, de olajban vagy zsírban megsütve már kevésbé. Az elkészítési mód sokat számít, a legjobb a párolás, és ráadásul ez egy egyszerűbb módja is az ételek elkészítésének.
Tejkészítmények
A tej és a tejtermékek valóban rengeteg értékes tápanyagot tartalmaznak. Ám a tejszeletek, sajtok, tejalapú italok vásárlásánál is figyeljük a fehérje- és zsírtartalmat. Sok esetben a fehérjetartalom csekély, a zsírtartalom pedig magas. Ennek főleg a gyerekek táplálkozásánál van hangsúlyos szerepe, hiszen az ő fejlődésükhöz sok fehérjére van szükség, ne csapjuk be magunkat, a "tej" szó a csomagoláson önmagában még nem garancia erre.
Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus