Táplálkozás téma

Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Táplálkozás

Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.

Időskori táplálkozás

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.

Várandósság és optimális súlynövekedés

Endocare Endokrinológiai Centrum - Erdélyi-Sipos Alíz MSc, dietetikus

A várandósság alatti táplálkozás nemcsak a kismama optimális súlygyarapodására hat, hanem a fejlődő magzat, valamint a már megszületett gyermek egészséges fejlődésére is.

A tojásallergia

orvostkeresek.hu

Hazánkban a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb táplálék-allergén, kisgyermekek és felnőttek körében is. Összeállításunkban a tojásallergiával kapcsolatos gyakori kérdésekre keresünk válaszokat.

A D-vitamin és az 1-3 éves gyermekek tápanyagigénye

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

A D-vitamin nem vitamin, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló, vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik egy szteránvázas hormon.

Tények és tévhitek a rostfogyasztásról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már számtalan vizsgálat bizonyította.

Táplálkozási tanácsok időseknek

WEBBeteg

Időskor

Mire kell odafigyelni ebben a korcsoportban a táplálkozást illetően?

Stockholm-diéta

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az elmúlt években a 10 legkeresettebb étrend között a Stockholm-diéta is szerepelt. Cikkünkben részletezzük, hogyan épül fel ez a diéta, valamint hogy mennyire sikeres.

Mit kell tudni a glikémiás indexről?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.

Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakértő

Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.