Táplálkozás téma
Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
A megfelelő étrend idősek számára
Nurse Háziápolási Szolgálat
Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben, kellő változatossággal történő rendszeres fogyasztása. Ezáltal bizonyos betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük.
Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Az ízérzékelés változása
WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Rákos betegeknél gyakran előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzékelés. A kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a szájban fémes, keserű vagy sós ízt érezhet a beteg. Emellett bizonyos gyógyszerek, így például a demencia, Parkinson-kór, rheumatoid arthritis és magas vérnyomás kezelésére szolgáló készítmények szintén kellemetlen szájízt okozhatnak.
A rostok szerepe az étrendben
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.
Várandósság és optimális súlynövekedés
Endocare Endokrinológiai Centrum - Erdélyi-Sipos Alíz MSc, dietetikus
A várandósság alatti táplálkozás nemcsak a kismama optimális súlygyarapodására hat, hanem a fejlődő magzat, valamint a már megszületett gyermek egészséges fejlődésére is.
A D-vitamin és az 1-3 éves gyermekek tápanyagigénye
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
A D-vitamin nem vitamin, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló, vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik egy szteránvázas hormon.
A menopauza étrendi vonatkozásai
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
A nemi hormonok serdülőkorban kezdik el kifejteni hatásukat a petefészekre, ahol egy hullámzó folyamatnak köszönhetően alakul ki az úgynevezett menstruációs ciklus. Ez a körforgás a nők kb. 50 éves koráig tart, amikor minden megváltozik, mivel a tüszők mennyisége csökkenni kezd és a hormonháztartásban ingadozás mutatkozik. Bizonyos betegségekben ez az időpont korábban is bekövetkezhet.
Életviteli tanácsok colitis ulcerosa esetén
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
A krónikus gyulladásos bélbetegségek egyik típusa a colitis ulcerosa. Bár kialakulása független a táplálkozási tényezőktől, a kellemetlen tünetek enyhíthetőek helyesen megválasztott étrenddel.
Tények és tévhitek a rostfogyasztásról
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már számtalan vizsgálat bizonyította.
Mit kell tudni a glikémiás indexről?
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.