• A sarlósejtes vérszegénység

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A sarlósejtes anaemia a vérszegénység egyik öröklődő típusa. A betegség háttere egy kóros öröklődő pontmutáció, mely a 11-es kromoszómán alakul ki. Az öröklődő hemoglobinopátiák közül, ahol kóros a hemoglobin molekula, ez a leggyakoribb kórkép. Elsősorban a mediterrán és afrikai vidékeken fordul elő nagy számban, de hazánkban is találkozhatunk vele.

    Aki mindkét szülőtől kóros kromoszómát örököl (homozigóta), megbetegszik, míg azok, akiknek csak az egyik szülője örökli át a betegséget (heterozigóta), legtöbbször tünetmentesek. (Érdekesség, hogy a heterozigóta hordozók ellenállóbbak a maláriával szemben.) A homozigóták már csecsemőkorukban mutatják a jellegzetes tüneteket.

    Hirdetés

    A betegség háttere

    A vörösvértest tartalmazza a hemoglobint, melynek fő funkciója az oxigén szállítása a tüdőből a szervezet minden sejtje felé. Sarlósejtes vérszegénységben megváltozott a vörösvértestek hemoglobin összetétele, mely során egy kóros, úgynevezett HbS molekula képződik nagy arányban, elnyomva a normális hemoglobint. Ez a kóros hemoglobin molekula pedig könnyen kicsapódik. Emiatt nem alkalmas az oxigén szállítására, és az alacsony hemoglobin szint miatt vérszegénység lép fel.

    A kóros HbS molekula a kis erekben a lassú áramlás miatti oxigénhiányos környezetben jellegzetes sarló alakot vesz fel, és kicsapódik. Amellett, hogy így nem alkalmas oxigénszállításra, elzárja a kis ereket, így az egyes szervekben infarktust okoz.

    A sarlósejtes vérszegénység tünetei

    A fő tüneteket egyrészt a vérszegénység, másrészt a hemolízis adja. A hemolízis a vörösvértestek idő előtti lebomlását jelenti.

    A vérszegénység (anaemia) általános tünetei:

    • gyengeség
    • fejfájás
    • nehézlégzés
    • fulladás
    • a beteg nem bírja a terhelést
    • étvágytalanság
    • szapora pulzusszám
    • csökken a vérnyomás
    • szívelégtelenség

    A hemolízis, vagyis a vörösvértestek idő előtti kóros lebomlásának tünetei:

    • sárgaság
    • sápadtság
    • hasi fájdalom
    • láz
    • lépmegnagyobbodás

    A hemolízis laboratóriumi eltérései a kimutatható vérszegénység mellett a magas LDH és magas bilirubin értékek.

    További tünetként kialakul a különböző szervek infarktusa a kiserek elzáródása miatt. Ez kifejezett, sokszor tűrhetetlen fájdalommal jár (pl. hasi fájdalom lépinfarktus esetén) és az adott szerv működészavarát is okozza. A leggyakrabban érintett szervek a lép, a csont, a vese és az agy.

    Mind az anaemia, mind az elzáródással, infarktussal járó krízisek fellángolások formájában jelentkeznek.

    A lép és máj megnagyobbodik, a fokozottan lebomló és újra képződő vörösvértestek miatt. A lép érintettsége és annak működésének kiesése miatt a betegek fogékonyak a fertőzésekre (elsősorban pneumococcus, haemofilus baktérium).

    A csontban kialakuló érelzáródások a csontok károsodásához, akár elhalásához (nekrózis), töréshez, csontritkuláshoz, növekedési zavarhoz vezethetnek. Jellegzetes a csontvelő kiemerülése (aplasztikus krízis) is.

    A betegekben gyakrabban fordul elő epekőképződés.

    Az alapján, hogy mely tünetek jelentkeznek dominálóan a fellángolások során, megkülönböztethető hemolitikus krízis, aplasztikus krízis, vazo-okklúzív krízis (elzáródások, egyes szervek infarktusai) és a lépinfarktussal járó krízis.

