Májcirrózis (májzsugor)

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2022.11.24.

Májcirrózisnak (májcirrhosis) nevezzük a különböző eredetű krónikus májbetegségek visszafordíthatatlan végstádiumát, melyet a májsejtek pusztulása, regenerációs göbök kialakulása és kötőszövetes átépülés jellemez.

A májcirrózis, vagy májzsugor hátterében számos kórokot ismerünk. A leggyakoribb az alkoholos eredet, de az is előfordulhat, hogy több etiológiai tényező együttesen is jelen van (pl. alkohol és vírus). Ezen kívül lehetséges az is, hogy részletes vizsgálatokkal sem tudjuk kideríteni a betegség kiváltó okát.

A májcirrózis lehetséges okai

A májszövet morfológiai osztályzása szerint megkülönböztetünk micro- és macronodularis cirrózist. Előbbi inkább alkoholos eredetben, utóbbi pedig vírus okozta betegségekben gyakoribb. A májban lévő göbök nagyságából azonban nem következtethetünk a betegség okára!

Zsírmáj stádiumok a tiszta zsírmájtól a májcirrózisig
Az alkoholos májcirrózisig vezető út: zsírmáj, gyulladásos zsírmáj és májzsugor

Milyen tünetek jelzik a májcirrózist?

A májzsugor bekövetkezhet tünetmentes (látens), vagy jellegzetes tünetekkel bíró (manifeszt) módon. A májbetegségek sajnos sok esetben nem jelentkeznek jellegzetes panaszokkal, vagy olyan általános tünetei vannak, mint a gyengeség, étvágytalanság, hányinger, stb.

Bővebben Májbetegségek első tünetei

Gyakran a szövődmények hívják fel a figyelmet az addig tünetmentes májelégtelenségre. Egyszerre akár több szövődményt is észlelhetünk.

  • A fehérje-, lipid-, és szénhidrát anyagcsere zavara: a laborértékekben az albumin, protombin, és véralvadási faktorok hiánya jellemzi; fokozódnak a fehérjelebontó folyamatok; gyakori a csökkent glükóztolerancia és az emelkedett triglicerid szint.
  • A máj kiválasztó és méregtelenítő funkciója csökken: pl. bilirubinm epesavak, réz vérszintje növekedik a laboreredményben.
  • Portális hipertónia: fokozódik a vér odaáramlása, és a májszerkezet megváltozása miatt a májon belüli ellenállás is, magas vérnyomást eredményezve.
  • Ascites (hasűri folyadékgyülem)
  • Spontán bakteriális eredetű hashártyagyulladás (peritonitis) - súlyos szövődmény, halálozási aránya 90% körüli.
  • Nyelőcső visszeresség és vérzés.
  • Lépmegnagyobbodás (splenomegalia) és lép túlműködés (hypersplenia)
  • Enkefalopátia
  • További májbetegségek kialakulása: hepatorenalis szindróma, hepatopulmonalis szindróma, hepatocelluláris rák (májrák) kialakulása.

Ez is érdekelheti Májfájdalom: milyen májbetegségeknél és hol érzi a beteg?

A májcirrózis súlyossága, fokozatai

A súlyosság megbecslésére pontrendszert használunk, leggyakrabban a Child-Pugh-féle osztályzást, de a MELD pontozást is használjuk. A Child-Pugh-féle beosztás öt érték (bilirubinszint, albuminszint, INR-érték, enkefalopátia és ascites jelenléte/hiánya) figyelembevételével a májcirróziast A, B és C stádiumba sorolja. Az A a legenyhébb, a C a legsúlyosabb fokozat.

A betegség kezelését alapvetően a kiváltó ok határozza meg, amelyről külön cikkben írtunk az alkoholos májbetegség és a nem alkoholos zsírmáj esetén.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

Diffúz májlaesio - Mit is jelent?

Az egyik leggyakoribb hasiultrahang-leleten szereplő orvosi, radiológiai szakzsargon, ami magyarázatra szorul. Abban biztosak lehetünk, hogy valami...

Májfájdalom: milyen problémáknál, milyen stádiumban, pontosan hol érzi a beteg?

Fájhat-e egyáltalán a máj? Kezdjük egy fontos tévhit eloszlatásával. A máj nem rendelkezik saját fájdalomérző receptorokkal, mint például a...

Májciszta vagy májdaganat?

Nem minden májban található térfoglalás daganat, és nem minden daganatot tekintünk rosszindulatúnak! Elkülönítésükre számos képalkotó és...

Májbetegségek bőrtünetei

A máj megbetegedése esetén - kóroktól függően - megjelenhetnek általános panaszok, hasi diszkomfort, fájdalom, emésztőrendszeri tünetek...

Májfunkció - Milyen laborértékek informálnak a májműködésről?

A máj működéséről a laborértékek közül bizonyos enzimek, illetve a bilirubin vérben mért koncentrációja szolgáltat információkat. Sokan azt...

A sárgaság okai

Sárgaságnak a bőr, a nyálkahártyák és a szem ínhártyájának sárgás elszíneződését nevezzük, mely a szövetekben lerakódó epefesték...

Alkoholos májbetegség: zsírmáj és májzsugor

Az alkoholos májbetegség túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodást jelent. Férfiaknál 40 g/nap, nőknél...

A máj működése és betegségei

A máj a szervezet anyagcsereközpontja, méregtelenítésért felelős fő szerv. A beérkező vért tisztítja, közben koleszterint termel az epe...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.