• Demencia és étkezés: megoldások táplálkozási nehézségek esetére

        WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter

        A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával elvész az evőeszközök használatához szükséges motoros koordináció, csökken az étvágy, majd a nyelési folyamatok zavara miatt egyre nehezebb lesz a betegek táplálása, ami rengeteg odafigyelést és türelmet igényel a hozzátartozóktól és az ápoló személyzettől.

        Nyelési nehézség - Milyen betegségre utalhat?

        Ha a nyelési nehézséget nem valamilyen étel iránt érzett undor, vagy nem egy torok-, netán tüszős mandulagyulladás okozza, akkor érdemes jelentőséget tulajdonítani a tünetnek. A különféle pszichés zavarok közül a pánikbetegséggel is együtt járhatnak nyelési problémák.

        Nyelési nehézség - Milyen betegségre utalhat?

        Nagyon egyszerű, de fontos lépés, hogy az evéshez használt edények és evőeszközök megfelelően legyenek megválasztva. Érdemes olyan kést és villát választani, aminek jól megragadható nyele van, így nem csúszik rajta a beteg keze, vagyis könnyebben tudja irányítani a mozgatását. Segíthet, ha a tányér alá csúszás gátló alátétet teszünk, illetve a későbbiekben a tányérokat mélyebb öblösebb edényekre cseréljük. Üvegpohár helyett érdemes füles bögrét adni, amit könnyen meg lehet fogni.

        A szellemi hanyatlás első jeleként nehézkessé válik az evőeszközök megfelelő használata, és így a kulturált ékezés. Az önbecsülés megtartása érdekében javasolt a lehető legtovább engedni, hogy az idős ember egyedül táplálkozzon. Ebben segítséget nyújthat, ha olyan ételeket készítünk, amiket nem kell késsel felvágni, vagy kézzel is megfogható szendvicseket, falatkákat, mártogatós ételeket tálalunk.

        Hirdetés

        Nyelési nehézség, félrenyelés

        Időskori táplálkozás

        Ahogy idősödik az ember, úgy nem csak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

        Időskori táplálkozás

        A későbbiekben, amikor nehézkessé válik a nyelés, akkor ajánlott kerülni az olyan ételek fogyasztását, melyeket könnyű félrenyelni. Így olajos magvakat, mogyorót, magvas gyümölcsöket, pattogatott kukoricát ne adjunk a betegnek.

        Kezdetben ajánlott az ételt katonákra vágni, majd a nyelészavar előrehaladtával darálni, pürésíteni azokat. Javasolt áttérni a puha ételek felszolgálására, így több tojást, sajtot, joghurtot érdemes becsempészni a menübe.

        A gyümölcsöket meghámozva, kockákra vágva érdemes adni, a későbbiekben pedig turmixot lehet belőlük készíteni.

        Mindig meg kell győződni arról, hogy az étel hőfoka megfelelő legyen. Erre ezért van szükség, mert a szellemi leépülés során elvész a hőmérséklet megítélésének képessége, és az idős emberek nem érzik az ételek valódi hőfokát, ezért könnyen megégethetik a szájukat.

        Az idős betegek néha nagyon lassan esznek és elfelejtik a szájukba tenni a következő falatot. Ilyenkor finoman noszogatni kell őket az étkezés folytatására. Ez lehetőleg szóban történjen, egyszerű parancsok adásával. Pl. fogja meg a kanalat, tegye a tésztát a kanálba, stb. Ha a verbális utasításokra nem reagálnak, akkor meg lehet érinteni a kezüket, és ezzel jelezni, hogy mit szeretnénk. Ha így sem halad megfelelő ütemben az evés, akkor át kell venni a kanalat és meg kell etetni a beteget.

        Fontos, hogy ameddig csak lehet, hagyjuk a beteget önállóan vagy minimális segítséggel táplálkozni. Ez jót tesz az önértékelésének és megtartja azt az érzést, hogy képesek önmaguk ellátására, így meg tudják őrizni függetlenségüket.

        Dr. Veress Dóra, pszichiáter


        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Veress Dóra, pszichiáter

        Módosítva: 2018.09.22 12:18, Megjelenés: 2017.09.19 05:21
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Vastagbélrák

        Vastagbélrák

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes

        Maga a vastagbéldaganat és a kezelése is számos panasszal, mellékhatással járhat.

        Demencia

        Demencia

        B. M., szakfordító

        Már az első jeleket komolyan kell venni. 10 tünet, ami demenciára utal.

        A rostok szerepe az étrendben

        Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.

        A demencia új típusát azonosították

        Idős páciensek millióit diagnosztizálhatták korábban tévesen, akár egyharmaduk is a demencia egy másik formájában szenvedhet - írta a BBC hírportálja.

        Mit tehet memóriaromlás esetén?

        Ha a beteg vagy a hozzátartozói memóriaromlást tapasztalnak, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. Ismerje meg, hogy milyen probléma állhat még a háttérben, vagy van-e lehetőség a memóriaromlás megfékezésére!

        Demencia - Mi lehet a kiváltó ok?

        A demencia szót sokan az időskori elbutulással azonosítják. Legtöbbeknek egyetlen betegség jut eszükbe e szó hallatán, az Alzheimer-kór. Pedig érdemes tudni, hogy számos más oka is lehet a demencia kialakulásának.

        Sétával az elbutulás ellen

        A Neurology című orvosi hetilapban megjelent tanulmány azt bizonyítja, hogy a különféle fizikai gyakorlatok segítenek elodázni néhány időskori, testben és mentális képességekben bekövetkező leépülési folyamat kialakulását.

        Mit kell tudni a glikémiás indexről?

        A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA