• Krónikus myeloproliferatív betegségek

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    A krónikus myeloproliferatív betegségek idült lefolyású, őssejteredetű, úgynevezett klonális betegségek, ahol egy vagy több csontvelői myeloid sejtvonal (vörösvértestek, granulocyta fehérvérsejtek, vérlemezke-előalakok) kóros, fokozott képződése jelenik meg.

    A fokozott sejtképződés érett sejtek (vörösvértest, vérlemezke, granulocyta fehérvérsejt) felszaporodásával jár mind a csontvelőben, mind a keringő vérben, és leggyakrabban a májban és a lépben is. Ebbe a betegségcsoportba tartozó kórképek lefolyása lassú, évekig, vagy évtizedekig tartva, mely végül a csontvelő fibrótikus átalakulásával, esetleg akut leukémia kialakulásával járhat.

    A betegségek gyakran kialakulásukat követően évekkel később kerülnek felismerésre. A tünetek lehetnek teljesen jellegtelenek is, idővel fokozódnak, járhatnak sokáig teljes tünetmentességgel is. A betegségek tünetei gyakran átfednek egymással, sokszor más szervek betegségeivel is.

    Olvasson tovább! Milyen kilátásai vannak az akut leukémiával élő betegnek?

    A diagnózis során a keringő vérben felszaporodnak a vörösvértestek, vérlemezkék, granulocyta típusú fehérvérsejtek. Minden esetben szükséges a csontvelő vizsgálata is, kiegészítve számos immunológiai, molekuláris és genetikai vizsgálattal is.

    Hirdetés

    A krónikusmyeloproliferatív betegségek közé tartozó leggyakoribb kórképek:

    • Idült myeloid leukémia (CML)
    • Polycythemia vera (PV)
    • Idült idiopathias myelofibrosis (MF)
    • Esszenciális trombocitémia (ET)

    A betegségek alapvetően gyógyszeresen nem gyógyíthatóak. A gyógyszerek az adott sejtszám csökkentésével a tünetek mérséklését hozzák, illetve javítják a beteg életminőségét, nyújtják a panaszmentes időszak hosszát. Az utóbbi években új típusú gyógyszerek is elérhetőek, melyek az ebben a betegcsoportban gyakori JAK2 génmutációra hatnak közvetlenül. Kivétel ez alól a JAK2 negatív esetek, illetve a CML, ahol a Philadelphia kromoszóma kialakulása ismeretes, ebben a betegségben erre ható gyógyszerek vannak forgalomban. Az egyedüli gyógymód az őssejtátültetés.

    Bővebben Csodaszer vagy lehetőség? Az őssejtek

    Az egyes betegségek rövid jellemzése:

    Idült myeloid leukémia (CML)

    A betegség alapja a 9. és 22. gén fúziójából létrejött úgynevezett Philadelphia kromoszóma, mely során egy tirozinkináz enzim folyamatosan aktív állapotban marad. A betegség természetes lefolyása három szakaszból áll. A tünetmentes, vagy tünetszegény krónikus szakasz, a fokozódó tünetekkel járó akcelerált szakasz, illetve az akut leukémiával megegyező, annak megfelelő blasztos krízis. A kezelésben cél a teljes tünetmentesség, akár gyógyulás. Gyógyszeresen a tirozinkináz gátlók terjedtek el, az első vonalbeli imatinib után a nilotinib és dasatinib, melyekkel nagyon jó eredmények voltak elérhetőek. Az egyetlen teljes gyógyulást hozó eljárás az allogén csontvelői őssejttranszplantáció. A betegek kezelését mindig egyénileg kell meghatározni. A betegek életkilátása függ számos prognosztikai tényezőtől, a gyógyszerrel elért eredményektől és attól, hogy mely stádiumban van a beteg.

    Polycythemia vera

    PV esetén a vörösvértestek halmozódnak fel elsősorban, de emellett jellegzetesen fokozott a vérlemezke és fehérvérsejtszám is. A betegségre jellemző az artériás és vénás trombózisok, akár szokatlan lokalizációban, megnagyobbodott máj és lép, a fokozott vérviszkozitás okozta tünetek (pl. fejfájás), illetve az életminőséget rontó társuló panaszok, mint a gyengeség, fáradékonyság, éjszakai izzadás, viszketés, fogyás, láz, csontfájdalom. A halálozás egyik leggyakoribb okozója a trombózis kialakulása (szívinfarktus, stroke, tüdőembólia). A betegség teljes túlélése egy-két évtizedre tehető, függ az életkortól is.

