• A lép megnagyobbodásáról

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

    Hol található a lépünk, milyen betegségek okozhatják a lépmegnagyobbodást és hogyan kezelhetőek a tünetet okozó kórok?

    A lép normál működése

    A lépnek létfontosságú szerepe van az immunrendszer működésében és a vérsejtek életciklusában. A lép a bal bordaív alatt helyezkedik el, és normális esetben nem tapintható, legfeljebb fiatal felnőttek és sovány testalkatúak esetében. A normál nagyságú lép tömege kb.150 gramm, hossza 11 centiméter.

    Tudjon meg többet a lépről

    A lép önmagában ritkán betegszik meg, azonban ebből a szervünkből induló kórképek többnyire azonnali orvosi beavatkozást igényelnek. Éppen ezért szükséges tudnunk róluk, és a has bal oldalára lokalizálódó, bordaív környéki trauma esetén, illetve ezen a tájon érzékelt fájdalom fellépésekor érdemes mielőbb orvoshoz fordulnunk.
    A lép betegségei és sérülései

    A lép négy fontos feladatot lát el a szervezetben. A lép szervezetünk legnagyobb nyirokszerveként egyik legfontosabb szerepe, hogy a szervezetbe bekerülő kórokozókat kiszűrje a vérből, majd a vér fehérvérsejtjeinek segítségével megtörténjen azok hatástalanítása.

    A lépben nagy mennyiségű immunoglobulin G (IgG) típusú ellenanyag termelődik. Szintén a lép termeli a properdin nevű anyagot, mely az immunválasz kialakulásában nélkülözhetetlen, illetve a tuftsint, egy kismolekulájú fehérjét, amely immunrendszeri stimuláns funkciót tölt be.

    A lép távolítja el a keringésből a normálistól eltérő vörösvértesteket, melyek lehetnek elöregedett (a vvt­k átlagos élettartama 120 nap), vagy kóros szerkezetű, illetve funkciójú vörösvérsejtek. Vérképzőszervi betegségek során, amikor a  csontvelő károsodott és nem képes elegendő mennyiségű vérsejt termelésére, a lép részben képes ezt a funkciót átvenni, és vérképző szervként viselkedni.

    Hirdetés

    Lépmegnagyobbodás vagy léptúlműködés?

    Meg kell különböztetni a lépnagyobbodást (splenomegalia) a léptúlműködéstől (hypersplenia). A lépmegnagyobbodás egy tünet (a lép kóros megnagyobbodása), amely számos betegségben előfordulhat. A hyperspleniát egy önálló betegségnek vagy betegségcsoportnak tekinthetjük, amelynek egyik tünete éppen a lépmegnagyobbodás.

    hypersplenia lényege, hogy a megnagyobbodott lépben felgyorsul a vérsejtek tárolása és lebontása, emiatt a perifériás vérben megfogyatkozik a vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék száma. Előfordulhat, hogy a három összetevő közül csak egy vagy két csoport érintett. Ez azért veszélyes, mert így ezen sejtek nem képesek funkciójukat betölteni, és a hiányuk következtében számos kórkép alakulhat ki (anaemiák, fertőzésekre való fokozott hajlam, vérzékenység).

    A lépmegnagyobbodás az esetek döntő többségében valamely más betegség következménye. Akkor válik orvosi fizikális vagy képalkotó vizsgálatok során jól észlelhetővé, ha eléri a 450­-500 gramm tömeget. A lépmegnagyobbodás nem kórok, hanem az egészségi állapotban bekövetkezett változás tünete, amely esetenként további panaszok forrása lehet.

    A lépmegnagyobbodás kiváltó okai

    A lépmegnagyobbodás az alábbi fő okokra vezethető vissza:

    • Az immunrendszernek fokozott a működése fertőzéses megbetegedések idején. A lép a nagy mennyiségű vagy erős immunválaszt kiváltó kórokozó miatt nagy terhelésnek van kitéve (bakteriális szepszis, mononukleózis, fertőzéses eredetű szívbelhártya-gyulladás, tuberkulózis stb.).

    • Ritka esetekben a lépben fennakadt gennykeltő baktériumok tályog kialakulását okozhatják, mely szintén a lép méretének megnövekedéséhez vezet.

    • Különleges kórokozók nagyon gyakran okoznak splenomegaliát (schistosomiasis, histoplasmosis, leischmaniasis, malária).

    • Az  autoimmun betegségek hátterében álló fokozott immunválasz szintén a lép megnagyobbodásához vezethet.

    • Fokozott vörösvértest destrukció a vörösvértestek már említett eltérései miatt alakulhat ki. Ennek hátterében állhat  vérszegénység, szferocitózis, thalasszémiák, limfómák, immuneredetű trombocitémiás purpura, mieloproliferatív betegségek.

    • Lépmegnagyobbodás alakulhat ki, ha a szervezet keringési rendszere károsodott, elsősorban a szív pumpafunkciójának romlása miatt, például pangásos szívelégtelenségben

    • Mivel a lép és a máj vérkeringés anatómiailag szoros kapcsolatban áll, ezért a máj betegségei is okozhatnak splenomegaliát, például a máj vérellátási rendszerében jelentkező magas vérnyomás, májzsugor, Budd-­Chiari-szindróma, vírusos és egyéb eredetű májgyulladás esetén. 

    • A vér lépből való eltávozása a lép elvezető vénájának elzáródása, trombózisa esetén akadályozott, így alakítva ki a szerv megnagyobbodását.

    • A lép állományának infiltratív (beszűrődéses) betegségei esetében maga a lép szerkezete a változik meg, például sarcoidosis, tárolási betegségek, amiloidózis következtében. A falósejtek az érintett helyeken felszaporodnak, hogy az idegen anyagot eltávolítsák. A kóros szerkezetű anyagok és a falósejtek együttes jelenléte a szerv méretének növekedéséhez vezet.

    • Nem csak a vérképzőrendszer, hanem bármely más szerv rosszindulatú betegségei okozhatnak splenomegaliát, akár áttétek kialakulása következtében.

    A lépmegnagyobbodás tünetei

    Az orvos válaszol
    Gyakori kérdés A lép méretét tekintve mi számít kórosan megnagyobbodottnak?
    Dr. Laki András válasza

    A lép megnagyobbodása bizonytalan tünetekkel járhat, de lehet akár tünetmentes is, amikor az alapbetegség jelein kívül a splenomegalia csak mellékleletként jelentkezik.

    Ugyanakkor az is előfordul, hogy rutin kivizsgálás alkalmával fedezi fel a vizsgáló orvos a splenomegaliát, és így derül fény az egyébként tüneteket (még) nem okozó alapbetegségre.

    Ha maga a lépmegnagyobbodás tüneteket okoz, legtöbbször a beteg bizonytalan eredetű, nehezen meghatározható hasi fájdalomra panaszkodik, amely esetenként a bal vállba sugárzik. Kevésbé jellemző a haskörfogat megnövekedése és az étkezés közben jelentkező korai jóllakottságérzés (a lép nyomja a gyomrot, ami által kevesebb mennyiségű étel befogadására képes). Ez utóbbiak inkább a nagyobb mértékű megnagyobbodásból származhatnak, leginkább sovány betegek esetében.

    Hogyan diagnosztizálható a lépmegnagyobbodás?

    A lépmegnagyobbodás fizikális diagnosztikai, és képalkotó módszerekkel állapítható meg. A vizsgáló orvos a has betapintása során kezével ellenőrzi a lép nagyságát. A lágyrészek vizsgálatára szolgáló képalkotó eljárások, mint az ultrahang, a mágneses rezonanciás és komputertomográfiás vizsgálat is, érzékenyen jelzi a lép nagyságát. Izotópos vizsgálattal közvetve vizsgálható a splenomegalia: izotóppal jelzett vörösvértestek feldúsulásából, anatómiai elhelyezkedéséből lehet a lép nagyságára következtetni.

    A háttérben álló betegség feltérképezéséhez minden esetben laboratóriumi vizsgálat szükséges, ahol a levett vérből teljes analízis történik (vérkép, kémia, gyulladásos markerek). A gyanítható alapbetegség határozza meg a további kivizsgálási tervet, amely tartalmazni fog képalkotó vizsgálatokat, szükség esetén rosszindulatú megbetegedés gyanújakor biopsziát is a lépből, illetve a feltételezett vagy már képalkotó eljárásokkal igazolt érintett szervekből.

    Speciális esetekben érfestés is szükséges lehet.

    Hogyan kezelhető a lépmegnagyobbodás?

    A kezelés minden esetben a kiváltó ok kezelését jelenti. Fertőzéses megbetegedés esetén a kórokozóra specifikus terápiát kell alkalmazni (például baktériumok esetében antibiotikumot).

    Rosszindulatú betegségek esetén kemoterápia, radioterápia vagy sebészi beavatkozás, csontvelő-átültetés lehet szükséges. Autoimmun betegségek, májcirrózis esetén immunszuppresszív terápia alkalmazandó (kortikoszteroidok, interferonok). Speciális esetekben szükség lehet a lép eltávolítására is.

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőink: Dr. Kónya Judit, családorvos
    Lektorálta: Dr. Reinhardt István

    Módosítva: 2017.12.14 20:09, Megjelenés: 2017.12.14 20:09
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    A transzferrinszint és jelentősége

    A transzferrin molekula egy, a véráramlásban keringő glikoprotein, melynek feladata a vas-ionok szállítása. Többféle transzferrin molekula is ismert, a vérben keringő fajtája egyik legfontosabb feladata a vörösvértestek képzéséhez fontos vas-ion szállítása a csontvelőbe.

    A Glanzmann-trombaszténia

    A Glanzmann-trombaszténia (Glanzmann-thrombastenia) a ritka öröklődő vérzékenység (hemofília) egyik fajtája. A vérlemezkék olyan működési zavarával jár, melynek során a vérlemezkék összetapadásának hiánya vagy romlása következik be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.