Táplálkozási tippek stresszes életmódúaknak

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, táplálkozási tanácsadó - WEBBeteg
megjelent:

A stressz sajnos legtöbbünk mindennapjának része. De kezelése az alapokok megoldása mellett fontos, hisz tartós fennállása nincs jó hatással a szervezet működésére.

Sokan stressz hatása alatt nem étkeznek rendesen, vagy pont sokat esznek, de felesleges mennyiségű vagy nem jó minőségű tápanyagot visznek be a szervezetbe.

Stresszes életmódnál is különösen fontos az étkezésre figyelni, akkor is, amikor sajnos pont ezen spórolnánk meg a figyelmet „csak gyorsan bekapok valamit” hozzáállással.

Legtöbben nem ismerik fel az összefüggést a rohanó rossz minőségű étkezés és a stressz között, illetve hogy milyen hatásai vannak ennek a típusú étkezésnek. Elégtelen tápanyag-, nyomelem-, vitaminbevitel, fokozódó testsúly, nő a diabétesz kockázata, illetve emésztési panaszok jelennek meg, mint puffadás, hasi diszkomfort, székletürítési zavarok. A stressz okozta idegrendszeri hatások az emésztőrendszerre is negatívan hatnak.

Táplálkozzon egészségesen, s így a mindennapi nyomást is jobban fogja bírni

Fontos a rendszeres étkezés, a napi 2-3 főétkezés, a számos nassolás nem indokolt.

Érdemes tartalmas reggelivel kezdeni, nem gyors felszívódású szénhidráttal, hanem inkább jó minőségű kovászolt kenyérrel, jó minőségű húsáruval, tejtermékkel, zöldséggel. Így nem szükséges már plusz hizlaló étkezést ebédig betervezni.

Ilyenkor kívánatos lenne nyugodtan, kényelmesen leülni, nem kapkodva, ahelyett, hogy sokszor állva étkezünk. Jó lenne szépen megrágni a falatot, mellé folyadékot fogyasztva.

Sokszor az étel kiválasztása, elkészítése, annak „várása” is nyugtatóan hat, ugyanígy felkészíti az emésztőenzimeket is feladatukra.

Javasolt a könnyű, változatos étrend, mely leginkább a mediterrán étrendre hasonlít, minden végletes diéta kihagyása mellett.

A szervezetnek minden makrotápanyagra (fehérje, zsír, szénhidrát) szüksége van, nem jó, ha divatdiétával vagy egyszerű nemtörődömséggel egysíkúan táplálkozunk.

Érdemes figyelni a rostbevitelre is, mely a rendszeres és normális bélműködéshez elengedhetetlen. Magas rostbevitel mellett a folyadékpótlás kiemelt figyelmet igényel!

Fontos a nyomelemek, vitaminok bevitele, ez változatos táplálkozás mellett alapvetően biztosítva van. Ugyanakkor pl. valóban fokozott stressz esetén lehet táplálékkiegészítővel pótolni pl. magnéziumot és D-vitamint is.

Az üres kalóriák, gyors felszívódású szénhidrátok, a sok cukor, készételek, tartósítószerek, ízfokozók, a sok energiaital, kávé és koffein, alkohol nem jó hatású, társbetegségek kialakulásához vezet.

Sok zöldség és főleg az apró szemű gyümölcsök tartalmaznak antioxidánsokat, magnéziumot. De a citrusfélék, alma, körte is vitaminforrást jelenthetnek. Ezek fogyasztása lehetőség szerint nem feldolgozott állapotban javasolt.

A halak omega-3-zsírsav-tartalma is jótékony hatású.

Az erjesztett ételek a bélflóra normális működésének segítségére vannak.

Egyen olyan ételeket, melyek az agyat is táplálják: zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonatermékek, zabpehely vagy hozzáadott cukrot nem tartalmazó müzli. Egy szelet csoki vagy süti, esetleg egy limonádé csak rövid időre jelent megoldást.

A napi folyadékigény sem mindig teljesül, 10 testtömeg kg-onként 4 dl nem szénsavas víz fogyasztása javasolt, akkor is ha hajszolják a határidők, különben teljesítőképessége csökken, és nagyobb az esélye, hogy fejfájása lesz. Ne igyon túl sok kávét és teát, mert ezektől csak még idegesebb lesz, naponta egy csésze (nem hatalmas bögre!) éppen elegendő.

Ne próbálja a stresszt pusztán evéssel leküzdeni, oldani, attól csak kövérebb lesz. Jobb, ha valamilyen feszültségoldó tevékenységbe kezd vagy mozog, sportol, relaxál.

Emellett jó, ha sok olyan pihentető programot tervez, amikor a gondolatai és agya is pihenni tud (pl. séta, olvasás, jó film, barátokkal, családdal tervezett idő segíti a mindennapos helytállást).

Tovább Gyors stresszoldási technikák – Hogyan kezeljük hatékonyan a stresszt?

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, táplálkozási tanácsadóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, táplálkozási tanácsadó

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Prof. Dr. Góth Miklós

Prof. Dr. Góth Miklós

Endokrinológus

Budapest

Cikkajánló

Táplálkozás
Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Ám sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, miközben valójában van, hogy egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. Ugyanis nem minden egészséges azok közül sem, amik elsőre annak tűnhetnek!