• Vérmérgezés (szepszis) - Tünetek és a gyógyulás esélyei

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin

    A szepszis vagy vérmérgezés az egész szervezetet érintő, összetett, különböző szerv- és sejtrendszereket érintő folyamatok eredményeként kialakult tünetegyüttes, amelynek súlyos formája a beteg halálához is vezethet.

    Fontos tudni

    A gyermekek, az idős korosztály, és azok a betegek, akik immunrendszere gyengült fokozottan veszélyeztetettek!

    A vérmérgezési folyamat kiindulópontja az, hogy a szervezet valamely kóros tényezőre (leggyakrabban fertőzésre) adott válaszaként gyulladásos és véralvadási folyamatok aktiválódnak, számos szervet károsítva. A vízesésszerűen zajló reakciók egy ponton kontrollálhatatlanná válnak, a szervezetet elöntik a különböző, kedvezőtlen folyamatokat beindító anyagok.

    A nem megfelelő válaszreakció kiváltó okaként leggyakrabban valamilyen kórokozó, vagy  annak különböző alkotóelemei szerepelnek: baktériumok (pl. pneumococcus) illetve azok káros termékei, a toxinok, azonban vírusok, gombák, protozoonok is felelhetnek az életveszélyes állapot kialakulásáért. A szepszis gyakori oka között szerepel az elfertőződött seb, az agyhártyagyulladás vagy a tüdőgyulladás.

    Hirdetés

    Szepszisre utaló tünetek

    A kórállapot kezdete az esetek nagy részében egy izoláltan zajló betegség, melyet az adott betegségre jellemzően kísérnek tünetek, pl. sebfertőzés esetén gyulladásos reakciók, duzzanat, fájdalom, vörösség, funkcióvesztés.

    A helyi tüneteken kívül rövidesen hidegrázással járó láz, forró, száraz bőr, majd hideg végtagok észlelhetőek. A testhőmérséklet kórosan alacsony szintje a szepszis ritka, rossz kimenetellel fenyegető részjelensége. A légzés- (hiperventilláció) és pulzusszám (tachycardia) elsőként a lázas állapot miatt, később már a felszabaduló immunanyagok által kiváltott keringési zavarok miatt megváltozik, továbbá a csökkenő tendenciát mutató vérnyomás (hipotenzió) mérhető.

    A folyamat előrehaladtával a véralvadási tulajdonságok megváltozása miatt bőrtünetek jelentkeznek, csökken vagy teljesen megszűnik a vizelet, emellett a központi idegrendszeri tünetek: zavartság, aluszékonyság is a szepszis fontos részjelenségeit képezik.

    Amennyiben a folyamat adott pontján az észlelő orvos beavatkozása sikertelen, a szepszis a beteg halálához vezet.

    A vérmérgezés kiindulásának gyakori gócpontjai

    • Kiindulhat a bőrön kialakuló sebek elfertőződéséből.
    • A húgyúti fertőzés is vezethet a súlyos állapot kialakulásához.
    • A tüdő megbetegedése pl. bakteriális tüdőgyulladás is kiválthatja.
    • A máj vagy az epehólyag gyulladása is járhat szeptikus következménnyel.
    • A belek érintettsége, pl. bélelzáródás (ileus), bélperforáció következtében kialakuló hashártyagyulladás (peritonotisz) is nagyon súlyos állapot.
    • Az agyhártyagyulladás (meningitisz) velejárója lehet.
    • Kórházi körülmények között kialakulhat vénás kanül behelyezése miatt, műtétek után a műtéti területekről a váladék elvezetésére szolgáló drain-ek (elvezető cső) felől.
    • Leromlott állapotú, ágyhoz kötött betegeknél a felfekvéses fekélyek is szerepelhetnek kiinduló gócként.

    Milyen fokozatai vannak a szeptikus folyamatnak?

    Fontos kiemelni, hogy különböző kiváltó tényezők esetén a szeptikus folyamat lefolyásának hevessége, a tünetek kialakulásának gyorsasága esetenként egészen eltérő lehet.

    A vérmérgezés legenyhébb formájának tekinthető a felszíni sérülés, horzsolás következtében vérbe kerülő baktériumok (bakteriémia) által kiváltott gyulladás előre haladása, a nyirokerek megfertőződése következtében megjelenő “piros csík”. A panasszal a betegek általában háziorvosukhoz fordulnak, aki az elindított antibiotikum segítségével még igen korai ponton megállíthatja a folyamatot.

    Amennyiben a beteg nem fordul mielőbb orvoshoz, esetleg komolyabb szervi fertőzés (agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás) áll a kezdődő szepszis hátterében, a szeptikus folyamatba történő beavatkozás későbbi időpontra tevődik. Ilyenkor a beteg gyógyulási esélyei is romlanak, kórházi ápolásra, súlyos esetben intenzív osztályos ellátásra szorul.

