Hirdetés
   • A csókbetegség avagy a mononucleosis infectiosa

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

    A mononucleosis infectiosa (mononukleózis) leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban előforduló heveny megbetegedés. A diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálat szükséges, mert pusztán a fizikális jelek alapján a betegség gyanúja felvethető, de több kórokozó válthat ki hasonló zajlású kórképet.

    A mononukleózist nevezik Pfeiffer-féle mirigyláznak, illetve a csókolózók betegségének is, utalva ezzel a kór leírója mellett a fő terjedési mechanizmusra (nyál útján). A mononucleosis infectiosa hátterében az Epstein-Barr-vírus (EBV) áll az esetek több mint 80 százalékában.

    A mononucleosis infectiosa tünetei

    A betegség típusosan

    • elhúzódó magas lázzal,
    • a nyelést és táplálékfelvételt, ritkább esetekben a légvételt is nehezítő nyelési fájdalommal, torokfájással,
    • a mandulákat összefolyóan befedő sűrű, szürkés lepedékkel,
    • nyirokcsomó-megnagyobbodással jár.

    A nyirokcsomók megnagyobbodása esetenként csak a részletes orvosi vizsgálat során kerül felismerésre. A gyermekkori esetek túlnyomórészt tünetmentesek.

    Hirdetés

    A klasszikus tüneteken kívül a megbetegedett személy esetenként az alábbiakra is panaszkodhat: rossz közérzet, hidegrázás, fejfájás, gyengeség, izomfájdalom, hányinger, hányás, hasfájás, ízületi fájdalom.

    Ritkán bőrpír és bőrkiütés megjelenése tapasztalható, amely antibiotikum (aminopenicillin) adása esetén a terápia megkezdéséhez képest néhány napos késéssel szinte törvényszerűen megjelenik (ampicillin rash). Valószínűsíthető, hogy a vírusfertőzés következtében olyan molekulák keringenek a vérben, melyek az aminopenicillinnel reakcióba lépnek, és a penicillin érzékenység bőrtünetéhez hasonló foltos, majd összefolyó pírt, viszketését idéznek elő

    Mennyire súlyos betegség?

    A mononucleosis infectiosa bár igen kellemetlen tünetekkel jár, az esetek többségében 2-3 hét alatt spontán gyógyul. A torokfájás az első hét végén a legerősebb, a láz akár 2-3 hétig is folyamatosan fennmaradhat, akár a többi tünet elmúlása után is, a lázas szakaszt hőemelkedésekkel kísért lecsengés kísérheti.

    A májmegnagyobbodással, májenzimszint emelkedéssel járó szövődményes esetekben a máj gyulladása (hepatitis) és a szerv méretének teljes normalizálódása több hetet is igénybe vehet, mely idő alatt a fizikai aktivitás és az ütődéses sérülésekkel járó tevékenységek kerülése elengedhetetlen.

    Milyen vírus okozza a mononucleosis infectiosát?

    A mononukleózist leggyakrabban okozó kórokozó az Epstein-Barr-vírus (EBV). Az EBV rendszertanilag a herpeszvírusok közé tartozik, és kb. a lakosság 90 százaléka fertőződik meg vele élete során legalább egyszer. A vírus a B-limfocitákban örökre fennmarad egy fertőzés után, így bármikor azonosítható.

    A terjedés főleg a nyál közvetítésével történik, így szoros közelségben élő közösségekben (család) nagyon valószínű a fertőzés átadása. A fejlődő országokban a gyermekek közel 100 százaléka átesik az első fertőzésen, ami ilyen fiatal életkorban rendszerint tünetmentes.

    A fejlettebb államok lakossága jellemzően 15-24 éves kor között találkozik először a vírussal, ilyenkor a fertőzés a mononukleózis tüneteit idézi elő. A vírus a torok és az orr nyálkahártyájában is képes életben maradni, hogy a későbbiek folyamán fertőzésforrás legyen.

     

    A betegséghez hasonló tünetegyüttest több kórokozó is kiválthat, például a Cytomegalovírus (CMV), a HIV I-es típusa, illetve a Toxoplasma gondii.

    A mononucleosis infectiosa diagnózisa

    A diagnózisalkotás első lépése a részletes fizikális vizsgálat. Ennek során a torokba tekintve a mandulák jelentős megnagyobbodása, lepedékessége, a száraz nyelv és a jellegzetes lehellet, valamint beszéd közben a galuskás, nehézkes hang, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása gyakorlott vizsgáló esetén szinte azonnali diagnózis jelenthet. A beteg májának megnagyobbodása, fájdalmas feszülése, az ebből származó hasi fájdalom, a magas láz valamint az esetlegesen megjelenő bőrtünetek együttesen már mindenképp a mononucleosis diagnózis irányába terelik a vizsgálót.

    A laboratóriumi vizsgálatok során jellegzetes a tipikus megjelenésű  aktivált lymphociták túlsúlya, a gyulladásos érték emelkedése (60-70 körüli CRP érték is előfordul). Az esetek egy részében májenzim szint emelkedés valamint az EBV vírus ellenes antitestek vérből történő kimutatása is segíti a diagnózist.

    Hogyan kezelhető a betegség?

    A mononucleosis infectiosa terápiája tüneti, vagyis a kellemetlen tünetek kezelésére és enyhítésére irányul.

    A betegség erőteljes megjelenése és várhatóan elhúzódó időtartama, a beteg legyengült fizikai állapota miatt ágynyugalom, kímélet szükséges.

    A lázat gyógyszeresen, illetve ha szükséges, fizikális módszerekkel (vizes ruha, hűtőfürdő) kell csillapítani, attól függően, hogy a beteg mennyire terhelőnek éli meg lázas állapotát.

    Fontos a láz miatt a megfelelő, bőséges folyadékutánpótlás. Amennyiben a nyelés fájdalma miatt a beteg ezt elutasítja, szükség lehet infúzió útján történő folyadékpótlásra, ez az egyik leggyakoribb indoka a kórházi felvételnek.

    A torokfájdalom és az esetleges egyéb fájdalmak (pl. ízületi fájdalom) a fájdalomcsillapítókra, nem szteroid gyulladásgátlókra jól reagál. A torokfájdalom ellen lokális fertőtlenítő öblögetők, ecsetelők, sprayk széles tárháza is rendelkezésre áll.

    A tejtermékben, szénhidrátban gazdag, fűszermentes, zsírmentes májkímélő étrend segíti a máj gyorsabb gyógyulását.

    A torok gyulladásos képe ellenére antibiotikumot választani és adni az esetek nagy részében indokolatlan és hatástalan, továbbá a beteget kellemetlen szövődményekkel terheli (viszkető kiütés). Antibiotikum alkalmazására a bakteriális felülfertőzés ritka esetében kerülhet sor, ekkor azonban nem aminopenicillin hatóanyagtartalmú készítményt szükséges adni.

    Viszkető bőrtünetek esetén antihisztaminok, lokális mentolos hűsítő készítmények enyhíthetik a kellemetlenséget.

    A mononucleosis infectiosa lehetséges szövődményei

    A mononucleosis infectiosa a szervezet bármely szervét képes megbetegíteni. A szövődmények többsége magához az alapbetegséghez hasonlóan spontán gyógyul, ám amennyiben a betegség gyengült immunitású szervezetet támad meg, a kór komolyabb kimenetelű is lehet. Szerencsére a súlyos szövődmények kialakulása nagyon ritka.

    Leggyakrabban májgyulladás alakul ki, amely a májenzimek szintjének emelkedésén kívül sokszor egyéb jeleket nem ad. A beteg figyelmét fel kell hívni az ütéssel kapcsolatos májrepedés veszélyére. Különösan az aktív sportolók figyelmét kell felhívni a több hetes pihenés és fizikai kímélet szükségességére. Ritkábban sárgaság jelenhet meg.

    Az esetek 1 százalékában a központi idegrendszer is érintetté válik, az alábbi szindrómák megjelenésének lehetőségével: sclerosis multiplex, Guillain-Barré-szindróma, ideggyulladások, agyvelőgyulladás.

    A felső légutak szűkülete, nagyon ritkán elzáródása légzési nehezítettséget okozhat.

    Immunhiányos, csontvelő transzplantált betegekben a vírus (herpesvírusokra jellemzően) szervezetben történő megbúvása, majd reaktivációja okozhat súlyosabb betegséget. A fertőzés szerepet játszhat egyes rosszindulatú hematológiai és fül-orr-gégészeti kórképek kialakulásában is. A vírus ezen tulajdonságát az érintett betegek gondozása során kiemelten figyelembe veszik.

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Szerző:
    Dr. Kónya Judit családorvos
    Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien infektológus

    Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien infektológus

    Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/510/a-szifilisz

     

    Módosítva: 2019.05.02 17:05, Megjelenés: 2018.04.27 14:55
   • Cikkajánló

    Köhögéscsillapítás

    Köhögéscsillapítás

    B. M., szakfordító

    A köhögés leggyakoribb oka a vírusos vagy bakteriális fertőzés.

    Hazai betegszám

    Hazai betegszám

    koronavirus.gov.hu

    343-ra nőtt az új koronavírussal fertőzött betegek száma. Bárhol jelen lehet a vírus.

    Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

    A különböző eredetű légúti fertőzések tünetei nagyon hasonlóak, így biztosat továbbra is csak laboratóriumi teszt tud mondani. Az egyes tünetek gyakoriságában azonban megfigyelhetőek kisebb-nagyobb eltérések, amely alapján diagnosztizálni nem, de valószínűsíteni lehet a betegséget.

    58-ra nőtt az új koronavírussal fertőzött beteg

    Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 58-ra nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.