• Táplálkozás témájú cikkek

        WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        Táplálkozás
        Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Az élelmi (diétás) rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, más néven poliszacharidok. Létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Ahogy idősödik az ember, úgy nemcsak életmódbeli, hanem élettani változások is bekövetkeznek, ami hatással van a táplálkozásra is.
        Endocare Endokrinológiai Centrum - Erdélyi-Sipos Alíz MSc, dietetikus
        A várandósság alatti táplálkozás nemcsak a kismama optimális súlygyarapodására hat, hanem a fejlődő magzat, valamint a már megszületett gyermek egészséges fejlődésére is.
        WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
        A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.
        WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
        A legfontosabb az alapos rágás, a nyugodt étkezés és a sok gyümölcs, na meg persze zöldség. Igyon sok folyadékot, lehetőleg másfél litert naponta. Változtasson életmódján, táplálkozzon egészségesen, tegyen a stressz ellen.
        WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakértő
        Rákos betegeknél gyakran előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzékelés. A kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a szájban fémes, keserű vagy sós ízt érezhet a beteg. Emellett bizonyos gyógyszerek, így például a demencia, Parkinson-kór, rheumatoid arthritis és magas vérnyomás kezelésére szolgáló készítmények szintén kellemetlen szájízt okozhatnak. Fogászati probléma, terhesség és megfázás is okozhat ilyen jellegű panaszokat.
        WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
        A csontritkulás megelőzéséért egész életünkben tennünk kell. A kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozásnak, az egészséges életmódnak, valamint a rendszeres fizikai aktivitásnak már gyermekkortól kezdve nagy szerepe van a csontok egészségének megőrzésében.
        WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
        Az olthatatlan vágy (sóvárgás) egy-egy étel után leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik. Na de mit jelent akkor, ha az ember nem várandós? Legtöbbször valamilyen tápanyaghiány állhat a háttérben, de ritkán akár betegség is.
        WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit
        A psoriasis (pikkelysömör) egy gyulladásos betegség, ezért a gyulladáskeltő élelmiszerek étrendből való elhagyásával, illetve gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztásával a tünetek jelentősen csökkenthetők.
        WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
        Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (ún. nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind az élelmiszeriparban, mind a háztartásokban.
        A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!