• Táplálkozzon okosan, hogy okos legyen

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

        Azt tudjuk, hogy az igénytelen étkezés hosszú távon okozhat problémákat. De vajon bizonyos ételek fogyasztása tényleg okosabbá, boldogabbá vagy stressztűrőbbé tesz bennünket?

        Már régóta felfedezték, hogy az étel, amit megeszünk, hatással van a hangulatunkra, gondolatainkra, cselekedeteinkre. Tudta azt, hogy például a depresszió és az agresszivitás összefüggésben áll a káros zsírokban gazdag, de zöldségben és gyümölcsben szegény étkezéssel? Vagy, hogy a hal és a tenger gyümölcseinek fogyasztása, csökkenti az elmebaj és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát? Illetve, hogy a tea egyfajta nyugodt, ám mégis éber tudatállapotot okozhat?

        Hirdetés

        Memóriáját, éberségét, hangulatát mind befolyásolhatja táplálkozási szokásaival. Noha az intelligencia és az agyműködés összetett, és sok testi folyamatot is magába foglal, van néhány kulcsfontosságú tápanyag, melyek fokozzák az agyi tevékenységet.

        Ételek, melyek fokozzák az agyműködést

        Antioxidánsok: Azok az ételek és táplálék-kiegészítők, melyek antioxidánsokat (omega-3 zsírsavakat, természetes növényi vegyületeket) tartalmaznak, fokozzák az agyműködést és segítenek a szellemi frissesség megőrzésében. Omega-3 zsírsavakat, főként a tenger gyümölcseiben találhatunk. A lazac, az óriás laposhal, a fésűkagyló, mind segítenek az idegesség, a düh csökkentésében, illetve az agysejtek regenerálódásában. Nem szereti a halat? Semmi gond, antioxidánsokat tartalmaznak a sötét színű zöldségek és gyümölcsök, valamint a zöldtea is.

        Ön tudta?

        A vas segíti a vérkeringést testünk oxigénnel való ellátásában. A vashiány összefüggésben áll a figyelemzavarral, hiperaktivitással, tanulási zavarokkal, alacsony IQ-szinttel. Értelmi képességünket tehát növelhetjük vasban gazdag táplálkozással. A spenótban, feketebogyós gyümölcsökben, lencsében, tofuban, brokkoliban és kelbimbóban egyaránt található vas.

        B vitamin: A B-vitaminokat mintha csak az agynak találták volna ki, az idegrendszer nélkülözhetetlen forrásai. A különböző B-vitaminoknak - különösen a folsavnak, B6-nak és a kolinnak -, nagy szerepe van azon üzenetek továbbításában, melyeket az agyunk küld az idegeinknek.

        A B-vitaminban gazdag ételek tárháza igen gazdag. Folsavat a sötétzöld zöldségek tartalmaznak nagy mennyiségben, mint például a spenót, spárga, fejes saláta, paszternák vagy a zöldfőzelékfélék. Ide sorolhatóak a különféle babok is.

        Nincs más dolgunk, mint feltörni egy tojást, ha kolinhoz szeretnénk jutni. A tojássárga bővelkedik a B-vitamin ezen fajtájában. Megtalálható még a szójababban, mogyoróvajban, burgonyában és a teljes kiőrlésű gabonából készült ételekben is.

        Ezek is érdekelhetik Önt

        E-vitamin: Sokan napi keresztrejtvényfejtéssel vagy Sodukuval próbálják megelőzni a szellemi hanyatlást. Az E-vitaminban gazdag ételek szintén segítenek a mentális frissesség megőrzésében.

        Az E-vitamin - különösen, ha C-vitaminnal együtt fejtheti ki hatását -, segít megelőzni az időskori elbutulás kialakulását. E-vitaminban bővelkedő ételek a mustár, a karórépa, a spenót és a brokkoli. Ha nincs ínyére a zöld szín, nyugodtan fogyasszon napraforgómagot, mandulát vagy olívabogyót, hogy meglegyen a mindennapra szükséges E-vitamin adagja.

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító
        Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

        Módosítva: 2020.10.07 20:35, Megjelenés: 2016.10.16 02:51
      • Cikkajánló

        Influenza

        Influenza

        Dr. Gócs Viktor

        Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

        Portré

        Portré

        Balogh Mária, újságíró

        A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

        Demens beteg a családban: hogyan befolyásolja egy család életét?

        Egy demenciában szenvedő rokon alapvetően változtathatja meg a család életét, hiszen a beteg ápolásával járó terhek mellett a családnak azzal a ténnyel is meg kell küzdenie, hogy szeretett hozzátartozója memóriája egyre inkább hanyatlik, azaz sok dolgot elfelejt, valamint a viselkedésében és személyiségében is gyökeres változások léphetnek fel, esetleg őket sem ismeri meg.

        Alzheimer-kór - A megfelelő életmód ellensúlyozza a genetikai adottságokat

        Az egészséges életmód véd az Alzheimer-kórral szemben. De vajon vonatkozik-e ez azokra is, akiknél magasabb a demencia genetikai kockázata? Kutatók megállapítása szerint az egészséges élet megtérül - még abban az esetben is, ha génjeink kedvezőtlenebbek.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.