A közönséges dió felhasználása a gyógyászatban és a konyhában

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

A közönséges dió (Juglans regia) hazánkban mindenütt elterjedt fa, jellegzetes illata van, de nem őshonos, feltételezések szerint a római kor óta ültethetik. Azt, hogy a magyar növénykultúra része, jelzik egyes településnevek, mint pl. Diósd. A diófa a Balkán-félszigeten és Ázsiában őshonos növény.

Hatóanyagai

Levelek: cserzőanyagok, flavonoidok, nyálkaanyagok, fenolos savak, illóolajok és juglonszármazékok.

Ez utóbbinak „köszönhető” a diófatartóknak az a tapasztalata, hogy a fa alatti aljnövényzet kipusztul, amennyiben a lehullott leveleket nem gyűjtik össze. Ennek oka, hogy a lehullott levelekből kioldódó juglonszármazékok mérgező hatásúak a lágyszárú növényekre. És következménye, hogy a lehullott és összegyűjtött őszi diófalevelek nem alkalmasak a komposztálásra összekeverve más fák elszáradt leveleivel.

Közönséges dió (Juglans regia)

A népi gyógyászatban a diófalevél-teát külsőleg vénás panaszok, pattanások, bőrgomba, ízületi fájdalmak, bőrpanaszok, szájüregi gyulladások esetében és izzadáscsökkentőként (kéz és láb túlzott izzadásának mérséklésére) alkalmazták. Belsőleg bélférgesség, emésztési panaszok, asztma, hasmenés, cukorbetegség kezelésére használták.

A diófalevél-tea alkalmazása napjainkban külsőleges felhasználásával kapcsolatos. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a jelenlegi bizonyítékok fényében bőrpanaszok kezelésében és izzadás csökkentésére ajánlja használatát.

Hazánkban gyógynövény-teakeverékek összetevőjeként belsőleg, jellemzően cukorbetegségre való hajlam esetén alkalmazzák.

Vizsgálatok napjainkban

A diólevél cukorbetegség-ellenes hatása van a középpontban. In vitro és állatkísérleti eredmények is utalnak arra, hogy a diólevél kivonata valóban rendelkezhet vércukorszint-csökkentő hatással. Mindazonáltal egyetlen kontrollált humán vizsgálat sem igazolta hatékonyságát cukorbetegeknél. Azonban az utóbbi időben több vizsgálat eredménye is napvilágot látott. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi 200 mg száraz diólevél vizes kivonatával kezelt betegeknek három hónap múlva alacsonyabb volt az éhomi vércukorszintjük, a HbA1c-, összkoleszterin- és trigliceridszintjük is szignifikánsan csökkent az alapértékhez és a placebo csoporthoz képest is. Egy másik hasonló vizsgálatban, az előbbi hatásokon túl, a vizsgálat végén növelte az inzulinszintet a cukorbetegeknél, ami magyarázatot adhat a vércukorszint-csökkentő hatásra.

Pontosan nem ismerik a kutatók a hatásmechanizmust, sem a hatóanyagokat, illetve a hatásosság bizonyításához nagyobb beteganyagon elvégzett vizsgálatok és a biztonságosság igazolása is szükséges, az eredmények azonban biztatóak.

A diófalevél juglontartalma szárítás során csökken, majd a főzetkészítés során tovább csökken, ezért ez az elkészítési mód biztosítja a legalacsonyabb juglontartalmat. A szárított diólevélből készült gyógynövénytea nem jelent számottevő kockázatot.

A friss levélből vagy egyéb oldószerekkel nyert kivonatok biztonságosságát nem támasztják alá megfelelő adatok.

A diófalevél-tea alkalmazási céljai alapvetően külsőleges felhasználással kapcsolatosak. A gyógynövény szárított levele kizárólag csak teakészítésre, főzetként ajánlott. Folyamatos használata nem, mivel a kevés juglontartalom is májkárosító lehet. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy 4 heti alkalmazása után ajánlott néhány nap szünetet beiktatni a tea fogyasztásában. Teát napi 1 gramm teafűből kétszer készíthetünk. Emésztési panaszokat okozhat, és csak 12 év felettiek alkalmazhatják. Mogyoró- és diófélékre allergiás embereknél fogyasztása óvatosságot igényel.

A dióbél

Gazdag omega-3-zsírsavakban és nagyobb mértékben tartalmaz antioxidánsokat más ételeknél – a dió rendszeres fogyasztása a szervezet működésének számos területén fejthet ki jótékony hatást.