    A súlyos szepszis stádiumában az alapbetegséghez (ami a folyamat kiváltó okaként szerepel) már legalább egy távolabbi szerv működési zavara társul (pl. tüdő, vesék károsodása).

    A szeptikus sokk súlyos, életet veszélyeztető állapot, amely több szerv működési zavarával, keringési zavarral, alacsony vérnyomással, szapora pulzusszámmal, zavart tudatállapottal jár. A súlyos szepszis és a szeptikus sokk stádiuma egyaránt intenzív osztályos kezelést igényel!

    Nehéz a diagnózis

    Laborvizsgálat során a a fertőzésre jellemző gyulladásos értékek emelkedettek: magas fehérvérsejtszám, CRP-érték emelkedése, prokalcitonin (PCT) emelkedés (mely egy speciális szepszist jellemző marker).

    A kórokozó direkt kimutatása az úgynevezett hemokultúra vizsgálattal lehetséges. Ennek során a láz emelkedő szakaszában különböző palackokba (általában palack párokba) történik vérminta vétel. A vér azonnal a mikrobiológiai tenyésztő közeggel érintkezik, termosztátba kerül és néhány nap múlva mikrobiológus értékeli a tenyésztés eredményét.

    Különböző mikrobiológiai gyorstesztek (Meningococcus, Legionella vagy Streptococcus antigén kimutatása) lehetőséget adnak a kórokozók bizonyos alkotóelemeinek vizsgálatára.

    Kezelési lehetőségek

    Általánosságban a kezelés során első lépésben minél előbb olyan antibiotikum adása szükséges, amely a kórokozók széles körében hatásos. Ezt követően, ha van rá lehetőség, és sikerül kitenyészteni a vérmérgezést okozó baktériumot, akkor a kórokozóra specifikus antibiotikumra kell váltani (beszűkíteni a terápia spektrumát).

    A szepszis súlyosabb stádiumaiban emellett szükség lehet

    • a szervezetet, különböző szervrendszereket támogató kezelésekre (keringéstámogatás, vérnyomástámogatás),
    • esetleg szervpótló kezelésre (dialízis),
    • a méreganyagok eltávolítására (plazmaferezis),
    • ellenanyagok közvetlen beadására (immunglobulin).

    A több ponton történő többszintű beavatkozás jelentősen növelheti a beteg túlélési esélyeit. Mindennek ellenére a szepszis még napjainkan is egy potenciálisan halálos, igen súlyos kórkép, melynek legfontosabb kezelési lépése a megelőzés, a korai felismerés és a kiváltó folyamatok szakszerű és hatásos kezelése. A folyamat kimenetelét az első észlelő orvos jártassága, alapossága és a jól megtervezett kezelési stratégia határozza meg.

    Ez a cikk is érdekelheti Gyors, új vérvizsgálattal órák alatt kimutatható a vérmérgezés

    WEBBeteg logó

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző:
    Dr. Borsi-Lieber Katalin
    Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien infektológus

    Nem járvány, vérmégezés!

    Semmelweis Ignác kezdte sejteni (amit ma már senki nem vonna kétségbe), hogy egy alapos fertőtlenítős kézmosás megakadályozhatja a gyermekágyas anyák halálát. Igencsak meg kellett küzdenie igaza elismertetéséért. Honnan jött a zseniális gondolat, hogy a gyermekágyi láz a pyaemia (vérmérgezés) egyik formája, az oka pedig a „bomlott szerves anyag”, amely a szülési sérüléseken keresztül bejut a szülő nő szervezetébe?
    Bővebben Nem járvány, vérmégezés! - Nagy orvosi felfedezések

     

    Módosítva: 2017.11.19 11:25, Megjelenés: 2017.11.19 11:25
   • Cikkajánló

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    A szájvíz nem véd meg a COVID-19-től

    A közelmúltban lehetett hallani olyan híreszteléseket, melyek szerint a szájvíz kiegészítő védelmet jelenthet a koronavírus ellen. A szakértők azonban óva intenek attól, hogy bárki is erre hagyatkozzon, hiszen a szájvíz nem vírusölő, és semmiképpen sem helyettesíti az ajánlott védekezési módszerek használatát, azaz a rendszeres kézmosást és a maszkviselést, valamint a szociális távolságtartást.

    Koronavírus-szabályok Magyarországon és a térségben

    Az őszi koronavírus-járvány felszálló szakaszában vagyunk. A szakértők szerint a tavaszinál is több fertőzöttre kell számítani, ráadásul közeledik az influenzaszezon is. Országonként - így hazánkban is - próbálják visszaszorítani a világjárványt. Nézzük, melyek az éppen aktuális intézkedések Magyarországon és szomszédainknál.

    A septicaemia (vérmérgezés) okai és tünetei

    A septicaemia a szervezetben zajló fertőzés, szepszis súlyos, előrehaladott állapota. A szervezet szisztémás válaszát a véráramba jutó, keringő, fertőzést okozó ágens (leggyakrabban baktérium) vagy annak terméke váltja ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások