Lézerkezelés a bőrgyógyászatban

Dr. Kádár Eszter
szerző: Dr. Kádár Eszter - WEBBeteg
megjelent:

A lézerkezelés egyre elterjedtebb módszer a bőrgyógyászatban, különböző bőrbetegségek kezelésére és esztétikai problémák enyhítésére. A fókuszált fényenergia használata lehetővé teszi, hogy célzottan kezeljék a különféle bőrproblémákat, miközben minimális károsodást okoznak a környező szövetekben.

A gyógyászati lézerek olyan eszközök, amelyek fényenergiát bocsátanak ki egy adott hullámhosszon. Különböző hullámhosszon a fénynek különböző tulajdonságai vannak. Ez a fény különböző közegekben nyelődik el, mint oxihemoglobin, melanin, ezt a tulajdonságát használják a kozmetikai és bőrgyógyászati lézerkezeléseknél.

A gyógyászati lézereket két fő típusba lehet osztani: lágylézer (soft laser) és nagy teljesítményű (kemény) lézer.

Lágylézer (Soft Laser) - A lágylézer alacsony energiafokozatokkal dolgozik, és gyakran alkalmazzák sebgyógyításra, fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre. Ezek a lézerek általában nem okoznak szöveti károsodást, és kíméletesek a bőrhöz. Működésük alapja a biostimuláció: kollagéntermelésre, öngyógyításra stimulálják a bőrt. A lézerek hatására a bőr anyagcseréje felgyorsul, ezáltal fejti ki jótékony hatását.

Nagy teljesítményű (kemény) lézer - A nagy teljesítményű lézerek erőteljesebb fényenergiát bocsátanak ki, és hatékonyak a szövetek mélyebb rétegeiben. Ezek gyakran alkalmazhatók intenzívebb bőrproblémák kezelésére, például hegek, pigmentáció vagy tetoválások eltávolítására. Ugyanúgy alkalmasak kisebb sebészeti beavatkozások elvégzésére, mint vágás, koaguláció, vérzéscsillapítás.

Lézerkezelés bőrbetegségek esetén

A lézerkezelést széles körben alkalmazzák különböző bőrbetegségek kezelésére.

Visszerek kezelése - A visszereket a legtöbb esetben endovénás lézerrel kezelik, ami az jelenti, hogy a sebész optikai szálat vezet a vénába és a lézer fényével roncsolja az érfalat, ami később felszívódik. A kollaterális (több ágon futó) keringés miatt a beavatkozással a vénás keringés nem károsodik.

Rosacea - A rosacea egy krónikus bőrbetegség, amely kipirultsággal, hajszálerek kitágulásával és pattanásokkal jár. A lézerkezelés segíthet ezen tünetek enyhítésében, ugyanis a nagy energiájú lézerfény csak a vénákban nyelődik el, ami így összetapadnak és később felszívódnak.

Akne - Az akne esetén a lézerkezelés segíthet az elzáródott faggyúmirigyek kezelésében, csökkentve a pattanások és gyulladások számát. A lézer gyakorlatilag hőhatással elpárologtatja a felsőbb bőrréteget, ezáltal felszíre kerül a sértetlen arcbőr. Hasonló elven más (pl. műtéti) hegek kezelésére is alkalmazható.

Körömgomba - A körömgomba eltávolításában is egyre nagyobb szerepet kap a lézer: a gombasejtekben direkt nyelődik el a lézersugár, ezért elpusztítja a gombát. A keletkezett hő indirekt módon károsítja a gombát, így a köröm újra egészséges lesz.

A szemölcsök lézeres kezelése - A szemölcsök kezelésére legtöbbször széndioxid lézert használnak. A lézersugár átmérőjének változtatásával akkora területre lehet irányítani a fényt, amekkora szükséges, így a környező szövetek épek maradnak. A fény hatására hő keletkezik, ami roncsolja a szöveteket, azok elhalnak és később leválnak.

Sebkezezelés, fekélyek - A lágylézerek biostimuláló hatása érvényesül a sebkezelések során: fokozza a bőr anyagcseréjét, keringését, kollagéntermelését és a növekedési faktorok termelését. A lézer hatására a bőrben felgyülemlenek a fehérjék, felgyorsul a sebgyógyulás. Megfigyelték, hogy a gyulladás is csökkent a lézerkezelt területek, valamint a kollagéntermelő sejtek osztódásnak indulnak. Alkalmazható sebgyógyulási zavarok, lábszárfekély vagy felfekvés kezelésére, vagy cukorbetegek nehezen gyógyuló sebeinek terápiájában.

Pigmentelváltozások - A lézerek használhatóak pigmentfoltok, különböző festékes elváltozások eltávolítására is. Festékes elváltozások, amiket a fényelnyelés elvén lézerrel kezelhetünk: májfoltok, szeplők, öregségi foltok (solaris lentigo), café-au-lait folt, lapos keratosis seborrhoica, vagy a gyógyszerek okozta hiperpigmentáció. A melanin széles spektrumban nyeli el a fényt, ezért különböző elváltozásokra különböző hullámhosszt alkalmazunk.

A lézer alkalmas anyajegyek eltávolítására is, ugyanakkor a szakmai szabályok szerint erre nem alkalmazható. Az eltávolított anyajegyet ugyanis minden esetben szövettanra kell küldeni az eltávolított szövetrész ellenőrzése céljából. Ez pedig csak kimetszéssel valósítható meg, a lézerrel történő roncsolást követően nem.

A pikkelysömör (psoriasis) esetén a biológiai terápia mellett hatásos a fényterápia is, de az nem lézeres kezelés, hanem UVA és UVB sugarakkal érik el a hatást.

Kozmetikai lézerkezelések

A lézerek különböző hőtatás miatt alkalmasak többféle kozmetikai kezelésre is.

  • A lézeres szőrtelenítés az egyik leghatékonyabb szőrtelenítési módszer, tartós eredménnyel és fájdalommentességgel.
  • A lézeres tetováláseltávolítás fájdalmas ugyan, de az egyetlen hatékony módja a nem kívánt tetoválások eltávolításának.
  • A lézerenergia áthatol a bőr felső rétegein, megcélozva a kívánt területeket. Ez a folyamat serkenti a kollagén termelését, elősegítve akár a sebgyógyulást, akár a ráncok eltüntetését, a bőr fiatalosabb megjelenését.
Intenzív pulzáló fény terápia
Az IPL (intense pulsed light, intenzív pulzáló fény vagy villanófény) rokon eljárás. A lézeres kezelésekhez hasonlóan hatásának alapja az, hogy a fény elnyelődése hőenergia révén változásokat idézhet elő a bőrben. Bővebben az IPL (intenzív pulzáló fény) kezelésről

Előnyök és hátrányok

Előnyök

  • Célzott kezelés: a lézer csak a kívánt területet kezeli, így kisebb a bőrsérülés kockázata.
  • Kisebb invazivitás: hagyományos sebészeti eljárásokkal szemben jobb a sebgyógyulás és a hegesedés.
  • Rövid gyógyulási idő: mivel kevésbé terheli meg a szervezetet, ezért a felépülés is gyorsabb.

Hátrányok

  • Árérzékeny kezelés: sajnos a lézerkezelések drágák, ugyanis a felszerelés ára önmagában nagyon magas.
  • Több kezelés szükséges: bár egy alkalom is látványos javulást hozhat, legtöbb esetben több kezelésre is szükség lesz.
  • Bizonyos bőrtípusoknál nem minden esetben alkalmazható: nem minden lézer felel meg minden bőrtípusnak, így szakemberre kell bízni a lézer kiválasztását. Ugyanakkor sokszor az ellenkező hatás is megjelenhet, egyéni érzékenység alapján: pigmentfoltok kezelése után több pigmentfolt jelenik meg az arra hajlamos egyénen.

Mikor javasolt a lézerkezelés?

A lézerkezeléseket általában az év bármely szakaszában lehet végezni, de bizonyos típusok lehet, hogy érzékenyebbek a napfényre, így sokszor őszi-téli évszakra szokták időzíteni a kezeléseket. A bőrgyógyász klinikai vizsgálat alapján ajánlhatja a legmegfelelőbb időpontot a kezelésre. Fontos, hogy télen is figyelmet kell szentelni a napfény kerülésére és a fényvédelemre a kezelések után.

A lézerkezelés a bőrgyógyászatban jelentős előrelépést hozott az esztétikai és terápiás kezelések terén, sokféle felhasználhatósága miatt egyre népszerűbb a bőrgyógyászok körében.

Lásd még A lézerterápia más terápiás területeken

Dr. Kádár EszterForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kádár Eszter, rezidens

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.