• A csókbetegség avagy a mononucleosis infectiosa

    Dr. Kónya Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

    A mononucleosis infectiosa (mononukleózis) leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban előforduló heveny megbetegedés. A diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálat szükséges, mert pusztán a fizikális jelek alapján a betegség gyanúja felvethető, de több kórokozó válthat ki hasonló zajlású kórképet.

    A mononukleózist nevezik Pfeiffer-féle mirigyláznak, illetve a csókolózók betegségének is, utalva ezzel a kór leírója mellett a fő terjedési mechanizmusra (nyál útján). A mononucleosis infectiosa hátterében az Epstein-Barr-vírus (EBV) áll az esetek több mint 80 százalékában.

    A mononucleosis infectiosa tünetei

    A betegség típusosan

    • elhúzódó magas lázzal,
    • a nyelést és táplálékfelvételt, ritkább esetekben a légvételt is nehezítő nyelési fájdalommal, torokfájással,
    • a mandulákat összefolyóan befedő sűrű, szürkés lepedékkel,
    • nyirokcsomó-megnagyobbodással jár.

    A nyirokcsomók megnagyobbodása esetenként csak a részletes orvosi vizsgálat során kerül felismerésre. A gyermekkori esetek túlnyomórészt tünetmentesek.

    Hirdetés

    A klasszikus tüneteken kívül a megbetegedett személy esetenként az alábbiakra is panaszkodhat: rossz közérzet, hidegrázás, fejfájás, gyengeség, izomfájdalom, hányinger, hányás, hasfájás, ízületi fájdalom.

    Ritkán bőrpír és bőrkiütés megjelenése tapasztalható, amely antibiotikum (aminopenicillin) adása esetén a terápia megkezdéséhez képest néhány napos késéssel szinte törvényszerűen megjelenik (ampicillin rash). Valószínűsíthető, hogy a vírusfertőzés következtében olyan molekulák keringenek a vérben, melyek az aminopenicillinnel reakcióba lépnek, és a penicillin érzékenység bőrtünetéhez hasonló foltos, majd összefolyó pírt, viszketését idéznek elő

    Mennyire súlyos betegség?

    A mononucleosis infectiosa bár igen kellemetlen tünetekkel jár, az esetek többségében 2-3 hét alatt spontán gyógyul. A torokfájás az első hét végén a legerősebb, a láz akár 2-3 hétig is folyamatosan fennmaradhat, akár a többi tünet elmúlása után is, a lázas szakaszt hőemelkedésekkel kísért lecsengés kísérheti.

    A májmegnagyobbodással, májenzimszint emelkedéssel járó szövődményes esetekben a máj gyulladása (hepatitis) és a szerv méretének teljes normalizálódása több hetet is igénybe vehet, mely idő alatt a fizikai aktivitás és az ütődéses sérülésekkel járó tevékenységek kerülése elengedhetetlen.

    Milyen vírus okozza a mononucleosis infectiosát?

    A mononukleózist leggyakrabban okozó kórokozó az Epstein-Barr-vírus (EBV). Az EBV rendszertanilag a herpeszvírusok közé tartozik, és kb. a lakosság 90 százaléka fertőződik meg vele élete során legalább egyszer. A vírus a B-limfocitákban örökre fennmarad egy fertőzés után, így bármikor azonosítható.

    A terjedés főleg a nyál közvetítésével történik, így szoros közelségben élő közösségekben (család) nagyon valószínű a fertőzés átadása. A fejlődő országokban a gyermekek közel 100 százaléka átesik az első fertőzésen, ami ilyen fiatal életkorban rendszerint tünetmentes.

    A fejlettebb államok lakossága jellemzően 15-24 éves kor között találkozik először a vírussal, ilyenkor a fertőzés a mononukleózis tüneteit idézi elő. A vírus a torok és az orr nyálkahártyájában is képes életben maradni, hogy a későbbiek folyamán fertőzésforrás legyen.

     

    A betegséghez hasonló tünetegyüttest több kórokozó is kiválthat, például a Cytomegalovírus (CMV), a HIV I-es típusa, illetve a Toxoplasma gondii.

    A mononucleosis infectiosa diagnózisa

    A diagnózisalkotás első lépése a részletes fizikális vizsgálat. Ennek során a torokba tekintve a mandulák jelentős megnagyobbodása, lepedékessége, a száraz nyelv és a jellegzetes lehellet, valamint beszéd közben a galuskás, nehézkes hang, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása gyakorlott vizsgáló esetén szinte azonnali diagnózis jelenthet. A beteg májának megnagyobbodása, fájdalmas feszülése, az ebből származó hasi fájdalom, a magas láz valamint az esetlegesen megjelenő bőrtünetek együttesen már mindenképp a mononucleosis diagnózis irányába terelik a vizsgálót.