A diónak magas zsírtartalma miatt magas a kalóriatartalma, így energiadús étel. Egyes kutatások azt mutatják, ez a finomság így sem növeli az elhízást. A dióbélben lévő ásványi anyagok és vitaminok: folsav, foszfor, magnézium, B6- és E-vitamin, valamint további komplex bioaktív összetevők.

A dióbélnek számos jótékony hatása van, illetve lehet

Hatása az agy munkájára

Egyes humán tanulmányoknak ígéretes eredményei vannak a dió agyra gyakorolt hatását illetően. Egy kutatás kimutatta, hogy a nyolc héten át tartó dióbélfogyasztás növelte a résztvevők kognitív képességeit. A dióbél magas antioxidáns- és omega-3-zsírsav-tartalma miatt javítja a memóriát és a tanulást is. Ezt állatkísérletben tudták igazolni.

Biológiailag aktív összetevői miatt a dió a rákmegelőzést segítő diéták része lehet. Kutatások a fogyasztást összefüggésbe hozták a vastagbél- és a prosztatarák kialakulásának kockázatának csökkenésével, hasonló hatást feltételeznek a mell-, prosztata-, vastagbél- és vesedaganatok kapcsán. Mindezek bizonyítása további klinikai kutatásokat igényel.

Elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség?

A dióbél cukorbetegség elleni hatását már régebb óta próbálják vizsgálatokkal igazolni. Egy nagyszabású kutatás során kimutatták, hogy a dió heti kétszeri fogyasztása nagymértékben hozzájárul a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzéséhez.

A dióbél nem kevés kalóriát tartalmaz, ennek ellenére érdekes módon úgy tűnik, hogy a dió- és diófélék rendszeres fogyasztása nem járul hozzá az elhízáshoz, sőt épp ellenkezőleg, segít megtartani a súlyunkat, vagy akár a fogyást is elősegítheti. Több vizsgálatban számoltak be arról, hogy a dióféléket rendszeresen fogyasztóknak alacsonyabb a testtömegük, testtömegindexük és kisebb derékkörfogatuk van.

A dióbél hatása elhízott embereknél

Tudományos vizsgálatokban elhízott emberek étrendjéhez adták a dióbelet, más diófélékkel együtt, 2-3 marékkal. Azoknak, akik szokásos étkezésükhöz fogyasztották, a legtöbb esetben nem változott a súlyuk, vagy csak nagyon kis mértékben. Azok, akik a hozzáadott magvak kalóriaértékét levonták az alapétrend kalóriáiból, sok esetben tapasztaltak súlycsökkenést. A vizsgálatok általában pár héttől hat hónapig tartottak. Ezek után már nem meglepő, hogyha a diófélék fogyasztása helyett azonos kalóriatartalmú nassolnivalót kaptak a vizsgálatban résztvevők, a dióféléket fogyasztó résztvevők testsúlya nem változott, vagy csökkent az egyéb nassolnivalót fogyasztókhoz képest. Ennek okát vizsgálva kiderült, hogy a dió és diófélék nagyobb jóllakottságérzést okoznak más élelmiszerekkel szemben. Így akik rendszeresen fogyasztják, kevésbé lesznek éhesek a nap folyamán. A dió étkezésbe való illesztése fokozza a szervezetben a zsírok elégetését. Vizsgálatok szerint az L-arginin nevű aminosav, illetve a flavonoidok növelhetik a zsírok elégetését a szervezetben. Ezek az elképzelések még nem magyarázzák egyértelműen meg a fenti jelenség okát.

A dióbél – és az olajos magvak is – az étrendünkbe beillesztve nemcsak ízletes, hanem értékes tápanyagokat viszünk be vele a szervezetünkbe és egészségünkre is jótékony hatással van.

A dió terméséből házi likőr készülhet

A termésből készített likőrben is megtalálható a juglon. A likőrt még júniusban készítik, hisz ekkor a termés még puha, könnyen felvágható. A hagyományos recept szerint – etanolos áztatással – készített diólikőrben a juglon, mely a héjban nagy mennyiségben fordul elő, a likőrben éppen csak kimutatható volt. Ugyanakkor a hagyományos módon készített likőr is tartalmaz kedvező hatású vegyületeket. A tapasztalat szerint emésztés- és étvágyjavító hatása van.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló