Téma: Táplálkozás - 2. oldal

Telített, telítetlen és transz... - A zsírsavak típusai

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.15. 05:03
Zsírsavak
Az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok mint tápanyagok nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működése szempontjából, de a mennyiség mellett az elfogyasztott zsírok minőségére is...

Amikor ételek okozzák a fejfájást

Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus - 2024.11.29. 09:30
Gyakori jelenség, hogy a fejfájás egyes étkezések után jelentkezik. Bár sokszor nehéz felfigyelni az összefüggésre, valóban létezik az összefüggés az elfogyasztott étel és a fejfájás...

A megfelelő étrend idősek számára

Nurse Háziápolási Szolgálat - 2024.11.23. 17:48
Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő...

Glükomannán

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.11.09. 05:03
Táplálkozás
A glükömannán, más néven konjac liszt a nyugati orvoslásban egy nemrégiben felfedezett, nagy mennyiségű rostot tartalmazó étrend-kiegészítő termék, valamint élelmiszer-adalékanyag. Számos...

Miért fontos reggelizni?

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Irinyi-Barta Tünde - 2024.10.28. 17:03
Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres, életkorunknak megfelelő testmozgás, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód és a helyesen összeállított étrend.

Mik azok a biogén aminok?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.18. 05:03
Hisztamin
A biogén aminok olyan biológiailag aktív, szerves vegyületek, amelyek természetes formájukban számos élelmiszerben megtalálhatóak, és elfogyasztva az emberi szervezetre sokféle hatással...

Grillezés egészségesen

DRportal - 2024.07.24. 18:00
A grillen sült ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is, amennyiben betartunk néhány alapvető szabályt az ételválasztásban és az elkészítés során.

Plazmaferezisre járok - Mire figyeljek a táplálkozásban?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.06.17. 04:35
Plazmaferezis
A plazmaadás rövid távon mindenképpen megterheli a szervezetet, ezért a folyadékpótláson kívül nem árt a tudatos és megfelelő étkezésre is kiemelt figyelmet fordítani. Mit együnk, mit...

Virágok az ételeinkben - Melyik ehető?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.20. 05:03
Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág...

Vesebarát diéta – Táplálkozási tanácsok egészségeseknek is

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.04.23. 04:03
Vese
A szervezetünk anyagcsere-folyamataiban az egyik legfontosabb szerepet a veséink töltik be. A párban elhelyezkedő, bab alakú kiválasztószervünk számos feladatot lát el, ezért működését...

Dohányosok számára ajánlott táplálkozás

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.02.27. 10:00
Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak a káros hatások enyhítése érdekében. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot...

Táplálkozás terhesség idején

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.02.06. 09:20
Terhesség
Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk, iszunk. Habár a terhesség nem betegség, ám egy megváltozott állapot, ami miatt több dologra is érdemes figyelmet...

Pektin - Mire használható? Milyen hatással van a szervezetünkre?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.03. 05:03
Rostok
A gyümölcsökben és egyes zöldségekben megtalálható pektin egy élelmi rost. Lássuk, hogy a leginkább lekvárkészítésnél való sűrítő funkciójáról ismert pektinnek milyen szerepe van az...

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.30. 10:15
Rostok
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok)....

Így vacsorázzon, ha cukorbeteg

Cukorbetegközpont - Drégely Anikó, dietetikus - 2023.11.24. 18:04
A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mikor, mit és mennyit esznek. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ha nem megfelelő a táplálkozásuk, úgy könnyen kikerülhetnek...

Az alultápláltság okai, felismerése és kezelése

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023.11.23. 13:05
Alultápláltság
Az alultápláltság olyan állapot, amikor az étkezésekkel a szervezetbe bevitt tápanyagmennyiség nem fedezi a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, rostok...

Az étkezési élesztő hatásai szervezetünkre

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.11.11. 05:03
Az élesztő szó kapcsán elsőre általában a boltokban kapható sütőélesztőre gondolunk, amelyből friss kenyeret, pogácsát vagy kalácsot tudunk készíteni odahaza. Az élesztő valójában a gombák...

Mit együnk, hogy megőrizzük bélflóránk egészségét?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2023.09.25. 15:57
Bélflóra
A normál bélflóra jelentős szerepet tölt be immunrendszerünk működésében. Ahhoz, hogy ez a rendszer optimális szinten működjön, elengedhetetlen egészségének megőrzése. Mit tehet annak...

A Parkinson-kóros beteg ideális táplálkozása

WEBBeteg összeállítás - 2023.09.22. 14:50
Parkinson-kór
Minden egyén számára fontos a jól összeállított, egészséges étrend, de ez különösen fontossá válik Parkinson-kóros betegek esetében. Ez a leírás abban segítheti Önt, hogyan állítson össze...