    A laboratóriumi vizsgálatok során jellegzetes a tipikus megjelenésű  aktivált lymphociták túlsúlya, a gyulladásos érték emelkedése (60-70 körüli CRP érték is előfordul). Az esetek egy részében májenzim szint emelkedés valamint az EBV vírus ellenes antitestek vérből történő kimutatása is segíti a diagnózist.

    Hogyan kezelhető a betegség?

    A mononucleosis infectiosa terápiája tüneti, vagyis a kellemetlen tünetek kezelésére és enyhítésére irányul.

    A betegség erőteljes megjelenése és várhatóan elhúzódó időtartama, a beteg legyengült fizikai állapota miatt ágynyugalom, kímélet szükséges.

    A lázat gyógyszeresen, illetve ha szükséges, fizikális módszerekkel (vizes ruha, hűtőfürdő) kell csillapítani, attól függően, hogy a beteg mennyire terhelőnek éli meg lázas állapotát.

    Fontos a láz miatt a megfelelő, bőséges folyadékutánpótlás. Amennyiben a nyelés fájdalma miatt a beteg ezt elutasítja, szükség lehet infúzió útján történő folyadékpótlásra, ez az egyik leggyakoribb indoka a kórházi felvételnek.

    A torokfájdalom és az esetleges egyéb fájdalmak (pl. ízületi fájdalom) a fájdalomcsillapítókra, nem szteroid gyulladásgátlókra jól reagál. A torokfájdalom ellen lokális fertőtlenítő öblögetők, ecsetelők, sprayk széles tárháza is rendelkezésre áll.

    A tejtermékben, szénhidrátban gazdag, fűszermentes, zsírmentes májkímélő étrend segíti a máj gyorsabb gyógyulását.

    A torok gyulladásos képe ellenére antibiotikumot választani és adni az esetek nagy részében indokolatlan és hatástalan, továbbá a beteget kellemetlen szövődményekkel terheli (viszkető kiütés). Antibiotikum alkalmazására a bakteriális felülfertőzés ritka esetében kerülhet sor, ekkor azonban nem aminopenicillin hatóanyagtartalmú készítményt szükséges adni.

    Viszkető bőrtünetek esetén antihisztaminok, lokális mentolos hűsítő készítmények enyhíthetik a kellemetlenséget.

    A mononucleosis infectiosa lehetséges szövődményei

    A mononucleosis infectiosa a szervezet bármely szervét képes megbetegíteni. A szövődmények többsége magához az alapbetegséghez hasonlóan spontán gyógyul, ám amennyiben a betegség gyengült immunitású szervezetet támad meg, a kór komolyabb kimenetelű is lehet. Szerencsére a súlyos szövődmények kialakulása nagyon ritka.

    Leggyakrabban májgyulladás alakul ki, amely a májenzimek szintjének emelkedésén kívül sokszor egyéb jeleket nem ad. A beteg figyelmét fel kell hívni az ütéssel kapcsolatos májrepedés veszélyére. Különösan az aktív sportolók figyelmét kell felhívni a több hetes pihenés és fizikai kímélet szükségességére. Ritkábban sárgaság jelenhet meg.

    Az esetek 1 százalékában a központi idegrendszer is érintetté válik, az alábbi szindrómák megjelenésének lehetőségével: sclerosis multiplex, Guillain-Barré-szindróma, ideggyulladások, agyvelőgyulladás.

    A felső légutak szűkülete, nagyon ritkán elzáródása légzési nehezítettséget okozhat.

    Immunhiányos, csontvelő transzplantált betegekben a vírus (herpesvírusokra jellemzően) szervezetben történő megbúvása, majd reaktivációja okozhat súlyosabb betegséget. A fertőzés szerepet játszhat egyes rosszindulatú hematológiai és fül-orr-gégészeti kórképek kialakulásában is. A vírus ezen tulajdonságát az érintett betegek gondozása során kiemelten figyelembe veszik.

    Dr. Kónya JuditForrás: WEBBeteg
    Szerző:
    Dr. Kónya Judit családorvos
    Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien infektológus

    Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien infektológus

    Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/510/a-szifilisz

     

    Módosítva: 2019.05.02 17:05, Megjelenés: 2018.04.27 14:55
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.