    A betegek egy része teljesen tünetmentes a betegség felismerésekor, csak a vérkép utal a kórképre. Tünetek megjelenésekor a leggyakoribb a nagy, fájdalmas lép, trombózis.

    A PV kezelése egyénre szabott. Maga a PV nem gyógyítható, a cél a trombózisok megelőzése, a betegségasszociált tünetek mérséklése. Az artériás trombózis megelőzésére aszpirin adása javasolt, a magas vörösvértestszám gyógyszeresen (hidroxiurea, interferon, ruxolitinib)is csökkenthető, emellett szükséges lehet a vérlebocsájtás is (adott időközönként kb. 300 ml vér leengedésével csökkenthető a magas vörösvértest számot jelző hematokrit érték, mellyel csökkennek a betegséget kísérő szövődmények is).

    Primer myelofibrosis

    A csontvelő fibrotikus átalakulásával jár, emellett megjelenik a csontvelőn kívüli vérképzés, mely miatt extrém lép és májmegnagyobbodás is kialakulhat. A fibrózis miatt egyre csökken a csontvelői eredetű sejtek mennyisége, fokozatosan alacsony vérlemezke számot, vérszegénységet, alacsony fehérvérsejtszámot okozva (vérzések, vérszegénység, gyakori fertőzések jellemzik). Általános tünetei a fogyás, gyengeség, étvágytalanság is. Az MF elsősorban az időskorúak betegsége, felismerését követően az átlagos túlélés 5-6 év.

    Kezelése az elmúlt évekig csak tüneti volt. Véradás, vérlemezke transzfúzió, antibiotikum a fertőzések idején. Létezik gyógyszeres kezelés, mely csökkenti a lép méretét és az esetleges magas sejtszámokat. Az elmúlt években megjelent, úgynevezett JAK (jelátviteli útvonal, mely a betegség kialakulásában szerepel) inhibitor terápia javítja a tüneteket, csökkenti a lép méretét, meghosszabbítja a betegek életét. Az egyetlen gyógyulást hozó megoldás az őssejtátültetés lehet. Diagnóziskor tehát az első kérdés, hogy a beteg életkoránál, fizikai állapotánál, társbetegségeinél fogva alkalmas lehet-e egy transzplantáció elvégzésére.

    Esszenciális trombocitémia

    Elsősorban a vérlemezkék fokozott termelődésével jár. Az esetek közel fele sokáig tünetmentes, csak a labor eltérés jellegzetes. A meglévő tünetek lehetnek a megnagyobbodott lép, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás, hasi fájdalom. A magas trombocita szám trombózisok kialakulásával járhat, míg az extrém magas trombocita szám inkább már vérzéseket okoz. A kezelés a trombocita szám csökkentésére irányul, illetve a trombózis megelőzésére. A kezelt betegséggel élők életkilátásai közel azonosak, mint a korosztályuk életkilátásai. A betegség előmenetele során kis százalékban myelofibrosis, még ritkábban akut leukémia alakulhat ki.

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.10.10 03:06, Megjelenés: 2018.07.20 15:58
   • Cikkajánló

    Adókedvezmény

    Adókedvezmény

    MTI

    Mintegy 700 betegségre vehető igénybe adókedvezmény, idén éves szinten 96 600 forint.

    Ezerarcú PMS

    Ezerarcú PMS

    F. Zs, fordító

    A premenstruációs szindróma számos panaszt okozhat. Hogyan enyhíthetőek ezek?

    A nyirokérgyulladás okai, tünetei és kezelése

    A nyirokérgyulladás (lymphangitis, limphangitis) a nyirokerek gyulladása, mely elsősorban fertőzéses eredetű, jellemzően baktérium okozta fertőzés következtében alakul ki. A nyirokerek a nyirokrendszer részét képezik, szervek melletti nyirokcsomókból vagy nyirokszövetből, illetve bizonyos szervekből közvetlen vezetik el a nyirokfolyadékot a vérerek felé. Egyrészt az esetleges kórokozók, daganatsejtek áramlanak bennük, de elsősorban a nyiroksejtek (pl. limfocita fehérvérsejtek) áramlását biztosítják, melyeknek kiemelkedő szerepük van az immunvédekezésben.

    A hideg agglutinin betegség

    A hideg agglutinin betegség az autoimmun hemolitikus anémiákhoz tartozó kórkép. Egy szerzett betegség, melynek az a háttere, hogy valamilyen kiváltó tényező hatására a vérben keringő vörösvértestek felszínén lévő I-antigén ellen antitestek alakulnak ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.