    Bővebben A vérszegénység és típusai

    Hogyan diagnosztizálható a betegség?

    A beteg és családjának kórtörténete már felvetheti a gyanút. A tünetek lehetnek más vérszegénységgel vagy hemolízissel járó kórképre is jellegzetesek, de mindkettő fennállása esetén fel kell merülnie a sarlósejtes vérszegénység gyanújának is. 

    A beteg alapos kikérdezése és fizikális vizsgálata után rutin laboratóriumi vérvételek igazolják a vérszegénységet és a hemolízist. A betegtől levett vérminta speciális laboratóriumi feldolgozása (hemoglobin elektroforézis) pontosan igazolja a HbS jelenlétét és magát a betegséget.

    Képalkotó vizsgálatok, elsősorban hasi ultrahang mutatja a lép vagy máj megnagyobbodását, az esetleges infarktus kialakulását. Bármely panasz esetén az adott szerv képalkotó vizsgálatára is szükség lehet.

    Mikroszkóp alatt (megfelelő előkészítést követően) a vörösvértesjtek felveszik a jellegzetes sarlósejt alakot, amiről a betegség a nevét kapta.

    A sarlósejtes anaemia kezelése

    A homozigóta betegek egyetlen lehetséges oki kezelése az idegen donoros őssejtátültetés. Ehhez megfelelő donorra is szükség van, és a beteg is megfelelő állapotban kell, hogy legyen. A mai napig a homozigóta sarlósejtes anaemiás betegek csak kis százaléka kerül csak őssejtátültetésre.

    Tünetileg súlyos krízissel jelentkező betegnél a következők segítenek a panaszok enyhítésében:

    • Fájdalomcsillapítás: sokszor akár kábító fájdalomcsillapító (morfium) adására is szükség lehet
    • Oxigénterápia
    • Infúzió:a megfelelő folyadékpótlás céljából
    • Vérátömlesztés:csak egyéni indikációban, életet veszélyeztető esetben kerül rá sor

    Mi a teendő tünetmentes időszakban?

    • Oxigénhiányos állapot (repülőút, nagy magasság, hegyvidék) kerülése.
    • A kiszáradás (dehidratáció) kerülése, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás.
    • A fertőzések lehetőség szerinti megelőzése. Fontos a betegek antibiotikus profilaxisa is az elégtelen lépműködés miatt (gyermekeknél öt éves korig folyamatosan penicillin adása).
    • A fertőzések gyors és célirányos kezelése.
    • Védőoltások beadása (Pneumococcus, Haemofilus influenzae baktériumok ellen).
    • A folsav pótlása ellentmondásos.
    • A hematológiai daganatos betegségeknél használatos hidroxyurea adása is kétséges.

    A betegek megfelelő oktatásával, felkészítésével és gondozásával a középkort a betegek kb. 50%-a éli meg.

    Ez is érdekelheti Önt! A WEBBeteg laborérték keresője

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.04.08 05:06, Megjelenés: 2018.04.05 09:41
   • Cikkajánló

    Svédország vallomása

    Svédország vallomása

    portfolio.hu

    Messze vannak attól a svédek, hogy elérjék a nyájimmunitást, a lakosság nagy része védtelen.

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Nyirokcsomó biopszia

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

    A nyirokérgyulladás okai, tünetei és kezelése

    A nyirokérgyulladás (lymphangitis, limphangitis) a nyirokerek gyulladása, mely elsősorban fertőzéses eredetű, jellemzően baktérium okozta fertőzés következtében alakul ki. A nyirokerek a nyirokrendszer részét képezik, szervek melletti nyirokcsomókból vagy nyirokszövetből, illetve bizonyos szervekből közvetlen vezetik el a nyirokfolyadékot a vérerek felé. Egyrészt az esetleges kórokozók, daganatsejtek áramlanak bennük, de elsősorban a nyiroksejtek (pl. limfocita fehérvérsejtek) áramlását biztosítják, melyeknek kiemelkedő szerepük van az immunvédekezésben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.